Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tumax 386AFZ - niedoświetla

mazooor
25-06-2007, 09:23
Witam!

Mam mały problem - jakiś czas temu kupiłem lampe Tumax 386AFZ i mam problem - lampa notorycznie niedoswietla zdjec. Przy strzal bezposrednim z odleglosci do 2m nie ma problemu, natomiast po wysunieciu dyfuzora a tym bardziej przy foceniu z uzyciem swiatla odbitego, foty sa ostro niedoswietlone. Nie pomaga korekcja ekspozycji czy podbicie lampy z poziomu aparatu - jedyna mazliwosc, zeby bylo w miare dobrze to ustawienie lampy manualnie na 1/1 i zabawa przyslona. Mial ktos moze doswiadczenie z tymi lampami? Czy tylko moj egzemplarz jest tak felerny, czy jest to norma w tym sprzecie?

life
25-06-2007, 10:51
jakość jest taka sama jak cena czyli niska

ja mialem Tumaxa (wyższy model) ale wolałem go sprzedać i bawić się SB-24 - mimo że nie działa tam automatyka (iTTL) to i tak wolę ustawiać ręcznie na lampie niż załamywać ręce widząc co robi Tumax

mazooor
25-06-2007, 10:55
Czyli się potwierdza. Fuck... a tak mi go zachwalali. Sprzedaję go - chyba kupię sb-800 - prośba o opinie użytkowników tej lampy na temat jej działania itd..

puchbeary
25-06-2007, 10:59
Poszukaj na forum. z tego co czytałem to nie jesteś chyba jedynym z tym problemem. Są już tematy o tej lampie.

life
25-06-2007, 11:00
postów o SB-800 znajdziesz mnóstwo więc poszukaj - raczej nic lepszego do Nikona nie znajdziesz ew. Metz (ale to kwestia gustu i upodobania)

jarek76
25-06-2007, 14:07
Ja robię dokładnie tak samo jak life i nie ma problemów z niedoświetlaniem. Kolejny + to palnik regulowany w pionie i poziomie. Z tym że używam starego Metza 32 i jadę na automatyce lampy
Według mnie jeśli ma być tanio to coś takiego będzie lepsze niż tumax
Co prawda samo ustawienie trwa dłużej ale efekty są jak najbardziej zadowalające

nikkorek
25-06-2007, 17:12
Jeżeli używasz światła odbitego to koniecznie pomiar TTL, a nie iTTL

pawl_s
25-06-2007, 19:19
A ja po odchyleniu palnika uzywam manuala w Tumaxie i jestem zadowolony. Za ta cene nie ma co narzekac. Metz 44-AF4 dziala tak samo.