Zobacz pełną wersję : D7100+Metz 52af-1+voeloon 810-rt problem z wyzwalaniem
daniel369
19-09-2019, 12:14
Witam. Mam problem z wyzwalaniem lampy radiowo przez transmiter voeloon 810-rt. Na krótkich czasach czyli od 1/400 w górę do 1/8000 zarówno na ttl-u jak i na manualu wszystko działa jak należy. Na manualu działa regulacja siły błysku z poziomu transmitera i wszystko jest w miarę w porządku. Schody zaczynają się gdy tylko zjade czasem na 1/320 lub wyżej. Lampa błyska, ale ttl nie dostosowuje siły błysku (ciągle niedoswietlone) , a gdy jest na manualu to niezależnie czy ustawie na pełną moc czy na 1/128 mocy błyska z najmniejszą moc. Sam już nie wiem czy robię coś źle, czy transmiter jest uwalony, czy niedogaduje się transmiter z lampą lub aparatem. Teoretycznie na tych czasach powinno to chodzić najlepiej, a działa dobrze tylko na HSS.
Nigdy tego w rękach nie miałem, ale takie dwa strzały na oślep:
1.) Ten nadajnik ma osobny tryb HSS?
2.) Sprawdź co się stanie, jak w menu aparatu ustawisz czas dla błysku większy, niż AutoFP.
daniel369
19-09-2019, 13:00
Tu jest opis tego transmitera:
https://voeloon.pl/voeloon_810-rt.html
Hmmm, chyba nie ma osobnego trybu, przynajmniej nic w instrukcji nie ma. Lampa ustawiona na ttl, wyzwalacz w zależności albo ttl albo manual i tylko czasem naswietlania na aparacie reguluje.
Co do drugiego, sprawdzone i to samo, jedyna różnica że czasu nie ustawie wtedy krótszego niż 1/320 lub 1/250, a blyska dalej na najsłabszej mocy.
Próbowałeś wyzwalacz resetować? Może masz coś namieszane w ustawieniach.
daniel369
19-09-2019, 19:10
Był reset wyzwalaczy jak i samej lampy....