PDA

Zobacz pełną wersję : Przekazanie zdjęć do celów archiwalnych

snake1985
16-09-2019, 15:51
Robiłem fotografię zawodów w biegach głównie dla siebie. Dziś otrzymałem zapytanie do firmy która jest fundacją czy "..Czy mogłabym prosić o udostępnienie zdjęć – jedynie w celach dokumentacyjnych wydarzenia?.."
Na fotografiach są wizerunki biegaczy, a ja nie prowadzę własnej działalności związanej z fotografią.

Pytanie czy mogę przekazać, udostępnić lub odsprzedać kopię takich zdjęć ?
Jeśli tak na jakich warunkach powinno to być?
Pierwszy raz ktoś mnie prosi o zdjęcia jakie wykonałem.

black70
16-09-2019, 19:38
Zdjęcia sportowców oraz publiczności nie naruszają w tym przypadku prawa do wizerunku tych osób, ponieważ jest to impreza masowa.
Przekazując zdjęcia nie musisz prowadzić działalności. Wystarczy spisać umowę, najlepiej udzielić licencji niewyłącznej na wykorzystanie zdjęć w sposób jaki sam określisz (pola eksploatacji). Wzory takich umów znajdziesz w necie i dopasujesz pod siebie.

TOP67
16-09-2019, 19:51
Robić zdjęcia możesz każdemu, nawet zbliżenia (o ile nie ma to znamion stalkingu), jedynie nie możesz wszystkiego publikować. Przekazanie zdjęć nie jest publikacją. To ew. fundacja musi się o to zatroszczyć, gdyby chciała je publikować. Komercyjnie się nie da, ale dziennikarsko tak.

Jako osoba fizyczna nie musisz się też przejmować RODO, to dotyczy tylko firm.

Grzesiek_G
16-09-2019, 22:09
Jako osoba fizyczna nie musisz się też przejmować RODO, to dotyczy tylko firm.
Chyba, że prowadzisz firmę, jako osoba fizyczna - nawet nie związaną z fotografią - np. jesteś rzeźnikiem - wtedy RODO czycha na Ciebie :) .