Zobacz pełną wersję : Przekazanie zdjęć do celów archiwalnych
snake1985
16-09-2019, 15:51
Robiłem fotografię zawodów w biegach głównie dla siebie. Dziś otrzymałem zapytanie do firmy która jest fundacją czy "..Czy mogłabym prosić o udostępnienie zdjęć – jedynie w celach dokumentacyjnych wydarzenia?.."
Na fotografiach są wizerunki biegaczy, a ja nie prowadzę własnej działalności związanej z fotografią.
Pytanie czy mogę przekazać, udostępnić lub odsprzedać kopię takich zdjęć ?
Jeśli tak na jakich warunkach powinno to być?
Pierwszy raz ktoś mnie prosi o zdjęcia jakie wykonałem.
Zdjęcia sportowców oraz publiczności nie naruszają w tym przypadku prawa do wizerunku tych osób, ponieważ jest to impreza masowa.
Przekazując zdjęcia nie musisz prowadzić działalności. Wystarczy spisać umowę, najlepiej udzielić licencji niewyłącznej na wykorzystanie zdjęć w sposób jaki sam określisz (pola eksploatacji). Wzory takich umów znajdziesz w necie i dopasujesz pod siebie.
Robić zdjęcia możesz każdemu, nawet zbliżenia (o ile nie ma to znamion stalkingu), jedynie nie możesz wszystkiego publikować. Przekazanie zdjęć nie jest publikacją. To ew. fundacja musi się o to zatroszczyć, gdyby chciała je publikować. Komercyjnie się nie da, ale dziennikarsko tak.
Jako osoba fizyczna nie musisz się też przejmować RODO, to dotyczy tylko firm.
Grzesiek_G
16-09-2019, 22:09
Jako osoba fizyczna nie musisz się też przejmować RODO, to dotyczy tylko firm.
Chyba, że prowadzisz firmę, jako osoba fizyczna - nawet nie związaną z fotografią - np. jesteś rzeźnikiem - wtedy RODO czycha na Ciebie :) .