Zobacz pełną wersję : EF-500 DG ST coś się pali
rokatanski
24-06-2007, 23:38
Dzisiaj odkryłem, że z moją lampą Sigma EF-500 DG ST jest niedobrze. Na szkle zobaczyłem coś jakby czarne osmolenie. Po bliższym przyjrzeniu się wygląda to, jakby plastik od środka się okopcił. Robiłem dziś sporo fotek z lampą, miałem wysunięty dyfuzor, który jest razem z lampą. Czy to z jego powodu? Czy ktoś miał podobny problem? Co powinienem zrobić?
niedobrze. Przysmażyłes szybkę. Niestety teraz światło na tym będzie sie zatrzymywać i nagrzewać plastik jeszcze bardziej - i to sie będzie powiększać.
Nie nalezy przesadzać przy robieniu zdjęć seriami i przy założonych różnych nasadkach na palnik.
puchbeary
25-06-2007, 07:24
Wydaje mi się że coś takiego powinno kwalifikować sie do naprawy gwarancyjnej. Sprawna lampa błyskowa nie powinna wyczyniać takich numerów. Zadzwoń do serwisu Sigmy i dowiedz się jak sprawa się ma.
rokatanski
27-06-2007, 00:13
Dzięki, będę do nich dzwonił, choc lampa jest już po gwarancji niestety. Pytałem koleżanki fotoreporterki i powiedziała, że prawdopodobnie przyczyną był założony odbłyśnik, ktory mam z lampą (taki wysuwany i opuszczany na palnik). Powiedziała, że mozna go używać tylko przy ogniskowej poniżej 28, a ja świeciłem niestety przy 55. MOże uda się wymienić tylko szkło odbłyśnika.