Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 18/2019 [panorama]
Witam szanowne grono RAWkowiczeów ! :)
Rozpoczynamy zabawę nr 18 !
Zwycięzcą poprzedniej zabawy został Bartek- :)
RAWkowicze przesłali nam 13 prac, w głosowaniu udział wzięło prac 12, jedna nie przystąpiła do głosowania. Głosowało 27 użytkowników forum.
Przesyłam raz jeszcze gratulacje dla zwycięzcy i podziękowania dla wszystkich uczestników zabawy.
30210
Startujemy zabawę nr 18
Obecnie nie jest wymagane przesyłanie pliku XMP, jednak gorąco zapraszam do jego przesyłania ponieważ przy podawaniu wyników głosowania chciałbym publikować pliki XMP z pierwszych 3 miejsc, co ma stanowić element edukacyjny dla osób, które chcą poznać sposób obróbki tych najlepszych prac.
Prace w tej edycji zbieramy 10 dni, głosujemy 3 dni.
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 14.09.2019 o godzinie 21:30 (sobota)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanych rawów jest: And.N
Plik RW2 nr 1 ( Panasonic DMC-G1 ) do pobrania: 30208
Plik RW2 nr 2 ( Panasonic DMC-G1 ) do pobrania: 30207
Plik DNG nr 1 ( Panasonic DMC-G1 ) do pobrania: 30206
Plik DNG nr 1 ( Panasonic DMC-G1 ) do pobrania: 30205
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i ew. XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: UWAGA !!!.
1. Do sklejenia panoramy można użyć dowolnego programu.
2. Sklejony w panoramę plik eksportujemy z programu w tworzenia panoram (najlepiej DNG) importujemy standardowo do wywoływarki,
obrabiamy w WYWOŁYWARCE, aczkolwiek jestem w stanie w tej edycji przymknąć oko (racjonalnie), jeżeli ktoś uzna, że musi się wspomóc czymś więcej.
3. Proszę nie doklejać elementów do zdjęć.
4. Proszę o przesyłanie prac w rozmiarze 1800px na dłuższym boku
Poglądowa, surowa panorama wykonana w Lightroom.
30204
Elbląg, dwa pstryki spacerowe z ręki nadające się do połączenia w panoramę.
Pozdrawiam
And.N
Czas ..... start ! :)
.
siemalysy
04-09-2019, 20:16
Co ja widzę :shock: :roll: :grin:
Czasu mało, ale może uda się stworzyć jakiegoś potworka. Dawno nic nie wysyłałem, więc okazja trafiła się przednia :-)
crusiek rozumiem, że nie ma obowiązku trzymania się sztywno określonych proporcji boków? Bo jak np. bym chciał jednak z tego zrobić 3:2 to dalej koniecznie wysłać trzeba 1800 px na dłuższym boku?
...rozumiem, że nie ma obowiązku trzymania się sztywno określonych proporcji boków? Bo jak np. bym chciał jednak z tego zrobić 3:2 to dalej koniecznie wysłać trzeba 1800 px na dłuższym boku?
Prosiłem w meilu jak wysyłałem te RAW-y aby dłuższy bok był na "sztywno" bez zmian 1800 px. w poziomie (nie mniej i nie więcej). W pionie już jak tam wyjdzie, ale raczej nie więcej niż 1080 px. aby na monitorach FHD była możliwość obejrzenia zdjęcie w całości (bez konieczności przewijania belką). To ma być panorama, czy proporcje 3:2 można nazwać panoramą ?
Edit.
Powiedzmy, że 1200 w pionie to już ostateczność i takich prac oczywiście bym nie odrzucał.
Co ja widzę :shock: :roll: :grin:
Czasu mało, ale może uda się stworzyć jakiegoś potworka. Dawno nic nie wysyłałem, więc okazja trafiła się przednia :-)
crusiek rozumiem, że nie ma obowiązku trzymania się sztywno określonych proporcji boków? Bo jak np. bym chciał jednak z tego zrobić 3:2 to dalej koniecznie wysłać trzeba 1800 px na dłuższym boku?
Możesz spokojnie przesłać w 1800 po dłuższym boku, wtedy będzie 1200 na pionie. Paczka będzie zawierała oryginalne rozmiary, a forum wiadomo, przeskaluje sobie z automatu.
... Paczka będzie zawierała oryginalne rozmiary, a forum wiadomo, przeskaluje sobie z automatu.
Na forum po kliknięciu na zdjęcie (raz lub dwa razy) wyświetli się w pełnym rozmiarze, bez skalowania.
Hmm...
2.5 Praca powinna mieć maksymalnie 1280px szerokości w przypadku poziomego kadru, 900px wysokości przy pionowym kadrze (bez dodatkowych ramek i innych udziwnień). W przypadku wysłania pracy o proporcjach 1:1 (kwadrat) oba boki nie powinny przekraczać 900px
Hm...
siemalysy
04-09-2019, 20:47
crusiek dzięki :-) Ukłony :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
And.N wiem czym jest panorama... Wykłady są zbędne ;-) Ukłony :-)
OjTam nie mąć ;-) Tylko pobieraj i obrabiaj :-)
Nie mące. To tylko odgryzanie się za czepianie się mojej zapalonej lampki przez Autora w/w Rawka. :mrgreen:
siemalysy
04-09-2019, 20:50
Nie mące. To tylko odgryzanie się za czepianie się mojej zapalonej lampki przez Autora w/w Rawka. :mrgreen:
Rozumiem :-P
Hmm...
2.5 Praca powinna mieć maksymalnie 1280px szerokości w przypadku poziomego kadru, 900px wysokości przy pionowym kadrze (bez dodatkowych ramek i innych udziwnień). W przypadku wysłania pracy o proporcjach 1:1 (kwadrat) oba boki nie powinny przekraczać 900px
Hm...
2.3 Autor pliku RAW danej edycji może zastrzec wyłączenie lub ograniczenie niektórych narzędzi w odniesieniu do konkretnej edycji (np. nie wolno kadrować czy używać narzędzia w rodzaju Spot Removal); ograniczenia te powinny być zaprezentowane przy rozpoczęciu edycji. Niezastosowanie się do tych ograniczeń prowadzi do dyskwalifikacji pracy, ostateczne słowo w razie niejasności ma autor pliku RAW.
Pisałem wcześniej:
Mogę dziś coś podrzucić, ale zaznaczam będę miał "specjalne wymagania":smile:. Nie wiem czy kierownik na to przystanie.
Jest panorama, 1280 px mz. to za mało na 2 zdjęcia.
Skoro już się tak chcesz regulaminem przerzucać:
*** ZDJĘCIA ***
17. Zdjęcia prezentowane na forum muszą spełniać następujące warunki:
c) maksymalny rozmiar pliku - 1280px szerokości i 900px wysokości
:p
Dobra, żarty i podgryzanie na bok. Pobrane, zobaczymy co się tam da wykombinować.
PS. Wam też pobiera szybciej, jeśli zamiast kliknięca w plik, dacie prawy->zapisz element docelowy jako... ?
siemalysy
04-09-2019, 20:59
Kończą mi się orzeszki... Iść po popcorn? :-P
W każdym razie uważam tą edycję za ciekawą. Zdjęcie wydaję się mieć potencjał :-)
Z mojej strony koniec.
And.N dwa pytania:
1.) co to za szkło, bo mi ACR nie chce profilu wczytać?;
2.) Gdzie to robione było?
OjTam, przecież to martwy zapis i nikt tego nie przestrzega. Nawet już nie o to chodzi, a bardziej o to, że nie jest uaktualniony.
Edit.
1.) co to za szkło, bo mi ACR nie chce profilu wczytać?;
To kit panasonica (pierwszy bezlusterkowiec panas G1): Lumix G Vario 14-45/F3,5 - 5.6
2.) Gdzie to robione było?
Elbląg
OjTam, przecież to martwy zapis i nikt tego nie przestrzega.
Wiem. W sumie kolejny głos za tym, żeby go zmienić. No ale cóż...
siemalysy
04-09-2019, 21:09
Ale dlaczego martwy? Każdy powinien go przestrzegać. Zdarzało się w przeszłości, że zwracana była uwaga uczestnikom o niepoprawnym rozmiarze. Bywało czasami gorąco. Teraz forum samo skaluje sobie zdjęcia. Teoretycznie mógłby być maksymalny możliwy rozmiar wysłany, ale z perspektywy prowadzącego prowadzi to do dłuższego pobierania / przesyłania zdjęć nawet mimo szybkiego łącza. Nie pamiętam już czy na hostingu dla uczestnika udostępnione jest miejsce na daną liczbę sztuk czy fizyczna pojemność. Jeżeli to drugie, to też ograniczenie rozmiaru ma sens. Ale każdy ma inne zdanie i każdy woli co innego.
Zapis możemy zmienić dowolnie, forum i tak będzie skalować. ale jakość skalowanego zdjęcia może być lipna :/ a wiele osób ma lenia na klikanie...
Poza tym wcale nie martwy, wszyscy ładnie wrzucają rozmiary wg regulaminu.
Zdarza się problem z pionem najwyżej.
Krecik, chodzi o to, że ten rozmiar jest narzucony przez regulamin forum. I jest faktycznie prawie martwy. ;)
Rowerzowcu gołompożerco Lysy, host ma ograniczenie pojemnościowe, nie ilościowe.
siemalysy
04-09-2019, 21:14
Czyli też sensem jest jakieś ograniczenie :-)
Ps.
Dawno żadnego gołompa nie jadłem :-P
Ale dlaczego martwy? Każdy powinien go przestrzegać. ...
No nie wiem, czy chciałbyś na monitorze 4K (będą coraz bardziej popularne) oglądać znaczki pocztowe o rozmiarze 1280 px dł. bok.
Nawet na monitorze QHD (2560 x 1440) to małe zdjęcie.
To kit panasonica (pierwszy bezlusterkowiec panas G1): Lumix G Vario 14-45/F3,5 - 5.6
To już wiem, czemu nie chce profilu wczytać. Bo ani Panasa ani nawet samego Lumix nie ma na liście. :D
Elbląg
Dzięki.
Dawno żadnego gołompa nie jadłem :-P
Wycfaniły się i Uć łukiem omijają. :D
siemalysy
04-09-2019, 21:20
Nie wiem czy bym chciał. Nie zastanawiałem się, ale do tego o czym piszesz nie wystarczy tylko wrzucanie zdjęć w większym rozmiarze. Potrzeba zdecydowanych zmian na całym forum, więc prowadzący zabawy niewiele może zmienić. Oczywiście można dodawać zdjęcia w dużym rozmiarze, forum sobie przeskaluje, a podczas oglądania zdjęć klikać i otwierać w większym rozmiarze. Ja tego nie potrzebuję, ale szanuję potrzeby innych ;-)
Nie wiem czy bym chciał. Nie zastanawiałem się, ale do tego o czym piszesz nie wystarczy tylko wrzucanie zdjęć w większym rozmiarze. Potrzeba zdecydowanych zmian na całym forum, ....
Wielkich zmian nie potrzeba tylko trochę chęci. Bliźniacze forum (olympusclub) ten sam właściciel, ten sam silnik forum (vBulletin® Version 4.2.5), ten sam administrator techniczny i problemu nie ma aby zdjęcie o boku 1850 px. wyświetlało się w pełnym rozmiarze (na monitorze QHD) bez żadnego przeskalowania: klik (https://forum.olympusclub.pl/threads/83204-Bodzipkowe-r%C3%B3%C5%BCno%C5%9Bci/page284?p=1367057&viewfull=1#post1367057) Tu byłoby przeskalowane do 1280 px.
Czołem :D
Na skrzynce mamy 2 prace.
Do głosowania 9 dni.
Zapraszam do wspólnej zabawy :)
Znaczy, czekaj, to nie jest no limit? Kurde, sorry Godzilla, innym razem. ;)
No limit będzie w 20/2019 [emoji23]
Powiedzcie mi, co ludzie mają w głowach ?
Znalazłem na FB grupę "Bohaterowie o Których Nie Masz Pojecia"
Posty opisują rzekomych polskich bohaterów.
I teraz uwaga.
Jak zobaczycie zdjęcia!
1. To Rutger z Łowcy Androidów.
2. Rudolf Hess
3. małżeństwo Caucescu
Dalej już mi się nie chciało czytać nawet. Jazda jest bo usuwają jakiekolwiek komentarze korygujące :)
Najbardziej chyba krew mnie zalała, że ciemni ludzie piszą chwała bohaterom pod takim zdjęciem nazisty w pełnej nieświadoomści tego co się dzieje :D LEMINGI!
Zgłosiłem to dziadostwo :D
piotrek6116
05-09-2019, 20:58
Powiedzcie mi, co ludzie mają w głowach ?
Znalazłem na FB grupę "Bohaterowie o Których Nie Masz Pojecia"
Posty opisują rzekomych polskich bohaterów.
I teraz uwaga.
Jak zobaczycie zdjęcia!
1. To Rutger z Łowcy Androidów.
2. Rudolf Hess
3. małżeństwo Caucescu
Dalej już mi się nie chciało czytać nawet. Jazda jest bo usuwają jakiekolwiek komentarze korygujące :)
Najbardziej chyba krew mnie zalała, że ciemni ludzie piszą chwała bohaterom pod takim zdjęciem nazisty w pełnej nieświadoomści tego co się dzieje :D LEMINGI!
Zgłosiłem to dziadostwo :D
Niestety będzie tego więcej... Klikanie i pisanie bezrefleksyjne.
And.N A tak przy okazji w Elblągu przesiadujesz czy przypadkiem kliknąłeś fotkę ? Osobiście uwielbiam panoramy, także wkrótce zabieram się do pracy nad tym :)
piotrek6116, to fajnie, że udało się trafić w gust :)
And.N A tak przy okazji w Elblągu przesiadujesz czy przypadkiem kliknąłeś fotkę ? ...
Przesiaduję/zamieszkuję:smile:
piotrek6116
05-09-2019, 21:32
Przesiaduję/zamieszkuję:smile:
W takim razie może dałbyś się namówić na pogawędkę w jednym z tych budynków na zdjęciu ? :)
Małe wyjasnienie w sprawie rozmiarów i regulaminu.
Forum skaluje do 1280 o ile sie używa hostingu forum.
Jesli ktoś umieszcza na swoim serwerze to ma przeliczać na 1280, bo forum z obcych serwerów nie przeliczy, nie stworzy miniatury 1280.
Nie trzeba modyfikować regulaminu pod jedną edycja. Niech będzie 1800. Bawimy się, bez napinki.
Cześć [emoji846]
8 dni pozostało do głosowania. Tym czasem na skrzynce są trzy prace. [emoji846]
Kto się dorzuci do koszyka??
Dobry wieczór :)
Na siedem dni przed głosowaniem mamy cztery prace :)
Czekam na więcej :D
Siema! :D
Kolejny dzień za nami. Wypoczęci, pachnący RAWkowicze, ciężko pracują nad panoramą :)
Tym czasem na skrzynce mamy bardzo wysoki poziom..... to ze względu na przeciąg, niczym na Broad Peak ;)
Liczba prac bez zmian.
Zapraszam do zabawy :)
Cześć :) Mam nadzieję, że tydzień mija Wam przyjemnie :)
Na skrzynce trochę prac przybyło, mamy obecnie 8 prac.
Pozostały nieco ponad cztery dni do głosowania. :)
Siemka.
Trzy dni zostały do głosowania, prac mamy 10.
Tym czasem zastanawiam się, czemu prowadzę monolog? [emoji846]
Dodam jeszcze, że nie mam kiedy wyskoczyć na foto i dobija mnie to niemiłosiernie, ale za to bawię się w domu plastikowymi filtrami z aliexpress za 20 zł [emoji23] cały komplecik w promocji kupiłem, nie pytajcie po co, jakość to dno ale do zabawy starczy [emoji23][emoji23][emoji23] no kto bogatemu zabroni?
tbogdanowicz
11-09-2019, 21:05
Siemka.
Trzy dni zostały do głosowania, prac mamy 10.
To jeszcze dużo czasu :-).
Tym czasem zastanawiam się, czemu prowadzę monolog? [emoji846]
Lubisz rozmawiać z kimś na swoim poziomie :-).
Dodam jeszcze, że nie mam kiedy wyskoczyć na foto i dobija mnie to niemiłosiernie, ale za to bawię się w domu plastikowymi filtrami z aliexpress za 20 zł [emoji23] cały komplecik w promocji kupiłem, nie pytajcie po co, jakość to dno ale do zabawy starczy [emoji23][emoji23][emoji23] no kto bogatemu zabroni?
To dla tego mi ciągle czegoś nie wolno. :-(. Za biedny jestem :-(. Może czas wziąć się za jakąś robotę...:?:
To jeszcze dużo czasu :-).
Lubisz rozmawiać z kimś na swoim poziomie :-).
To dla tego mi ciągle czegoś nie wolno. :-(. Za biedny jestem :-(. Może czas wziąć się za jakąś robotę...:?:E tam robotę... picie to jest zycie [emoji23][emoji23][emoji23]
To dla tego mi ciągle czegoś nie wolno. :-(. Za biedny jestem :-(. Może czas wziąć się za jakąś robotę...:?:
Zmień pracę, weź kredyt. ;)
E tam robotę... picie to jest zycie [emoji23][emoji23][emoji23]
Dex i spiritus świadkami? :D
tbogdanowicz
11-09-2019, 21:53
E tam robotę... picie to jest zycie [emoji23][emoji23][emoji23]
Poważnie mówiąc, to ostatnio nawet nie mam kiedy się napić. W firmie jesień to czas takiego zap... zasuwania, że nie ma się ochoty nawet czegoś wypić. Czekam aż słońce będzie później wschodzić, to może wyjdę na jakieś zdjęcia o świcie. Teraz gdy wstaję w weekend to słońce już jest wysoko.
Zmień pracę, weź kredyt. ;)
Kredyt?!?!?! A niech mnie Latający Potwór Spagetti broni!!!
Kredyt?!?!?! A niech mnie Latający Potwór Spagetti broni!!!
To zostaje zostać (p)osłem.
Chyba że masz dostęp do tzw. półświatka, to wykorzystaj fakt, że we firmie farmaceutycznej pracujesz. ;)
Poważnie mówiąc, to ostatnio nawet nie mam kiedy się napić. W firmie jesień to czas takiego zap... zasuwania, że nie ma się ochoty nawet czegoś wypić. Czekam aż słońce będzie później wschodzić, to może wyjdę na jakieś zdjęcia o świcie. Teraz gdy wstaję w weekend to słońce już jest wysoko.
Kredyt?!?!?! A niech mnie Latający Potwór Spagetti broni!!!Skądś to znam, w pracy jest co robić [emoji23]
Czekam na weekend z niecierpliwością, wypadałoby potrenować na tym szajsie jakieś długie naświetlanie [emoji23] foty w domu wyszły obiecująco tyle że na 10mm łapie boczki od holdera.
Chyba że masz dostęp do tzw. półświatka, to wykorzystaj fakt, że we firmie farmaceutycznej pracujesz. ;)Druga opcja ciekawsza, można by napisać, że wypełniona przygodami [emoji23]
tbogdanowicz
11-09-2019, 22:12
Chyba że masz dostęp do tzw. półświatka, to wykorzystaj fakt, że we firmie farmaceutycznej pracujesz. ;)
Tylu różnych inspektorów patrzy na takie firmy że pewnie każdy z pracowników ma odpowiednią teczkę, także strach nawet pomyśleć o czymś na boku.
Ostatnio odebrano Działom Kontroli Jakości prawo do kupowania krążków bibuły z antybiotykiem, które są wykorzystywane podczas badań i dotychczas były sprzedawane jako odczynnik do laboratoriów. Teraz trzeba mieć receptę :-). Oczywiście mamy w firmie kilku lekarzy, którzy te recepty spokojnie wystawią, ale to bez sensu. Kolejne papierki i kolejna rzecz do archiwizowania i kontrolowania. Oczywiście również kolejna rzecz na którą można ukarać.
Oczywiście każde dodatkowe koszty ponosi pacjent w aptece, ale propaganda mówi że płaca firmy :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
Druga opcja ciekawsza, można by napisać, że wypełniona przygodami [emoji23]
Jak dobrze to rozegrać, to można i lot śmiglakiem z obstawą zaliczyć. ;)
tbogdanowicz
11-09-2019, 22:13
Skądś to znam, w pracy jest co robić [emoji23]
Czekam na weekend z niecierpliwością, wypadałoby potrenować na tym szajsie jakieś długie naświetlanie [emoji23] foty w domu wyszły obiecująco tyle że na 10mm łapie boczki od holdera.
Spokojnie wykadrujesz. Ja już prawie obejrzałem zdjęcia z wakacji :sad:.
Tylu różnych inspektorów patrzy na takie firmy że pewnie każdy z pracowników ma odpowiednią teczkę, także strach nawet pomyśleć o czymś na boku.
Ostatnio odebrano Działom Kontroli Jakości prawo do kupowania krążków bibuły z antybiotykiem, które są wykorzystywane podczas badań i dotychczas były sprzedawane jako odczynnik do laboratoriów. Teraz trzeba mieć receptę :-). Oczywiście mamy w firmie kilku lekarzy, którzy te recepty spokojnie wystawią, ale to bez sensu. Kolejne papierki i kolejna rzecz do archiwizowania i kontrolowania. Oczywiście również kolejna rzecz na którą można ukarać.
Oczywiście każde dodatkowe koszty ponosi pacjent w aptece, ale propaganda mówi że płaca firmy :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.
No tak... Pasożyty muszą jakoś zarobić. :roll:
Przyszła ta biurokracja jeszcze z Imperium Rosyjskim, komuna też dowaliła... I jakoś nie idzie tego wyrugować...
Płacą firmy <- dobre [emoji23]
Mała aktualizacja, 11 prac na skrzynce i 2 dni do głosowania :)
tbogdanowicz
13-09-2019, 06:13
Prace bardzo różniące się od siebie?
Napiszę tak: Klonów nie ma[emoji6]
Może mi się uda dostarczyć klona;-):smile: Właśnie wysłałem.
tbogdanowicz
13-09-2019, 17:38
To jak ja się wykpię z głosowania??? Tak bym napisał, że nie mogłem wybrać, bo tak podobne prace :-(.
To jak ja się wykpię z głosowania??? Tak bym napisał, że nie mogłem wybrać, bo tak podobne prace :-(.
No możesz napisać, że Twój dostawca neta wprowadził program 500- i wszystkie zdjęcia to c-b miniaturki. W celu oszczędności łącza czy cuś. ;)
W tej edycji na miniaturki chyba nie trzeba będzie narzekać, zwłaszcza użytkownicy monitorów FHD. Zdjęcie (po kliknięciu na nim do oporu) zajmie prawie cały ekran. Na monitorach 4K to będzie (dalej) bardziej do "miniatury" zbliżone;-). Trudno tu znaleźć "złoty środek", bo wiadomo, że zdjęcie najlepiej wygląda od strony technicznej bez żadnego przeskalowania (czy to pomniejszone, czy gorzej jak powiększone /np. włączone skalowanie w Windows/).
Gołomp poleciał, i chyba nawet dotarł. Pampamparampampam. ������
Gołomp poleciał, i chyba nawet dotarł. Pampamparampampam. ������
Bym powiedział: panoramapampam, panoramapampam :-D
To pampampam do czegoś innego się odnosi, ale ciii. ;)
Nie, no ja się domyślam, że o co innego chodziło:-D, tak tylko sobie "skojarzyłem" :lol::smile::wink:
Mogłeś też napisać pampampampanoramemam. ;)
Mogłeś też napisać pampampampanoramemam. ;)
Ano mogłem:lol:
Siema!
Na dzień przed głosowaniem mamy 13 prac :)
W zasadzie to 12.5 :)
Jedna osoba zapomniała przesłać prawidłowego rozmiaru ... :)
Liczę, że jeszcze to poprawi.
Chyba nie mua? 1800 na dłuższym miało być? :p
Chyba nie mua? 1800 na dłuższym miało być? :p
Nie Tua. Jedna praca wpadła w 1280.
1280.
Czyli prawidłowy, bo regulaminowy, ale nie prawidłowy, bo za mały (w tej edycji). Czy jakoś tak. ;)