PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D7500 + Helios M44 z adapterem z m42 na nikon f z soczewka

rasta1212
03-09-2019, 23:16
Cześć!

Tak jak w tytule wątku.
Bawił się ktoś w/w obiektywem z body D7500?

Wiem, ze efekt bokeh jest świetny, ale nie wiem czy opłaca mi się pchać w ten sprzęt. (Z drugiej strony obiektyw za 100zl wraz z adapterem to nie jest drogie przedsięwzięcie)

Chce poznać wasze opinie. Wiem, że wielu początkujących zaczynało na heliosie ze względu na full manual.

Nie wiem czy to warte jest zachodu - w sensie czy warto będzie się bawić w przepinanie obiektywow.
Aktualnie korzystam z KIT 18-140.

Jak wy to widzicie, jakie macie zdanie?

Jesteście bardziej doświadczeni, na pewno wiecie więcej niż ja wiecie na temat,
Chętnie poczytam :)

Spokojnego wieczoru, R.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

krzysztofz24
04-09-2019, 03:26
Kupiles lustrzanke, czyli aparat z wymienna optyka i nie chcesz sie bawic w przepinanie obiektywow?
To bez sensu. Po to masz bagnet i mozliwosc zapinania roznych szkiel zeby z tego korzystac. Jest pelno roznego typu obiektywow do roznych zastosowan.

Uzywanie body tylko z kitowym obiektywem z zestawu, to tak jak miec sportowy samochod i jezdzic nim tylko po bulki do piekarni za rogiem:-).

Druga kwestia. Zadnych adapterow z soczewka do m42, bo one pogarszaja jakosc. Albo czasem nie dzialaja lub ledwo dzialaja.
Tylko bez soczewki. Ale wtedy nie ma ostrzenia na nieskonczonosc i taki obiektyw nada sie tylko do makro z pierscieniami albo ciasnego portretu.
Takze z obiektywami m42 i Nikonem sie nie poszaleje;-).

Ale jest wyjscie, ktore powinno ci pasowac. Wiele ruskich szkiel na m42 jest dostepnych z natywnym mocowaniem Nikona. Helios o ktorym piszesz jest z mocowaniem Nikona.
I takiego najlepiej poszukaj.

rasta1212
04-09-2019, 07:38
Rzecz w tym, ze to szkło jest dostępne tylko z adapterem (koszt 100zl)
Da się samemu jakoś przerobić obiektyw na mocowanie Nikona?

Kupuje oczywiście używany, a poprzedni właściciel korzystał z niego na D5300 i podobno było dobrze. Teraz to nie wiem co mam robić :/

madebyzosiek
04-09-2019, 08:38
Rzecz w tym, ze to szkło jest dostępne tylko z adapterem (koszt 100zl)

Za 350-400 zł znajdziesz Nikkora 50 1.8D, który będzie ostrzejszy, też da ładny bokeh, a nie będziesz miał problemów z przerabianiem. Helios jest fajną zabawką jak się ma bezlustro. Soczewka w adapterze degraduje jakość i po całej magii M42. Szkoda tej 100, lepiej włóż do skarbonki...

rasta1212
04-09-2019, 08:43
Rozumiem, rozważę ta propozycje, haha dziękuje! :)

crusiek
04-09-2019, 08:59
Poza tym D7500 nie ma pomiaru światła z manualami, ale pewnie masz tego świadomość? :) Ja używam często jednego takiego do zabawy i sobie radzę symulacją przez lV, nie jest to duży problem, nie mniej jednak tutaj masz dodatkowe ograniczenie :)

Tutaj masz jednego z naszych użytkowników, który przerabia takie staruszki do nikona: LINK (https://allegro.pl/uzytkownik/foto_siedem?fbclid=IwAR0xMwVX0sA4l4d06M56o6EaQ2QsV quvuC2L9GLlsQy8rXy3FQb1ms4iqdg&bmatch=baseline-cl-eyesa-bp-uni-1-1-0903)

rasta1212
04-09-2019, 09:01
Tak. Mam tego świadomość :)

W takim razie macie racje, lepiej odłożyć i kupić Nikkor :)

Dzięki Panowie, wiedziałem, ze pomożecie :)

MatKicius
24-09-2019, 17:43
Heliosa idzie przerobić pod nikona, wyrzuca się mocowanie m42 podpiłowuje lekko ściankę i montuje przejściówkę na śruby do obiektywu.
Nieskończoności nie będzie ale tak do 10 metrów można ostrzyć na luzie
Gdzieś w necie jest instrukcja jak to zrobić

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

andystar
24-09-2019, 19:20
Bez problemu przerabia się Heliosa tak by ostrzył do nieskończoności, lecz nie przy pomocy pilnika tylko drukarki 3D.

Carlos_lo
24-09-2019, 21:16
no ale jak podpiac drukarke do heliosa?

andystar
24-09-2019, 22:14
Podobnie jak pilnik