Zobacz pełną wersję : Jaki filtr ochronny lub uv
Robinton321
03-09-2019, 17:01
Witam. Jaki polecacie filtr ochronny lub UV o średnicy 67 mm. Cena do 90 zł.
jak sie zmieszcza w tej cenie to Marumi WPC albo Hoya HD
jak sie zmieszcza w tej cenie to Marumi WPC albo Hoya HD
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek.
Szukam filtra ochronnego do aparatu Nd7500 + 18-105. Filtr ma przede wszystkim stanowić codzienną ochronę dla obiektywu i w możliwie najmniejszym stopniu wpływać na same zdjęcia. Zastanawiam się tylko czy jest sens kupowania filtra tylko ochronnego czy UV który może też pełnić funkcję ochronną. Dużo dobrego słyszałem o firmie Marumi z oferty której wybrałem dwa modele Exus UV L390 i Exus Lens Protected.
Rafaello666
30-10-2019, 21:38
Szukam filtra ochronnego do aparatu Nd7500 + 18-105. Filtr ma przede wszystkim stanowić codzienną ochronę dla obiektywu i w możliwie najmniejszym stopniu wpływać na same zdjęcia. Zastanawiam się tylko czy jest sens kupowania filtra tylko ochronnego czy UV który może też pełnić funkcję ochronną. Dużo dobrego słyszałem o firmie Marumi z oferty której wybrałem dwa modele Exus UV L390 i Exus Lens Protected.
Ja używam filtów Hoya Fusion Antistatic. Jako ochrona obiektywu się sprawdzają. Zasadniczo nie przeszkadzają. Niestety, przy pracy pod światło generują bliki. Przynajmniej na szerokim kącie. Jak robię fotki typu wschód/zachód słońca to odkręcam.
madebyzosiek
30-10-2019, 21:52
Użytkownicy naszego forum będą się dzielić na tych, dla których filtry są obowiązkowe oraz na tych, co nie uważają tego za konieczne. Kolega wyżej wskazał całkiem dobre filtry, ja natomiast uważam to za zbędny wydatek, ale jak już koniecznie musisz coś nakręcić, to na pewno nie oszczędzaj. Kup porządny filtr, a czy to będzie UV, czy zwykły protektor, to jeden grzyb ;)
krzysztofz24
30-10-2019, 22:17
A moze dedykowana oslona przeciwsloneczna do obiektywu zalatwi sprawe?;-) Calkiem dobrze wystajacy kawalek plastiku zazwyczaj. Chroni a jednoczesnie nie daje zadnych blikow czy flar.
madebyzosiek
30-10-2019, 22:28
A moze dedykowana oslona przeciwsloneczna do obiektywu zalatwi sprawe?;-) Calkiem dobrze wystajacy kawalek plastiku zazwyczaj. Chroni a jednoczesnie nie daje zadnych blikow czy flar.Dokładnie. Osłona słoneczna jest bardzo skuteczną ochroną, w pełni wystarczającą.
Do tego obiektywu nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Wydasz ponad połowę wartości obiektywu i pogorszysz jego parametry.
do niektorych obiektywow oslona jest drozsza niz jakis tam uzywany filtr z Allegro :)
do niektorych jest tak mala, ze i tak lepiej filtr
no i koniec koncow - jesli nie mowimy o teleobiektywie z naprawde gleboka oslona, to przy foceniu w mzawce/deszczu albo pryskajacej wodzie (morze/wodospad) filtr i tak jest lepsza opcja (mozna szybo wytrzec z kropli)
i jak zwykle przy takich dyskusjach nieodmiennie dziwi mnie ten dysonans... jak sie zobaczy aukcje uzywanych obiektywow, to "zawsze chroniony filtrem UV" (czy bieda-zoom za 500PLN czy wy* teleobiektyw za kilkadziesiat tysiecy :D :D ). a jak sie czyta fora internetowe, to "nie uzywaj, psuja zdjecia" :)
Myszowor
31-10-2019, 09:38
Jestem zwolennikiem filtrów, często widzę aukcje z porysowanymi obiektywami gdzie trzeba po tysiąc złociszy przeceniać obiektywy bo przednia soczewka porysowana delikatnie.
madebyzosiek
31-10-2019, 10:29
Przez ostatnich kilka lat przeszło mi przez ręce kilkadziesiąt różnych obiektywów, które nie leżały w torbie, tylko były intensywnie używane w bardzo różnych warunkach. Na żadnym nie miałem filtrów i żadnego nie sprzedawałem z porysowaną przednią soczewką, tym bardziej nie miałem problemów z szybkim wyczyszczeniem kropek po deszczu, czy ostatnio paluszków dziecięcych... Nie ma sensu dorabiać ideologii do kwestii filtrów UV/ochronnych. Jedni czują się lepiej jak coś mają nakręcone, inni uważają to za zbędny wydatek. Ciężko jest jednoznacznie określić czy któraś grupa na rację, więc lepiej przyjąć, że to wolny wybór ;) Ja nie używałem nigdy i nie używam, a jak mam polecać to na pewno nie najtańsze szkiełka, bo dzięki temu sami nakręcimy najsłabszy element optyczny na nasz obiektyw.
no i koniec koncow - jesli nie mowimy o teleobiektywie z naprawde gleboka oslona, to przy foceniu w mzawce/deszczu albo pryskajacej wodzie (morze/wodospad) filtr i tak jest lepsza opcja (mozna szybo wytrzec z kropli)
Używałem filtru UV na 16-80/2.8-4.0, bo akurat miałem dobrą firmówkę. Używałem do czasu gdy przy zmianie na polar bryza morska zachlapała mi przednią soczewkę. Filtru nie dało się wytrzeć w plenerze. W obiektyw wystarczyło stuknąć i cała woda uciekła na boki. Próbowałem nawet wytrzeć większe kulki ściereczką. Nie udało mi się, spierniczały na ten czarny pasek dookoła.
Obiektyw 18-105 nie jest obiektywem z górnej półki cenowej, pewnie nawet nie jest ze średniej ale jest nowy i chciałbym aby dotrwał do wymiany na lepszy w dobrym stanie. Przy obecnej cenie nowego tj. ok 1000zł można jeszcze przeznaczyć 100zł na filtr. A czy się sprawdzi...
jak wyzej: szukaj jakiejs uzywanej Hoyi HD albo Marumi WPC. to sa niedrogie, bardzo porzadne optycznie filtry, latwo sie czyszcza (czego zdecydowanie nie da sie powiedziec o wielu roznych Hoyach czy niektorych Marumi) i ich zakup jest pewny. w odroznieniu od takich B+W, ktore sa podrabiane na potege.
Mz jak używać filtrów, to z najwyższej półki np. Heliopan ( ostatnio sprowadzane tylko na zamówienie). Niedawno sprzedałem taki filtr 67 mm za połowę ceny na naszej giełdzie.
Mz jak używać filtrów, to z najwyższej półki np. Heliopan ( ostatnio sprowadzane tylko na zamówienie). Niedawno sprzedałem taki filtr 67 mm za połowę ceny na naszej giełdzie.
do 18-105?
nie ma zadnej potrzeby czegokolwiek ponad uczciwa Hoye. jakosc optyczna szkla ma znaczenie przy obiektywach pokroju 300mm lub wiecej. tych, na ktore UV juz mozna nie zakladac, bo oslona dostatecznie dobrze chroni przednia soczewke :)
Do 18-105 miałem na myśli używany UV.
Polecam to https://www.amazon.de/dp/B00XNMX4EG/ref=sxin_5_pb?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95 %C3%91&crid=R1UROKRD47X3&keywords=uv-filter+67+mm&pd_rd_i=B00XNMX4EG&pd_rd_r=02903317-1615-41ad-a7c2-f90c41559ddf&pd_rd_w=uimpr&pd_rd_wg=3MpaJ&pf_rd_p=8a4416b6-57a5-4854-a023-1b7b96f10ae6&pf_rd_r=35P869GK2T9R58DBENFT&qid=1572625744&sprefix=Filtr+uv+6%2Caps%2C353
Filtry CPL mają bardzo dobre.
Polecam to https://www.amazon.de/dp/B00XNMX4EG/ref=sxin_5_pb?__mk_pl_PL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95 %C3%91&crid=R1UROKRD47X3&keywords=uv-filter+67+mm&pd_rd_i=B00XNMX4EG&pd_rd_r=02903317-1615-41ad-a7c2-f90c41559ddf&pd_rd_w=uimpr&pd_rd_wg=3MpaJ&pf_rd_p=8a4416b6-57a5-4854-a023-1b7b96f10ae6&pf_rd_r=35P869GK2T9R58DBENFT&qid=1572625744&sprefix=Filtr+uv+6%2Caps%2C353
Filtry CPL mają bardzo dobre.
probowales je z jakas dluzsza telerurka, zeby zobaczyc na ile to ostrosc zachowuje?
bo cenowo sa super, nie da sie ukryc, wiec kusza
UV nie próbowałem. CPL kupiłem do 70-300 i działa. Zabierają dużo mniej światła niż Marumi. Zwłaszcza cena 82 mm jest rewelacyjna. Tylko nie ma wersji Slim.
UV nie próbowałem. CPL kupiłem do 70-300 i działa. Zabierają dużo mniej światła niż Marumi.
a polaryzuje tak samo jak normalny polar?
i jeszcze: patrzyles czy nie psuje ostrosci na 300mm?
Testy robiłem na 24mm. Polaryzuje tak samo i daje mniejsze bliki (znaczy nie daje). Na 300 tylko sprawdzałem czy AF działa. Nie ma pogody na lepsze testy.
Ale najlepiej spróbować samemu. Amazon przyjmuje zwroty.
no, trzeba bedzie tak zrobic. dzieki za info
Powiem Wam, że tak jak wody czy paluchów jakoś bardzo się nie boję (nie lubię, ale się nie boję :) ) To jednak piasku trochę tak.
Byłem w tym roku ma naszych pięknych wydmach w Łebie. Piasek tam aż wbija się w skórękiedy wiatr mocniej zawieje (A wieje tam ciągle) i sądzę, że to jest dobre środowisko dla filtrów.
Powiedzie proszę. Czy do obiektywu nikon 24-70 S (f4) lepszy / wystarczający będzie Hoya Fusion anti static czy b+w uv mrc
Ten drugi mniej więcej 2x droższy.
P.s.
Czy macie doświadczenie że sklepem proclub ? Ktoś pisał, że bw są często podrabiane. Można w tym sklepie kupić bez strachu?
To raczej nie chodzi o to, że wiatr spowoduje zarysowanie soczewki ziarenkiem piasku. Ale zrobi to fotograf wycieraniem soczewki "na szybko". Nie każdy ma odpowiednie nawyki, np. przedmuchania soczewki przed czyszczeniem.
Nie sądzę, żebyś dostrzegł na zdjęciach różnicę między tymi dwoma filtrami, kwestia który poprawi Ci bardziej samopoczucie ;).
powtarzam: Hoya HD. optycznie uczciwa i bardzo latwo sie czysci.
to jest tylko prezerwatywa, na to naprawde nie trzeba wydawac fortuny (chyba, ze dla poprawy samopoczucia). B+W MRC bardzo fajne filtry, jesli sie trafi niechrzczone. ale jak sie pomysli ile za cene nowego mozna dziecku klockow Lego kupic, albo ile kilometrow autem zrobic zeby pofocic... to sie odechciewa