PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Nikona D90

dedi
03-09-2019, 13:34
Witam,

Poszukuję obiektywu do nikona D90 - dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografowaniem i jedyny obiektyw jaki mam to AF-S DX NIKKOR 18-105mm.

Chce zająć się fotografowaniem krajobrazu (głównie górskiego). Fajnie by było gdyby dawał sobie również radę ze zdjęciami nocnymi (możliwe, że w grudniu będę wybierać się do Norwegii i chciałbym spróbować zrobić fajnego time-lapsa zorzy polarnej :P)

Jesteście wstanie polecić jakiś obiektyw dla amatora, we w miarę przystępnej cenie?

edit: Fajnie by było, gdyby był dodatkowo dość lekki, ale to sprawa drugorzędna - zawsze to trochę mniej targania :D

forfiter
03-09-2019, 14:31
Sigma 10-20/3.5 (nowa) lub
Sigma 10-20/4-5.5 (stara) lub drożej
Nikkor 10-20 (stara wersja) lub jeszze drożej
Nikkor 12-24/4

Jest też Tamron bodajże 10-24, ale tego to nie znam.
Jeśli spotkasz go gdzieś to również warto uwzględnić go w rozważaniach.

Witam,

Poszukuję obiektywu do nikona D90 - dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografowaniem i jedyny obiektyw jaki mam to AF-S DX NIKKOR 18-105mm.

Chce zająć się fotografowaniem krajobrazu (głównie górskiego). Fajnie by było gdyby dawał sobie również radę ze zdjęciami nocnymi (możliwe, że w grudniu będę wybierać się do Norwegii i chciałbym spróbować zrobić fajnego time-lapsa zorzy polarnej :P)

Jesteście wstanie polecić jakiś obiektyw dla amatora, we w miarę przystępnej cenie?

edit: Fajnie by było, gdyby był dodatkowo dość lekki, ale to sprawa drugorzędna - zawsze to trochę mniej targania :D

OjTam
03-09-2019, 14:34
Nie Nikkor 10-20 tylko 10-24. N10-20 to tylko AF-P, co, jak wiadomo, z D90 nie bangla.
Co do Tamron 10-24 to oba są takiese.
Do listy dorzucę Tokinę 11-16(20).

brzezior
09-09-2019, 13:00
Z polecanych powyżej używałem przez kilka lat sigmę 10-20 4-5,6 i bardzo sobie ten obiektyw chwalę - do krajobrazu, po przymknięciu bardzo fajny obrazek. Jak dla mnie obraz był taki trochę "ocieplony", co bardzo mi się podobało w krajobrazie.