Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 17/2019 - GŁOSOWANIE
Cześć! :)
W siedemnastej edycji zabawy w RAWki jest 12 prac :)
Niestety jedna praca nie spełniała zasad regulaminu dotyczącego użycia wywoływarki RAW o czym świadczy doklejony pochłaniacz, pazurki oraz buty :) i musiałem usunąć ją z głosowania.
Chętnie zobaczymy takie dodatki ale w edycji specjalnej :)
Głosujemy na maksymalnie 3 (słownie: TRZY!!!) prace jakie Wam się spodobają.
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: aniedz
Termin głosowania zakończy się za 5 dni - niedziela (01.09.2019r.)
Tym głosowaniem zakończymy tryb wakacyjny. Od następnej edycji wracamy do 7 dniowego terminu zgłoszeń oraz 3 dniowego terminu głosowania.
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
ORYGINAŁ
29824
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/15-t2vMl6fd9BIjBqQxcuN2BZVOpsN-PD/view?usp=sharing)
WASZE PROPOZYCJE
1
29821
2
29820
3
29819
4
29818
5
29817
6
29822
7
29816
8
29815
9
29814
10
29813
11
29812
12
29823
Praca poza konkursem:
29825
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
spiritus
27-08-2019, 22:30
Zagłosowałem, wszedłem w wątek, patrzę... jeszcze raz mam głosować.
Już myślałem, że pochłaniam za duo płynów wysokoprocentowych i sobie ubzdurałem głosowanie... a to tylko ponowna ankieta :D
Zagłosowałem, wszedłem w wątek, patrzę... jeszcze raz mam głosować.
Już myślałem, że pochłaniam za duo płynów wysokoprocentowych i sobie ubzdurałem głosowanie... a to tylko ponowna ankieta :D
Jakoś uśpiłem swoją czujność, to chyba przez te "odległości" między zgłaszaniem prac a głosowaniami :)
, to chyba przez te "odległości" między zgłaszaniem prac a głosowaniami :)
Ewentualnie "ziółka" po ciemku pomyliłeś. ;)
Za bardzo rozwleczona zabawa, to się z rytmu wypada :) (o ziółkach się nie wypowiem, bo kto wie kto tutaj czyta ;) )
spiritus
27-08-2019, 22:45
(o ziółkach się nie wypowiem, bo kto wie kto tutaj czyta ;) )
chciałbyś mi o czymś opowiedzieć? :D
chciałbyś mi o czymś opowiedzieć? :DNo ba.
Np o tym, że meliska jest dobra na moje zszargane nerwy [emoji23]
spiritus
27-08-2019, 22:46
Mało ciekawe :D
Mało ciekawe :D
Spiryt, może nie zauważyłeś, ale Kreciosław nie napisał w czym i z czym tą melisę zaparza. ;)
Nie powiem nic bez advocata [emoji23]
Tak czy inaczej.... jeszcze dwie "normalne" edycje i przy ostatniej, dwudziestej, będzie można się wyżyć :)
Dziękuję za twórcze podejście do przesłanego przeze mnie RAWka. Bardzo podobają mi się wszystkie prace. W każdej jest jakiś pomysł i najchętniej oddałbym 12 głosów.
tbogdanowicz
28-08-2019, 08:06
aniedz, co za problem. Zakładasz dodatkowe konta i po problemie :mrgreen::razz::twisted:.
A poważniej, to kilka osób faktycznie ciekawie pokombinowało. Wybór 3 prac jest trudny.
Co myślicie o zniesieniu obowiazku oprogramowania do obróbki?
Oczywiście wymagałoby to kilku zmian w regulaminie, w tym ustawieniu ograniczeń po prostu, że nie można doklejac usuwać zbyt wiele itp.
Myślę, że już czas aby nie trzymać się kurczowo jedynie wywoływarka a dać jedynie ograniczenia w ingerencji w rawy
paparapa
28-08-2019, 10:46
Oczywiście wymagałoby to kilku zmian w regulaminie, w tym ustawieniu ograniczeń po prostu, że nie można doklejac usuwać zbyt wiele itp.
Myślę, że już czas aby nie trzymać się kurczowo jedynie wywoływarka a dać jedynie ograniczenia w ingerencji w rawy
Wystarczy jeden punkt w regulaminie...
Dozwolone korekty globalne i lokalne bez zmian elementów obrazu (po za usuwaniem artefaktów). Całkowita wolna edycja w zabawie specjalnej.
Tak to widzę .... :)
Ciekawe czy ktoś podziela moje zdanie?
Jestem ZA pozostawieniem tak jak jest czyli wywoływarka raw z całym jej dobrodziejstwem (oprócz presetów) a i powróciłbym do obowiązku pliku .xmp
dyskusja zmian i tego co wolno a czego nie trwa od czasu powstania zabawy > Zabawa-w-RAW-dyskusje (https://forum.nikoniarze.pl/threads/211077-Zabawa-w-RAW-dyskusje) < z początku nudno ale od połowy się rozkręca ;)
tbogdanowicz
28-08-2019, 12:02
Ja jestem za pozostawiweniem ograniczeń. Wołarki RAW'ów i tak pozwalają na baaardzo dużo. Jeśli dołoży się np. warstwy, to już właściwie pozwalamy na fotomontaże.
Są edycje specjalne i wtedy każdy może poszaleć, ale w "normalnych" ja bym pozostawił ograniczenia.
Kilka edycji temu mieliśmy już "przebudowany" budynek i wszystko w ramach możliwości LR. Jak ktoś potrafi i chce się w takie rzeczy bawić to zrobi to nie łamiąc obecnego regulaminu.
paparapa
28-08-2019, 16:26
Ja jestem za pozostawiweniem ograniczeń. Wołarki RAW'ów i tak pozwalają na baaardzo dużo. Jeśli dołoży się np. warstwy, to już właściwie pozwalamy na fotomontaże.
Są edycje specjalne i wtedy każdy może poszaleć, ale w "normalnych" ja bym pozostawił ograniczenia.
Kilka edycji temu mieliśmy już "przebudowany" budynek i wszystko w ramach możliwości LR. Jak ktoś potrafi i chce się w takie rzeczy bawić to zrobi to nie łamiąc obecnego regulaminu.
Tak tak przebudowany z piwnicami i garażem podziemnym. Proponuję sprawdzić czy instalacji wodnej i przeciw pożarowej nie przebudowano....
tbogdanowicz
28-08-2019, 17:36
Tak tak przebudowany z piwnicami i garażem podziemnym. Proponuję sprawdzić czy instalacji wodnej i przeciw pożarowej nie przebudowano....
Przecież napisałem:
J"przebudowany"
jak również
wszystko w ramach możliwości LR. Jak ktoś potrafi i chce się w takie rzeczy bawić to zrobi to nie łamiąc obecnego regulaminu.
paparapa - czy napisałem coś niezgodnego z prawdą?
Pytam poważnie, bo chyba się nie zrozumieliśmy. Albo Ty mnie, albo ja Ciebie.
Przeciek na 10 głosów.
Na pierwszym miejscu dwie prace.
Drugie miejsce z głosem mniej należy do jednej pracy.
Na trzeciej pozycji o dwa głosy mniej mamy również dwie prace.
Bez głosu są 3 prace. [emoji846]
paparapa
28-08-2019, 18:21
paparapa - czy napisałem coś niezgodnego z prawdą?
Pytam poważnie, bo chyba się nie zrozumieliśmy. Albo Ty mnie, albo ja Ciebie.[/QUOTE]
Dobra chyba nie zrozumieliśmy się :).
Wracając do tematu. Wywoływarki coraz lepsze, i skoro takie dobre to dlaczego LR w wielu pracach wygląda ... powiedzmy nieciekawie. Ja wiem że akurat tu decyduje czynnik ludzki. Ale jeśli ktoś nie potrafi ogarnąć tak prostych narzędzi, to lepsze w PSie czy innym sofcie, na nic mu sie nie zdadzą. Po prostu polegnie i tyle.
Wydaje mi się że wystarczy zakazać zmiany elementów obrazu i gra gitara. Mnie nie interesuje czy ktoś użył gradientu w Lightroomie czy 4 warstw i sześciu masek w PSsie. Jego strata czasu i prądu. Fota ma wyglądać atrakcyjnie i ciekawie. Ma się podobać. Panowanie nad naturalnie wyglądającym obrazem na warstwach i maskach nie jest takie proste :). Często wychodzą kosmici :).
Sam chyba pisałeś że podoba Ci się parę prac i zrozumiałem że chodzi o te o zabarwieniu "zony". Ale wywoływarka nie jest stworzona do takich rzeczy. Duzo prościej i lepiej można to ogarnąć bardziej zaawansowanym softem.
I na koniec napiszę, że obróbka po raz kolejny "takiego samego zdjęcia" bez specjalne potencjału , za pomocą 4 suwaczków robi się cholernie nudne :).
To tak w skrócie....
tbogdanowicz
28-08-2019, 18:49
Wracając do tematu. Wywoływarki coraz lepsze, i skoro takie dobre to dlaczego LR w wielu pracach wygląda ... powiedzmy nieciekawie. Ja wiem że akurat tu decyduje czynnik ludzki. Ale jeśli ktoś nie potrafi ogarnąć tak prostych narzędzi, to lepsze w PSie czy innym sofcie, na nic mu sie nie zdadzą. Po prostu polegnie i tyle.
Wydaje mi się że wystarczy zakazać zmiany elementów obrazu i gra gitara. Mnie nie interesuje czy ktoś użył gradientu w Lightroomie czy 4 warstw i sześciu masek w PSsie. Jego strata czasu i prądu. Fota ma wyglądać atrakcyjnie i ciekawie. Ma się podobać. Panowanie nad naturalnie wyglądającym obrazem na warstwach i maskach nie jest takie proste :). Często wychodzą kosmici :).
Zgadzam się z Tobą, że tak jest trudniej. Ale czy to znaczy że mamy wszystko ułatwiać?
Nie mam na myśli Ciebie, ale ciągle spotykam osoby, które gdy tylko natrafią na trudność, to są oburzeni że cały świat się nie dostosowuje do ich fajtłapowości. Choć w tej zabawie pokażmy że potrafimy zrobić coś więcej niż użyć preseta.
Sam chyba pisałeś że podoba Ci się parę prac i zrozumiałem że chodzi o te o zabarwieniu "zony".
Które mi się podobają, to nie powiem przed wynikami :p,
Ale wywoływarka nie jest stworzona do takich rzeczy. Duzo prościej i lepiej można to ogarnąć bardziej zaawansowanym softem.
I na koniec napiszę, że obróbka po raz kolejny "takiego samego zdjęcia" bez specjalne potencjału , za pomocą 4 suwaczków robi się cholernie nudne :).
To tak w skrócie....
Ja bym raczej stwierdził, że jest bardziej TRUDNE. Dla tego wcześniej napisałem, że jeśli ktoś chce i potrafi, to "przebuduje" budynek, bez łamania regulaminu.
Ewentualnie można dodać kolejną wersje specjalnej edycji, gdzie dozwolone będzie używanie warstw, masek, klonowania, korekcji perspektywy itp. ale bez zmiany TREŚCI oryginalnego zdjęcia. Rozumiem przez to, możliwość usuwania przeszkadzających elementów (np. ludzi, koszy na śmieci), lokalną zmianę koloru itp, ale nie dopuszczalne będzie np. doklejenie czegoś z innego zdjęcia. Zdjęcie można wybrać z danego cyklu i zrobi to kierownik/zwycięzca cyklu/ogół przez głosowanie..., jak zadecydujemy.
Jestem ZA pozostawieniem tak jak jest czyli wywoływarka raw z całym jej dobrodziejstwem (oprócz presetów) a i powróciłbym do obowiązku pliku .xmp
... Choć w tej zabawie pokażmy że potrafimy zrobić coś więcej niż użyć preseta. ...
Preset może być tylko bardzo małym ułamkiem w całym procesie obróbki. Sam czasem korzystam z jakiegoś presetu, później jeszcze go modyfikując, że o lokalnych korektach (pędzel, gradient) w LR nie wspomnę.
29833
Jak widać na powyższym obrazku to tylko wycinek historii obróbki (widać po belce do przewijania) przykładowego RAW-a (akurat nie z tej edycji) .
Nie można też sprawdzić czy preset był użyty, nawet wysyłając .xmp. W .xmp nie ma zapisanej historii obróbki zdjęcia.
Zbieram wnioski w głowie, luźne przemyślenia :)
Myślałem o zwiększeniu dostępności dla różnych użytkowników, bynajmniej, nie chodziło mi o zastanawianie się nad tym, gdzie co łatwiej można zrobić, ja np jestem "noga" w PSie, wolę tylko LR używać, PS to chyba tylko na zabawę specjalną włączam :)
W PS 4/5 nie tak łatwo zrobić niektóre tematy jak z LR 8.4 :) więc to różnie bywa.
Można przeplatać, mam różne pomysły.
NP.
Panoramy do sklejenia i następnie do obróbki - i tu otwarci programów do sklejania zdjęć w panoramę, nie każdy używa LR
3/5 zdjęć w bracketingu do sklejenia w HDR i obróbkę.
Edycja w stylu - moja chora wyobraźnia, do przerobienia zdjęcia tak, żeby go nie poznać zachowując większość kadru.
Albo, zrób ze zdjęcia starocia :) itp, itd
...mam jeszcze kilka pomysłów żebyście się od następnego cyklu nie zanudzili :) Choć nie wiem, czy nie robić niezależnych edycji takich obok regularnej zabawy w RAWki, raz na jakiś czas. coś w stylu raz na miesiąc, jakaś edycja specjalna :) wtedy myślę, bez spec ed w regularnej zabawie.
Bartek- czytałem, ale chyba już zdążyłem zapomnieć co tam pisali, pora odświeżyć pamięć :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Panowie, odnośnie presetów, xmp nie zapisuje historii, kolejności działań, nie ma opcji sprawdzić czy to preset czy ręczne nastawy, chyba, że ja czegoś nie wiem?
gorzej z tym, komu by się chciało dostarczać takie zdjęcia, ja mam trochę, ale to raczej kilkanaście bardziej niż kilkaset :D
tbogdanowicz
28-08-2019, 20:08
Ten preset, to tylko w celu zobrazowania o co mi chodzi. Jakoś nie wyobrażam sobie by ktoś dał do zabawy zdjęcie zrobione presetem, do tego jeszcze dostępnym dla wszystkich i liczył na sukces :-).
Chodzi mi o ogólną zasadę, że tutaj jest trochę "zrób to sam" i w tej akurat zabawie bym to zostawił.
Krecik, jeśli .xmp czy .dng wygląda tak samo jak .jpg, to co za różnica, czy to preset czy suwak?
Zapomniałem chyba dopisać w głównym poście.... aniedz będę wdzięczny, gdybyś przesłał mi swoją propozycję wyróżnienia, przed końcem głosowania :)
Krecik, jeśli .xmp czy .dng wygląda tak samo jak .jpg, to co za różnica, czy to preset czy suwak?
Ano to swoją drogą :)
...Myślałem o zwiększeniu dostępności dla różnych użytkowników, bynajmniej, nie chodziło mi o zastanawianie się nad tym, gdzie co łatwiej można zrobić, ja np jestem "noga" w PSie, wolę tylko LR używać, PS to chyba tylko na zabawę specjalną włączam :)
W PS 4/5 nie tak łatwo zrobić niektóre tematy jak z LR 8.4 :) więc to różnie bywa.
Owszem, bywa różnie:smile: Nie każdy posiada nowszego Lightrooma. Mam akurat wersję LR 4.4. Jeśli chodzi o usuwanie jakichś "przeszkadzajek" w kadrze w LR4 jest to dość żmudne zajęcie i nie dające moim zdaniem zbyt dobrych efektów, zwłaszcza jeśli to bardziej "skomplikowane" kształty. W takich przypadkach zdecydowanie lepiej i szybciej w innym programie (np. PSE)
... Panoramy do sklejenia i następnie do obróbki - i tu otwarci programów do sklejania zdjęć w panoramę, nie każdy używa LR
3/5 zdjęć w bracketingu do sklejenia w HDR i obróbkę. ...
Tu podobnie, LR4 nie umożliwia składanie panoram, czy HDR i wówczas jak najbardziej wskazana (czy właściwie konieczna) byłaby dowolność w użyciu programów.
Preset może być tylko bardzo małym ułamkiem w całym procesie obróbki. Sam czasem korzystam z jakiegoś presetu, później jeszcze go modyfikując, że o lokalnych korektach (pędzel, gradient) w LR nie wspomnę.
29833
Jak widać na powyższym obrazku to tylko wycinek historii obróbki (widać po belce do przewijania) przykładowego RAW-a (akurat nie z tej edycji) .
Nie można też sprawdzić czy preset był użyty, nawet wysyłając .xmp. W .xmp nie ma zapisanej historii obróbki zdjęcia.
Chodziło mi o coś takiego: preset, kadrowanie, wysyłka.
https://images91.fotosik.pl/239/658063adc26c9ed0.jpg
tbogdanowicz
28-08-2019, 20:24
Ale panoramy, czy inne składaki, to w zabawie "bez ograniczeń" lub innej wersji, której jeszcze nie ma. Tutaj bym zostawił ograniczenia, by było inaczej.
Chodziło mi o coś takiego: preset, kadrowanie, wysyłka.
Może i ktoś tak robi, tylko i tak nie ma możliwości weryfikacji, więc zabronić nie można ...
marcin255
28-08-2019, 20:41
poza konkursem a tak sie starałem :-(
tbogdanowicz
28-08-2019, 20:45
Zamieniłeś modelowi buciki, dokleiłeś tipsy, dołączyłeś pochłaniacz do maski... Ciężko to zrobić zgodnie z regulaminem :-).
Ale wyszło Ci ciekawie :-).
Właśnie za bardzo, i tu problem. ;)
marcin255
28-08-2019, 20:58
szczerze to nie czytałem regulaminu :oops:
szczerze to nie czytałem regulaminu :oops:
Oj, grabisz se. :mrgreen:
Zobaczymy, spróbuję puścić równolegle kilka no limitów i zobaczę orientacyjnie co daje jakie zainteresowanie.
Możliwe, że podejmę takie próby przy okazji nowego cyklu, obadam teren [emoji846] a Rawki pozostawiamy w formie niezmienionej.
Oj, grabisz se. :mrgreen:Oj tak, będzie biczowanie publiczne [emoji6][emoji6][emoji6]
Oj tak, będzie biczowanie publiczne [emoji6][emoji6][emoji6]
Niech się cieszy, że Wełniaka nie ma. Ona sporo tych bacików miała. ;)
A tak to, kulturalnie, po Kreciemu, rozgrzanym do czerwoności łańcuchem. :mrgreen:
No już się w piecyku grzeje [emoji3062]
Tylko sobie jakieś azbestowe łapawice przygotuj. Żebyś rąk nie poparzył. ;)
marcin255
28-08-2019, 21:54
więcej tu nie zajrzę :razz:
Coś się znajdzie [emoji23]
więcej tu nie zajrzę :razz:Do biczowanka w takim razie gotowanie w kotle proponuję [emoji6][emoji6]
tbogdanowicz
29-08-2019, 05:59
więcej tu nie zajrzę :razz:
Krecik Cię nawet spod ziemi wykopie :-).
paparapa
29-08-2019, 11:18
Zobaczymy, spróbuję puścić równolegle kilka no limitów i zobaczę orientacyjnie co daje jakie zainteresowanie.
Możliwe, że podejmę takie próby przy okazji nowego cyklu, obadam teren [emoji846] a Rawki pozostawiamy w formie niezmienionej.
To jest świetny pomysł. Chciałem To wczoraj zaproponować, ale nie zdążyłem ... przyszła burza. ( "Piorunek" trafił w budynek i "zabił" internet w promieniu 300m . Doszły do tego komputerki, telewizorki i jakieś inne urządzonka . A przez fona nie szło nawet poczty odczytać ....)
Wiąże się to z twoim zwiększonym zaangażowaniem ale chyba fajnie by było zobaczyć kto i jak woli się bawić i jakie są efekty. I czy aby są aż takie różnice?
Krecik Cię nawet spod ziemi wykopie :-).
Dobre :)))
15 głosów... słabiutko, głosować, głosować!
2 głosy do przecieku :)
Zapraszam do głosowania.
1 głos do przecieku.
Głos dziennie, odechciewa się. ...
paparapa
31-08-2019, 14:57
1 głos do przecieku.
Głos dziennie, odechciewa się. ...
Coś takiego, no popatrz.... Nawet pyskować nie chce się nikomu.
Czas światło gasić kierownik. :)
Dobry wieczór.
Stan na 22 głosujących wygląda następująco:
Jedna praca na pierwszym miejscu.
Cztery głosy mniej, na drugim miejscu jest jedna praca.
Na trzeciej pozycji ze stratą dwóch głosów są dwie prace.
Jedna osamotniona sztuka bez głosu.
Szanowni RAWkowicze :)
1 miejsce na podium zajął Bartek-
2 miejsce zajął horvik62
3 miejsce zajął And.N
Wyróżnienie od autora RAWka wędruje do pracy nr 12
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
Bardzo proszę Bartek- o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy :)
# 1 Bartek-
30023
#2 horvik62
30021
#3 And.N
30022
#PRACA WYRÓŻNIONA tbogdanowicz
30051
Brak XMP prac z podium.
Przyjemnego wieczoru życzę :)
tbogdanowicz
02-09-2019, 07:11
Zdjęcie do obróbki było nietypowe i to pozwoliło trochę poszaleć. Miałem za mało czasu by dopracować je tak jak bym chciał, (zrobiłem jedną wersję i wysłałem tuż przed upływem terminu), ale kilka osób zrobiło dobrą robotę.
Gratuluję zwycięzcom. Szczególnie spodobał mi się pomysł kolegi horvik62 (oczywiście zagłosowałem na tą pracę). Czasem mniej znaczy więcej :-).
Cześć, Cieszę się, że trochę namieszałem tym RAWkiem. Super robota z Waszej strony. Tak jak pisałem podobały mi się wszystkie prace. Gratuluję zwycięzcom - zasłużona wygrana. Koledze horvik62 gratuluję pomysłu - ta praca przykuwa uwagę. Podoba mi się mroczność pracy kolegi piotrek6116. A mimo, że jak pisze kolega tbogdanowicz "miałem za mało czasu by dopracować je tak jak bym chciał," jego praca to moje wyróżnienie za "właściwy klimat". Przepraszam tylko, że nie zgłosiłem jej do wyróżnienia przed końcem głosowania (wakacyjny, ograniczony dostęp). Dzięki.
tbogdanowicz
02-09-2019, 08:53
Cześć, Cieszę się, że trochę namieszałem tym RAWkiem. Super robota z Waszej strony. Tak jak pisałem podobały mi się wszystkie prace. Gratuluję zwycięzcom - zasłużona wygrana. Koledze horvik62 gratuluję pomysłu - ta praca przykuwa uwagę. Podoba mi się mroczność pracy kolegi piotrek6116. A mimo, że jak pisze kolega tbogdanowicz "miałem za mało czasu by dopracować je tak jak bym chciał," jego praca to moje wyróżnienie za "właściwy klimat". Przepraszam tylko, że nie zgłosiłem jej do wyróżnienia przed końcem głosowania (wakacyjny, ograniczony dostęp). Dzięki.
Bardzo dziękuję. Nie spodziewałem się :shock:, choć obrabiałem właśnie "na klimat". Dobrze że to widać :-).
Dziękuję za głosy! Obróbka Lightroom Classic 8.4 może trochę przesadziłem z tą wyrazistością ale pomyślałem o tym jak już wysłałem, tym bardziej cieszy mnie że głosującym się podobało.
Zaszczyt przesłania rawka do następnej edycji przekazuję na następne osoby z podium.
Jeszcze w kwestii uzupełnienia kadr pochodzi z Festiwalu Fantastyki Cytadela w Twierdzy Modlin maj 2019. Siostrzany festiwal jest w przyszły weekend w Giżycku więc jakby Ktoś coś to: http://festiwaltwierdza.pl/. Polecam
Dopisałem wyróżnienie do podsumowania.
Dziękuję za głosy! Obróbka Lightroom Classic 8.4 może trochę przesadziłem z tą wyrazistością ale pomyślałem o tym jak już wysłałem, tym bardziej cieszy mnie że głosującym się podobało.
Zaszczyt przesłania rawka do następnej edycji przekazuję na następne osoby z podium.
W takim wypadku następny w kolejności jest horvik62 zatem prosimy o przesłanie RAWka, do kolejnej edycji zabawy :)
Gratulację dla zwycięzcy i dzięki za głosy na moją wizję:smile:
Poczekamy do jutra wieczorem, jak nie będzie odzewu poproszę kolejną osobę z podium :)
No cóż, do tej pory nie pojawił się autor pracy z drugiego miejsca.
W takim wypadku poproszę And.N, chętnie przytulimy RAWka :)
Mogę dziś coś podrzucić, ale zaznaczam będę miał "specjalne wymagania":smile:. Nie wiem czy kierownik na to przystanie.
Brzmi intrygująco :) zapraszam :)
Nie będę już robił jakiejś tajemnicy:smile: . Wysłałem dwa RAWy do połączenia w panoramę (nie wiem czy doszły bo jakieś ostrzeżenie było o dużej ilości MB-ajtów). Tu prowadzący musi zdecydować czy taka edycja może odbyć się w ramach zwykłych RAWek. Obowiązywałaby wówczas dowolność w użyciu programów (z wywoływarek RAW chyba tylko LR od wersji 6 to umożliwia). Jeśli nie, to nich zostaną do ewentualnego wykorzystania na jakąś Edycję specjalną.
And.N W nowszych wersjach ACR jest możliwość sklejenia rawków w panoramę z poziomu wywoływarki:
https://i.imgur.com/vdbJQtr.jpg
Plikiem wynikowym jest .dng.
Tak dla informacji piszę.
And.N W nowszych wersjach ACR jest możliwość sklejenia rawków w panoramę z poziomu wywoływarki ....
Tylko co to dokładnie znaczy: "nowsze wersje ACR" :smile:
Raczej mam te starsze (LR4 i PSE 6), jak i podejrzewam większość tu na forum (ale mogę się taż mylić). Co by nie mówić, jakby panorama w RAWkach miała przejść, musiałaby być dowolność użycia programów. Inaczej nie widzę sensu ...
Myślę, że możemy to puścić, przynajmniej się nam RAWkowicze nie zanudzą na śmierć :)
Niedługo będę startować.
"nowsze wersje ACR" :smile:
Żebym to ja wiedział. :D
Od 10 w górę podejrzewam.
Jest też opcja, że Krecik sklei tą panoramkę i .dng zarzuci. ;)
...Jest też opcja, że Krecik sklei tą panoramkę i .dng zarzuci. ;)
Takiej opcji nie dopuszczam :smile: Chodzi o samodzielne "sklejenie" w panoramę i oczywiście obróbkę. Zresztą nawet nie wiem czy jest taka możliwość o której piszesz, a raczej nie (późniejsze .dng)...
Jest też opcja, że Krecik sklei tą panoramkę i .dng zarzuci. ;)
No właśnie lepiej nie.
W samym LR można złożyć panoramę na 3 sposoby, nie chciałbym narzucać tego jak ma to być sklejone :)
Ok. Ty tu pałkę prowadzącego trzymasz. :mrgreen:
Żeby nie było, ja się nie upieram z tą panoramą:smile:. Wolałbym aby zwycięzca poprzedniej edycji Bartek- zapodał RAWa do obróbki.
Jest ok.
Skleić panoramę można w czymkolwiek, główna obróbka powinna być w wywoływarce, choć nie będę strzelał piorunami w tej edycji, jeśli ktoś wyjdzie poza. Chyba, że będzie widoczne przegięcie.
Takie mini spec ed na rozprostowanie suwaków.
tbogdanowicz
04-09-2019, 18:09
Ja ma drobną prośbę.
Kilka najbliższych dni mam bardzo zajętych (częściowo w całodniowych rozjazdach), a chciałbym spróbować tej panoramy. Czy termin może obejmować dwa weekendy, bo nie wiem czy będę miał czas i chęć na patrzenie w monitor przed piątkiem przyszłego tygodnia?
A sam pomysł dawania co jakiś czas czegoś innego (ale z zaznaczeniem że tym razem ma być inaczej), bardzo mi się podoba.
Myślę, że ze względu na specyfikę edycji możemy się pokusić na wydłużenie. Chciałem wyjść już z trybu wakacyjnego, wyjdziemy na pewno w głosowaniu, zbieranie prac natomiast możemy zostawić jeszcze na 10 dni, czyli do soboty wieczorem.
Sądzę, że nikt się nie obrazi.
Zapraszam do NOWEJ ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/299583-Zabawa-w-RAWki-18-2019-panorama)
tbogdanowicz
04-09-2019, 18:21
Bardzo dziękuję :-).
Oczywiście jeśli się uda, to postaram się przygotować moją wersję wcześniej.
...Skleić panoramę można w czymkolwiek, ...
jest sporo darmowych programów do łączenia zdjęc w panoramę, choćby przykładowo ICE (https://www.dobreprogramy.pl/Image-Composite-Editor,Program,Windows,14757.html)
...główna obróbka powinna być w wywoływarce, ...
Tu może być pewien "problem", jakby tak dosłownie traktować powyższy cytat, to najpierw trzeba by obrobić dwa RAWy (oddzielnie) w wywoływarce, a dopiero później je skleić w panoramę.
Jest to możliwe, ale jakby "niewygodne". Lepiej obrabiać całe zdjęcie już po połączeniu (zazwyczaj będzie to format tif, dla lepszej jakości) i wówczas wywoływarka jakby traci sens.
Tu może być pewien "problem", jakby tak dosłownie traktować powyższy cytat, to najpierw trzeba by obrobić dwa RAWy (oddzielnie) w wywoływarce, a dopiero później je skleić w panoramę.
Jest to możliwe, ale jakby "niewygodne". Lepiej obrabiać całe zdjęcie już po połączeniu (zazwyczaj będzie to format tif, dla lepszej jakości) i wówczas wywoływarka jakby traci sens.
Zwyczajowo, nawet wywoływarką najpierw się łączy dwa zdjęcia, a później obrabia, dng albo tiffa.
Ja np najpierw łączę, to tworzy DNG, wynikowy plik eksportuję do odszumiacza/psa jeśli muszę (bardzo rzadko), a potem wracam z tiffem do obróbki końcowej.
Albo może inaczej, nie wpadłbym na pójście od innej / drugiej strony ale rozumiem, że mogą z tym być problemy. Jeśli program może połączyć ale zapisuje tylko w JPG, a tylko ten dobrze znamy, to oczywiście można inaczej.
Tak czy inaczej opisałem w zabawie, w tej edycji nie będę się czepiać o ten punkt, jeżeli ktoś ma inny przepływ pracy, czy też specyficzną kolejność działań lub taki a nie inny program do łączenia w panoramę. To co sobie dałem tym wpisem, to dupochron na zbyt dużą ingerencję w zdjęcie.
Zwyczajowo, nawet wywoływarką najpierw się łączy dwa zdjęcia, a później obrabia, dng albo tiffa.
Pod warunkiem, że posiada się Lightroom w wersji co najmniej 6, nieprawdaż ?
Jaka jeszcze wywoływarka RAW potrafi łączyć RAWy w panoramę ? możesz podpowiedzieć ?
Tak, to prawda.
ON1 Photo RAW
DxO Optics Pro
Affinity Photo
Poza tym darmowy Hugin,
który wykorzystuje do konwersji RAWów
RAWTherapy
Darktable
DCRAW (imagemagic ?)
Nie wiem co tam jeszcze.
Posiadam DxO OpticsPro 11 (Essential) udostępnianą za free jednak nie zauważam opcji panoramy.
Darmowy Hugin nie nazwałbym wywoływarką RAW, podobnie jak Affinity Photo.
ON1 Photo RAW wywoływarka płatna.
RAWTherapy, Darktable mam zainstalowane również nie widzę tam opcji łączenia RAW w panoramę.
Chodzi o coś takiego jak np. w Photoshop Elements, otwieram zdjęcia, które chce połączyć w panoramę i wybieram Plik/Nowy/Photomerge - panorama:
30218
Czy w ICE, który łączy RAWy w panoramę, a też trudno nazwać ten program wywoływarką RAW (podobnie jak Hugin):
30219
Edit.
W tej edycji ten punkt regulaminu:
2.1 Używamy tylko i wyłącznie programu do wywoływania plików RAW, np. Bibble, ACR, C1, Lightroom, NX, DCRaw, Rawtherapy, Rawshooter, Luminar, On1, DarkTable, czy też innego podobnego programu.
jakby nie dotyczy mz. Wszystkich programów nie znam, a z tych wywoływarek wiem, że LR6 (i byc może ON1) łączy RAWy w panoramę.
Edit 2
Ogólnie chodzi mi o to, że nie każdy program, który czyta format RAW można nazwać wywoływarką (jak dajmy na to Machinery HDR Effects - też można w nim obrabiać /wywoływać?/ RAW, a w regulaminie nie jest ujęty jako dozwolony:smile: )
Możliwe że o photolaba chodzi faktycznie.
Nie zauważyłem, że pytasz tylko o darmowe.
Hugin nie jest wywoływarką ale... można załadować tam TIFFy, skleić i zapisać plik wynikowy również jako TIF 16 bitowy (lub wykorzystując silniki wołarek darmowych skonwertować RAWY do tiffów i dalej jak pisałem wcześniej) :) Taki plik potem poddać edycji.
Sam musiałbym spróbować, bo tylko testowo załadowałem pliki i zapisałem potem.
Powtórzę się :)
Nie będę się czepiać, jeśli wykorzystane zostaną inne programy do obróbki :) chyba, że ktoś tam zrobi zimę ;)
...Nie będę się czepiać, jeśli wykorzystane zostaną inne programy do obróbki :) chyba, że ktoś tam zrobi zimę
i tego się trzymajmy:smile: w tej edycji o to mi chodziło:smile:
zima, śnieg, bałwany, itp. niedozwolone:grin: