PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] [wspinaczka] Na wschodniej Mnicha

sruba
26-08-2019, 10:48
Daria Brylova i Paweł Zieliński na jednej z najtrudniejszych propozycji w Tatrach - "Metallica" IX na wschodniej ścianie Mnicha. Trzeci - kluczowy wyciąg poprowadzony przez Daszkę w drugiej próbie.

1.

29679

2.

29680

sruba
27-08-2019, 10:28
Paweł Zieliński w trudnościach drugiego wyciągu za VI.3

3.

29765

crusiek
27-08-2019, 10:36
Świetne :)
Trochę się wspinałem kiedyś, ale to dawno i nie prawda ;);) dlatego też tym bardziej uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia, emocje wracają ....a buły już dawno z mikroskopem nawet nie da się znaleźć ;) :)

sruba
28-08-2019, 00:08
Dziękuję bardzo :-) nigdy nie jest za późno, by wrócić ;-)

sruba
02-09-2019, 23:38
Kolejny zespół na "Metallice" - Ida Kupś i Gabriel Korbiel, i tym razem się udało... Tym bardziej przejscie wartościowe, że to debiut młodziutkiej Idy Kupś we wspinaniu wielowyciągowym w Tatrach :-)

4.

30088

tbogdanowicz
03-09-2019, 06:30
Bardzo dobrze pokazana małość człowieka w górach i jak wspaniałym sportem jest wspinaczka. Szczególnie dobrze to widać na ostatnim. Wolę takie pokazanie wspinaczki, niż gdy pokazujesz nieomal portrety, z tłem które ciężko poznać. Tutaj jest człowiek i jego zmagania z naturą i własnymi słabościami. Jak masz więcej takich to pokaż.

PS.
Kiedyś pokazywałeś zdjęcia znanej wspinaczki, która trenowała na stalowej konstrukcji niedokończonej hali sportowej w Lublinie. Jako dzieciak kilka razy wchodziłem tam na kilka metrów (wyżej bez żadnego zabezpieczenia się bałem) Niedawno rozebrali tą konstrukcję i będą kolejne bloki :-(.

2pompony
04-09-2019, 14:07
Pierwsze trzy widziałem, i choć nei uznaję ich za złe - przeciwnie; widzę rzetelne fotograficzne rzemiosło, dobrze opanowana technika plus do tego dbałość o kadr i myślenie o kompozycji - jednak czegos w przekazie mi brakowało.

Dopiero po czwartym widzę czego: planu ogólnego! Dopiero łącząc te czetry zdjęćia widzę, jak całość nabiera wyrazu, jakiej klasy nabiera jako minireportaż.

Duży plus, duży plus!

irimi
04-09-2019, 20:10
Jak poprzednicy - ostatnie zdjęcie świetne! Wcześniejsze też bardzo dobre, ale bardzo do siebie podobne. Natomiast ostatnie z kontekstem bardzo fajnie oddaje klimat.
PS. Jedynie chyba delikatnie odjechał horyzont w prawo.

sruba
05-09-2019, 23:05
Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze :-) Faktycznie w ostatnim zdjęciu horyzont trochę "leci", ale biorąc pod uwagę, że góry w tle i tak są krzywe, zdecydowałem się to tak zostawić, myślę, że bardzo nie rzuca się to w oczy...
Tym razem nieco łatwiejsza propozycja, choć dość wymagająca w swoim stopniu. Paweł Zieliński prowadzi "Rysę Hobrzańskiego" VII-.

5.

30324

sruba
08-09-2019, 22:51
Jedna z chyba najbardziej legendarnych linii na Mnichu i chyba w całych polskich Tatrach. Wytyczony w 1955 roku w technice hakowej przez Jana Długosza i Andrzeja Pietscha, od czasu pierwszego klasycznego przejścia w 1991 roku jest trudną klasyczną wspinaczką na własnej asekuracji. Na zdjęciu Michał Czech na "Wariant R".

6.

30463

sruba
11-09-2019, 22:59
Michał Czech na ostatnich metrach pierwszego wyciągu "Wariantu R"

7.

30580