PDA

Zobacz pełną wersję : Klient odwołał sesję plenerową

zaralu
25-08-2019, 14:27
Cześć! Mam nieprzyjemną sytuację z klientami. Dostałam zlecenie na sesję ślubną i umówiliśmy się na reportaż ceremonii, wesela oraz na plener w innym dniu. Umówiliśmy się również, że zdjęcia dostarczę wszystkie razem po sesji plenerowej. Jednak ta ma się nie odbyć, ponieważ klienci stwierdzili, że szkoda im pieniędzy i czasu na dodatkowe zdjęcia (wydatki związane z makijażem, fryzurą). Stwierdzili, że te zdjęcia które mają im wystarczą i chcą zwrotu pieniędzy za tą niewykonaną sesję plenerową. Umówiliśmy się na cały pakiet, klienci nie dopłacali za każdą część osobno.
Teraz sytuacja jest dla mnie dodatkowo nieprzyjemna, ponieważ jestem "nowa" w tym biznesie i potrzebuję portfolio, żebym mogła pozyskiwać klientów. Mam zgodę na publikację zdjęć ale wiadomo, że najbardziej zależało mi właśnie na tym plenerze.

Czy ktoś miał podobną sytuacje?
Jak na przyszłość zabezpieczyć się przed taką sytuacją? Przecież nikogo zmusić nie mogę ale to są moje straty bo z góry był ustalony pakiet i cena, na którą to klienci się zgodzili.

MarcinSt
25-08-2019, 14:48
...
Jak na przyszłość zabezpieczyć się przed taką sytuacją? Przecież nikogo zmusić nie mogę ale to są moje straty bo z góry był ustalony pakiet i cena, na którą to klienci się zgodzili.

Odpowiednio przygotowana umowa z PM

jurkarol
25-08-2019, 20:24
Ustna umowa też obowiązuje, cwaniaki, to z ich winy sesja się nie odbędzie. Na przyszłość Tylko na piśmie.

TOP67
25-08-2019, 21:37
Był podobny temat. Wtedy klienci kilka razy przekładali plener, aż go odwołali. Ale nie chcieli też odebrać wesela.

Co do wyceny pleneru, możesz pójść kluczem ilościowym. Ze ślubu i wesela było np 200-500 zdjęć. Z pleneru robi się ze 20. Czyli max 10% ceny.

Aeon88
02-09-2019, 11:42
Dziewczyno, olej klientów z kijem w doopie. Szkoda nerwów. Niech biorą zdjęcia te co mają, opuść procentowo jak TOP67 radzi cenę patrząc na ilość zdjęć z wesela a ilość jaką oddałabyś z pleneru i do widzenia. A jak chcesz zrobić portfolio to zapomnij o robieniu go na klientach za kasę, bo zanim trafią Ci się ładne pary, które dodatkowo pojadą w ładne miejsca a nie do najbliższego parku miną lata. Weź poszukaj ładne pary wśród znajomych czy ogłoś się w necie za free, zrób kilka sesji plenerowych każda w świetnym miejscu ze świetnymi ludźmi i masz w 2 miesiące portfolio zrobione. Szkoda czasu.

robertin
03-10-2019, 09:04
Tak jak inni wyżej napisali. Odpowiednio przygotowana umowa przed sesją zdjęciową. Może też warto pomyśleć, aby brać zaliczkę w razie gdyby ktoś rozmyślił?

TOP67
03-10-2019, 09:56
Zaliczkę trzeba zwrócić. Zadatek jest bezzwrotny.

andystar
03-10-2019, 13:31
Zadatek zwraca się w podwójnej wysokości jeśli przyczyna zerwania umowy jest po stronie biorącego zadatek. Jeśli po stronie dającego to zadatek nie jest zwracany.
Zaliczka podlega zwrotowi bez względu na to kto zerwał umowę.

jurkarol
03-10-2019, 22:07
Zaliczkę trzeba zwrócić. Zadatek jest bezzwrotny.
Właśnie tak

_Pawel
04-10-2019, 08:37
Andystar ma rację, link:
https://www.infor.pl/prawo/umowy/postanowienia-ogolne/697039,Zadatek-czy-zaliczka-co-przepada.html
"• Gdy się rozmyślisz: jeżeli zrezygnujesz z usługi, po wpłacie zaliczki – możesz liczyć na jej zwrot. Gdy wpłaciłeś zadatek i zmieniłeś zdanie - wykonawca ma prawo go zatrzymać w takiej wysokości.
• Gdy rozmyśli się usługodawca: jeżeli umowa nie zostanie wykonana z winy przedsiębiorcy, np. hotel odwoła rezerwację, to wysokość kwoty, którą odzyskasz zależy od tego, czy wpłacałeś zadatek czy zaliczkę. Zaliczka – jest zwracana klientowi w takiej wysokości, w jakiej została wpłacona. Zadatek - wykonawca zwraca w podwójnej wysokości.
• Okoliczności nadzwyczajne: Jeśli niewykonanie usługi nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności, albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony, wtedy zadatek lub zaliczka zostają zwrócone konsumentowi."

MC_
04-10-2019, 10:41
Oczywiście należy pamiętać, aby zadatek nie był zbyt wysoki.

Wujot
04-10-2019, 12:18
Oczywiście należy pamiętać, aby zadatek nie był zbyt wysoki.

Co do zasady zadatek może być dowolnie duży (tzn może przekraczać nawet 50% kwoty umowy). W przypadku usługi typu sesja, gdzie fotograf rezerwuje swój czas i jeśli klient się wycofa to traci wszystko sądzę, że 25% to rozsądna kwota. To nie sprzedaż mieszkania.

Pozdro
Wiesiek

MC_
04-10-2019, 12:48
Co do zasady nie może być dowolnie duży, bo wtedy będzie uznany za świadczenie na poczet ceny.
Z wysokością 25% się zgodzę, że to rozsądna wysokość.

Wujot
04-10-2019, 13:06
Co do zasady nie może być dowolnie duży, bo wtedy będzie uznany za świadczenie na poczet ceny.

W myśl orzecznictwa może przekraczać 50%

https://czasopisma.beck.pl/monitor-prawniczy/artykul/zadatek-przeglad-orzecznictwa-sadu-najwyzszego/

A tutaj z komentarzem, znajdziesz sprawę z zadatkiem około 90%

https://www.dauerman.com.pl/blog/wysokosc-zadatku

jeśli więc fotograf nie ma zaufania do PM i w dodatku wie, że bez problemu znajdzie na ten termin inną robotę to może zabezpieczyć się bardzo wysokim, nawet 50-90% zadatkiem. Oczywiście z ryzykiem zwrotu gdy np. się rozchoruje. Wydaje się, że zadatek na poziomie 60-70% byłby dobrym mechanizmem chroniącym i fotografa i PM.

Pozdro
Wiesiek

MC_
04-10-2019, 15:37
Moja praktyka sądowa wskazuje na inne pomysły sądów.