PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon EOS 90D i M6 Mark II

cdc
20-08-2019, 00:40
https://www.youtube.com/channel/UC8o4kubdVRywL-c-mi-zYHQ

https://photorumors.com/2019/08/19/canon-eos-m6-mark-ii-and-canon-eos-90d-promo-videos-leaked-online/#more-112803

cz4rnuch
20-08-2019, 08:03
M6II wygląda zacnie. Ciekawe gdzie jest jakiś haczyk?

Obrazek2000
20-08-2019, 09:21
Pewnie będzie w cenie. Szkoda tylko, że nie ma stabilizacji w korpusie.

Cichy
20-08-2019, 15:05
32Mpx w APSC, ech , po co.

cz4rnuch
20-08-2019, 15:40
Pewnie u konkurencji niedługo pojawią się podobnie upakowane matryce więc szkodza byłoby na starcie przegrać ze specyfikacją. Z drugiej strony taki NX1 już kilka lat temu miał 28mpx i całkiem fajnie to wyglądało.

cdc
20-08-2019, 22:53
Samsung miał to czego Fuji przez długi czas nie miało
ale marketing leżał
przydupasów nie kupili np. wyjazdami do Tybetu
i słabo z użyczaniem sprzętu do testów było
...więc i ze sprzedażą.

Kolekcjoner
21-08-2019, 20:17
M6II wygląda zacnie. Ciekawe gdzie jest jakiś haczyk?
Też mnie to ciekawi, bo nawet cropa w 4K ma nie być . Strach się bać ile za to będą chcieli?

aldam
22-08-2019, 09:55
M6 wyglada świetnie.
Za chwile będzie można dołączyć sigmy 1.4
Szykuje się jedna z ciekawszych opcji apsc na rynku .

akustyk
22-08-2019, 10:29
M6 wyglada świetnie.
Za chwile będzie można dołączyć sigmy 1.4
Szykuje się jedna z ciekawszych opcji apsc na rynku .

do M-ek???

wiele rzeczy mozna zrobic, zgadza sie. przewozic fortepian malym Fiatem, hodowac konie w ogrodku, zabijac komary palka bejsbolowa... mozna, owszem :)

tylko czasem rozsadek nakazuje zapytac sie, czy wpinanie wiadra do pudelka od papierosow naprawde ma uzasadnienie. i jakakolwiek podstawe funkcjonalna. tutaj M50 z Sigmofonem 35/1.4, a to jeszcze nie jest duze wiaderko (jak na Sigme):

https://www.canon-board.info/attachment.php?attachmentid=2276&d=1558374530
https://www.canon-board.info/threads/108580-Canon-EF-M-32-mm-f-1-4-STM/page4?p=1392121&viewfull=1#post1392121

poste
22-08-2019, 10:46
Sigmy 30/1.4 i 16/1.4 do Sony E są stosunkowo nieduże, nikt nie pisze o 35.

akustyk
22-08-2019, 11:04
Sigmy 30/1.4 i 16/1.4 do Sony E są stosunkowo nieduże, nikt nie pisze o 35.
a te Sigmy sa w mocowaniu EF-M w ogole?

EDIT: maja byc, sprawdzilem.

nie wiem czemu chcialbym obiektyw z pseudo-AF jesli jest EF-M 32/1.4 (skadinad wypasiony optycznie), co do 16 no to oczywiscie nie ma alternatywy

poste
22-08-2019, 11:20
Parę stów różnicy może zrobić jakąś sprzedaż, wielu się skusi.

aldam
22-08-2019, 14:46
Dla 30mm jest alternatywa w postaci rewelacyjnej 32mm.
Ale 16mm i 56mm od Sigmy zbierają świetne recenzje i są przystępne cenowo.
Myślę, że wielu się skusi na puszkę canona M z uwagi na te sigmy .
Podejrzewam, ze te sigmy robią w dużej mierze sprzedaż sony A6xxx

W m43 te sigmy tez są popularne i stanowią alternatywę dla wersji pro olympusa.
Chociaż jak dla mnie trochę za duże w tym systemie może za wyjątkiem 56mm
https://youtu.be/Poz4Ug42dMo

Kolekcjoner
22-08-2019, 22:08
do M-ek???

wiele rzeczy mozna zrobic, zgadza sie. przewozic fortepian malym Fiatem, hodowac konie w ogrodku, zabijac komary palka bejsbolowa... mozna, owszem :)

tylko czasem rozsadek nakazuje zapytac sie, czy wpinanie wiadra do pudelka od papierosow naprawde ma uzasadnienie. i jakakolwiek podstawe funkcjonalna. tutaj M50 z Sigmofonem 35/1.4, a to jeszcze nie jest duze wiaderko (jak na Sigme):
"Rozsądek Bartku nakazuje zachowywać w umiar w ekstrapolowaniu własnych uprzedzeń na ogół populacji ;). To że dla Ciebie to problem nie znaczy, że inni mają tak samo. Bywa że używam m6 z eLkami i to nie małymi stałkami tylko np. 70-200 IS i całkiem nieźle mi się tym fotografuje. Ba! Nawet z o zgrozo z M100 :lol:... Sprowadzanie sprawy do absurdu nie spowoduje, że ludzie nie będą z powodzeniem używać takich kombinacji.

akustyk
23-08-2019, 10:20
Sprowadzanie sprawy do absurdu nie spowoduje, że ludzie nie będą z powodzeniem używać takich kombinacji.
ale:
1. focisz paczka od fajek dlatego, ze juz masz te duze elzbiety?
czy
2. kupujesz duze wiaderka specjalnie do uzywania z ta mala paczka do fajek? :)

bo to jednak osobna kwestia. je tez M5 podpinam od czasu do czasu pod 70-300L i z powodzeniem tego zestawu uzywam. natomiast zupelnie osobna kwestia jest, czy gdybym nie mial 70-300L to kupilbym je do M5 (gdyby to byl moj jedyny korpus) albo czy kupilbym takie M5 jako podstawowe body do 70-300L. i tu odpowiedz jest stanowczo i zdecydowanie przeczaca :)

Kolekcjoner
23-08-2019, 10:44
Ale co miałbym kupić innego teraz żeby było sensowne Twoim zdaniem :)? Pomijam oczywiście m50 bo to ten sam gabaryt....

cz4rnuch
23-08-2019, 11:20
Bateria licha w tym 6II.

akustyk
23-08-2019, 11:29
Ale co miałbym kupić innego teraz żeby było sensowne Twoim zdaniem :)? Pomijam oczywiście m50 bo to ten sam gabaryt....
ale co kupic do czego?
korpus cropowy do 70-200/4 IS czy 70-200/2.8 IS? w obu przypadkach wybieram osobiscie 70D. no, gdybym mial dzialalnosc, to musialoby to byc 80D

aldam
23-08-2019, 13:14
Skąd info o słabym baterii w m6m2 ?

akustyk
23-08-2019, 13:21
jest w specyfikacji: LP-E17, czyli to samo co w M5 czy M6.

to jest akumulator o malej pojemnosci. pasuje gabarytowo do korpusikow wielkosci M5/M6, ale jego pojemnosc juz w aparacie z normalnym celownikiem (750D czy 760D) jest slaba, a w aparaciku z telewizorem zamiast celownika jest zwyczajnie bida.

Kolekcjoner
23-08-2019, 14:53
ale co kupic do czego?
korpus cropowy do 70-200/4 IS czy 70-200/2.8 IS?
A to coś złego? /70-200 f2.8 IS/

w obu przypadkach wybieram osobiscie 70D. no, gdybym mial dzialalnosc, to musialoby to byc 80D
No ja właśnie do "działalności" nie kupiłem 80D tylko eMkę. Co mi ten grzmot da, poza głośnym kłapaniem lustrem ;)?
A że przy okazji okazało się że to fajny niemal kieszonkowy aparat to trochę mniej robię zdjęć komórką :lol:....

jest w specyfikacji: LP-E17, czyli to samo co w M5 czy M6.

to jest akumulator o malej pojemnosci. pasuje gabarytowo do korpusikow wielkosci M5/M6, ale jego pojemnosc juz w aparacie z normalnym celownikiem (750D czy 760D) jest slaba, a w aparaciku z telewizorem zamiast celownika jest zwyczajnie bida.
Nie ma tragedii, osobiście to byłem przekonany po tej histerii w internecie że będę cały czas w nerwacji kiedy mi padnie bateria. Realnie to póki co nie kupiłem nawet zapasu ;).

akustyk
23-08-2019, 15:04
No ja właśnie do "działalności" nie kupiłem 80D tylko eMkę. Co mi ten grzmot da, poza głośnym kłapaniem lustrem ;)?

celownik optyczny :)

wystarczy?

Nie ma tragedii, osobiście to byłem przekonany po tej histerii w internecie że będę cały czas w nerwacji kiedy mi padnie bateria. Realnie to póki co nie kupiłem nawet zapasu ;).
mnie sie zdarzylo majac trzy LP-E17 do swojej M5 zostac na koniec dnia bez pradu. bo cholerstwo odkladalem do plecaka w stanie uspienia, a sie najwyrazniej samo budzilo, i oczywiscie telewizor napierdzielal i zzeral baterie :(

od tego czasu nauczylem sie na sztywno wylaczac, trudno. ale normalnie na taka dniowke biegania po miescie to dwie baterie musza byc, jak dla mnie. lustrem z LP-E6N... dwa dni mozna biegac i to z GPS-em wlaczonym...

epicure
23-08-2019, 15:28

wystarczy?

Polecam miłośnikom surwiwalu. Korzystanie z takiego wizjera daje niezapomniane wrażenia, które można porównać tylko do budowania szałasu z gałęzi i rozpalania ogniska poprzez pocieranie patyków :D

akustyk
23-08-2019, 15:51
Polecam miłośnikom surwiwalu. Korzystanie z takiego wizjera daje niezapomniane wrażenia, które można porównać tylko do budowania szałasu z gałęzi i rozpalania ogniska poprzez pocieranie patyków :D
a to chyba nie to forum...

polecam raczej mamtraume.pl

tam sa lepsi specjalisci

epicure
23-08-2019, 16:13
Polecasz?

aldam
24-08-2019, 01:32
Coś w tym jest .
Lustrzankę kupiłbym ponownie wyłącznie dla wizjera optycznego .

Chociaż ten w m50 zrobił na mnie pozytywne wrażenie .
Za tym z moim pen f nie przepadam.

Kolekcjoner
24-08-2019, 12:15

wystarczy?
Mnie to jest do niczego nie potrzebne, wręcz w warunkach w jakich robię zdjęcia wizjer optyczny bardziej przeszkadza niż pomaga.

Miodek2
31-08-2019, 23:29
Samsung miał to czego Fuji przez długi czas nie miało
ale marketing leżał
przydupasów nie kupili np. wyjazdami do Tybetu
i słabo z użyczaniem sprzętu do testów było
...więc i ze sprzedażą.

myślisz że ktoś z tych bardziej ogarniętych patrzy na przydupasów w Tybecie i co pitolą ? Biore aparat do reki i sprawdzam sam. Obecnie fuji kladzie na łopatki w swoim segmencie większość konkurentów wiec akurat kiepski przyklad dałes. Raczej nie potrzebują tybeciarzy aby przekonać ze xt30 czy xt3 to świetna puszka apsc. Ale to juz norma na forach N i C że inne firmy od N i C to już nie moga być lepsze, a prawda taka ze sony kopie w tyłek N i C od kilku lat a i w większości modeli robi to od jakiegoś czasu i Fuji. I żaden nachalny marketing nie jest za to odpowiedzialny a tylko to co oferują te sprzęty. Na forum Canuna jest jeszcze śmieszniej, tam takie wynalazki jak DR, af , IBIS czy inne zupelnie nie są ważne i tak canun robi najlepsze foty według nich i do niczego takie wynalazki nie sa potrzebne bo po co...

cdc
31-08-2019, 23:54
prof.Miodek

https://www.google.com/search?q=Fujifilm+Exciting+Experience+nepal&client=firefox-b-d&lr=lang_pl&sa=X&ved=0ahUKEwj858Pki67kAhUwx4sKHTq7CK4QuAEILA&biw=1855&bih=930

https://www.dpreview.com/products/fujifilm/slrs?subcategoryId=slrs&view=Grid&page=1

PM.M
01-09-2019, 00:19
(...) Obecnie fuji kladzie na łopatki w swoim segmencie większość konkurentów (...) sony kopie w tyłek N i C od kilku lat (...) i tak canun robi najlepsze foty według nich i do niczego takie wynalazki nie sa potrzebne bo po co...
Myślałem, że dowiem się czegoś nowego o tytułowych nowych EOSach, a tu w nocy takie mądrości. Szczerze mówiąc jest mi obojętne, które aparaty kogo kopią a kogo rozkładają, ale podziwiam ile może przywiązanie do firmy nieść emocji.

Miodek2
01-09-2019, 22:06
prof.Miodek

https://www.google.com/search?q=Fujifilm+Exciting+Experience+nepal&client=firefox-b-d&lr=lang_pl&sa=X&ved=0ahUKEwj858Pki67kAhUwx4sKHTq7CK4QuAEILA&biw=1855&bih=930

https://www.dpreview.com/products/fujifilm/slrs?subcategoryId=slrs&view=Grid&page=1

zamiast czytac *******y testy i tabelki wez do reki oba i sprawdz, ja mam oba i wiem co mowie a tabelkami moge sobie d...podetrzec bo kazdy test na kazdym portalu inaczej wypada takze dostosuj sobie test do swoich potrzeb. Sprawdz samemu a potem sam zrozumiesz ze takie porownania w necie wygrywa ten kto jest sponsorem testu. Tak samo wszyscy smiali sie jak juz rok temu pisalem ze w lustrzankach ff i bf to nie wada a cecha bo wystepuje u kazdego ale nie kazdy potrafi dostrzec bo raz mniejszy a raz wiekszy, smiali sie wszyscy z tego i twierdzili ze kade szklo im trafia, a teraz jak czytam posty tych samych osob ze bezlustro lepsze bo nie ma problemu z ff i bf jak lustra to placze ze smiechu. Najwidoczniej jestem 2 lata przed wszystkimi bo to juz od lat wiedzialem a niektorym potrzeba 2 lat aby do tego dojsc. Dlatego wole sam wszystko sprawdzic i jak pisze ze tak jest tak tak jest :) Biore dw akorpusy ktore mnie interesuja i sprawdzam a nie czytam tabelki lub slucham yuotuberow.
pozdro

nikoniarz
01-09-2019, 23:00
myślisz że ktoś z tych bardziej ogarniętych patrzy na przydupasów w Tybecie i co pitolą ? Biore aparat do reki i sprawdzam sam. Obecnie fuji kladzie na łopatki w swoim segmencie większość konkurentów wiec akurat kiepski przyklad dałes. Raczej nie potrzebują tybeciarzy aby przekonać ze xt30 czy xt3 to świetna puszka apsc. Ale to juz norma na forach N i C że inne firmy od N i C to już nie moga być lepsze, a prawda taka ze sony kopie w tyłek N i C od kilku lat a i w większości modeli robi to od jakiegoś czasu i Fuji. I żaden nachalny marketing nie jest za to odpowiedzialny a tylko to co oferują te sprzęty. Na forum Canuna jest jeszcze śmieszniej, tam takie wynalazki jak DR, af , IBIS czy inne zupelnie nie są ważne i tak canun robi najlepsze foty według nich i do niczego takie wynalazki nie sa potrzebne bo po co...
W wątkach o Fuji można akurat popatrzeć na zdjęcia jak to rozkładają na łopatki :D

sosnowy
05-09-2019, 17:18
Myślałem, że dowiem się czegoś nowego o tytułowych nowych EOSach

No właśnie... Anyway, z ciekawostek o 90D, to gdzieś przeczytałem, że ma system wykrywania twarzy przy pracy przez wizjer optyczny, taki jak ma 1Dx MkII.

Kolekcjoner
05-09-2019, 20:35
W wątkach o Fuji można akurat popatrzeć na zdjęcia jak to rozkładają na łopatki :D
Myślę że wątki o Fuji nie są tu wyjątkowe ;)....