Zobacz pełną wersję : Sigma 18-35 f/1.8 czy przesiadka na FX
Cześć,
chciałbym się Was poradzić którą opcje wybrać czy zakupić nowe szkło czy przejść na FF.
Obecnie posiadam D7200 + sigma 17-50 f/2.8 + N 50 f/1.8 + N85 f/1.8.
Fotografuję rodzinę, dzieci i także wakacyjnie. Natomiast tylko dla siebie to głównie street i portrety. W obecnym zestawie najczęściej używałem N 50 f/1.8 potem sigmy i na koniec N85 F1.8.
Zastanawiam się czy sprzedać sigmę i N85 f/1.8 i kupić sigmę 18-35 f/1.8 czy sprzedać D7200 i sigmę i zakupić albo używanego nikona D750 albo nowego D610 i zostawiłbym sobie N50 f/1.8 i N85 f/1.8 a potem dokupiłbym sigmę 35 f/1.4.
Najbardziej skłaniam się ku przejściu na FF, no ale właśnie wiąże się to z zakupem używanego body ( niby przebieg malutki bo 3500 zdjęć i cena dobra oferty, która znalazłem) i zostaniem z dwoma obiektywami, gdzie żaden z nich nie pokrywa dolnego zakresu ogniskowych. Chociaż wydaje mi się, że ogniskowa 35- 40 mm ma dx jest moją ulubioną.
Doradźcie proszę co wybrać, zakup sigmy czy może przejść na FF. Budżet to 2500-3000 zł plus kasa że sprzedaży.
Dzięki wielkie za pomoc.
leighadams
19-08-2019, 22:16
Kup fx. Kupisz sigmę i po początkowym zauroczeniu i tak będziesz w końcu myślał o pełnej klatce[emoji3] także oszczędź sobie kasy i czasu i zrób od razu 2 kroki do przodu[emoji3]
Fotografuję rodzinę, dzieci i także wakacyjnie. Natomiast tylko dla siebie to głównie street i portrety.
Tak trzeźwo myśląc, to poza portretami to do pozostałych celów pełna klatka jest nienajlepszym wyborem. Duże to, ciężkie i mocno się w oczy rzuca.
Pełna klatka to wyższe „używalne” ISO, co przydaje się nie tylko w portrecie. D750 nie jest wcale taki ciężki ani wielki. Osobiście odradzam Sigmę 18-35. Może trafiłem na jakiś pechowy egzemplarz, ale był to obiektyw z najgorzej działającym autofocusem w porównaniu ze wszystkimi innymi, których miałem okazję używać.
A ja S18-35 polecam. Super obektyw.
madebyzosiek
20-08-2019, 08:12
Sigma 18-35 1.8 Art to jedyny Art, z którego zrezygnowałem po kilku próbach z nim, wtedy na D7100. Nieprzewidywalny AF... Może wada kilku egzemplarzy, ja akurat miałem dostęp do jednego, testowałem trzy razy i wtedy skończyłem z Nikkorem 17-55 2.8.
Ale jak myślisz o FX, to bierz FX. D750 jest gabarytu D7200, a jak masz już w głowie plan na szkła, to przewaga obrazka jest ogromna.
Ps. Żeby nie było, że odradzam Sigmy ;) Mam ich kilka i z każdej jestem zadowolony. 18-35 mi po prostu nie pasowała.
Porównanie wagi i rozmiaru
D7200
765g 135.5mm x 106.5mm x 76mm
D750
750g 140.5mm x 113mm x 78mm
Wracając do tematu Sigmy. Miałem problem z ustawieniem ostrości na obiekty znajdujące się nieco dalej. Przy portrecie z bliska AF działał dobrze. Obiektyw daje bardzo ładny obraz. Radzę dobrze przetestować pod tym względem przed zakupem. Wiele osób sobie go bardzo chwali, ale ja z własnego doświadczenia tego zrobić nie mogę.
Do Twoich zastosowań, o których wspominasz DX zupełnie wystarcząjace. FX w tym wypadku to MZ przerost formy nad treścią. Mam rzeczoną sigmę, mam też 50-100 1,8. Podpięte do D 7100. Jestem b. zadowolony. problemów o, których wspomniał madebyzosiek nie mam. Moze szczęście, może coś innego-nie wiem:) Pewnie niewiele pomogłem, ale dla równowagi taki wpis też chyba powinien się pojawić. Jedyny problem jaki się nasuwa to dziura pomiędzy 35 a 50 mm. a wspominasz, ze często używasz. Jak sam sobie nie odpowiesz, nikt za Ciebie tego nie zrobi.
madebyzosiek
20-08-2019, 10:15
Lufa prawdopodobnie masz jakąś nowszą serię, może ona była bezproblemowa. Ja miałem 50-100, ale już z D500 i byłem bardzo zadowolony, ale mimo wielu myśli w głowie do 18-35 już nie wróciłem. Ale mi FX na przykład mocno wiercił dziurę brzuchu, no i ostatecznie DXa porzuciłem ;) Każdy ma jakąś drogę, możemy autorowi sporo napisać, ale i tak nie wiadomo co będzie najlepsze dla niego. Ja na przykład "próbę FX" robiłem na D700, bo tanio. No i on zburzył moje patrzenie na DXa, nawet z tak zacnymi szkłami jak Sigma 50-100 Art. Może to jest pomysł?
madebyzosiek od 2,5 roku mam te szkła-wiec nie wiem czy nowa? Fakt-kupowałem w Niemczech, a to podobno wg. wielu sporo tłumaczy:) Co do drogi, którą każdy musi sam przejść-trudno nie przyznać Ci racji. Ja pewnie mam inaczej niż wielu-nigdy nie miałem ciśnienia na FX. Moze teraz, jak bezlustra sie pojawiły dojrzeję do tego kroku, bo i DX z całym szpejem potrafi ważyc sporo:) A już nie zawsze mam ochotę dźwigać... A ze zakres 10-600 zazwyczaj zawsze ze sobą to sam rozumiesz:)
madebyzosiek
20-08-2019, 10:36
madebyzosiek od 2,5 roku mam te szkła-wiec nie wiem czy nowa?
Moje podejścia były w 2014 i 2015 roku, więc może masz nowszą jakąś... No i z zachodu ;)
A ze zakres 10-600 zazwyczaj zawsze ze sobą to sam rozumiesz:)
Siłownia w pakiecie... Ale Cię rozumiem. Ja jestem miłośnikiem Artów, to też lekko nie jest. A i inne zoomy FX 2.8 lekkie nie są. Ale obrazek to rekompensuje, szczególnie w reportażu ;)
madebyzosiek ja i siłownia. Częściej mnie w pagodzie spotkasz:grin:
nikoniarz
20-08-2019, 10:47
Kiedyś pisałem o znajomej która miała problemy z S1-35 na D7200. Zestaw był bardzo nieprzewidywalny. Widziałem się z nią w niedzielę i rozmawialiśmy na ten temat- już jest zadowolona, trzecia kalibracja pomogła.
A co do dźwigania- po niedzielnym reportażu i targaniu 12-kilogramowego plecaka przez 7h po raz pierwszy po powrocie do domu przyszła myśl "po co?".
Wydaje mi się, że właśnie z sigmami to zależy od serii. W przypadku mojej S17-50 f2.8 też musiałem poszukać, a i tak wysłałem na kalibrację. Czytając wasze odpowiedzi i dalej się zastanawiając, to FX mnie jednak ciągnie cały czas :)
Plan na szklarnie mam taki, że chciałbym zostać przy samych stałkach, mając właśnie 35mm, 50mm i 85mm.
Wielkość mnie w żadnym calu nie odstarasza zwłaszcza, że mam sporych rozmiarów dłonie. Do D7200 i tak mam caly czas podpięty grip.
Najbardziej to się jednak obawiam zakupu używek. Jakoś nie jestem przekonany, może możecie polecić jakiś komis w okoliach Warszawy ? Zastanawiam się właśnie pomiędzy nowym d610, a używanym d750.
Dzięki wielkie za pomoc.
Kiedyś pisałem o znajomej która miała problemy z S1-35 na D7200. Zestaw był bardzo nieprzewidywalny. Widziałem się z nią w niedzielę i rozmawialiśmy na ten temat- już jest zadowolona, trzecia kalibracja pomogła.
A co do dźwigania- po niedzielnym reportażu i targaniu 12-kilogramowego plecaka przez 7h po raz pierwszy po powrocie do domu przyszła myśl "po co?".
nikoniarz już od wielu lat takie myśli mnie nachodzą. A plecak czasem bywa cięższy+manfrotto x55 z nienajlżejszą głowica najczęściej w łapie coby pleców dodatkowo nie obciążać coraz bardziej daje się we znaki...
lukasz_kk
20-08-2019, 11:25
W Warszawie to chyba InterFoto. Ceny z tego co obserwuję Allegro mają wyższe niż na pozostałych ofertach, ale być może idzie za tym wyższa jakość i jako taka gwarancja co do pewności oferowanego przez nich sprzętu. Zaznaczam jednak, że to wyłącznie moje rozmyślania, bo nic u nich nie kupowałem.
nikoniarz
20-08-2019, 11:33
@nikoniarz (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65070) już od wielu lat takie myśli mnie nachodzą. A plecak czasem bywa cięższy+manfrotto x55 z nienajlżejszą głowica najczęściej w łapie coby pleców dodatkowo nie obciążać coraz bardziej daje się we znaki...
Jakbym dołożył statyw, byłoby jeszcze ciężej. Laptopa wymieniłem na tablet, więc udało się urwać trochę wagi.