Zobacz pełną wersję : D7500 uszkodzone pliki nef
MateuszW
19-08-2019, 12:18
Mam problem ze sporadycznie występującymi uszkodzonymi plikami z Nikona D7500. Wyglądają tak:
29358
Wygląda na to, że podgląd jpeg zaszyty w raw jest nieuszkodzony, bo view nx wyświetla je poprawnie:
29359
Tutaj można pobrać te pliki: https://drive.google.com/drive/folders/1c3eQGyoL3rW2QDDVc61oTYEOr0z6AWJP?usp=sharing
Takie zdjęcia pojawiają się sporadycznie, powiedzmy średnio co kilkaset zdjęć, czasami co kilkadziesiąt. Problem zaczął występować kilka miesięcy temu, wcześniej było czysto. Zdjęcia zgrywałem w tym czasie różnymi czytnikami i na różne komputery, więc to nie może być ich wina. Ostatnio zmieniłem też kartę (choć na podobny model SanDisc, tylko większy) i nic się nie zmieniło. Stara karta powędrowała do innej puszki i tam jak dotąd nie znalazłem uszkodzonych plików. Niestety jedyny wniosek, jaki mi przychodzi do głowy to problem z aparatem, ale może się mylę? Ktoś ma jakieś pomysły? Czy da się jakoś uratować takie pliki? Programy do obróbki czytają je bez pretensji, otwierają je z tym uszkodzeniem.
No kiszka ....
Możesz wyciągnąć w windowsie jpga z nefa np przez darmowego exiftool
ściągnij sobie programik, umieść w folderze z NEFami i możesz wyciągnąć
./exiftool -m -JpgFromRaw -b DSC_2176.NEF -w _podglad.jpg
(puszczałem komendę z powershella będąc już w folderze z NEFem i mając tam plik exiftool.exe :) )
29361
P.S. Co to za model karty? Czy to się dzieje tylko przy długim naświetlaniu? Dłuższej pracy aparatu, czy losowo?
Firmware możesz też podbić do wersji 1.10. (https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/products/352/D7500.html)
MateuszW
19-08-2019, 20:59
No kiszka ....
Możesz wyciągnąć w windowsie jpga z nefa np przez darmowego exiftool
Dzięki, zawsze coś. Pewnie oryginał jest już nie do uratowania?
P.S. Co to za model karty? Czy to się dzieje tylko przy długim naświetlaniu? Dłuższej pracy aparatu, czy losowo?
Firmware możesz też podbić do wersji 1.10.
Karta to poprzednio Sandisk Extreme PRO 64GB, a teraz wersja 128GB
Problem jest też na normalnych zdjęciach i raczej nie zależy od pracy, myślę że losowo.
Zaktualizuję FW, choć po liście zmian raczej nie spodziewam się poprawy.
Dzięki, zawsze coś. Pewnie oryginał jest już nie do uratowania?
Często nawet podglądu w pełnym rozmiarze nie da się wyciągnąć. Jak uszkodzony to już niewiele z tym zrobisz.
Problem jest też na normalnych zdjęciach i raczej nie zależy od pracy, myślę że losowo.
Zaktualizuję FW, choć po liście zmian raczej nie spodziewam się poprawy.
Nie ma, ale może pomoże, nikon nie słynie z szczegółowego opisu fw...
Myślałem, że się mocno nagrzewa aparat/karta, albo duże serie to powodują, ale skoro nie ma reguły .... jak problem powraca to jeśli aparat na gwarancji to słałbym do serwisu...
To są oczywiście "normalne" karty SD, nie micro?
Pomijając mało prawdopodobną (choć nie niemożliwą) wersję dwóch zepsutych kart i opcję zepsutego gniazda kart - być może błędy występują w wyniku "zbyt szybkiego" transferu, czyli np. Sandisk źle oszacował parametry, powinien sprzedawać te karty jako wolniejsze. Przy szybkich transferach każdy niuans projektu i wykonania może generować błędy, zarówno po stronie aparatu jak i karty.
A karty mogą działać dobrze w innym aparacie, jeżeli ma on mniejszą maksymalną prędkość zapisu.
Spróbowałbym jeszcze karty innego producenta i/lub ciut wolniejszej.
Nachzehrer
20-08-2019, 09:55
Ja bym sprawdził karty w komputerze czy nie mają uszkodzonych komórek pamięci. Wziął inna pewna kartę. Najlepiej wolna w zapisie. I zobaczył na tej wolnej. Najlepiej klepnal serie aż do zapchania bufora. Problem jest na zimnym aparacie czy jak już trochę popracuje ?
Ja bym się skłaniał w kierunku walnietego bufora w aparacie. Zobacz sobie z wolniejsza karta np. Claas 10
Może te karty to podróbki z allegro, których jest mnóstwo tam ?
MateuszW
20-08-2019, 18:34
To są oczywiście "normalne" karty SD, nie micro?
Pomijając mało prawdopodobną (choć nie niemożliwą) wersję dwóch zepsutych kart i opcję zepsutego gniazda kart - być może błędy występują w wyniku "zbyt szybkiego" transferu, czyli np. Sandisk źle oszacował parametry, powinien sprzedawać te karty jako wolniejsze. Przy szybkich transferach każdy niuans projektu i wykonania może generować błędy, zarówno po stronie aparatu jak i karty.
A karty mogą działać dobrze w innym aparacie, jeżeli ma on mniejszą maksymalną prędkość zapisu.
Spróbowałbym jeszcze karty innego producenta i/lub ciut wolniejszej.
Tak, duże karty. Istotną rzeczą jest, że początkowo (ok 2 lata) aparat działał idealnie na karcie 64 GB. Problem zepsutych plików pojawił się później, nagle.
Ja bym sprawdził karty w komputerze czy nie mają uszkodzonych komórek pamięci. Wziął inna pewna kartę. Najlepiej wolna w zapisie. I zobaczył na tej wolnej. Najlepiej klepnal serie aż do zapchania bufora. Problem jest na zimnym aparacie czy jak już trochę popracuje ?
Ja bym się skłaniał w kierunku walnietego bufora w aparacie. Zobacz sobie z wolniejsza karta np. Claas 10
Jaki program do sprawdzenia na pc polecasz? Będę testował na innej karcie. Problem raczej nie zależy od użytkowania aparatu, przynajmniej nie widzę takiego związku.
Myślałem, że się mocno nagrzewa aparat/karta, albo duże serie to powodują, ale skoro nie ma reguły .... jak problem powraca to jeśli aparat na gwarancji to słałbym do serwisu...
Niestety już po gwarancji.
Może te karty to podróbki z allegro, których jest mnóstwo tam ?
Nie, są z pewnego źródła, raczej nie ma możliwości podróbki.