Zobacz pełną wersję : D800 - problem z resetem ustawień
Siema, może ktoś miał taki problem z D800, w żaden sposób nie chcą się przywrócić ustawienia fabryczne, nie da się również usunąć banków ustawień osobistych, nie działają przyciski Fn1 i Fn2.
Zrobiłem aktualizację oprogramowania, w zasadzie to było najnowsze, ale to nic nie pomogło - jakieś pomysły?
Obstukaj wszystkie przyciski, może któryś jest wciśnięty cały czas i blokuje inne funkcje?
Barbur007
26-08-2021, 01:09
Siema, może ktoś miał taki problem z D800, w żaden sposób nie chcą się przywrócić ustawienia fabryczne, nie da się również usunąć banków ustawień osobistych, nie działają przyciski Fn1 i Fn2.
Zrobiłem aktualizację oprogramowania, w zasadzie to było najnowsze, ale to nic nie pomogło - jakieś pomysły?
witaj mam ten sam problem jak to rozwiązałeś, bo gość który sprzedał mi na Olx aparat twierdzi,że wszystko jest tyczasem przepatrzyłem wszystko brakuje funkcji resotowania i banków nie mogę usunąć ani praw autorskich. SOS koledzy, aha sigma nie działa AF na żadnym banku. Może coś mylę.
sigma nie działa AF na żadnym banku
Sprawdź jaką masz wgraną wersję oprogramowania. Sigma 70-200 przestała ostrzyć z najnowszym softem nikona. Po przywróceniu starszej wersji obiektyw znów "ożył".
Barbur007
26-08-2021, 12:28
jak wgrać stary soft do nikona D800. chętnie to zrobię. Mam takie dziwne ustawienia55352 nie mogę się w tym połapać. Pomóżcie proszę, co zrobić by w Nikonie pojawiły się wszystkie zakładki, w tym resetu do ustawień fabrycznych i resetu banków, których nie mogę zrobić. Co jest nie tak.? SOS. Na dodatek kupiłem ten aparat z wyłamaną membraną w gripie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak przywróciłeś starszą wersję, bo to mnie interesuje. Pozdrawiam
Robisz zwykłą aktualizację z tym że na karcie pamięci zamieszczasz starszą wersję oprogramowania. Dalej standardowa procedura opisana przez nikona. Firmware musisz poszukać w necie bo na stronie nikona starszych wersji chyba nie uświadczysz.
Barbur007
26-08-2021, 13:19
W menu brakuje tej funkcji. Tu porównanie D7100 i D800. Może też przywrócę starszy soft tylko skąd go wziąć. Może ktoś miał podobny problem będę bardzo wdzięczny za pomoc. Nie dziła mi z Sigmą 24/2,8 AF .Pozdrawiam55353
Jak wpiszesz w google Nikon D800 firmware 1.10 to znajdziesz choćby tu https://www.userdrivers.com/Digital-Camera/Nikon-D800-D800E-Camera-Firmware-Upgrade-A-1-10-B1-10/download/
Uprzedzam że nie pobierałem z tego źródła i nie instalowałem tego oprogramowania w swoim body. W moim przypadku zrobił to serwis do którego się zgłosiłem z "niedziałającym" obiektywem.
Barbur007
26-08-2021, 14:19
dzięki za pomoc, problem z Sigmami rozwiązany, pozostaje srawa usunięcia banków i przywrócenia funkcji resetu fabrycznegow apracie D800. Mam sigmę 150-600/5-6,3 C nówkę i zaczęła ładnie ostrzyć. Natomiast sprawa resetu fabrycznego otwarta. Pozdrawiam Bartek
Nie mam przed sobą aparatu więc trochę tak po omacku, ale próbowałeś kombinacji przycisków na obudowie? Na górnej obudowie masz dwa przyciski oznaczone dodatkowo zielonymi kropkami QUAL i KOMPENSACJA EKSPOZYCJI. Jak je przytrzymasz wciśnięte jednocześnie przez kilka sekund to ustawienia aparatu powinny się zresetować.
Barbur007
26-08-2021, 16:17
To żródło jest ok, bo stąd pobrałem i jest ok. Sprawa banków pozostała otwarta. Pozdrawiam
Zresetowałeś kombinacją przycisków które ci podałem? Menu w twoim aparacie wygląda normalnie - zajrzyj do instrukcji obsługi gdzie masz rozpisane poszczególne okna menu i kolejne jego pozycje.
Barbur007
26-08-2021, 17:03
Tak to robiłem kilkanaście razy, nie znikają poblokowane banki i brak możliwości przywrócenia ustawień fabrycznych Nikon ma kilka resetów, ten wspomniany przeż Ciebie to miękki reset do ustawień standardowyc aparatu. Ja szukam zakładki, która może jest w poblokowanych bankach poprzedniego użytkownika. Pozdrawiam Bartek
Tak resetowałem ustawienia guzikami. To przywróciło aparat do standardowych nastawień. Osobiste siedzą dalej. Pozdrawiam BArtk
Banki ustawień osobistych kasujesz koszem. Zaznaczasz bank, wciskasz kosz i potwierdzasz że chcesz przywrócić go do ustawień fabrycznych zatwierdzając przyciskiem OK.
Barbur007
27-08-2021, 12:07
Widzisz ja to już też robłem, ale siedzą dalej. Obczytałem się w sprawach resetu, obejrzałem mniemal wszystkie poradniki serwisowe. Jeszcze jedno poprzedni użytkownik ustawił tak, że przycisk jest tylko z boku aparatu. ten środkowy nie ma funkcji potwierdzania. Aparat przywróciłem do poprzedniego softu 1.10, który ostrzy z sigmami. Mam jak wspomniałem 150-600 DG i jest cichutko i pięknie ostrzy. Pozostaje sprawa resetu tych wszystkich wgranych ustawień. bo nawet po zmianie softu nie zniknęły te banki i zmienione przyciski ect. Nie wiem co to w tym siedzi. Gość przed obawą ,że pracownik zrobi mu reset zablokował i wywalił zakładkę przywracanie do ustawień fabrycznych. Może są jakies magiczne 3 przyciski jak w telefonie i wchodzi się w bios aparatu. Są tu na grupie znani sewisanci, może oni znają klucz do tej zagadki. Pozdrawiam Bartek
Powiedz prosze jak to rozwiązałeś, bo mam ten sam problem z moim D800. Nie widać zakładek z resetami. Pozdrawiam Bartek
Zainteresował mnie ten wątek ponieważ właśnie zakupiłem D850 i przeczytałem prawie całą instrukcję do niego. A ponieważ D850 jest podobne do D800 to może coś pomogę. Ciekawostką jest brak opcji resetu ustawień, ale jeśli chodzi o banki to nie są one poblokowane. Banków nie można usuwać ani dodawać. Można je tylko i wyłącznie resetować. Ale reset jednego banku nie wpływa na pozostałe i trzeba go wykonać osobno dla każdego banku.
Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł żeby można było kopiować ustawień między bankami. :???:
Barbur007
03-09-2021, 19:46
Witaj, a jak sprawdzić czy bankach nie ma już ustawień osobistych poprzedniego użytkownika. ? Wchodziłem na wszystkie zakładki aparatu i naprawdę brakuje mi przywracania aparatu do ustawień fabrycznych. Zauważyłem też, bo oglądałem wszelkie poradniki o tym nawet tego anglielskiego fachowca, jak robić resety i to, że jest ich kilka. Udało mi się uruchomić aparat z Sigmą, bo mam 150-600 i stałem przed fatem,że AF nie reagował, teraz jest, ale dlaczego reset do wcześniejszej wersji nie sformoatował wszystkich danych. Nadal brakuje tych zakładek. Może kolega doczyta coś w tej instrukcji o tym. Liczłem też, że odezwie się jakiś fachowiec z serwisu i rozwieje te wątpliwości. Jak zrobić całkowity format NIKONA? Czy nie grozi to uszkodzeniem podzespołów, co daje kabel, jaki model stosować i jaki jest program serwisowy? albo nikona, który pozwala to zrobić bez komplikacji. MIałem kedyś D70s, pamiętam,że mogłem zmieniać i wgrywać krzywe do aparatu, to było coś. Nie paniętam programu, chyba picture project. Czy to jest możliwe w D800.Może pozbyć się D800 i kupić D 750? Pozdrawiam Brtek
Całkowity format D800 można zrobić tylko poprzez serwis Nikona. W D800 nigdy nie było zakładki całkowitego formatu. Tak jak kol. Zbyszek napisał możesz tylko zresetować po kolei banki użytkownika, tak jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=fPgouzrXuRw
Picture project to program na komputer, poprzednik Capture NX. Żeby mieć to samo co w D70s, zmieniasz i zapisujesz ustawienia Picture Control w aparacie.
Barbur007
06-09-2021, 00:11
Witajcie, czy ktos z kolegów potrafi obsłużyć progam dziagnostyczny Nikona do D800 tam jest masa funkcji, ale boję się uszkodzenia elektroniki. Mnie interesuje tylko reset jak w telefonie. Pozdrawiam Bartek.
Dziękuję za informację, jednak u kumpla w apracie jest zakładka powrót do ustawień fabrycznych. U mnie tego brakuje, a banki chyba już pokasowane. Wpadł mi w ręce program s erwisowy, ale szukam fachowca kóry mnie pokieruje, bym czegoś nie zepsuł. Wiem, że tam są ustawienia dla AF i można coś uszkodzić. Może ktoś dobrze to zna i podpowie mi. Pozdrawiam Serdecznie Bartek.
Ten film znam jest świetny, ale brakuje w moim D800 tych zakładek do 3 resetów. Dzięki. Pozdrawiam Bartek.
Zainteresował mnie ten wątek ponieważ właśnie zakupiłem D850 i przeczytałem prawie całą instrukcję do niego. A ponieważ D850 jest podobne do D800 to może coś pomogę. Ciekawostką jest brak opcji resetu ustawień, ale jeśli chodzi o banki to nie są one poblokowane. Banków nie można usuwać ani dodawać. Można je tylko i wyłącznie resetować. Ale reset jednego banku nie wpływa na pozostałe i trzeba go wykonać osobno dla każdego banku.
Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł żeby można było kopiować ustawień między bankami. :???:
Witaj, a czy u Ciebie w apracie także brakuje przywracania aparatu do stanu farycznego, tylko można usuwać banki. U kolegi w starym D800 to jest. A jego aparat jest ośmioletni. Pozdrawiam Bartek
Porównaj wersję oprogramowania swojego aparatu i kolegi. Choć to jest dziwna różnica, być może jakieś ustawienie blokuje zakładkę całkowitego resetu.
Dziękuję za informację, jednak u kumpla w apracie jest zakładka powrót do ustawień fabrycznych. U mnie tego brakuje, a banki chyba już pokasowane. Wpadł mi w ręce program s erwisowy, ale szukam fachowca kóry mnie pokieruje, bym czegoś nie zepsuł. Wiem, że tam są ustawienia dla AF i można coś uszkodzić. Może ktoś dobrze to zna i podpowie mi. Pozdrawiam Serdecznie Bartek.
Witaj, a czy u Ciebie w apracie także brakuje przywracania aparatu do stanu farycznego, tylko można usuwać banki. U kolegi w starym D800 to jest. A jego aparat jest ośmioletni. Pozdrawiam Bartek
Twój kolega ma dziwny aparat. Ja mam D800 od prawie dziewięciu lat i nie było w nim takiej zakładki. Może pojawiła się w jakiejś wersji oprogramowania, której akurat nie wgrałem, chociaż wątpię. Poniżej podaję to co na temat resetu znalazłem w księdze Busha (Nikon D800/800E):
Cold reset. Jedyną drogą do resetu wszystkich ustawień w D800 jest wyciągnięcie akumulatora i pozostawienie aparatu do momentu, gdy wyczerpana zostanie backup battery (bateryjka podtrzymująca ustawienia). Może to trwać wiele tygodni. Częściowy reset można uzyskać przez wyciągnięcie akumulatora i włączenie na chwilę aparatu, ale ten sposób nie zeruje wszystkich ustawień tak długo jak działa backup battery.
Podejrzewam, że w celu resetu do ustawień fabrycznych w serwisie Nikona wyciągają tą backup battery, wsadzają aku i włączają na moment aparat, ale nie radzę samemu tak postępować.
W D850 jest możliwość resetu ustawień: w menu ustawień przed zakładką wersja oprogramowania jest zakładka resetuj wszystkie ustawienia.