PDA

Zobacz pełną wersję : D800 - problem z resetem ustawień

keszyn
17-08-2019, 13:37
Siema, może ktoś miał taki problem z D800, w żaden sposób nie chcą się przywrócić ustawienia fabryczne, nie da się również usunąć banków ustawień osobistych, nie działają przyciski Fn1 i Fn2.
Zrobiłem aktualizację oprogramowania, w zasadzie to było najnowsze, ale to nic nie pomogło - jakieś pomysły?

TOP67
23-08-2019, 08:45
Obstukaj wszystkie przyciski, może któryś jest wciśnięty cały czas i blokuje inne funkcje?

Barbur007
26-08-2021, 01:09
Siema, może ktoś miał taki problem z D800, w żaden sposób nie chcą się przywrócić ustawienia fabryczne, nie da się również usunąć banków ustawień osobistych, nie działają przyciski Fn1 i Fn2.
Zrobiłem aktualizację oprogramowania, w zasadzie to było najnowsze, ale to nic nie pomogło - jakieś pomysły?
witaj mam ten sam problem jak to rozwiązałeś, bo gość który sprzedał mi na Olx aparat twierdzi,że wszystko jest tyczasem przepatrzyłem wszystko brakuje funkcji resotowania i banków nie mogę usunąć ani praw autorskich. SOS koledzy, aha sigma nie działa AF na żadnym banku. Może coś mylę.

sheepi
26-08-2021, 05:59
sigma nie działa AF na żadnym banku

Sprawdź jaką masz wgraną wersję oprogramowania. Sigma 70-200 przestała ostrzyć z najnowszym softem nikona. Po przywróceniu starszej wersji obiektyw znów "ożył".

Barbur007
26-08-2021, 12:28
jak wgrać stary soft do nikona D800. chętnie to zrobię. Mam takie dziwne ustawienia55352 nie mogę się w tym połapać. Pomóżcie proszę, co zrobić by w Nikonie pojawiły się wszystkie zakładki, w tym resetu do ustawień fabrycznych i resetu banków, których nie mogę zrobić. Co jest nie tak.? SOS. Na dodatek kupiłem ten aparat z wyłamaną membraną w gripie.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak przywróciłeś starszą wersję, bo to mnie interesuje. Pozdrawiam

sheepi
26-08-2021, 13:04
Robisz zwykłą aktualizację z tym że na karcie pamięci zamieszczasz starszą wersję oprogramowania. Dalej standardowa procedura opisana przez nikona. Firmware musisz poszukać w necie bo na stronie nikona starszych wersji chyba nie uświadczysz.

Barbur007
26-08-2021, 13:19
W menu brakuje tej funkcji. Tu porównanie D7100 i D800. Może też przywrócę starszy soft tylko skąd go wziąć. Może ktoś miał podobny problem będę bardzo wdzięczny za pomoc. Nie dziła mi z Sigmą 24/2,8 AF .Pozdrawiam55353

sheepi
26-08-2021, 13:40
Jak wpiszesz w google Nikon D800 firmware 1.10 to znajdziesz choćby tu https://www.userdrivers.com/Digital-Camera/Nikon-D800-D800E-Camera-Firmware-Upgrade-A-1-10-B1-10/download/
Uprzedzam że nie pobierałem z tego źródła i nie instalowałem tego oprogramowania w swoim body. W moim przypadku zrobił to serwis do którego się zgłosiłem z "niedziałającym" obiektywem.

Barbur007
26-08-2021, 14:19
dzięki za pomoc, problem z Sigmami rozwiązany, pozostaje srawa usunięcia banków i przywrócenia funkcji resetu fabrycznegow apracie D800. Mam sigmę 150-600/5-6,3 C nówkę i zaczęła ładnie ostrzyć. Natomiast sprawa resetu fabrycznego otwarta. Pozdrawiam Bartek

sheepi
26-08-2021, 14:33
Nie mam przed sobą aparatu więc trochę tak po omacku, ale próbowałeś kombinacji przycisków na obudowie? Na górnej obudowie masz dwa przyciski oznaczone dodatkowo zielonymi kropkami QUAL i KOMPENSACJA EKSPOZYCJI. Jak je przytrzymasz wciśnięte jednocześnie przez kilka sekund to ustawienia aparatu powinny się zresetować.

Barbur007
26-08-2021, 16:17
To żródło jest ok, bo stąd pobrałem i jest ok. Sprawa banków pozostała otwarta. Pozdrawiam

sheepi
26-08-2021, 16:59
Zresetowałeś kombinacją przycisków które ci podałem? Menu w twoim aparacie wygląda normalnie - zajrzyj do instrukcji obsługi gdzie masz rozpisane poszczególne okna menu i kolejne jego pozycje.

Barbur007
26-08-2021, 17:03
Tak to robiłem kilkanaście razy, nie znikają poblokowane banki i brak możliwości przywrócenia ustawień fabrycznych Nikon ma kilka resetów, ten wspomniany przeż Ciebie to miękki reset do ustawień standardowyc aparatu. Ja szukam zakładki, która może jest w poblokowanych bankach poprzedniego użytkownika. Pozdrawiam Bartek

Tak resetowałem ustawienia guzikami. To przywróciło aparat do standardowych nastawień. Osobiste siedzą dalej. Pozdrawiam BArtk

sheepi
26-08-2021, 18:11
Banki ustawień osobistych kasujesz koszem. Zaznaczasz bank, wciskasz kosz i potwierdzasz że chcesz przywrócić go do ustawień fabrycznych zatwierdzając przyciskiem OK.

Barbur007
27-08-2021, 12:07
Widzisz ja to już też robłem, ale siedzą dalej. Obczytałem się w sprawach resetu, obejrzałem mniemal wszystkie poradniki serwisowe. Jeszcze jedno poprzedni użytkownik ustawił tak, że przycisk jest tylko z boku aparatu. ten środkowy nie ma funkcji potwierdzania. Aparat przywróciłem do poprzedniego softu 1.10, który ostrzy z sigmami. Mam jak wspomniałem 150-600 DG i jest cichutko i pięknie ostrzy. Pozostaje sprawa resetu tych wszystkich wgranych ustawień. bo nawet po zmianie softu nie zniknęły te banki i zmienione przyciski ect. Nie wiem co to w tym siedzi. Gość przed obawą ,że pracownik zrobi mu reset zablokował i wywalił zakładkę przywracanie do ustawień fabrycznych. Może są jakies magiczne 3 przyciski jak w telefonie i wchodzi się w bios aparatu. Są tu na grupie znani sewisanci, może oni znają klucz do tej zagadki. Pozdrawiam Bartek

Powiedz prosze jak to rozwiązałeś, bo mam ten sam problem z moim D800. Nie widać zakładek z resetami. Pozdrawiam Bartek

Zbyszek
28-08-2021, 10:35
Zainteresował mnie ten wątek ponieważ właśnie zakupiłem D850 i przeczytałem prawie całą instrukcję do niego. A ponieważ D850 jest podobne do D800 to może coś pomogę. Ciekawostką jest brak opcji resetu ustawień, ale jeśli chodzi o banki to nie są one poblokowane. Banków nie można usuwać ani dodawać. Można je tylko i wyłącznie resetować. Ale reset jednego banku nie wpływa na pozostałe i trzeba go wykonać osobno dla każdego banku.

Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł żeby można było kopiować ustawień między bankami. :???:

Barbur007
03-09-2021, 19:46
Witaj, a jak sprawdzić czy bankach nie ma już ustawień osobistych poprzedniego użytkownika. ? Wchodziłem na wszystkie zakładki aparatu i naprawdę brakuje mi przywracania aparatu do ustawień fabrycznych. Zauważyłem też, bo oglądałem wszelkie poradniki o tym nawet tego anglielskiego fachowca, jak robić resety i to, że jest ich kilka. Udało mi się uruchomić aparat z Sigmą, bo mam 150-600 i stałem przed fatem,że AF nie reagował, teraz jest, ale dlaczego reset do wcześniejszej wersji nie sformoatował wszystkich danych. Nadal brakuje tych zakładek. Może kolega doczyta coś w tej instrukcji o tym. Liczłem też, że odezwie się jakiś fachowiec z serwisu i rozwieje te wątpliwości. Jak zrobić całkowity format NIKONA? Czy nie grozi to uszkodzeniem podzespołów, co daje kabel, jaki model stosować i jaki jest program serwisowy? albo nikona, który pozwala to zrobić bez komplikacji. MIałem kedyś D70s, pamiętam,że mogłem zmieniać i wgrywać krzywe do aparatu, to było coś. Nie paniętam programu, chyba picture project. Czy to jest możliwe w D800.Może pozbyć się D800 i kupić D 750? Pozdrawiam Brtek

markB
04-09-2021, 12:34
Całkowity format D800 można zrobić tylko poprzez serwis Nikona. W D800 nigdy nie było zakładki całkowitego formatu. Tak jak kol. Zbyszek napisał możesz tylko zresetować po kolei banki użytkownika, tak jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=fPgouzrXuRw
Picture project to program na komputer, poprzednik Capture NX. Żeby mieć to samo co w D70s, zmieniasz i zapisujesz ustawienia Picture Control w aparacie.

Barbur007
06-09-2021, 00:11
Witajcie, czy ktos z kolegów potrafi obsłużyć progam dziagnostyczny Nikona do D800 tam jest masa funkcji, ale boję się uszkodzenia elektroniki. Mnie interesuje tylko reset jak w telefonie. Pozdrawiam Bartek.

Dziękuję za informację, jednak u kumpla w apracie jest zakładka powrót do ustawień fabrycznych. U mnie tego brakuje, a banki chyba już pokasowane. Wpadł mi w ręce program s erwisowy, ale szukam fachowca kóry mnie pokieruje, bym czegoś nie zepsuł. Wiem, że tam są ustawienia dla AF i można coś uszkodzić. Może ktoś dobrze to zna i podpowie mi. Pozdrawiam Serdecznie Bartek.

Ten film znam jest świetny, ale brakuje w moim D800 tych zakładek do 3 resetów. Dzięki. Pozdrawiam Bartek.

Zainteresował mnie ten wątek ponieważ właśnie zakupiłem D850 i przeczytałem prawie całą instrukcję do niego. A ponieważ D850 jest podobne do D800 to może coś pomogę. Ciekawostką jest brak opcji resetu ustawień, ale jeśli chodzi o banki to nie są one poblokowane. Banków nie można usuwać ani dodawać. Można je tylko i wyłącznie resetować. Ale reset jednego banku nie wpływa na pozostałe i trzeba go wykonać osobno dla każdego banku.

Swoją drogą szkoda że nikt nie wpadł na pomysł żeby można było kopiować ustawień między bankami. :???:

Witaj, a czy u Ciebie w apracie także brakuje przywracania aparatu do stanu farycznego, tylko można usuwać banki. U kolegi w starym D800 to jest. A jego aparat jest ośmioletni. Pozdrawiam Bartek

poste
06-09-2021, 00:16
Porównaj wersję oprogramowania swojego aparatu i kolegi. Choć to jest dziwna różnica, być może jakieś ustawienie blokuje zakładkę całkowitego resetu.

markB
06-09-2021, 02:56
Dziękuję za informację, jednak u kumpla w apracie jest zakładka powrót do ustawień fabrycznych. U mnie tego brakuje, a banki chyba już pokasowane. Wpadł mi w ręce program s erwisowy, ale szukam fachowca kóry mnie pokieruje, bym czegoś nie zepsuł. Wiem, że tam są ustawienia dla AF i można coś uszkodzić. Może ktoś dobrze to zna i podpowie mi. Pozdrawiam Serdecznie Bartek.

Witaj, a czy u Ciebie w apracie także brakuje przywracania aparatu do stanu farycznego, tylko można usuwać banki. U kolegi w starym D800 to jest. A jego aparat jest ośmioletni. Pozdrawiam Bartek

Twój kolega ma dziwny aparat. Ja mam D800 od prawie dziewięciu lat i nie było w nim takiej zakładki. Może pojawiła się w jakiejś wersji oprogramowania, której akurat nie wgrałem, chociaż wątpię. Poniżej podaję to co na temat resetu znalazłem w księdze Busha (Nikon D800/800E):
Cold reset. Jedyną drogą do resetu wszystkich ustawień w D800 jest wyciągnięcie akumulatora i pozostawienie aparatu do momentu, gdy wyczerpana zostanie backup battery (bateryjka podtrzymująca ustawienia). Może to trwać wiele tygodni. Częściowy reset można uzyskać przez wyciągnięcie akumulatora i włączenie na chwilę aparatu, ale ten sposób nie zeruje wszystkich ustawień tak długo jak działa backup battery.
Podejrzewam, że w celu resetu do ustawień fabrycznych w serwisie Nikona wyciągają tą backup battery, wsadzają aku i włączają na moment aparat, ale nie radzę samemu tak postępować.

markB
06-09-2021, 12:48

W D850 jest możliwość resetu ustawień: w menu ustawień przed zakładką wersja oprogramowania jest zakładka resetuj wszystkie ustawienia.