PDA

Zobacz pełną wersję : Co dzieje się z oddanymi aparatami?

Śprotek
14-08-2019, 21:53
Dziś odbierałem nowego 750 zamówionego przez Internet.
Pan mówi: jest 14 dni na zwrot, chociaż odbierałem w siedzibie stacjonarnej sklepu (wiadomo, wtedy to prawo do zwrotu nie ma takiego zastosowania, ale niby można).
Zapytałem się, co się w takim razie dzieje z aparatami, które klient zwróci, a będzie natrzaskane kilkadziesiąt - kilkaset lub więcej zdjęc.

Pan mi odpowiedział, że takie aparaty, które klient zwraca są wysyłane na ekspertyzę do serwisu i jeśli faktycznie przebieg aparatu jest minimalny, to aparat wraca do sklepu a klient dostaje zwrot pieniędzy.
Później powiedział, że zależy to od kierownika sklepu co się z takim aparatem dzieje, ale generalnie są takie aparaty resetowane, i no właśnie, tego już się nie dowiedziałem, co dzieje się dalej, bo trochę się śpieszyłem.

Zastanawiam się, czy Nikon w serwisie zeruje migawkę i sprzedaje aparat jako nowy, jeśli nawet ktoś go wcześniej zwrócił z minimalnym przebiegiem?
Co dzieje się z drogimi aparatami ze zwrotów w sklepach typu Foto-Plus czy AB-Foto zamówionymi przez Internet?

ksh
14-08-2019, 22:02
Jeśli sprzęt posiada widoczne ślady użytkowania to wycenia się ile stracił na wartości i klient otrzymuje obniżoną kwotę zwrotu, a sprzęt trafia na outlet lub do nikona jako refurbrished, który często schodzi jak ciepłe bułeczki, to dotyczy zakupu zdalnego i jest zgodne z przepisami, w stacjonarnym zakupie zwrot to kwestia umowna, a przyjęcie używanego raczej nie będzie możliwe.

nikoniarz
14-08-2019, 22:04
Co dzieje się z drogimi aparatami ze zwrotów w sklepach typu Foto-Plus czy AB-Foto zamówionymi przez Internet?

W większości przypadków produkty trafiają do dalszej sprzedaży. Sprawa jest prosta- zamawiasz, sprawdzasz przebieg, jak Ci nie pasuje to odsyłasz. Dotyczy to nie tylko sprzętu foto. Oczywiście zupełne nówki też się trafiają.

Śprotek
14-08-2019, 22:18
Ale czy oni są w stanie resetowac przebieg?

Bo ja mam coś takiego:

29188

nikoniarz
14-08-2019, 22:22
Pozostaje cieszyć się zupełną nówką a nie szukać problemu :lol:

DeadPixel
14-08-2019, 22:22
Jaki stan folii na głównym wyświetlaczu?

pawelp
14-08-2019, 22:29
Dziś odbierałem nowego 750 zamówionego przez Internet.
Pan mówi: jest 14 dni na zwrot, chociaż odbierałem w siedzibie stacjonarnej sklepu (wiadomo, wtedy to prawo do zwrotu nie ma takiego zastosowania, ale niby można).

Tak poza tematem, to odbiór osobisty nie ma tu znaczenia. Prawo do 14 dni zwrotu przysługuje także, jeżeli umowę zawarto przez i internet, a sposób dostawy wybrano odbiór osobisty.

Śprotek
14-08-2019, 22:38
Przyklejona, nie było widać bąbelków pod spodem. Raczej równo. Kabel USB zamknięty i zawinięty, zamknięty w folii. Kabel do ładowarki - zaklejony, zwinięty jakby fabrycznie.
Bateria z zaślepką, stan - na wyczerpaniu (ostatnia kreska), woreczek zaklejony lekką, cienką taśmą klejącą.

- - - - kolejny post - - - - - -

Pozostaje cieszyć się zupełną nówką a nie szukać problemu :lol:

Wiem, ale wolę się spytać, skoro sklepy przyjmują zwroty ;)

DeadPixel
14-08-2019, 22:39
Przyklejona, nie było widać bąbelków pod spodem. Raczej równo. Kabel USB zamknięty i zawinięty, zamknięty w folii. Kabel do ładowarki - zaklejony, zwinięty jakby fabrycznie.
Bateria z zaślepką, stan - na wyczerpaniu (ostatnia kreska), woreczek zaklejony lekką, cienką taśmą klejącą.Wg mnie nówka. Absolutnie wszystko na to wskazuje.

Śprotek
14-08-2019, 22:41
No to chowam aparat, zaklejam i otwieram za 3 dni, bo mam wtedy urodziny a już będzie po cashbacku ;))))

Dzięki piękne, Koledzy ;)