PDA

Zobacz pełną wersję : tethering -Lightroom + Nikon D300s "No camera detected" - pomoc w rozwiązaniu problemu

karolus555
13-08-2019, 10:02
Napotkałem problem w połączeniu LR z Nikonem D300s.
Chcąc korzystać z tetheringu, za każdym razem mam informację "no camera detected". Dzieje się tak na każdym kablu. Można importować zdjęcia do programu, w programie po podłączeniu widać, że podłączony jest d300s, natomiast nigdy nie chce zadziałać przesyłanie obrazu "tethering". Lightroom jest w wersji 5.5.0.
Podsumowując program widzi aparat, natomiast tethering nie działa.

DaroD300S
14-08-2019, 09:11
Trzeba usunąć plik preferencji i ponownie uruchomić LR. Taką miałem odpowiedź od Adobe. Nie pamiętam tylko dokładnej lokalizacji tego pliku. Trzeba poszukać w katalogach \\user\..... U mnie to pomogło

kontradmiral86
14-08-2019, 13:12
Też miałem problemy z D90. W sieci znalazłem porady odnośnie kolejności uruchomiania/włączania. Czasami działało dobrze a czasami Lightroom nie widział aparatu, a czasami w czasie pracy przestał go widzieć.
Nie próbowałem usuwać pliku preferencji.
Po tych przygodach zacząłem używać darmowego digiCamControl - działa bez zarzutu.

DaroD300S
16-08-2019, 08:06
Można to zrobić w dwojaki sposób:
C:\Users\[user name]\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Preferences\Light room...\ Preferences.agprefs. Są tam dwa pliki jeden startowy drugi właśnie a preferencjami
https://katarzynatajcher.com/jak-zrobic-w-lightroomie-reset-preferencji/