Zobacz pełną wersję : w sprawie ustawień AF
Pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, a w szczególności do tych co faocą sceny dynamiczne między innymi tańce. Jak ustawiacie tryby AF. Jak do tej pory miałem w D80 ustawienia dynamiczny wybór pola i AF-S, ale efekty nie są zbyt zachęcające (często brak ostrości). Może ktoś mający więcej doświadczenia pomoże. Instrukcja od D80 bardzo enigmatycznie to tłumaczy (masło maślane). Inna sprawa, że mama zbyt mało doświadczenia w tej materii.
Pozdrawiam - mado.
Af-c i wybrane pole Af tak, żeby mniej więcej wypadało w twarz.
phantomek
24-06-2007, 11:40
AF-C i pola w tryb dynamiczny albo dynamiczny grupowy
AF-C ma to do siebie, ze mozna robic zdjecia non stop nawet jesli ostrosc nie bedzie ustawiona. Robiac seria bedzie wieksze proawdopodobienstwo trafienia z ostroscia w wiekszej liczbie zdjec. Ja przy dynamicznych scenach uzywam AF-S i szerszego pola AF w srodku. Sprawdza sie super! AF-C uzywam tylko do pilki noznej, czasem siatkowki...
phantomek
24-06-2007, 12:24
A jak na AF-S ustawi Ci ostrosc i momencie kiedy ostrosc bedzie zablokowana, a jeszcze nie zrobi zdjecia, obiekt fotografowany sie poruszy to co ?
sprocket
24-06-2007, 13:17
Moim skromnym zdaniem uwazam ze AF-S jest idealny do zdjec pojedynczych a AF-C idealny do zdjec seryjnych, nie znalazlem w D50 opcji piorytetu ostrosci w AF-C a w D200 juz jest ale z tego co wiem dla D50 zbytnio to nie przeszkadza.
Ja ustawiam pulapke ostrosci. Ustawianie ostrosci zdejmuje ze spustu migawki i ustawiam na przycisk AF-L. Aparat wyzwoli migawke natychmiat po tym, jak zlapie ostrosc na wybranym polu.
Witam
Czy ktos moglby mi przystepnie wyjasnic roznice miedzy trybem AF single area i dynamic area (przyklady zastosowania dynamic'a mile widziane)... w instrukcji nie jest to jak dla mnie wyjasnone wystarczajaco...
Z gory dzieki..
Pozdrawiam
ps. w jakih sytuacjach uzywacie trybu closest subject
vasper31
25-06-2007, 14:02
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=125800&postcount=8
więcej na ten temat nie da się chyba napisać...
Dzieki za pouczajacy link...
Jakubas, moglbys blizej cos napisac o pulapce ostrosci? w jakim trybie pracy af ona dziala?
Podrawiam