Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Fotografia sprzedażowa/wynajem test
piotrek6116
11-08-2019, 23:35
Witam,
Jest to mój kolejny temat sprzedażowy, tym razem nieruchomości. Tak jak poprzednio proszę o porady, najlepiej w punktach. Pozdrawiam.
I)
1.
29054
2.
29055
3.
29056
4.
29057
5.
29058
II)
1.
29065
2.
29059
3.
29066
III)
1.
29060
2.
29061
3.
29062
4.
29067
5.
29071
6.
29063
7.
29064
Moim zdaniem solidnie wykonane zdjęcia. Fajne kadrowanie i dbałość o szczegóły. Od 4 do 6 chyba trochę WB poszedł w kierunku ciepłego światła.
Są tu fachowcy od takich zdjęć, ja mogę jedynie wtrącić trzy grosze z pozycji potencjalnego kupca.
We wnętrzach brakuje trochę szerokości, aby lepiej się zorientować w rozplanowaniu pomieszczeń. Trochę wkurzają niuanse, takie jak zarośnięty chwastami chodnik i podjazd, albo schody w łazience, na których po wyjściu z kąpieli można sobie zęby wybić. A wystarczyłyby jakieś choćby maty gumowe, żeby odbiór na zdjęciu był już inny.
Ale ogólnie zdjęcia są ok.
Nie żebym koniecznie musiał potwierdzić to co Ligo napisał, ale te pomieszczenia sprawiają wrażenie bardzo małych.
A wg mnie jest ok. Nieznoszę zakłamywania rzeczywistości poprzez robienie wnętrz obiektywami UVA. Przyjeżdżasz potem na nieruchomość i okazuje się, że nie masz się gdzie ruszyć, a tutaj sobie w miarę wyobrazisz rzeczywisty metraż.
Przede wszystkim nie słuchaj o gumowych matach na pięknych marmurowych schodach, które są ozdobą łazienki ;)
Zastanawiam się, czy bardziej agresywna obróbka nie przyciągałaby więcej uwagi potencjalnego nabywcy. To nie zarzut w stosunku do zdjęć, bo ładnie oddają rzeczywistość. Tyle, że ludzie już raczej są przyzwyczajeni do obrazków z telefonów i subtelnością niewiele się zdziała (chyba).
sensownie skadrowane, w miarę proste, ale balans bieli mnie osobiście nie pasuje. Za ciepło.
Przepraszam że nie w temacie, ale pierwszy raz widzę taki blad. W jakim programie obrabialeś?
Pierwszy set wyglada u mnie tak, w TapaTalk
29078
Dalej ok, w przegladarkach wszystkie sa ok.
cybulski
12-08-2019, 11:25
Fajna chata.
Odnośnie uwag, jest coś takiego jak "home staging" czyli przygotowanie domu/mieszkania do sprzedaży i do fotek. W PL chyba jest to jeszcze mało popularne ale warto tym sie zainteresować jeśli jest to coś więcej niż jednorazowe zlecenie.
Nie jest to żadne oszukiwanie tylko "marketing" aby ogłoszenie wyróżniało sie z pozostałych i aby zmaksymalizować cenę sprzedaży
https://www.morizon.pl/blog/home-staging-12-skutecznych-trikow/
- - - - kolejny post - - - - - -
Jako fotograf pracujący z klientem warto wiedzieć jak pomóc klientowi a nie jak obniżyć cenę dla kupującego - to oczywiste !!!
Tutaj widzę dużo zrobione w tym kierunku. Mieszkanie ładnie wysprzątane i są pewne elementy "home stagingu" zastosowane. Jednak jak bym poszedł trochę dalej.
- - - - kolejny post - - - - - -
@Ligo (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58780) moim zdaniem ma dużo racji, kadry powinny być szersze, lepiej przygotowane w kwestii dodatków umilających odbiór.
Co do WB, to przy dzisiejszych żarówkach, gdzie każda może mieć inną barwę, to jest to chyba największą zmorą fotografów. Na 4 i 6 (III sesja) nie przeszkadza mi ciepłe WB. 5 już niekoniecznie dobrze wygląda. W niektórych przypadkach, zwłaszcza w sesjach wieczornych, celowe ocieplenie wnętrza może wnieść więcej przytulności, co za tym idzie pozytywnego odbioru. Dlatego 4 się tym broni. Gaszenie świateł (hajlajdsów) oraz poskąpienie bieli (łajtów) nie zawsze przynosi pozytywne efekty. Zdjęcia wyglądają na szarobure, a firanki w niektórych przypadkach na brudne zamiast białe (2,3,4,5 w pierwszej sesji). Odrobinę więcej kontrastu też by się przydało. Piony OK, ale w niektórych przypadkach mogło być lepiej (1,2,3 w drugiej sesji). O ile jedna połowa zdjęcia jest prosta, to druga trochę ucieka. W dodatku widoczna jest minimalna dystorsja poduszkowa. Dosłownie minimalna. Na 2 II - delikatna beczka. Całość bardzo dobrze skadrowana, przyjemna w odbiorze. Pozdrawiam
Koledzy dobrze prawią. Szerokie szkła tworzą iluzję większych rozmiarów i są powszechnie stosowane i często przesadzone. Więc dobrze tutaj mieć kompromis aby nie wpaść w skrajności UVA gdzie nawet laik widzi że zdjęcie robione przez judasza:) a jednak trochę naciągnąć rzeczywistość na korzyść sprzedawcy jest jak najbardziej uzasadnione.
Warto też podciągać średnie tony i naświetlać na prawą stronę histogramu. Jasne pomieszczenia są lepiej odbierane. Biel jest synonimem czystości a jasne wnętrza wywołują pozytywne emocje.
Balans bieli też można używać na korzyść pomieszczeń i warunków. Łazienka późną porą zdecydowanie lepiej prezentuje się w ciepłej tonacji. Salon w południe dobrze prezentować się może w zimnej.
Dobrze indywidualne oceniać co lepiej i kiedy się prezentuje.
Dom jak fotografia produktowa ma pokazać maksymalny potencjał przedmiotu a nie przedmiot w warunkach zastanych. Więc dobrze przygotować dom, doświetlać i stosować wszelkie metody podnoszące atrakcyjność z zachowaniem realizmu.
Wszelkie pseudo HDRy i mocne manipulacje obróbką moim zdaniem działają na niekorzyść, bo nawet ktoś kto się nie zna na fotografii widząc że zdjęcia są manipulowane może nabrać podejrzliwości.
Zdjęcie domu z zewnątrz też najlepiej wykonywać o porze w której się najlepiej prezentuje dom a nie krajobraz go otaczający. Więc może to być samo południe, bo widać że ogród ma kwiaty i otacza go zieleń które mogą dodać atrakcyjności na tle czystego błękitnego nieba i brązów dachówki i altanki.
Więc będzie się dużo lepiej prezentował jak teraz na 1 zdjęciu. Zwłaszcza że widać że ma białe ściany które tracą na atrakcyjności przy tej porze i mieszanym oświetleniu.
cybulski
12-08-2019, 13:13
Może zapodam takiego linka dla przykładu (nie jest to reklama bo nie jestem z tym zwiazany a jedynie podpowiadam jak to się robi)
https://www.instagram.com/pionpoziom_interiorphotography/
https://pionpoziom.com (https://pionpoziom.com/)
piotrek6116
13-08-2019, 06:36
Dzięki bardzo za odbiór i porady.
Sesja I i II są robione na nikkor 18-105 na naturalnym świetle (plus żarówki), natomiast sesja III robiona na 14mm samyangu + mała lampa. Wszystkie mieszkania sam przygotowywałem (wiec home stakingu za wiele nie ma), dla tego nazwałem post "test". Na zdjęciach odpuściłem sobie foto detali na rzecz kadrów pomieszczeń. Co do fotografii typu łazienka to wykorzystuje colorchecker do zejścia zbyt nasyconych kolorów przez żarówkę. Post miał na celu określenie, czy rozumiem temat i czy mogę wyjść z takimi zdjęciami do klienta celuje w prywatne nieruchmości.
matbe Mam tak samo na telefonie, jest to wina ustawiania profilu przez sam komputer. Niestety nie posiadam monitora graficznego i przez względną kalibrację wychodzą mi takie kwiatki.
cybulski
13-08-2019, 09:34
Wiedza foto tutaj nie jest skomplikowana. Więcej tu trzeba poświęcać na home staging czyli stylizacje wnętrza. No już bardziej nie umiem pomoc jeśli z tych linków nie wiesz co trzeba robić ;)
piotrek6116
13-08-2019, 19:52
Wiedza foto tutaj nie jest skomplikowana. Więcej tu trzeba poświęcać na home staging czyli stylizacje wnętrza. No już bardziej nie umiem pomoc jeśli z tych linków nie wiesz co trzeba robić ;)
Jasne że skorzystam, nawet mam w swoich planach rozwijanie tego tematu. Także dzięki bardzo :)