Zobacz pełną wersję : Nikon d7500 podglad na zywo pomoc
maciej3103
06-08-2019, 22:30
Witam
Jestem na tym forum nowy i prosze o wyrozumiałość.
Zakupilem pare dni temu nikon d7500 i mam obiektyw 18-105 afp dx.
I moje pytanie brzmi po wejściu w podglad na żywo wszystko widze w takich samych kolorach po przekreceniu pokretla przeslony czy czasu nic sie nie sciemnia ani nic nie jasnieje dopiero efekt widze jak zrobię zdjecie. Czy to jest problem obiektywu ? Czy gdzies musze cos przestawic.
I 2 moje pytanie po wl podglad na zywo i przekreceniu preselekcji czasu dziwnie aparat "pyka" na wizjerze jest wszystko oki.
Prosze o rade czy to juz usterka czy cos musze zmienic w ustawieniach.
Dziekuje i pozdrawiam
1: Jak wejdziesz w LV wciśnij "i" zjedź na przedostatnią opcję i ustaw ją na ON, powinna być opisana jako "Podgląd ekspozycji"
28791
2 - pyka przy zmianie przysłony chyba ? :)
bomkallo
06-08-2019, 23:57
1. Przyslona dziala tylko w chwili robienia zdjecia. Swiatlomierz okresla pi razy oko ekspozycje. Musisz sie zainteresowac instrukcja w pierwszej kolejnosci :)
2. Ciezko mi tu ocenic problem, ale live-view bym olal :) Pyka aparat czy obiektyw ha? Moze zmieniasz focus i szuka. Patrz punkt nr. 1
Macieju, przede wszystkim taka rada. Jeśli chcesz się cieszyć lustrzanką, zapomnij o lv.
Po drugie, jesteś chyba pierwszym użytkownikiem Nikkora 18-105 afp:grin:
maciej3103
07-08-2019, 08:05
Raczej pyka aparat bo obiektyw jak przepialem do innego aparatu to nic nie słychać.
maciej3103
07-08-2019, 08:09
Tzn podczas robienia niektorych kadrów np zachod słońca czasami wole wykorzystać lv. :)
A co do obiektywu to literki mi sie pomyliły :p "S" zjadlem :D
maciej3103
07-08-2019, 17:49
Jeszcze mam pytanie pyka cyka podczas lv jak zmieniam przeslone zmienialwm obiektywy z 3 i to samo.
W stsrszycj modelu typu d3400 nie mialem czegos takiego i dlatego pytam.
Czy to usterka czy normalna sprawa
Założyłeś 2x ten sam temat, w dwóch działach. W tym drugim dostałeś odpowiedź od crusiek. Nie łaska tam zerknąć? I instrukcję przeczytać?
maciej3103
07-08-2019, 18:34
Nie łaska bo instrukcje mam po ang. Wiec chcialem dopytać i wolalem zapytac osób które maja wieksze doswiadczenie...
Nie łaska bo instrukcje mam po ang. Wiec chcialem dopytać i wolalem zapytac osób które maja wieksze doswiadczenie...
O jaa...
http://onlinemanual.nikonimglib.com/d7500/pl/
Całe 15 sekund...
Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
D7500 dostał osobny mechanizm do zmiany przysłony. Więc w LV jak zmieniasz przesłonę, to właśnie ten mechanizm słyszysz.
W starszych tego klekotania nie było, bo nie było mechanizmu.
Żeby zmienić przesłonę, należało klapnąć migawką.
W trybie filmowym powinno się dać zmieniać przysłonę bezszelestnie przyciskami koło bagnetu.
Edycja:
a.) bezszelestnie zmieniają przysłonę obiektywy z elektromagnetyczną przysłoną.
b.) instrukcja po ang? Aparat u chińczyka kupiony?
Piasek25
19-01-2020, 19:11
Witam wszystkich.
Znalezliscie rozwiazanie tego problemu ?
Mam to samo. Przy lv af szaleje lub wogole nie działa. Body nikon d7500.
Witam wszystkich.
Ty tak na poważnie? Kolega założył temat dotyczący podglądu ekspozycji, Ty masz problem z AF i do tego piszesz, że masz to samo. Stawiam w ciemno, że wszystko tam działa jak należy. Problem leży zapewne w instrukcji obsługi. Możesz strzelić focha teraz ale powiem tak - Twój sposób opisu "problemu" sugeruje, że najlepszym rozwiązaniem będzie jednak aparat w telefonie komórkowym.
Albo d780, sądząc z opisów powinno być lepiej na lv ;)
Witam wszystkich.
Daj znać jaki obiektyw, bo mi na D7500 większość obiektywów Sigmy które posiadam po prostu nie działa w AF na LV. Takie problemy z softem miałem też na D7000. Tak jest i już, szczególnie przy starych szkłach. Nikon powie - kup oryginalne obiektywy :)
Dziwne, moja S18-35 działa w LV bez problemu...
Dziwne, moja S18-35 działa w LV bez problemu...
A to to jest stary obiektyw? No no... konradd walnij do serwisu Sigmy. Powinni bezproblemowo soft w szkle zaktualizować.
Myślę, że ten link pozwoli odpowiedzieć na pytanie skąd się bierze hałas przy zmianie przysłony w trybie LV:
https://www.reddit.com/r/Nikon/comments/8i86qf/noise_while_changing_aperture_d7500_in_live_view/
Jeszcze ciekawszy jest ten link:
https://books.google.pl/books?id=UK45DwAAQBAJ&pg=PT184&lpg=PT184&dq=nikon+d7500+exposure+preview+live+view&source=bl&ots=xhIEGgjb_d&sig=ACfU3U25ODqoH3R1DOkot-GqMEAnRLj6Qw&hl=pl&sa=X&ved=2ahUKEwjDjoeB0p_nAhXomIsKHSaqAxYQ6AEwGHoECAgQA Q#v=onepage&q=nikon%20d7500%20exposure%20preview%20live%20view&f=false
Wyjaśnia do czego służy opcja włączenia lub wyłączenia podglądu ekspozycji w trybie podglądu na żywo. W instrukcji obsługi D7500 nie jest to opisane!