Zobacz pełną wersję : Windows 7 prośba o pomoc w instalacji na MSI B450 Tomahawk / AMD Ryzen
RomanZWrocławia
06-08-2019, 10:18
Koledzy proszę o pomoc
Staram się bezskutecznie zainstalować Windowsa 7 na płycie MSI B450 Tomahawk z procesorem AMD Ryzen. Problem znany i opisany w sieci - brak w instalce windowsa 7 obsługi USB 3.
Efekt jest taki, że na trzecim ekranie startującego programu instalacyjnego Win 7 komputer przestaje widzieć myszkę i klawiaturę. Sprawdzone wszystkie gniazda, również ps2 i USB2. NIC.
Próba instalacji z przygotowanego RUFUSEM botowalnego USB oraz z podpiętego DVD.
Brakujące sterowniki USB 3 starłem się zintegrować z instalką Windowsa7 na kilka opisanych w sieci sposobów. Łącznie z przygotowanym specjalnie w tym celu narzędziem pobranym ze strony producenta płyty główne (MSI Tool chyba).
Czy downgrade z TRIALOWEGO Win 10 do Win7 będzie rozwiązaniem? Czy muszę czekać 30 dni do zakończenia triala Win 10?
Może ktoś pomóc w opisanej sprawie?
Dlaczego nie chcesz win10, który przygotujesz z tego miejsca https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 ?
Jak masz klucz win7 to możesz wrócić po aktualizacji win10 do win7 ale jak postawisz świeży win10 to nie można przejść na win7.
Nie wiem, jak MSI, ale przy mojej płycie głównej była informacja, że AMD Ryzen przez Win7/8 jest nie wspierany. Tylko Win10.
RomanZWrocławia
06-08-2019, 12:05
koesh
ja chcę win 10 docelowo, ale chcę go w drodze darmowej aktualizacji z legalnego win 7, który mam. Zatem muszę przebrnąć przez instalację WIN7.
OjTam w sieci są filmy pokazujące działanie tej konfiguracji pod win 7, oraz jak napisałem MSI przygotowało narzędzie mające rozwiązać problem
Starego kompa już nie masz żeby aktualizacje na koncie microsoft zrobić do win10? to by sprawę zamykało i byłoby najlepsze bo na nowym kompie tylko się logujesz i autoryzacja załatwiona.
A ta płyta nie ma USB 2? Kiedyś tak instalowałem.
Ale spróbuj zainstalować Win 10 i podać klucz z 7. Czasami to działa
Działa też zainstalowanie na innej płycie, upgrade z zalogowaniem na konto MS i potem instalacja od razu Win 10 na innym kompie
RomanZWrocławia
06-08-2019, 12:47
Koesh, Tomek dziękuję za sugestię z instalacją na starym komputerze. Mam ze trzy stare wraki. Będę próbował. Tomku płyta ma oczywiście USB 2, a nawet stare okrągłe gniazdo na klawiaturę/mysz ale wszystkie robią się martwe - sprawdzałem
nikoniarz
09-08-2019, 10:37
Panowie, co w przypadku klucza z W7 który stał się "nieaktywny" i mam skontaktować się z producentem urządzenia? :D
Jak to klucz oem to infolinia i ewentualnie dowód zakupu lub numer seryjny urządzenia, jeśli oem na desktopie to małe szanse żeby załatwić coś, jeśli BOX z wpisaniem na koncie to tam zrobisz wszystko po zalogowaniu, a jeśli nie masz na koncie microsoft to telefon do obsługi.
Chwila, zaraz, bo zamieszaliście...
Znaczy kod do Win7 już nie działa?
Win7 w wersji pudełkowej.
Przestała działać ale nie wiadomo dlaczego.
Uuu, no to niedobrze. Już bodaj z 5 lat jadę na jednej instalce Win7, ale jak mi po reinstalacji przestanie działać, to czas będzie zakończyć przygodę z Microsoftem i rozejrzeć się za jakimś Ubuntu, albo Makiem.
Ale dlaczego ma ci przestać działać, nadal możesz zrobić aktualizacje darmową do win10.
Nie chcę żadnych darmowych, a już na pewno nie do Win10.
Bo to system, który robi sam co chce, a usera z roli podmiotu sprowadza do roli przedmiotu. W sensie: "My ci zrobimy dobrze, a ty się tylko zamknij". ;-)
To zainstaluj windows 3.11 - on nie robi z userów idiotów i jest naprawdę spoko systemem.
Nie mogie, bo mi mysza nie będzie robić dobrze.
Nie chcę żadnych darmowych, a już na pewno nie do Win10.
Bo to system, który robi sam co chce, a usera z roli podmiotu sprowadza do roli przedmiotu. W sensie: "My ci zrobimy dobrze, a ty się tylko zamknij". ;-)
Wiem o co ci chodzi ale zmieniono to pół roku temu.
win7 nie ma już aktualizacji krytycznych, a techniczne wsparcie kończy się w styczniu 2020r, koło tej daty nie będzie też możliwej aktualizacji do win10.