Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat i obiektywy do malarstwa

pskilulec
05-08-2019, 12:06
Dzień dobry Państwu, to mój pierwszy post chociaż forum przeglądam od dawna. Potrzebuję pomocy w wyborze sprzętu do dość specyficznych zastosowań dlatego też zdecydowałem się na nowy temat bo żaden z istniejących nie był wstanie mi pomóc. Jestem malarzem i potrzebuję aparat do fotografii obrazów olejnych, ale także do krajobrazu i zdjęć zwierząt i ludzi, żyjemy w 21 wieku więc zamiast robić szkice do obrazów wolę zrobić zdjęcie które wykorzystam do malowania. Zainwestowałem już w oświetlenie teraz czas na sprzęt. Dodam jeszcze że moje doświadczenie fotograficzne jest czysto teoretyczne, ostatnie dwa lata sporo wiedzy przyswoiłem o fotografii jednak jest to tylko teoria ale bardzo chcę się zająć na poważnie fotografią w końcu malarstwo to taki przodek fotografii . Teraz przyszedł czas na sprzęt i tu dochodzimy do moich wymagań aparat musi doskonale odwzorowywać kolory i to jest najważniejsze czy to będzie DX czy FX ma dla mnie znaczenie trzeciorzędne budżet to 11000 zakup sprzętu będzie a eglobalu więc w Polsce to będzie około 15 000 .

TOP67
05-08-2019, 12:25
Co do odwzorowania kolorów, to nie obędzie się bez Color Checkera. Ale jeszcze istotniejsze jest w jakiej postaci ma być oglądane zdjęcie. Na monitorze? Na wydruku?
Jaka będzie docelowa wielkość? Od tego zależy wybór matrycy. Reszta to obiektywy.

pskilulec
05-08-2019, 12:29
Nie byłem precyzyjny zdjęcia obrazów mają być do galerii internetowych i na stronę takie info sprzedażowe, żadnych wydruków

TOP67
05-08-2019, 12:39
Zatem rozdzielczość matrycy jest nieistotna, każdy nowy aparat wystarczy.

Zapewnienie zgodności kolorystycznej przez internet będzie trudna do wykonania. Kupienie wypasionego, kalibrowanego monitora nie pomoże, jeśli inni będą oglądać zdjęcia na tanich laptopach. Trzeba trzymać się sRGB, to sprawi najmniej problemu.

poste
05-08-2019, 13:15
Najlepsze jeśli chodzi o odwzorowanie są stałoogniskowe obiektywy ok. 70-100 mm, mogą być makro. Trzeba konkretnie sprawdzać, który ma małą dystorsję. To jeśli chodzi o obrazy, ewentualnie portrety.
Czuję, że to zakupione oświetlenie to jakieś świetlówki czy ledy, może być z tym trochę kłopotów, jeśli kolory mają być wierne.
Kupno na eglobal nie zawsze jest na tyle tańsze, żeby rezygnować z gwarancji, moim zdaniem.
Skalibrowany monitor graficzny (NEC, Eizo) to mimo wszystko podstawa, bo jak zaczną kumulować się błędy własnego monitora i odbiorców... wyjdzie słabo.

pskilulec
05-08-2019, 13:30
Zaręczam że ludzie którzy wydają 5000 i więcej na obraz nie oglądają go na tanim laptopie, standardem w dobrych galeriach jest zdjęcie o rozmiarze min 40 mb na którym widać ślady po pociągnięciu pędzla, a odwzorowanie kolorów jest dla mnie ważne dlatego żeby oddać w obrazie to co uchwyciłem w kadrze i tak jak wyżej napisałem aparat będzie służył do zdjęć natury, architektury, postaci, martwej natury dlatego proszę o pomoc jaki aparat ale też jakie obiektywy muszę kupić.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jeśli chodzi o oświetlenie kupiłem oświetlenie studyjne, mamy świetny sklep w Łodzi z oświetleniem fotograficznym no i oczywiście skorzystałem z porad właściciela sklepu

Co do eglobalu to kupiłem tam już kamerę sony fdr 700 po dwóch miesiącach padła oczywiście trzeba było odesłać ale bez problemu zaproponowali zwrot pieniędzy lub wymianę na nową, wybrałem wymianę z czego jestem zadowolony tak więc z tą gwarancją wcale nie jest żle

Niepokoi mnie ten monitor graficzny na co dzień korzystam z Imaca 5k myślałem że wystarczy

poste
05-08-2019, 13:40
Nie chcę zniechęcać, sam u nich kupowałem, ale przy droższym sprzęcie to bym się wahał. Mają jednak dziwne zapisy jeśli chodzi gwarancję. Jednak trudno polecić sprzęt przy tak ogólnie postawionych warunkach, i w sumie nie jakichś wymagających. Może kolega ma jakieś typy czy przemyślenia?

fafniak
05-08-2019, 14:09
Jakimi farbami Pan maluje?

pskilulec
05-08-2019, 14:17
Maluję olejnymi

Oczywiście rozumiem rozterki jednak moje doświadczenia z eglobalem są pozytywne, trzeba się tylko pilnować żeby kupić wersję międzynarodową i zapłacić paypalem wtedy nie ma problemów z gwarancją. A co do moich przemyśleń to im bliżej zakupu tym większy mętlik w głowie, wiem jedno że chcę kupić sprzęt na parę lat i co jakiś czas inwestować w szkła bo bakcyla już załapałem

Umbra
05-08-2019, 14:20
Nie wiem jakie to oświetlenie studyjne (lampy błyskowe?). Ważne jest dobre CRI. Z tańszych lamp światła ciągłego jest np. Yongnuo 360 RGB.

fafniak
05-08-2019, 14:21
To dużo większym problemem będzie dobre ustawienie światła niż aparat i obiektyw. Olej to także faktura farby i pociągnięcia pędzla a jednocześnie bliki na powierzchniach ułożonych pod troszkę innym kątem. Znajomy wiele lat temu namówił mnie na reprodukcje jego obrazów. Jeszcze w czasach analogowych... Obiecałem sobie ... Nigdy więcej ;). Teraz jest łatwiej.
Szkło makro 90-100 mm z minimalnymi dystorsjami. Na pelnej klatce. Na dx 50 macro.

pskilulec
05-08-2019, 14:39
Kupiłem zestaw czterech softboxów ze światłem stałym bo problemem w fotografowaniu obrazów jest werniks nałożony na obraz przez co bardzo się błyszczy, zresztą do tej pory zlecałem to firmie zewnętrznej i trochę podpatrzyłem jak to robili i jak oświetlali, największy problem był w tym że trzeba taki obraz zawieźć potem przywieźć zresztą koszty też były spore za zdjęcia jednego obrazu płaciłem 300 a że w miesiącu jest 5-7 no to trochę bolało

To dużo większym problemem będzie dobre ustawienie światła niż aparat i obiektyw. Olej to także faktura farby i pociągnięcia pędzla a jednocześnie bliki na powierzchniach ułożonych pod troszkę innym kątem. Znajomy wiele lat temu namówił mnie na reprodukcje jego obrazów. Jeszcze w czasach analogowych... Obiecałem sobie ... Nigdy więcej ;). Teraz jest łatwiej.
Szkło makro 90-100 mm z minimalnymi dystorsjami. Na pelnej klatce. Na dx 50 macro.

No właśnie to jest największy problem dlatego pewnie i tak nadal będę korzystał z usług fotograficznych firm trzecich ale coś we mnie mi mówi żeby spróbować nauczyć się samemu, co do obiektywów ciągle nie wiem czy FX czy DX na początku celowałem w D850 ale nie wiem czy ogarnę tak dużą matrycę

bogdi64
05-08-2019, 17:03
robiłem "troszkę" reprodukcji, obrazy (różne techniki), plakaty itp, po wielu naukach i poradach (doświadczonego), dwie lamy światło ciągłe, statyw pod aparat, robiłem wszystko obiektywem 50mm na dx (małe zniekształcenia i możliwość fotografowania większych prac - odejście), ustawienie lamp to zabawa, najlepsze rezultaty lampy tyłem do obrazów i odbicie od dużych matowych powierzchni, moc lamp mniej znacząca, kolorystyka kalibrowana na komputerze względem oryginału, niestety odbiorcy często zwracali uwagę, że kolory się różnią, na to NIE MA MOCNYCH i gdyby nie ta potrzebna ci duża rozdzielczość to polecił bym ci d200 (czyli matryca ccd)

Umbra
05-08-2019, 18:54
Trzeba by poczytać o polaryzacji światła i fitlrach polaryzacyjnych.

poste
05-08-2019, 20:02
Filtr może dać tyle dobry efekt, co i przekłamać kolory. Do reprodukcji celowałbym w szkła makro, Nikkora 60/2.8 lub któreś 105/2.8, tu Sigma jest bezkonkurencyjna cenowo. Co do body, to d850 oczywiście da radę ;) tyle, że budżet wyczerpie w zasadzie. A przydałoby się coś do portretu, krajobrazu.
DX czy FX? Tu każdy doradzi wedle własnych doświadczeń, pytanie czy matryce 45mpix lub 36 w d810 są potrzebne. Z drugiej strony jak porównuję d7200 do d500, to bardziej zaawansowana puszka ma mniejsze problemy z WB i tym samym odwzorowaniem kolorów, czyli mniej pracy przy obróbce. Fotografowałem parę razy kolorowe próbki, koszmar. Najmniej roboty to foto w neutralnym świetle dziennym. Tak bym polecał na początek neutralne stanowisko bez sztucznych świateł, bo można się zniechęcić nie mając doświadczenia. Przy obrazach pojawiają się oczywiście odblaski, stąd nad sztucznym światłem trzeba popracować. Przy czym wszystko zależy od jakości odwzorowania, które chcemy osiągnąć, co innego wysoko rozdzielcza reprodukcja, co innego miniatura do galerii internetowej. Trzeba próbować, kiedyś widziałem jakieś poradniki o reprodukcji dla muzeów, w necie, pdf.

TOP67
06-08-2019, 10:48
Dlatego malarze mieli pracownie w mansardach z przeszklonym dachem.
Im większy obraz, tym trudniej oświetlić. Rozproszone światło da mniejsze odblaski, ale ukryje też fakturę pędzla. Można je wydobyć światłem kontrowym, ale trzeba zapewnić jednolite oświetlenie z dwóch stron.
WB koniecznie ustawiane na szarą kartę i profil koloru z ColorCheckera

Śprotek
14-08-2019, 22:14
Moim bardzo skromnym zdaniem najważniejsze jest światło (odpowiednio ustawione i o odpowiedniej wartości Ra i skalibrowany tor pracy (aparat, monitor)

Proponowalbym odnaleźc kontakt do Marcina Kałuży (czornyja), geniusza jeśli chodzi o wiernośc oddania kolorów.
Konsultacja z nim i z NIKIM INNYM jeżeli zależy Auorowi na wiernej reprodukcji barw.

Jeśli chodzi o aparat to proponuję wejśc tutaj:

https://www.dxomark.com/Cameras/

i posortowac wyniki wg kolumny Portret - Nikon D850 ma najlepszy wynik jeśli chodzi o możliwośc oddania kolorów.

Pytanie na ile kluczowe jest to oddanie, jeśli naprawdę jest to nieodzowne to polecam jedynie ten aparat. Kompromis cenowy jedynie to co poniżej w tabeli - im niżej - tym gorzej.

Wujot
14-08-2019, 23:37
Moim bardzo skromnym zdaniem najważniejsze jest światło (odpowiednio ustawione i o odpowiedniej wartości Ra i skalibrowany tor pracy (aparat, monitor)

Proponowalbym odnaleźc kontakt do Marcina Kałuży (czornyja), geniusza jeśli chodzi o wiernośc oddania kolorów.
Konsultacja z nim i z NIKIM INNYM jeżeli zależy Auorowi na wiernej reprodukcji barw.

Jeśli chodzi o aparat to proponuję wejśc tutaj:

https://www.dxomark.com/Cameras/

i posortowac wyniki wg kolumny Portret - Nikon D850 ma najlepszy wynik jeśli chodzi o możliwośc oddania kolorów.

Pytanie na ile kluczowe jest to oddanie, jeśli naprawdę jest to nieodzowne to polecam jedynie ten aparat. Kompromis cenowy jedynie to co poniżej w tabeli - im niżej - tym gorzej.

Nie ma możliwości wiernego oddania koloru farb malarskich, szczególnie kolorów ziemi. podobnie jak farb fluoroscencyjnych czy tlenków metali. Nie do oddania są prószenia złotem. Grubo położony werniks na soczystych pociągnięcia pędzla potrafi wprawić w rozpacz.
Ani aparat, ani format nie jest specjalnie ważny. Podstawa to bardzo duże pomieszczenie, maksymalnie długa ogniskowa (bo zwiększa dostępne kąty oświetleniowe), umiejętność operowania światłem od punktu do powierzchni. Powtarzalne warunki. Ale najważniejsza jest świadomość, że kolor to jedno a faktura drugie. Zdarzało mi się robić reprodukcje przy jednym punkcie na tyle oddalonym, że dawał równe światło. Zresztą to akurat łatwo obejść bo wystarczy przygotować sobie maskę wyrównującą (fotografując białą płaszczyznę "pod obrazem").

Ogólnie to najtrudniejszy temat jaki znam, gdzie czasem można mieć dobry wynik, czasem przyzwoity a czasem... no cóż.

Ta wiara w oddanie kolorów co się przewija w tym wątku dowodzi, że autorzy rad nigdy tym tematem się nie zajmowali. 300 zł za duży olejny obraz to wcale nie jest dużo (jeśli wynik jest najlepszy jak to jest możliwe).

Pozdro
Wiesiek

90s
15-08-2019, 12:21
Wiesiu bardzo dobrze pisze. Problem jest mi znany bo moja połówka jest malarzem i prowadzimy studio artystyczne i też fotografujemy i sprzedajemy obrazy.
https://s999.co.uk/project/painting/

Nie da się pewnych kolorów oddać i to nie ważne jakbyś się starał. Już nie mówiąc o kompresji do jpg. która potrafi bardzo dużo namieszać. Dodaj do tego przeglądarki które też potrafią dawać różne wyniki. Dodatkowo algorytmy kompresji stron, portali itd. Które też masakrują i przekłamują, saturacja wyostrzanie itd.
Nie będę się rozpisywał jaka irytacja czasem panuje podczas wrzucania zdjęć do kompa. Mamy colorchecker, aparat ma HNCS i monitory są kalibrowane.
Dlatego my poza staraniami i tak piszemy w opisie że mogą być pewne różnice w stosunku do oryginału kolor i jest tam zmiana o przyczynach.
Druga sprawa że klienci oglądają prace na różnych sprzętach i w różnych warunkach oświetleniowych i o różnych porach dnia i nocy. Wszystko to ma wpływ na to jak obraz wygląda. Teraz w większość są to smartfony i tablety co można sobie sprawdzić w statystykach strony.
Samo google wprowadza zresztą politykę smartphone first czy coś takie. Ogólnie większe wsparcie ma iść w stronę mobilną i strony lepiej przystosowane pod smart będą lepiej pozycjonowane.

Dodatkowo aby pokazać ciekawie teksturę lub jak u nas w przypadku obrazów 3D stosujemy światło boczne lub ostre. różne ujęcia kamer i ujęcia na detal.
Problemem są też farby metaliczne, brokaty itp odblaskowe elementy których nie da się pokazać w obrazie statycznym. Tutaj tylko video daje zadowalające efekty pokazujące mieniące się kolory i błyski.

Poza lampami, aparatem warto też zainwestować w filtry polaryzacyjne skoro werniksujesz glow a nie matem. Myślę że nakręcany na obiektyw wystarczy ale w skrajnych przypadkach używa się też foli na dyfuzory.
Czeka cię więc dużo "radości" dodam też że mając dobrą bazę i tak warto jeszcze w LR pobawić się suwakami. Dobrą stroną wszystkiego że ty jako malarz wiesz jak obraz w każdym detalu wygląda i możesz nad plikiem tak długo pracować aż efekt będzie zadowalający lub akceptowalny.

A dodam też że farby fluorescencyjne i fosforowe też mamy i też wiele "radości" czynią:)

Dodam jeszcze że używamy szkła macro 120mm.