PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt czy bezlusterkowiec, prośba o rade

Sylwia89
05-08-2019, 08:17
Na początku chciałam zaznaczyć, że starałam się znaleźć możliwie dużo informacji w temacie (niestety w pewnym momencie im więcej czytam tym bardziej się gubię). Zdaję sobie sprawę, że nikt nie wybierze aparatu za mnie, że aparat sam nie zrobi dobrego zdjęcia i że muszę ogarnąć podstawy .

a więc - proszę o radę :)

Zanim przejdę do aparatów , które mam na oku - pierwsze pytanie : Czy różnica w jakości zdjęć w formacie jpg będzie zauważalna dla laika? Nie planuje obróbki zdjęć, nie będę ich zapisywać w formacie RAW i nie wiem czy czytanie wszystkich specyfikacji i porównań tak naprawdę ma sens...

Czego potrzebuje od aparatu (podkreślam, zdaję sobie sprawę, że tryb auto nie zrobi za mnie satysfakcjonujących zdjęć, planuję się w to wszystko wgłębić ale dalej na poziomie amatorskim, dla własnej radości i pamiątki):

- stosunkowo małego rozmiaru (tak, żeby mieścił się w damskiej torebce, nie żebym musiała brać na niego drugą ;) oczywiście kilka gramów czy centymetr różnicy w tą czy w tą nie ma aż takiego wielkiego znaczenia)

- tego, żebym była w stanie uzyskać dobre zdjęcia wewnątrz pomieszczeń , przy świetle lamp, oraz na zewnątrz w pochmurne dni

- chciała bym fotografować szybko poruszające się obiekty ,tj. dzieci ;)

-nie jest mi potrzebny duży zoom

-obejdę się bez wizjera

Budżet to 2000 zł

Najpierw byłam przekonana, że zainwestuje w kompakt, jednak tak jak mówię, zaczęłam coraz więcej czytać i zastanawiać się czy nie lepiej kupić bezlusterkowca. Wiem, że tu pytanie czy chce wymieniać obiektywy powinno być decydujące. Zasadniczo na wszelkie wyprawy, spacery pewnie i tak zawsze brała bym jeden ale opcja rozwoju w przyszłości jest kusząca. Zastanawia mnie to czy faktycznie jestem w stanie uzyskać dużo lepsze zdjęcia jeśli i tak będą w zapisywane w formacie jpg i bez obróbki?

Biorę pod uwagę:

Panasonic Lumix lx15

Panasonic Lumix lx 100

Canon g7x mark ii

Panasonic Lumix gx80

Olympus Pen e pl 8

(wiem, że niektóre kosztują lekko ponad 2000, ale będę czekać na jakieś promocje ;)

Miałam jeszcze kilka pomysłów, ale wydaje mi się, ze te spełniają kryteria? Jeśli miała bym dokupić jakiś obiektyw pewnie najszybciej udało by mi się to za jakieś pół roku, lub później, więc jaki był by dobry na początek?

Dziękuję, jeśli ktoś znajdzie cierpliwość , żeby mi doradzić , pozdrawiam.

wiehoo
05-08-2019, 13:45
Panasonic Lumix lx 100, bardzo dobry , tak myślę 28719 i jeszcze 28720

epicure
05-08-2019, 14:06
Czy różnica w jakości zdjęć w formacie jpg będzie zauważalna dla laika? Nie planuje obróbki zdjęć, nie będę ich zapisywać w formacie RAW i nie wiem czy czytanie wszystkich specyfikacji i porównań tak naprawdę ma sens...

Tak, szybko zauważysz, że najnowsze smartfony robią dużo lepsze zdjęcia, niż te aparaty. Chyba, że kupisz sprzęt z naprawdę dobrym silnikiem JPEG, nauczysz się korzystać z różnych funkcji wspomagających ich jakość (w szczególności DR) i pozostaniesz przy formacie RAW+JPEG, żeby w razie potrzeby wywołać RAW a aparacie, aby wyłączyć te wspomagacze po fakcie (czasem dają one niepożądane efekty), skorygować balans bieli itp. Tu nie ma znaczenia, czy to kompakt, czy bezlusterkowiec - liczy się tylko to, czy dany producent poważnie podchodzi do JPEGów, czy je olewa i czy będziesz umiała/chciała grzebać w ustawieniach, żeby wykorzystać możliwości sprzętu.

- tego, żebym była w stanie uzyskać dobre zdjęcia wewnątrz pomieszczeń , przy świetle lamp, oraz na zewnątrz w pochmurne dni

Pierwsze ogarniesz, jeśli nauczysz się starować czasem naświetlania i wykorzystasz zalety stabilizacji obrazu. Drugie ogarniesz, jeśli kupisz aparat z w miarę dobrze działającym AF-C i tylko w dobrym oświetleniu. Zdjęć szybko poruszających się obiektów w świetle lamp nie ogarniesz w ogóle niczym, prawdopodobnie nawet gdybyś miała dwukrotnie większy budżet.

darekw1967r
05-08-2019, 14:35
Na początku chciałam zaznaczyć, że starałam się znaleźć możliwie dużo informacji w temacie (niestety w pewnym momencie im więcej czytam tym bardziej się gubię). Zdaję sobie sprawę, że nikt nie wybierze aparatu za mnie, że aparat sam nie zrobi dobrego zdjęcia i że muszę ogarnąć podstawy .

Czego potrzebuje od aparatu (podkreślam, zdaję sobie sprawę, że tryb auto nie zrobi za mnie satysfakcjonujących zdjęć, planuję się w to wszystko wgłębić ale dalej na poziomie amatorskim, dla własnej radości i pamiątki):
- stosunkowo małego rozmiaru (tak, żeby mieścił się w damskiej torebce, nie żebym musiała brać na niego drugą ;) oczywiście kilka gramów czy centymetr różnicy w tą czy w tą nie ma aż takiego wielkiego znaczenia)
-nie jest mi potrzebny duży zoom
-obejdę się bez wizjera
Budżet to 2000 zł

Za te kwote nabylem smartfon Huawei P30, ktory (tył) ma 3 ogniskowe optyczne -> obiektyw Leica (17mm, 27mm, 81mm oraz cyfrowa 135mm).

Robie foty wycieczkowe jak i rodzinne w tym takze w roznych warunkach oswietleniowych foce dziecko.
Sprzet robi bez lampy blyskowej na tyle dobre foty, ze i tak jakosc wystarczy do albumu.

Mam maly i lekki sprzet do focenia i filmowania ze stabilizacja w tylnej kieszeni spodni ;)

Bezlustra dla tego typu fot poszly w kąt ;)

Gdy moim celem sa powiekszenia 80x60 z duza iloscia detali to wtedy biore bezlustro.

Sylwia89
05-08-2019, 16:31
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy w takim razie ktoś może zna aparaty w tym budżecie, z których można uzyskać "dobre" JPGi?
Z telefonem u mnie jest taka sprawa, że wolę mieć tani bo jestem z tych, którym wiecznie gdzieś upada, stacza się ze schodów itd. Gdy biorę w ręce aparat to mój mózg przełącza się na tryb "ostrożny" :)

ksh
05-08-2019, 16:36
Brałbym olympus epl 8, u znajomych sprawdza się świetnie, zestaw z obiektywem opisanym pancake bo mieści się w kieszeni, oni tez tylko jpg i nawet nie bardzo kumają o co chodzi z przysłonami, czasami itd.
Nie daj się wpuścić w kanał z tymi fonami, zresztą fona każdy ma w kieszeni i może sprawdzić swoich sił w tym temacie.

darekw1967r
05-08-2019, 17:01
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy w takim razie ktoś może zna aparaty w tym budżecie, z których można uzyskać "dobre" JPGi?
Z telefonem u mnie jest taka sprawa, że wolę mieć tani bo jestem z tych, którym wiecznie gdzieś upada, stacza się ze schodów itd. Gdy biorę w ręce aparat to mój mózg przełącza się na tryb "ostrożny" :)

Polecam Sony RX100 III - Dobre foty i dobre filmowanie w HD no i... Posiada WIZJER ;) a jest maly

https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-sony-dsc-rx100-iii?gclid=Cj0KCQjwp5_qBRDBARIsANxdcinRYPV8KbR9DRvP ezA0qaQ-agecztQe8g7N7CSRizXWPinZKxKH3hMaAlR9EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

bogdi64
05-08-2019, 18:30
moje dzieci są na podobnym etapie, powiedziałem im, masz mieć aparat który Cię nie ogranicza, jeśli jesteście w stanie zmusić się do nauki i wyrzucić na początku setki zdjęć z miejsc niepowtarzalnych i nie z rzucić winy na aparat tylko na brak wiedzy to kupuj aparat, jeśli chcesz mieć pamiątkę bez zmuszania się do myślenia to weź telefon, póki co oni robią zdjęcia dla siebie i im one mają się podobać

Miodek2
05-08-2019, 19:36
X-T10 z kitem można dostac do 1500 zł, jpg świetne, dynamika bardzo dobra, af tez na tle kompaktów nie jest zły.

Sylwia89
05-08-2019, 23:10
Chciałbym kupić jednak nowy aparat, nie lubię kupować używanych rzeczy z kategorii na której się nie znam (jeszcze ?). Telefon odpada, dla mnie to rzecz którą wrzucam do torebki, kładę na kanapie, co skutkuje dostaniem się w ręce dzieci, telefon służy jednak do paru innych rzeczy oprócz robienia zdjęć i często jest w rękach i ulega upadkom , oczywiście mówię za siebie.
Czy ktoś miał styczność z wymienionymi aparatami i wie jak z jakością JPG? (oczywiście przy założeniu że umie się aparat wykorzystać, bo taki mam plan)

Juriko
05-08-2019, 23:57
Mam Canona G7X. Możesz wyzwalać migawkę dotykiem na ekranie w miejscu które chcesz żeby było ostre. Do dzieci ustawisz sobie preselekcję czasu tv do tego opcję bezpiecznik, żeby naświetlenie było prawidłowe pomimo zafiksowania czasu, oraz auto ISO z ograniczeniem górnego zakresu i jazda. :)
Aparat daje na tyle dobre jpg ze sporadycznie korzystam z rawów, chociaź zawsze je robię. Nie ma wizjera, za to ma dłuższą ogniskową od RX100 III, bo do ekwiwalentu 100mm i wolniej ciemnieje od RXa.

epicure
06-08-2019, 09:14
I jak zwykle w takich wątkach polecone zostaną prawie wszystkie aparaty dostępne na rynku ;)

nikoniarz
06-08-2019, 09:24
I jak zwykle w takich wątkach polecone zostaną prawie wszystkie aparaty dostępne na rynku ;)

Bo wszystko robi zdjęcia.

Sylwia89
06-08-2019, 11:01
Zdaje sobie sprawę, że dla profesjonalistów to wszystko są aparaty, z których cudów się nie uzyska i że większość osób które" się zna" kupuje coś bardziej zaawansowanego (no chyba że chcą drugi aparat kieszonkowy ale wtedy zazwyczaj sami potrafią podjąć decyzję). Liczyłam po prostu, że ktoś miał może styczność z tymi aparatami i potrafi coś doradzić w oparciu o to do jakich celów, który aparat będzie "lepszy". Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeśli ktoś ma coś do dodania to zachęcam :)

ksh
06-08-2019, 11:08
Każdy aparat na automacie będzie tylko małpką do zdjęć często dającą gorszy efekt niż ten fon w kieszeni, ładne jpg w automacie wiem i widzę olympus epl 8, tyle mogę ci pomóc.

nikoniarz
06-08-2019, 11:17
Zdaje sobie sprawę, że dla profesjonalistów to wszystko są aparaty, z których cudów się nie uzyska i że większość osób które" się zna" kupuje coś bardziej zaawansowanego (no chyba że chcą drugi aparat kieszonkowy ale wtedy zazwyczaj sami potrafią podjąć decyzję). Liczyłam po prostu, że ktoś miał może styczność z tymi aparatami i potrafi coś doradzić w oparciu o to do jakich celów, który aparat będzie "lepszy". Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeśli ktoś ma coś do dodania to zachęcam :)
Każdy ma swoje priorytety więc każdy podchodzi do zakupu indywidualnie. Stąd właśnie tyle różnych modeli polecono. Ja mimo wszystko sugeruje nabycie czegoś z wizjerem- są sytuacje gdzie lepiej użyć ekranu głównego, i są takie gdzie lepiej sprawdzi się wizjer.

Sylwia89
06-08-2019, 12:02
Tak jak mówiłam, nie planuje robić zdjęć tylko na trybie auto. Mam zamiar choć trochę się w to zagłębić. Jednak nie planuje obróbki na komputerze, dlatego interesują mnie wyłącznie jpgi.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi

epicure
06-08-2019, 12:45
To, czy to będzie tryb Auto, czy P, A, S czy M, to nie ma najmniejszego znaczenia dla wyglądu JPEGów. Na nie największy wpływ ma działanie automatycznego balansu bieli (bo poza w pełni kontrolowanymi warunkami ustawianie go ręcznie nie wchodzi w grę), algorytmy odszumiania i dodatkowe możliwości zwiększenia DR, bo na standardowych ustawieniach on mocno ssie w porównaniu z tym, co dziś potrafią smartfony. I nie ma tu znaczenia, czy będzie to kompakt, czy bezlusterkowiec, przynajmniej nie w takim budżecie i nie z podstawowym obiektywem kitowym.

Juriko
06-08-2019, 14:43

To po to żeby pytający miał łatwiejszy wybór. ;)

sl011
07-08-2019, 09:45
Moim zdaniem Olympus e-pl8 to ciekawy aparat. Można kupić nowego z kitem za ok. 1600zł, zdarzają się promocje za niecałe 2000 z dodatkowym obiektywem tele.
Jeśli chodzi o jakość jpg, to kwestia gustu. Jest wielu zagorzałych fanów jpegów z Olympusów znam także przeciwników. Podobnie jest z jpegami z aparatów innych marek. Najlepiej jak przejrzysz sobie galerie z internetowych testów i wyrobisz własne zdanie (tylko przeglądając zdjęcia trzeba zwrócić uwagę, że jest prosto z aparatu, a nie wersją wywołaną przez Lightrooma).

2marekm
07-08-2019, 10:12
Mam Canona G7X. Możesz wyzwalać migawkę dotykiem na ekranie w miejscu które chcesz żeby było ostre. Do dzieci ustawisz sobie preselekcję czasu tv do tego opcję bezpiecznik, żeby naświetlenie było prawidłowe pomimo zafiksowania czasu, oraz auto ISO z ograniczeniem górnego zakresu i jazda. :)
Aparat daje na tyle dobre jpg ze sporadycznie korzystam z rawów, chociaź zawsze je robię. Nie ma wizjera, za to ma dłuższą ogniskową od RX100 III, bo do ekwiwalentu 100mm i wolniej ciemnieje od RXa.

Potwierdzam wszystkie zalety G7X. Ja co prawda na dniach sprzedałem swojego, ale tylko po to aby kupić G7X mark III, lub G5X Mark II. Różnicy w obrazowaniu z pewnością nie będzie żadnej, ale trzeba sobie zrobić przyjemność nową zabaweczką :)

epicure
07-08-2019, 10:22
G7XII używałem przez rok, był naprawdę spoko. Jedynie brakowało mi większych możliwości wpływania na DR w JPEGach.

Pawel92
07-08-2019, 11:24
Ja też zaproponuję nabycie jakiegoś nowoczesnego telefonu. Przy odrobinie światła różnica między takim telefonem a wymienionymi aparatami będzie albo niezauważalna, albo...na korzyść telefonu :grin:
Przy okazji odpadną problemy bateryjek, kabelków, kart pamięci, czytników, lagów, filtrów, toreb.
Pozostanie tylko zamiana nastawienia do telefonu i przestanie siadania na min , bądź rzucania nim o podłogę ;-)

Juriko
07-08-2019, 12:26
Ja też zaproponuję nabycie jakiegoś nowoczesnego telefonu. Przy odrobinie światła różnica między takim telefonem a wymienionymi aparatami będzie albo niezauważalna, albo...na korzyść telefonu :grin:
Przy okazji odpadną problemy bateryjek, kabelków, kart pamięci, czytników, lagów, filtrów, toreb.
Pozostanie tylko zamiana nastawienia do telefonu i przestanie siadania na min , bądź rzucania nim o podłogę ;-)

Ja się chyba nie przyzwyczaję do robienia zdjęć telefonem. Brak klasycznego spustu migawki, brak odchylanego ekranu, i niewygodne rozmiary. Poza tym obecne aparaty mają możliwości komunikowania się z netem nie gorsze od smartków, tak ze ten argument tez mnie nie przekonuje. No i nie muszę co chwila zmieniać telefonu bo dali lepszy aparat. :)

nikoniarz
07-08-2019, 12:33
Ja się chyba nie przyzwyczaję do robienia zdjęć telefonem. Brak klasycznego spustu migawki, brak odchylanego ekranu, i niewygodne rozmiary. Poza tym obecne aparaty mają możliwości komunikowania się z netem nie gorsze od smartków, tak ze ten argument tez mnie nie przekonuje. No i nie muszę co chwila zmieniać telefonu bo dali lepszy aparat. :)
Dla mnie to właśnie brak spustu jest największym brakiem konstrukcyjnym. Dlatego tak bardzo lubiłem Lumie- za spust i dng. Niestety zdechla. Niby w innych można sobie to aktywować pod klawiszem głośności, ale to już wieksza atrapa- po pierwsze brak dwuskoku, po drugie jest z lewej strony. W Linii był to pełnoprawny spust.

Pawel92
07-08-2019, 13:26
... Poza tym obecne aparaty mają możliwości komunikowania się z netem nie gorsze od smartków, tak ze ten argument tez mnie nie przekonuje ... :)
Pewnie coś przeoczyłem. Który z aparatów wymienionych przez Koleżankę podłącza się do sieci telefonicznej?

darekw1967r
07-08-2019, 15:42
moje dzieci są na podobnym etapie, powiedziałem im, masz mieć aparat który Cię nie ogranicza, jeśli jesteście w stanie zmusić się do nauki i wyrzucić na początku setki zdjęć z miejsc niepowtarzalnych i nie z rzucić winy na aparat tylko na brak wiedzy to kupuj aparat, jeśli chcesz mieć pamiątkę bez zmuszania się do myślenia to weź telefon, póki co oni robią zdjęcia dla siebie i im one mają się podobać

Troche tutaj pojechales ;)
Fotografowanie telefonem na pewno nie oznacza, ze chce sie miec pamiatke bez zmuszania sie do myslenia ;)
Kazdy sprzet trzeba nauczyc sie obslugiwac jednak to nie daje gwarancji na wykonanie ciekawych zdjec.

W sumie nie wazne czym focisz a wazne jest czy MYSLISZ nad tym co i jak chcesz cos zarejestrowac a pozniej jak to chcesz pokazac innym.

Ograniczenie siedzi przede wszystkim w glowie czlowieka.

bogdi64
07-08-2019, 16:06
nie do końca się zrozumieliśmy, masz taką możliwość w telefonie, czyli dotknij i po robocie, przy nawet najzwyklejszym kompakcie masz "opcję" myślenie, czyli, wyjmij z torby (czyli chęć wykonania zdjęcia) , włącz, sprawdź ustawienie, masz zoom więc możliwość kadrowania, coś podobnego jak z expresem automatycznym i tradycyjny zaparzaniem kawy, oczywiście, że w jednym i drugim przypadku osoba, która będzie chciała się w to zaangażować wykorzysta możliwości nawet najbardziej zautomatyzowanego urządzenia, a jej wiedza pozwoliła właśnie dokonać takiego a nie innego wyboru sprzętu, niestety większość (przypuszczam, że ponad 95%) używa dotknij i zobacz. Nie to nic złego skoro im to wystarcza, dlatego im powiedziałem używaj telefonu jako aparatu tak jak używasz, albo zapomnij i się ucz od zera zapominając o nawykach

Juriko
07-08-2019, 17:29
Pewnie coś przeoczyłem. Który z aparatów wymienionych przez Koleżankę podłącza się do sieci telefonicznej?

Mój się podłącza, fakt że z niego nie dzwonię, ale się podłącza spryciula. :)
No dobra, bo zaraz nie zarzucisz ze nieprawda, potrzebuję do tego punktu dostępowego, karty sim nie ma. :)

epicure
07-08-2019, 18:20
...przy nawet najzwyklejszym kompakcie masz "opcję" myślenie, czyli, wyjmij z torby (czyli chęć wykonania zdjęcia) , włącz, sprawdź ustawienie...

Telefon też trzeba wyjąć z kieszeni, włączyć, ustawienia też można sprawdzić jeśli się chce (większość ludzi ich nie sprawdza nawet w lustrzankach).

...masz zoom więc możliwość kadrowania...

Gorzej, jak masz telefon z zoomem i kompakt bez zooma - mindfuck gwarantowany.

...coś podobnego jak z expresem automatycznym i tradycyjny zaparzaniem kawy...

Z tą różnicą, że parzenie kawy jest teraz w modzie, w przeciwieństwie do fotografowania kompaktem. Porównałbym to raczej do dojenia krowy i ręcznego wyrobu masła - tak za jakiś czas przeciętni użytkownicy fotograficznych smartfonów będą postrzegać amatorów tradycyjnej fotografii.

bogdi64
07-08-2019, 18:30
tak za jakiś czas przeciętni użytkownicy fotograficznych smartfonów będą postrzegać amatorów tradycyjnej fotografii mam to już jak wyjmuję analoga

aldam
07-08-2019, 18:36
Epl8
Ostatnio widziałem fajne promo na Olympus shop body plus 14-42 i portretowka 48 1.8 w cenie 2kzl

Sylwia89
07-08-2019, 19:52
Właśnie też widziałam tą promocję, dokładnie PEN E-PL8 biały + obiektyw 14-42mm F3.5-5.6 II R + obiektyw 45mm F1.8 . Niestety tylko na biały kolor, ale jakoś ewentualnie przeżyje. Mąż jednak wolał by kupić coś bez wymiennych obiektywów, więc decyzja wciąż nie podjęta... oglądam przykładowe zdjęcia wszystkich wymienionych aparatów (w jpg ) ale póki co nic mi to nie ułatwiło ...skłaniam się ku olympusowi, jednak z różnych recenzji wynika że lumix la 100 daje zdjęcia lepszej jakości...? Chyba na liście są wciąż te dwa i canon g7x . Telefon odpada, używam go do zbyt wielu innych rzeczy żeby chciało mi się bardzo na niego uważać;) ( wiem że nie każdy to zrozumie) , a dwa- jakiś inny wymiar ma dla mnie już samo robienie zdjęcia aparatem ( to też wiem że może nie być zrozumiałe;)

bogdi64
07-08-2019, 20:43
daje zdjęcia lepszej jakości... co to znaczy ?, każdy ma inne wymagania, to tak jak sprzedaż telewizorów, których jest najwięcej to pod te podpinamy najlepsze źródło, jeśli kupujesz coś z wymienną optyką i dany obiektyw ci nie pasuje to wymieniasz obiektyw, jak masz kompakt mówisz, że aparat robi złe zdjęcia, przeciętny aparat ma obecnie parędziesiąt możliwości spersonalizowania plików jpeg, problem w tym, że trzeba przeczytać instrukcję i dostosować go do własnych wyobrażeń o dobrym zdjęciu. Jak dla mnie najlepszy "jpeg" ma nikon d200, czy on ma najlepszy czy trafił w mój gust ?, raczej nie bo robię nim teraz tylko raw, panasonic według mnie kiepsko to robił (dotyczy ustawień wyjściowych fabrycznych), robił bo już robi co ja chcę, gdybym go kupił z panasonic 42,5 był powiedział oj kiepsko, jak zakładam sigmę 60 mówię jak fajnie, olympusa miałem dla 45,
a mężowi załóż kita i nie pokazuj gdzie go wypiąć, dla siebie zmieniaj optykę
Różnica taka, jak popsujesz korpus zostaną ci obiektywy, jeśli wyjdzie lepszy korpus, to masz obiektywy
tu masz foto z matrycy m4/3 poprzedniej generacji, czy to dobry jpeg ?
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=28806&d=1565168599&thumb=1

ksh
07-08-2019, 21:45
Ja bym brał jednak wersje z takim obiektywem https://camfoto.pl/produkt/olympus-pen-e-pl8-czarny-14-42mm-ez-gratis/ ze względu że wtedy jest to kieszonkowy aparat, unikałbym mniejszych matryc jak m4/3 bo w słabych warunkach szum zje każdą lepszość.

Sylwia89
07-08-2019, 23:02
daje zdjęcia lepszej jakości... co to znaczy ?, [/url]
Hmm, no tak wiem, mało trafnie to sformułowałam. Pewnie problemem jest to, że osoby nie znające się na aparatach mimo wszystko tak to postrzegają, że z któregoś aparatu mimo starań i zmian ustawień zdjęcia częściej będą wychodzić nieostre, zaszumione niż z innego, a pewnie to po prostu brak wiedzy i znajomości aparatu. Przy okazji - może ktoś polecić jakieś książki, strony internetowe, od których dobrze zacząć naukę jeśli ktoś jest całkowicie początkujący?

"mężowi załóż kita i nie pokazuj gdzie go wypiąć, dla siebie zmieniaj optykę" - dobre :D problemu nie będzie ostatecznie bo jednak ja robię więcej zdjęć i ja podejmę decyzję tyle, że jak widać, mam z tym problem więc męża upodobanie kompaktów mnie też ku nim skłania. Oczywiście najlepiej po prostu coś wybrać i się tym cieszyć bo każdy aparat ma słabe i mocne strony, a w tym momencie zostaje z niczym... I wiem że takich pytań od laików już było mnóstwo, więc dziękuję że w ogóle odpowiadacie :)

Sylwia89
10-08-2019, 14:03
Utknęłam pomiędzy Canonem gx7 II, a Olympusem pen e pl8.
Jeśli padnie na to drugie to jak myślicie który zestaw lepszy? https://m.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/olympus-pen-e-pl8-14-42mm-ez-40-150mm-czarny.bhtml?gclid=EAIaIQobChMI4fuR8pL44wIVidKyCh2 pywfrEAMYAyAAEgITFPD_BwE&gclsrc=aw.ds czy https://shop.olympus.eu/pl_PL/promo.html?id=12219&icid=.
Czytałam bardzo różne opinie na temat tego obiektywu 14 - 42, jedni piszą że dużo lepsza jest wersja EZ pancake (pewnie też że względu na rozmiar) , z kolei gdzie indziej czytałam, że starsza wersja daje "bardziej ostre" zdjęcia i mimo rozmiarów jest lepszą opcją...
Im więcej czytam, tym bardziej nie wiem na co się zdecydować. Canon mimo braku wymiennych obiektywów też wydaje się być dobrym wyborem (przejrzałam mnóstwo przykładowych zdjęć, ogólnie bardziej odpowiadają mi kolory canona i Olympusa dlatego odrzuciłam lumixy). Canon świetnie radzi sobie z nagrywaniem w słabym świetle i daje ładne (subiektywnie) barwy, ale nie wiem na ile przekłada się to na zdjęcia?
Jedni piszą że Olympus tylko w zestawie z innymi obiektywem niż ten "podstawowy" jest coś warty, inni że to całkiem dobry uniwersalny obiektyw, a coś innego przyda się do portretów... Nie wykluczam kiedyś kupienia kolejnego ale nie chciała bym tego robić w najbliższym czasie...

ksh
10-08-2019, 14:18
Przecież ten olympus za 1899zł z 14-42 i 45mm to super sprawa, masz kita do szerszych ujęć i stałke do portretu itp.
Szkoda czasu na zastanawianie się, kupuj i ciesz się zdjęciami.
Canon ma fanatyków, którzy są wstanie wiele opowiadać o plastyce, żywych kolorach i jaki to ostry i nie szumi... taaa na matrycy 1" :)

bogdi64
10-08-2019, 14:53
olympus z kitem i 45, już Ci pisałem, masz jasne do zabawy, zoom jako spacerowy, gdy się uprzesz to 40-150 kupisz w okolicach 300zł (używany), różnicy w kitach za bardzo nie zauważysz, mam kita do panasonica (odpowiednik tego olympusa, mówią, że nawet troszkę słabszy) i używam go bezstresowo, w miarę przyzwoitą matrycę i sprawdzony aparat dostajesz za bardzo uczciwe pieniądze, pokazywałem Ci fotkę z takiej konfiguracji, teraz wyjeżdżam z żoną na tydzień w góry, biorę OCZYWIŚCIE analoga i jako drugi właśnie miko 4/3 z dwoma kitowymi zoomami, robię to bezstresowo, mimo, że do panasonica mam kilka stałek, i kilka nikonów z optyką, robię to dla siebie, a nie dla "specjalistów" którzy będą wyszukiwali pojedynczych pikseli i oczywiście powiedzą, że tym aparatem NIE DA SIĘ robić zdjęć, powtarzam, mniej czytać więcej fotografować, bo przecież o to w tej zabawie chodzi (ponoć), bo co raz częściej zauważam, że ważniejsze są wykresy, tabele, fora i porównania, a zapomina się już o celu, który jest na nawet już nie drugorzędnym, a na trzeciorzędnym planie, widzę, że bardzo Cię bawi gonienie króliczka ;)

nikoniarz
10-08-2019, 15:03
Właśnie zerkam na tą ofertę Olka i faktycznie jeśli ktoś rozważa tego typu sprzęt to bardzo dziwnym posunięciem byłoby nie skorzystać. Biorąc pod uwagę ceny na cyfrowe.pl to stałeczka w tym zestawie wychodzi 100 zł. Sam używam M4/3 i do zastosowań mobilnych jest to świetny sprzęt.

Sylwia89
10-08-2019, 15:29
widzę, że bardzo Cię bawi gonienie króliczka ;)
Nie bawi, właściwie dręczy, ale mam tą przypadłość, że wszystkie zakupy, szczególnie (jak dla mnie) za spora kwotę, analizuje aż za bardzo, nie kupuje nic bez przeczytania składu itd itp. Póki co nie udaje mi się z tego wyleczyć... ;) dziękuję za cierpliwość i rady.
Biore Olympusa. Teraz pozostaje tylko się uczyć i robić zdjęcia.
Pozdrawiam

aldam
13-08-2019, 22:37
Może to pomoże
Masz za 1614 pln ten zestaw29148

Obiektyw 45mm jest świetny .
Portretowka o dobrej optyce .
Koszt na rynku nowego to ok 1kzl
Odlicz kita ok 150zl-200zl to body jest za 400-500zl . Imo nie ma lepszej opcji w tej cenie

Sylwia89
14-08-2019, 06:38
Niestety od kilku dni bezskutecznie próbuję kupić wspominany zestaw (Olympus pen e pl 8 + obiektyw 14-42mm i 45mm) ale obiektyw 45 mm nie jest dostępny i promocja nie działa :( cały czas widnieje status "wkrótce dostępny" więc czekam. Pisalam z resztą do nich i jest szansa że jeszcze będą ale nie wiadomo. Cóż promocja trwa do końca sierpnia "lub do wyczerpania zapasów" więc zobaczymy. A gdyby ktoś był zainteresowany to w sklepie internetowym Olympus są też ciekawe oferty na aparaty z serii Om-d e m10, ale też trzeba czekać na obiektyw