Zobacz pełną wersję : [ Ślubne ] I & M :)
--Arkadia--
04-08-2019, 23:41
Para zakochanych :)
28689
spiritus
04-08-2019, 23:51
Nie rozumiem.
Autor zakłada wątek, dostaje ostrzeżenie za język i zgadza się na usunięcie postu... następnie zakłada kolejny identyczny.
--Arkadia--
04-08-2019, 23:57
Skoro nie podobały ci się komentarze, twierdziłeś, że mam się bronić (mogę podać print screen, który podesłałeś na priv z naszą konwersacją), a stwierdziłeś, że zaoszczędzę ci roboty na moderowaniu dlatego się zgodziłem na jego usunięcie. Niemniej nadal mam zamiar publikować swoje pracę ale w trochę zmienionej formie. To chyba oczywiste...
cybulski
05-08-2019, 07:16
--Arkadia-- zdradź tajemnice jakie to dokładnie szkło.
Magiczne. Pytanie o rodzaj obiektywu jest trywializowaniem, mamy tu bowiem do czynienia z wykwitem sztuki. Zwodnicze użycie głębi ostrości zdaje się stawiać ważkie pytania o wymiar i warstwę egzystencji. Jednak to dopiero zderzenie tej gęstej narracji z naiwnym szczęściem malującym się na twarzach nieświadomej pary unosi to zdjęcie tam, gdzie jego miejsce.
z naiwnym szczęściem malującym się na twarzach nieświadomej pary
Dlatego twarze są tak nie ostre.
Autor dobrze trafił, to dobre miejsce do podszkolenia techniki, a jest sporo pracy.
matbe
Jesteś tak blisko i tak daleko.... Jeśli nie dostrzegasz wielopłaszczyznowości (by już nazwać rzecz po imieniu dla mniej wrażliwego odbiorcy) tej fotografii, to jej nie zrozumiesz. Popatrz na habazie na pierwszym planie, potem na dłonie mężczyzny, potem na jego oczy, potem na gors koszuli, potem na habazie z tyłu. Autor jest Ivanem Lendlem głębi ostrości a Ty grymasisz, że twarze nie dość dla Ciebie ostre?
Panowie... nie mam zamiaru bronic tej fotografii bo tematyką ślubną rzygam generalnie, ale tego typu efekty można osiągnąć przy pomocy "gumowego szkła" jak na swój prywatny użytek nazwałem.
połączenie srednioformatowego szkła poprzez gumową osłonę półosi - daje na taki specyficzny tilt/shift gdzie przebieg głębi ostrości może być zupełnie "szalony" a czasem przypominać filtry wbudowane w aparat.
Nie twierdzę że tutaj mamy taki przypadek ale jeżeli nie, to malowanie w PS nieostrościami nie jest tak bardzo pozbawione sensu.
Ja obstawiam dwie klatki, tylko jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
No właśnie .. jakie to ma znaczenie?"
Jak młodym sie podoba taka praca to po cholerę drzecie sobie łacha z faceta?
Bo wczoraj bluzgał i obrażał innych?
Jak mlodym się podoba to po cholerę trolluje tutaj? bez odbiou..
--Arkadia--
05-08-2019, 10:46
28712
Lubię więc umieszczam :) Inny obiektyw, ta sama Para zakochanych.
Poczytajcie o obiektywach tilt
tutaj GIF jaki popełniłem kiedyś na tym forum
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/RYS12-2.gif
Bo przynajmniej połowa ludzi zachowała się także malo sympatycznie ?
I za to dostał kartkę.
--Arkadia--
05-08-2019, 10:57
I za to dostał kartkę.
nic nie dzieje się bez przyczyny... ale ok. Jak wspomniałem - obecnie inaczej do tego podchodzę - jedynie publikuję!
Miłego dnia!
A tak wyglada tego typu praca przy portrecie - choć w szerszych kadrach jest bardziej atrakcyjna :
28713
28715
i to są na szybko znalezione foty z "dziwnym przebiegiem płaszczyzny ostrości"
Obejrzyjcie co TOP podlinkował a dodajcie do tego jeszcze jedną oś do manipulacji
leighadams
05-08-2019, 11:39
Ale wszyscy albo przynajmniej większość wie co to obiektywy tilt-shift i jakie jest ich główne zastosowanie. Ale czy w przypadku tej pracy miało jakieś uzasadnienie użycie tilta? Czy już sam fakt, że zdjęcie zrobione tiltem to wartość dodana? Bo zdjęcie wygląda jak po nieudolnej zabawie blurem w psie. Ale nie wiem, może przez to, że zrobione tilt-sfiftem to powinno się podobać??
nie, ale jak podejrzysz całą dyskusje (w drugim wątku) to zobaczysz dlaczego tłumaczymy (razem z TOPem) że tego typu efekty są dostępne że tak powiem z technicznej natury ;)
Czy już sam fakt, że zdjęcie zrobione tiltem to wartość dodana? Bo zdjęcie wygląda jak po nieudolnej zabawie blurem w psie.
Cale sedno w tych dwoch zdaniach.
--Arkadia--
05-08-2019, 12:29
:grin: :)
28717
Ale czy w przypadku tej pracy miało jakieś uzasadnienie użycie tilta? Czy już sam fakt, że zdjęcie zrobione tiltem to wartość dodana?
tylko, że w usuniętej dyskusji nie chodziło o to
chodziło, że autor na zdziwienie kilku osób (albo nawet zarzuty, że to dziwne blurowe mazaje) zamiast spokojnie wyjaśnić to zaczął obrażać innych, a ci nie pozostali mu dłużni i się zaczęły pyskówki
brak było merytorycznej dyskusji
a wystarczyło spokojnie napisać - panowie użyłem obiektywu X i nie musiałem niczego blurować w postprocesie
(...)
a wystarczyło spokojnie napisać - panowie użyłem obiektywu X i nie musiałem niczego blurować w postprocesie
Tylko pytanie jest, czy autor musi to robic. Kazdy ma swoje "myki'' i ma prawo zatrzymac je dla siebie ;-)
Co do fotografi, to nie jestem zwolennikiem tego typu zdjec, ale jezeli jest popyt, to czemu nie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nikt nie zmusza Cie do wlazenia w ten watek.
Tylko pytanie jest, czy autor musi to robic. Kazdy ma swoje "myki'' i ma prawo zatrzymac je dla siebie ;-)
Co do fotografi, to nie jestem zwolennikiem tego typu zdjec, ale jezeli jest popyt, to czemu nie.
nie musi, ale skoro już go zapytano skąd takie dziwne rozmycia to po co było udawać, że posiada się wiedzę tajemną? a obiektyw typu lensbaby czy tillshift nie są jakąś znowu tajemnicą żeby je zachowywać dla siebie
Nikt nie zmusza Cie do wlazenia w ten watek.
Jako użytkownik wymagam kultury niezależnie od umiejscowienia wątku na forum, gdyż, gdybyś ruszyl głową to nie musialbym tego wyjaśniać-treści widać bez "włażenia" w wątki i tak właśnie, jestem zmuszany to czytać.
Reklamujący się na forum pod nickiem Arcadia nie chce dyskutować i bardzo był oburzony że zapytałem o cel takiego rozmycia, a jeszcze bardziej się oburzył jak zapytałem czym to fotografował, więc po co ciągnięci z nim dyskusje?
- - - - kolejny post - - - - - -
Odnośnie obiektywu, jeśli to jest obiektyw z tiltem no to ok nie będę się kłócił ale chyba autorze wątku przyznasz ze może wielu zaciekawić rozłożenie rozmycia?
28737
leighadams
05-08-2019, 17:24
No i patrzcie, zdjęcie kiepskie, co najwyżej średnie, a dyskusja trwa i ruch w interesie jest[emoji23] ba, nawet autor próbował zarobić tałzena na tym zdjęciu[emoji23] czyli w myśl zasady, nieważne jak gadają byle gadali[emoji3]
No i patrzcie, zdjęcie kiepskie, co najwyżej średnie,
I tymi mądrymi słowami zakończyłbym dyskusję.
madebyzosiek
05-08-2019, 19:44
Panowie wyluzujcie już ok? Autor dostał kartkę za obrażanie, wiemy już czym powstało to dziwne zdjęcie, nie musi się podobać, choć pewnie są na to chętni, bo nam się coś może nie podobać, ale skoro ktoś kupuje usługę, to znaczy że jest zainteresowany tym stylem. Jeżeli ktoś ma techniczne uwagi do zdjęcia, to śmiało, forum foto do tego służy. Jeżeli ktoś wpada dać pstryczka w nos dla autora, to lepiej z aparatem na spacer wyjść...
Xavier80
05-08-2019, 21:33
Tak, ja mam uwagi.
Zacznę od tego, co na plus, poza młodych, naturalna i przyjemna... i to by było na tyle. Zdjęcie pod względem technicznym jest tragiczne. Zafarb z odsaturowaną w postprocesie zielenią, do tego zdjęcie radioaktywne, wyglądające jak ściągnięcie suwakiem ekspozycji z +3 EV, w dodatku płaskie. Kompozycyjnie wystarczy spojrzeć na górę kadru. Mimo wszystko, najbardziej jarmarcznie wygląda ten blur dodany w postprocesie ( Panowie to nie jest żaden tilt shift lecz nieudolna cyfrowa imitacja tego efektu, co fajnie uwypuklił koesh).
Reasumując, podziwiam kolegę za odwagę, bo oferować komuś taki szrot i żądać za to pieniędzy to trzeba mieć jaja :)
Chciałbym być taki pewny swoich obserwacji i wniosków, ale po tym co udało mi się na gumowym szkle uzyskać mam dużo większy dystans i obiekcje przed fe równaniem wyrokòw