Zobacz pełną wersję : D3500 i Tamron 70-300
Cześć wszystkim, zdecydowałem się na kupno d3500, czy 70-300 od tamrona będzie w pełni kompatybilny? Wiem że coś już mieszają z bagnetem F, który zawsze był łatwy do ogarnięcia i nie było problemu z doborem obiektywu, a teraz różne typy autofocusa i nie zawsze wszystko działa, a tym bardziej już pogubiłem się w innych producentach obiektów takich jak Tamron.
Będzie kompatybilny, nic nie mieszają, masz generalnie trzy grupy obiektywów, bardzo stare muzealne już bez napędu i wtedy trzeba mieć w aparacie tzw śrubokręt, którego u ciebie nie ma, potem masz obiektywy z własnym silnikiem, które pasują do wszystkich i najnowsze z silnikiem AF-P, które mają ograniczoną kompatybilność ale do twojego pasują.
Co do samego tamrona, unikaj modelu tego taniego 70-300 LD macro, szmelc niesamowity, jak już to Tamron 70-300VC USD albo bierz Nikkor 70-300VR AF-P.
Myślałem że d3500 ma śrubokręt. Czyli z Nikona af-p i af-s będą działać. Dzięki za pomoc ?
czomolungma
03-08-2019, 13:22
Myślałem że d3500 ma śrubokręt. Czyli z Nikona af-p i af-s będą działać. Dzięki za pomoc ?
Śrubokręt zaczyna się od serii 7xxx
Śrubokręt zaczyna się od serii 7xxxE tam. D50, 70, 80, 90 też.
lord_nikon
04-08-2019, 08:41
Jeżeli zastanawiasz się pomiędzy Tamron 70-300 USD, a Nikonem 70-300 af-p, to zdecydowanie polecam Nikona. Nowa konstrukcja Nikona jest zdecydowanie bardziej kontrastowym obiektywem z szybkim autofokusem. Z własnego doświadczenia mogę dodać, że zdjęcia z Nikona wyglądają po prostu lepiej.