PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Bez tytułu

Frodo
02-08-2019, 13:55
Witajcie,

28584

Carlos_lo
02-08-2019, 14:11
smialo mozesz nadac tytul gesiareczka;)

Dho'ine
02-08-2019, 15:41
Światło - rewelacja. Kadrowania się nie czepiam, bo pewnie wiesz co robisz, ale nie w moim stylu. Ogólnie na duży plus.

madebyzosiek
02-08-2019, 19:44
Ładnie rysujące szkło... Zabrałbym trochę prawej strony, do krzaczka za modelką. Ale bardzo ładnie :)

krzysztofz24
02-08-2019, 21:31
Swietne zdjecie. Wspaniale swiatlo doprawione bokehem.
Poza modelki dobrze z tym wspolgra...
Jest to cos ogolnie.

Jesli to byla jakas sesja lub mini sesja, to dawaj nastepne:-).

Jacenty Z.
04-08-2019, 12:12
Jeśli mam mówić przede wszystkim szczerze, a nie tak, żeby Autora przypadkiem nie urazić: Kontrowe światło i przeźroczystość należą do rzeczy, które lubię w fotografii :) Za to nad kadrowaniem trochę bym się zastanawiał - głowa modelki zajmuje zaledwie 1/5 wysokości zdjęcia, a znajduje się niemal centralnie - cały czas mam wrażenie, że muszę przewijać w dół, żeby zobaczyć główny element kadru. Trochę licha roślinność do podkreślenia zacnych rysów modelki - ale rozumiem, że to był nieplanowany spontan i tylko dlatego nie ma w tle kwitnącej gruszy, pola słoneczników czy łanów tataraku :)

Frodo
06-08-2019, 22:22
Cześć,

dzięki wszystkim za krytykę. jacentyZ. Nie ma mowy o urażaniu, obrażaniu itd - ja wszystkiego nauczyłem się właśnie tu na forum, czytając posty pod swoimi pracami.
Sesja była zaplanowana - zdjęcie jest dopiero jej początkiem, dalej było znacznie ciekawiej, ale tych fotografii opublikować jednak nie mogę, wiszą sobie w pewnym wnętrzu.
Kolega madebyzosiek wspomniał o obiektywie - w użyciu był nikkor 70-200 FL.

fafniak
07-08-2019, 08:07
Gęsiarka - fakt ;)
Najbardziej przeszkadza mi badylek w prawym górnym rogu.
Twarz zajmuje 1/5 kadru,? Wybaczcie ale to żaden argument

cybulski
07-08-2019, 10:29
Bardzo fajny klimatyczny portret.
Flara światła to naturalna czy PSowa?

- - - - kolejny post - - - - - -

Coś może jeszcze możesz zapodać z tej sesji?

sl011
07-08-2019, 10:31
Bardzo przyjemny obrazek.
Moim zdaniem zdjęcie zyskuje po przycięciu do mniej więcej formatu 4/3 (odciąłbym głównie co nieco z prawej strony).

cybulski
07-08-2019, 10:37
Ja zwracam uwagę na inne rzeczy niż np 1/5 kadru coś tam. W ogóle zasady portretu... ;) ale np zastanawia mnie czy sutki są tak naturalnie czy jakaś metoda użyta. Ostatnio natknąlem się na metodę taką https://www.instagram.com/p/Bt_JSqso-SA/?igshid=eihulo4jodfr.

- - - - kolejny post - - - - - -

Tak poza tym dużo inspiracji tutaj i to "nietypowym" portretem w rozumieniu tego forum https://instagram.com/dubnitskiy_david?igshid=14l5gim2o0iyy

Frodo
07-08-2019, 12:01
Cześć,
cybulski - flara naturalna, u modelki też wszystko naturalne...nie stosowałem żadnych metod, tylko rozmawialiśmy :smile:
Moja rola jako fotografa w tym kadrze jest minimalna - w moim odczuciu wszystko zrobił "warun" pogodowy i zjawiskowość modelki.
Tak jak pisałem, dalszej części tej sesji opublikować nie mogę, natomiast wrzucę w dział kilka prac z innych miejscówek.

Pozdrawiam serdecznie
Frodo

Jacenty Z.
07-08-2019, 22:18
Twarz zajmuje 1/5 kadru,? Wybaczcie ale to żaden argument

Ja zwracam uwagę na inne rzeczy niż np 1/5 kadru coś tam. W ogóle zasady portretu... ;) ale np zastanawia mnie czy sutki są tak naturalnie czy jakaś metoda użyta.

Panowie, czepiliście się tej 1/5 kadru, a to trzeba czytać z kontekstem i zrozumieniem całe zdanie, a nie tylko po łebkach ;) Skoro to portret, chciałbym widzieć portretowaną osobę (zwłaszcza np. jej twarz i emocje, które ona wyraża), a nie szukać modelki po całym kadrze. A rozważania o sutkach to już, przepraszam, chyba w ogóle do innego działu :-P

madebyzosiek
07-08-2019, 22:21
Kolega madebyzosiek wspomniał o obiektywie - w użyciu był nikkor 70-200 FL.

Dzięki za odpowiedź. Bardzo podobnie rysuje 70-200 VR II :)

fafniak
08-08-2019, 02:42
Skoro to portret, chciałbym widzieć portretowaną osobę (zwłaszcza np. jej twarz i emocje, które ona wyraża), a
Emocje na twarzy modelki... Ciężka sprawa i bardzo słodki temat.
Inna sprawa to definicja portretu ;)

cybulski
08-08-2019, 10:57
Panowie, czepiliście się tej 1/5 kadru, a to trzeba czytać z kontekstem i zrozumieniem całe zdanie, a nie tylko po łebkach ;) Skoro to portret, chciałbym widzieć portretowaną osobę (zwłaszcza np. jej twarz i emocje, które ona wyraża), a nie szukać modelki po całym kadrze. A rozważania o sutkach to już, przepraszam, chyba w ogóle do innego działu :-P

Dla mnie to jak wyglądają sutki równie ważne jak emocje na twarzy. Tutaj sutki są i są dobrze wyeksponowane. Link który podawałem to też portrety. Portret to fotografia której głównym tematem jest człowiek. Portret jest ogolnie mylony z samym headshotem. Portret to kategoria dużo szersza niż sama główka modela.

sl011
08-08-2019, 12:07
Portret to fotografia której głównym tematem jest człowiek. Portret jest ogolnie mylony z samym headshotem. Portret to kategoria dużo szersza niż sama główka modela.
Portretem mogą być także obrazy, których tematem jest więcej niż jedna osoba.
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/fotografia-portretowa

Dho'ine
08-08-2019, 12:20
Dla mnie to jak wyglądają sutki równie ważne jak emocje na twarzy.

Haha padłem :) (gdzie jest lubie to? ) Teraz będę mówił przy portretach "pokaż sutki bardziej"
Każdy szanujący się fotograf wie ze portrety są rózne, np środowiskowe, ludzi przy pracy itp.

cybulski
08-08-2019, 15:28
Haha padłem :) (gdzie jest lubie to? ) Teraz będę mówił przy portretach "pokaż sutki bardziej"

I co jeszcze mądrego dodasz ? :)
Może jeszcze jakieś złote rady jak focić nagość zakrytą ;)? Podziel się bo widać że masz mega duże doświadczenie.

Dho'ine
08-08-2019, 15:57
W tym zdjęciu nie widzę żadnej nagości zakrytej. Po prostu kobieta, urodziwa, na bardzo udanym zdjęciu. "Ważność" sutków na zdjęciach mnie rozbawiła w pozytywnym znaczeniu, stąd moja reakcja. Bez urazy, w każdym razie. Aktów nie robię więc się nie wypowiadam o technikaliach.

cybulski
08-08-2019, 17:00
W tym zdjęciu nie widzę żadnej nagości zakrytej. Po prostu kobieta, urodziwa, na bardzo udanym zdjęciu. "Ważność" sutków na zdjęciach mnie rozbawiła w pozytywnym znaczeniu, stąd moja reakcja. Bez urazy, w każdym razie. Aktów nie robię więc się nie wypowiadam o technikaliach.

Więc gdybyś zajrzal w linki, które dałem wczesniej to zobaczyłbyś jedną z metod, na którą natknąłem się niedawno, nie jest metoda do aktów bo tam jej się nie da zastosować a właśnie do portretu.

Dho'ine
08-08-2019, 18:59
Widziałem. Może po prostu nie rozumiem potrzeby podkreślania sutków i dla mnie to bardziej żart niż rzeczywista potrzeba.

fafniak
08-08-2019, 19:08
tylko po cholerę... wiem że erotyka jest cholernie ważną częścią naszej egzystencji ale w kontekście zdjęcia z tego tematu jakoś mi nie pasuje

cybulski
08-08-2019, 20:42
O to już trzeba pytać ruskich speców od portretów kobiet. Rosjanie mają specyficzny styl.

fafniak
08-08-2019, 21:08
O to już trzeba pytać ruskich speców od portretów kobiet. Rosjanie mają specyficzny styl.

żeby zwymiotować ?

cybulski
08-08-2019, 21:35
żeby zwymiotować ?

Ruski retusz robi furorę, retusz na platic także i u nas. Czas pokaże ile warta jest ta aktualna moda.

grafo
09-08-2019, 15:34
Frodo świetna robota, piękne światło.