Zobacz pełną wersję : Program P w D200
sprocket
23-06-2007, 17:52
Nie ukrywam ze b.lubie i czesto uzywam programu P bo program ten zmienia automatycznie ustawienia czasu w stosunku do ustawienia zooma tak wiec jesli uzywamy obiektywu 70-300 na 70mm mamy 1/250 - f8 to po przezoomowaniu na 300mm automatycznie zmniejszal sie czas 1/640 - F4 co jest wazne bo wiadomo ze mniejsze szanse wtedy na poruszone zdjecie.
Niestety w D200 na programie P nie ma zadnej reakcji czy to 70mm czy 300mm jest zawsze tak samo, czy ktos moze mi powiedziec ze ten typ tak ma czy to kwestia ustawien o ktorych nie wiem.
sprocket
23-06-2007, 22:18
Widze ze nikt nie uzywa programu P :) teraz to ja nie bede uzywal bo bez tej funkcji jest dla mnie bezuzyteczny - powiem jeszcze ze w D50 czy F80 to dziala.
Wydaje mi się, że jest to normalne zachowanie aparatu. Miałem kiedyś D70 i nie zaobserwowałem by przy szkłach tele aparat inaczej ustawiał czas. Program P służy do tego by aparat sam dobrał czas otwarcia migawki do wartości przesłony w ten sposób by zdjęcie zostało poprawnie naświetlone. Nie spotkałem się by w tym programie aparat rozpoznawał co to za szkło i wydłużał czas. Swoją drogą co to za szkło, że przy 300mm masz f/4???
Jeśli faktycznie jest coś takiego to proponuję zmienić tryb na priorytet czasu i samemu decydować.
Łukasz F.
24-06-2007, 11:19
Witaj.
A nie jest tak, ze masz ustawiona blokade ekspozycji na spuscie migawki? W momencie kiedy zmieniasz zoom i jednoczesnie ostrzysz, to blokujesz pomiar swiatla. Zrobilem przed chwila maly tescik i na P przy zmianie ogniskowej zmieniaja sie tez wartosci przyslony i czasu, chyba ze (jak juz wczesniej wspomnialem) mam na spuscie migawki ustawiona blokade ekspozycji
sprocket
24-06-2007, 13:10
Thor 88 - widzisz, program P rozpoznaje wlasnie jaki zalozony masz obiektyw i jaka wartosc zooma i jesli nie skracal by czasu wraz ze wzrostem zooma to co to byl by za program, wlasnie dlatego cenie ten program do szybkich zdjec reporterskich kiedy np masz zalozony obiektyw 18-200.
Przyzwyczailem sie ze w D50 lub nawet F80 przy 200 czy 300mm program zmniejszal max. czas zostawiajac przyslone a w D200 juz nie ma takiego zalozenia i przy np zoomie 200mm program schodzi tylko do 1/200s zwiekszajac potem przyslone.
Nie mam ustawionej blokady na spuscie a problem ten biore raczej za ciekawostke bo oczywiscie w niczym on nie przeszkadza.
Łukasz F.
24-06-2007, 15:04
Thor 88 - widzisz, program P rozpoznaje wlasnie jaki zalozony masz obiektyw i jaka wartosc zooma i jesli nie skracal by czasu wraz ze wzrostem zooma to co to byl by za program, wlasnie dlatego cenie ten program do szybkich zdjec reporterskich kiedy np masz zalozony obiektyw 18-200.
Przyzwyczailem sie ze w D50 lub nawet F80 przy 200 czy 300mm program zmniejszal max. czas zostawiajac przyslone a w D200 juz nie ma takiego zalozenia i przy np zoomie 200mm program schodzi tylko do 1/200s zwiekszajac potem przyslone.
Nie mam ustawionej blokady na spuscie a problem ten biore raczej za ciekawostke bo oczywiscie w niczym on nie przeszkadza.
Dziwne to to mi sie wydaje, ale zobacze szczegolowo jak juz bede mial instrukcje PL