Zobacz pełną wersję : Szerokość tła
Hej,
Chciałbym zapytać osób doświadczonych w temacie, czy tło o szerokości 135cm wystarczy do fotografii całej sylwetki czy to jednak za wąsko?
Będę wdzięczny za informację.
Hej,
Chciałbym zapytać osób doświadczonych w temacie, czy tło o szerokości 135cm wystarczy do fotografii całej sylwetki czy to jednak za wąsko?
Tak, nie
Pozdro
Wiesiek
To zależy co postać będzie robiła i jak daleko od tła stoi. Wystarczy, że rozłoży ręce, a już zabraknie tła. Jak stanie w połowie odległości pomiędzy tłem a aparatem, to tło musi być 2 razy szersze. Do jednej postaci nawet tło 1,60 czasami nie wystarcza.
To zależy co postać będzie robiła i jak daleko od tła stoi. Wystarczy, że rozłoży ręce, a już zabraknie tła. Jak stanie w połowie odległości pomiędzy tłem a aparatem, to tło musi być 2 razy szersze. Do jednej postaci nawet tło 1,60 czasami nie wystarcza.
Podstawowe jest czy tło ma być oddzielnie świecone (czyli odległość model-tło) i odległość fotografowania (czyli ogniskowa). Istotny jest też styl pracy (np zakładanie świateł konturowych bo wtedy idą one najlepiej zza tła (tło jak najmniejsze). Z zbyt dużego tła jest więcej szkód jak korzyści bo jest źródłem światła wtórnego. Ale jak powiedziałem zależy to od celu i stylu pracy. I wielkości studia. W sumie to najbardziej od tego.
nikoniarz
02-08-2019, 13:01
Hej,
Tak jak powyżej napisano- zależy co chcesz osiągnąć. Mimo wszystko, różnica cenowa między sugerowanym 135cm a powiedzmy 270cm jest tak niewielka, że warto dołożyć, gdyż możliwości dość mocno się poszerzają.
Dziękuję wszystkim za informację. Początkowo chciałbym tło wykorzystać tylko do zdjęć statycznych, pozowanych. Ale faktycznie szersze tło może okazać się bardziej praktyczne.