PDA

Zobacz pełną wersję : Szerokość tła

pablo88
01-08-2019, 12:20
Hej,

Chciałbym zapytać osób doświadczonych w temacie, czy tło o szerokości 135cm wystarczy do fotografii całej sylwetki czy to jednak za wąsko?
Będę wdzięczny za informację.

Wujot
01-08-2019, 12:26
Hej,

Chciałbym zapytać osób doświadczonych w temacie, czy tło o szerokości 135cm wystarczy do fotografii całej sylwetki czy to jednak za wąsko?

Tak, nie

Pozdro
Wiesiek

TOP67
01-08-2019, 16:34
To zależy co postać będzie robiła i jak daleko od tła stoi. Wystarczy, że rozłoży ręce, a już zabraknie tła. Jak stanie w połowie odległości pomiędzy tłem a aparatem, to tło musi być 2 razy szersze. Do jednej postaci nawet tło 1,60 czasami nie wystarcza.

Wujot
01-08-2019, 18:51
To zależy co postać będzie robiła i jak daleko od tła stoi. Wystarczy, że rozłoży ręce, a już zabraknie tła. Jak stanie w połowie odległości pomiędzy tłem a aparatem, to tło musi być 2 razy szersze. Do jednej postaci nawet tło 1,60 czasami nie wystarcza.

Podstawowe jest czy tło ma być oddzielnie świecone (czyli odległość model-tło) i odległość fotografowania (czyli ogniskowa). Istotny jest też styl pracy (np zakładanie świateł konturowych bo wtedy idą one najlepiej zza tła (tło jak najmniejsze). Z zbyt dużego tła jest więcej szkód jak korzyści bo jest źródłem światła wtórnego. Ale jak powiedziałem zależy to od celu i stylu pracy. I wielkości studia. W sumie to najbardziej od tego.

nikoniarz
02-08-2019, 13:01
Hej,

Tak jak powyżej napisano- zależy co chcesz osiągnąć. Mimo wszystko, różnica cenowa między sugerowanym 135cm a powiedzmy 270cm jest tak niewielka, że warto dołożyć, gdyż możliwości dość mocno się poszerzają.

pablo88
04-08-2019, 12:20
Dziękuję wszystkim za informację. Początkowo chciałbym tło wykorzystać tylko do zdjęć statycznych, pozowanych. Ale faktycznie szersze tło może okazać się bardziej praktyczne.