PDA

Zobacz pełną wersję : Publikacja zdjęć kościoła

jurkarol
28-07-2019, 20:27
Dziś mi się zdarzyła ciekawa sytuacja. Pojechałem na spacer w okolice Krakowa, zatrzymałem się by zrobić zdjęcia kościoła w Smardzowicach. Akurat remontowany więc nie można było obejść z każdej strony.
I nadszedł proboszcz. Miło powitał, przedstawił się, Popytal po co robię, czy z prasy lub coś, ja mówię, ze prywatnie itd. A ten mówi, że ma prośbę żebym tego nie publikował gdzieś w sieci itd.
No o co chodzi? Bez sensu wymagania.
Za parę minut jeszcze przychodzi i tłumaczy, że to jeszcze teren budowy no i dlatego...a ja nie wchodziłem za barierki i taśmy oddzielajace.
W sumie to już nie chciałem dyskutować, że Wawelu nikt nie zabrania fotografować.
Bezpodstawna prośba. Materiały budowlane są tajne?
I tak nic ze zdjęć bo marne światło już było, i ciasno przy kościele a szeroki kąt zniekształca.

Lu
28-07-2019, 20:43
Sodówa i rozpasanie po prostu.
Bekną kiedyś...

marcin255
28-07-2019, 20:51
Może ekipa na " czarno " albo coś nie tak z BHP

jurkarol
28-07-2019, 20:58
No dość młody ten proboszcz, dociekliwy. Zamiast się bać czy piasku nie ukradne to takie warunki... Ekipa robocza to pewnie wyznaczeni parafianie heh.

Lu
28-07-2019, 21:07
Może ekipa na " czarno " albo coś nie tak z BHP

I kto to niby miałby sprawdzić?. Chyba biskup.
Bo Ci, którzy powinni to prędzej Ci na działkę wpadną czy wszystko zgodnie z przepisami robisz.

- - - - kolejny post - - - - - -

No dość młody ten proboszcz, dociekliwy. Zamiast się bać czy piasku nie ukradne to takie warunki... Ekipa robocza to pewnie wyznaczeni parafianie heh.

Hmmm to wyglądasz na takiego co by pisaek zajumał? :)))

jurkarol
28-07-2019, 21:11
Piasek, kostkę, gruz przyda się nie?
A wyglądam czasem jak bardzo zakamuflowany tajniak, wojskowy, albo ktoś taki weszacy, który pobierze próbki z miejsca...

Lu
28-07-2019, 21:16
W sumie to ludzki pan. Bo przecież psem mógł poszczuć, owieczki (parafian) napuścić...

jurkarol
28-07-2019, 21:24
I nie jechał za mną potem żaden samochód, nikt mnie nie śledzil. Może i numerow nie spisał.

krzysztofz24
28-07-2019, 21:26
Sodówa i rozpasanie po prostu.
Bekną kiedyś...

W sumie to ludzki pan. Bo przecież psem mógł poszczuć, owieczki (parafian) napuścić...

Nie uwazasz ze twoje wpisy sa po prostu zenujace?
Ocieka z nich jad i jakies takie nacechowanie swiatopogladowe.
A to forum to nie jest miejsce na to.
Moze idz na jakis marsz, pokrzyczysz co tam chcesz, dasz upust swojemu swiatopogladowi, ktory zapewne jest najlepszy na swiecie.

Zapraszamy do Warszawy, my tu we wiosce co weekend mamy jakis marsz, demostracje, parade, protesty. Czy inne takie. Czasem nawet kilka na weekend:-).

jurkarol, ten ksiadz zachowal sie co najmniej dziwnie. Tylko mnie by zżerala ciekawosc czemu. Ja bym na twoim miejscu powiedzial; ofc nie ma sprawy i po prostu zapytal czemu ma jakies zastrzezenia. Bo w koncu ladny zabytek po prostu fotografujesz.
Szkoda, ze tak nie zrobiles.
Teraz tylko insynuacje i domysly pozostana;-)

marcin255
28-07-2019, 21:29
Ale się spinasz , co złego w tych żartobliwych wypowiedziach ?

krzysztofz24
28-07-2019, 21:31
Ale się spinasz , co złego w tych żartobliwych wypowiedziach ?

Ja?
Nie spinam sie, zapewniam.
Ale mam uczulenie na szerzenie jakiegokolwiek swiatopogladu na forum, bo zaraz to zachacza o religie czy polityke.
I robi sie szambo!

Lu
28-07-2019, 21:36
Nie uwazasz ze twoje wpisy sa po prostu zenujace?
Ocieka z nich jad i jakies takie nacechowanie swiatopogladowe.
A to forum to nie jest miejsce na to.
Moze idz na jakis marsz, pokrzyczysz co tam chcesz, dasz upust swojemu swiatopogladowi, ktory zapewne jest najlepszy na swiecie.

Zapraszamy do Warszawy, my tu we wiosce co weekend mamy jakis marsz, demostracje, parade, protesty. Czy inne takie. Czasem nawet kilka na weekend:-).

jurkarol, ten ksiadz zachowal sie co najmniej dziwnie. Tylko mnie by zżerala ciekawosc czemu. Ja bym na twoim miejscu powiedzial; ofc nie ma sprawy i po prostu zapytal czemu ma jakies zastrzezenia. Bo w koncu ladny zabytek po prostu fotografujesz.

Zawsze możesz zgłosić.
Kzżdy zobaczy co chce w czyjejś wypowiedzi. Ty zobaczyłeś jad. Nie mój problem. Twój.
Mój światopoglad nie jest najlepszy na świecie. Nie ma takiego po prostu.
Za to Ty jak często najlepiej wiesz jak nalezało sie zachować, co zrobić....

krzysztofz24
28-07-2019, 21:46
To odniesienie do ludzkich Panow, przeciez kazdy wie jakiej to parti politycznej dotyczy, to ze za to bekna....ehh.
Co tam mialem zobaczyc wg ciebie-zyczenia urodzinowe?

Wykrecasz kota ogonem...
A jako stary user powiniens po prostu uszanowac ze na tym forum pewnych rzeczy sie nie porusza (sa nawet zapisy w regulaminie) bo czesto wychodzi z tego bardacha.
I nie potraktuj tego ze teraz narzucam ci swoj swiatopoglad, tylko jako prosbe;-).

Po co takie dyskusje w niedzielny wieczor...

ksh
28-07-2019, 21:48
Społeczeństwo mocno spolaryzowane też mocno się radykalizuje, wielu ma obsesje i oby nie skończyło się to przymusowym leczeniem.

Co do tematu "remontowego zabytków" to mnie przegonił kierownik budowy kiedyś pod kościołem w Krakowie z uzasadnieniem że przepisy chronią ich pracę renowatorską, nie dyskutowałem z nim tylko potem sprawdziłem i tak faktycznie jest coś w tym temacie.
Dziwi tylko że to duchowny coś tam gadał do fotografującego.

PM.M
28-07-2019, 21:51
Niezależnie od waszych dywagacji to na terenie kościoła ks. proboszcz decyduje o warunkach na jakich się zdjęcia robi, ma do tego prawo. Chyba że zza płota. Osobiście więcej problemów miałem z ochroniarzami innych instytucji i w części z nich też mieli prawo zabronić.

Lu
28-07-2019, 21:56
To odniesienie do ludzkich Panow, przeciez kazdy wie jakiej to parti politycznej dotyczy, to ze za to bekna....ehh.
Co tam mialem zobaczyc wg ciebie-zyczenia urodzinowe?

Po co takie dyskusje w niedzielny wieczor...

No sorry-ale jeżeli określenie"Ludzcy Panowie" kojarzy ci się tylko z jakąś partią to masz problem.
Nie byłoby dyskusji gdybyś jej nie rozpoczął. Komentowaniem komentarza innego komentującego.
Tak że walnij się w pierś Krzysiu...

krzysztofz24
28-07-2019, 22:02
Niezależnie od waszych dywagacji to na terenie kościoła ks. proboszcz decyduje o warunkach na jakich się zdjęcia robi, ma do tego prawo. Chyba że zza płota. Osobiście więcej problemów miałem z ochroniarzami innych instytucji i w części z nich też mieli prawo zabronić.

Calkowice pomijajac dyskusje okolo swiatopoglodowe.
To np Stacja Benzynowa to obiekt prywatny i zasadniczo nie mozna tam robic zdjec.
Bo to teren prywatny i moga poprosic o opuszczenie go z aparatem.

Ale juz fotografowac ta stacje, metr od granicy jej terenu i stojac na trawniku mozna do woli zgodnie z prawem.
Tak to dziala. Pomijajac ofc jakies instalacje wojskowe czy tym podobne.

Ale w tym przypadku, to ciekaw jestem co bylo przyczyna ze ten ksiadz nei chcial, zeby publikowac zdjecia.
Juz sie nie dowiemy:-)

- - - - kolejny post - - - - - -

(....)
Tak że walnij się w pierś Krzysiu...

Nie ja tu zaczalem, ze uzyje takiego modnego okreslenia, hejtowac cos. W lekko zawoalowany sposob. I ocierajac sie o tematy zakazane tutaj na forum, czyli polityka i religia.
Ja ci tylko grzecznie zwrocilem uwage, zebys tego zaprzestal poprzez refleksje nad swoimi wpisami.

Takze, Andrzej...daj spokoj:-);-)

Lu
28-07-2019, 22:13
Szkoda mi czasu na przepychanki. Wolę lekturę. A Oriana Falacci to zdecydowane ciekawsza persona aniżeli jakiś tam proboszcz.

jurkarol
28-07-2019, 22:34

Tak rzekłem że nie idzie w media tylko na prywatną stronę.. Ksiądz - nie, po prostu, mogę mieć taką prośbę?
Takim trochę już niecierpliwym tonem.
Ja - oczywiście, że ksiądz może (i co z tego). I tyle, postalem, pomyślałem, w międzyczasie jeszcze wrócił tłumacząc, że budowa itd no i pojechałem.

matbe
28-07-2019, 22:48
Pokaz to zdjecie.
Bo czemu właściwie ma służyć ten temat?

jurkarol
28-07-2019, 23:12
Temat kawiarniany ot. Z dopytaniem czy może czegoś nie wirm. Zdjęcia marne, turystyczne wręcz i nie wyciągnąłem z karty. Ale nie rzecz w samych zdjęciach przecież.

krzysztofz24
28-07-2019, 23:16
Tak rzekłem że nie idzie w media tylko na prywatną stronę.. Ksiądz - nie, po prostu, mogę mieć taką prośbę?
Takim trochę już niecierpliwym tonem.
Ja - oczywiście, że ksiądz może (i co z tego). I tyle, postalem, pomyślałem, w międzyczasie jeszcze wrócił tłumacząc, że budowa itd no i pojechałem.

Ok, wszystko jasne. Ty jakby zrobiles co mogles...
Kurde, o co mu chodzilo:-)?

Ligo
28-07-2019, 23:24
Pewnie się wstydził, bo kościół nie był jeszcze zrobiony na tip top.

elanek
29-07-2019, 00:14
Coś jest na rzeczy na pewno.
Mój kolega dach robił w pewnym kościele. Rozbieżności dotyczące kosztów dachu między tym co mówił z ambony, a rzeczywistą wypłatą mojemu koledze, były bardzo znaczne :).

david555
29-07-2019, 07:04
Może ktoś zamieść ten wątek do kafeterii ?

jurkarol
29-07-2019, 07:12
Może ktoś zamieść ten wątek do kafeterii ?
A nie jest w kawiarni?

david555
29-07-2019, 07:18
A nie jest w kawiarni?

Przyjąłem, że nie, skoro mogłem go przeczytać bez logowania.

jurkarol
29-07-2019, 10:24
Przyjąłem, że nie, skoro mogłem go przeczytać bez logowania.
No właśnie dlatego mogłeś, że jest w cafe :)

david555
29-07-2019, 10:29
No właśnie dlatego mogłeś, że jest w cafe :)

A od kiedy, kawiarnia jest dostępna bez logowania ?
Pytam serio, bo nie bywam w tym dziale.