PDA

Zobacz pełną wersję : D5600 + 18-105, czy obiektywy sigma, czy coś innego?

SmoothCriminal
28-07-2019, 18:21
Witam wszystkich,
jestem początkującym w tym temacie i chciałbym poradzić się fachowców. Może chronologicznie:

- budżet ok. 2500zł (jak najbardziej dopuszczam używki, wręcz tylko na nich bazuję), jeśli coś super będzie 200-300zł drożej to ok, ale jak coś można mieć podobnej jakości za trochę mniej to też ok
- co fotografuję? w zasadzie wszystko, jednak głównie pod wycieczki aby mieć fajne wspomnienia z wakacji dobrej jakości, no i różne takie chwile, spotkania rodzinne itp.
- kupiłem sony rx100 M3, ale ostrość zdjęć była gorsza niż na smartfonie S9+, więc po tygodniu go sprzedałem - kompakty odpadają
- początkowo byłem praktycznie zdecydowany na bezlusterkowca sony a6000 + obiektyw sony e 18-105 f/4
- jednak cena powyższego zestawu na rynku wtórnym to ok. 2700zł, co skłoniło mnie do poszerzenia horyzontów i zacząłem dopuszczać lustrzanki, ale tylko ważące do ok. 500g
- w międzyczasie okazało się, że mogę kupić jeszcze na gwarancji zestaw Nikon D5600 + obiektyw Nikon 18-105 f/3.5-5.6 za kwotę 1500zł (moim zdaniem rewelacyjna cena)
- docelowo chciałem się zdecydować na ten zestaw i potem ewentualnie rozbudowywać o np. sigmę 30 f/1.4 i może zamienić w późniejszym czasie ten 18-105 na sigmę 18-50 f/2.8
- jednak dzisiaj natrafiłem na zagadnienie pt. kalibracji obiektywów, a zwłaszcza sigm, tamronów itp i trochę się tym wszystkim przeraziłem.

I głównie po to jest mój post. Pytanie - Jak to jest, czy każdy obiektyw sigma (obojętnie czy stały czy zoom) z rynku wtórnego wymagać będzie kalibracji, za którą płaci się 380zł? Czy ten problem dotyczy tylko obiektywów pod Nikona, a np. dla Canon jest ok? Jeśli tak to trochę słabo, bo dajmy na to taka używana sigma 30 f/1.4 czy sigma 17-50 f/2.8 kosztuje 750-850zł, i teraz prawie 400zł za kalibrację to już opłaca się kupić nowy obiektyw. I wtedy wzrastają koszty i znowu powraca kwestia sony a6000 + 18-105 f/4, który finalnie byłby w podobnej cenie.

I jeszcze mam takie pytanie - czy a6000 + 18-105 f/4 robić będzie znacznie lepsze/jaśniejsze/z mniejszą głębią ostrości zdjęcia niż D5600 + 18-105 ale z gorszym światłem f/3.5-5.6 ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, pomoc, wskazówki, bo przyznam szczerze że dziś rano praktycznie byłem zdecydowany na ten zestaw z D5600, a potem naczytałem się o kalibracji używanych obiektywów i chyba czar prysł, bo co z tego że faktycznie są tańsze niż obiektywy do bezlusterkowców, jak kwota za kalibrację niweluje różnicę. Chyba że te kalibracje to pojedyncze przypadki i dotyczą tylko Nikon? Czy obiektywy pod bezlusterkowce też wymagają kalibracji ?

Co byście zrobili na moim miejscu?

Pozdrawiam.

poste
28-07-2019, 18:39
Bierz śmiało ten zestaw, bo cena super. Na 99,99%* kita nie musisz kalibrować, takie problemy przytrafiają się nielicznym ;) i najczęściej chodzą u nich seriami :) Sprzęt można skalibrować w zewnętrznym serwisie za mniejsze kwoty, ale przy kicie sens jest żaden. Oczywiście sprawdź czy nie upadł albo nie miał innych przygód, ludziom cuda się przytrafiają, a później powstają internetowe opowieści;)

* ten 0,01% to statystyka, uwalony może być każdy obiektyw, także do bezlusterkowca. % tylko obrazują zagadnienie, nie są to badania.

david555
28-07-2019, 18:40
Nie ma reguły, zatem w praktyce każdy obiektyw może wymagać regulacji do konkretnego korpusu, marka aparatu, czy obiektywu nie robi różnicy.
Dobrze zatem mieć aparat, który dysponuje funkcją mikroregulacji w menu, np. Nikona D7000, D7100, D7200, D7500 itd.

ksh
28-07-2019, 18:52
Bierz ten zestaw bo cena super, nie spotkałem się żeby zestaw z kitem wymagał kalibracji, duża głębia ostrości w ciemnych obiektywach ukrywa ewentualne błędy.

david555
28-07-2019, 18:56
Nie ma chyba nic gorszego, niż takie bezmyślne podpuszczanie.

SmoothCriminal
28-07-2019, 19:03
Nie ma chyba nic gorszego, niż takie bezmyślne podpuszczanie.

Mógłbyś rozwinąć myśl?

ksh
28-07-2019, 19:04
Też mnie to ciekawi dlaczego uważasz że podpuszczamy bezmyślnie.

david555
28-07-2019, 19:13
Też mnie to ciekawi dlaczego uważasz że podpuszczamy bezmyślnie.

Właśnie nie wiem dlaczego to robicie.
Widziałem już niezłe jazdy z kitami N18-105, czy N18-140 choć na korpusie D7000, gdzie każda ogniskowa musiała mieć inną korektę mikroregulacji.

poste
28-07-2019, 19:37
SmoothCriminal
No widzisz, niektórzy mają takie problemy. Większość, zdecydowana większość, kupuje aparat z kitem i cieszy się fajnymi zdjęciami. Inni szukają, kalibrują, odsyłają, dysk zapychają zdjęcia bateryjek ;) Są oczywiście lepsze aparaty i obiektywy, ale mówimy o kwocie 1,5k i uwaga, nie euro, nie funtów, a naszych PLN-ów:)

david555
28-07-2019, 19:48
Owszem, radośnie niedowidzący, zapełniający albumy odbitkami 10×15 cm nie dostrzegą nic niepokojącego.
EOT

SmoothCriminal
28-07-2019, 19:51
Dzięki, a macie jakieś doświadczenie z bezlustrem? I tak chyba się zdecyduje na ten zestaw d5600, bo 1200zl różnicy w cenie do zestawu z a6000. Pytanie właśnie jak jakość zdjęć.

ksh
28-07-2019, 20:01
Owszem, radośnie niedowidzący, zapełniający albumy odbitkami 10×15 cm nie dostrzegą nic niepokojącego.
EOT

Ale to twoje doświadczenia czy gdzieś coś usłyszałeś ?

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki, a macie jakieś doświadczenie z bezlustrem? I tak chyba się zdecyduje na ten zestaw d5600, bo 1200zl różnicy w cenie do zestawu z a6000. Pytanie właśnie jak jakość zdjęć.

Matryca w Nikonie chyba nawet ciut lepsza, obiektywy tańsze, a reszta już zależy od ciebie.

krzysztofz24
28-07-2019, 20:07

Tylko pamietaj sobie poustawiac parametry obrazu w aparacie w zakladce Picture Control. Dawales przyrownania z kompaktem czy smartfonem.
I mysle ze jako poczatkujacy jestes pewnie przyzwyczajony do kontrastowych zdjec z zywymi kolorami i ostroscia. Bo pewnie chcesz uzyskac ladne jpg na wyjsciu.
To ci zapewni odpowiednie poustawianie Picture Control.
Rusz troche kontrast i kolor do przodu. Ostrosc ciut bardziej do przodu;-).
Nie wiem jaka skale ostrosci ma ten D5xxx. Jesli od 1 do 10.
To ustaw na 7.

bogdi64
28-07-2019, 20:14
jakość zdjęć zależy od fotografującego, znacznie się polepsza po przeczytaniu instrukcji i poradnika, a po opanowaniu jakiegoś programu do "rasowania" fotek mogą być już bardzo zadowalające efekty, pod warunkiem, że nie zacznie się z uporem maniaka robić testów, porównywać i szukać wad: BO MÓJ APARAT TEŻ JE MUSI MIEĆ"

Ligo
28-07-2019, 20:23
Macie.
Jakość zdjęć będzie w praktyce porównywalna.
Sony A6000 to cały czas bardzo dobry aparat. Najlepiej weź oba do ręki, porównaj obraz w wizjerze i przekonaj się, który jest bardziej komfortowy.

SmoothCriminal
28-07-2019, 22:08
Dzięki, zdecyduje się na ten zestaw, ale mogę go kupić dopiero w czwartek, mam nadzieję że nikt nie wykupi wcześniej :)
Pozostaje potem kwestia problametycznosci tych szkieł sigma o ile będę w ogóle wzbogacal zestaw, ale najwyżej potem się tym pomartwie.

sl011
29-07-2019, 12:00
Pozostaje potem kwestia problametycznosci tych szkieł sigma o ile będę w ogóle wzbogacal zestaw, ale najwyżej potem się tym pomartwie.
Jaką "problematyczność" masz na myśli?

SmoothCriminal
29-07-2019, 19:25
Jaką "problematyczność" masz na myśli?

Problemy z focusem i wysyłanie na kalibracje, zwłaszcza kiedy nastawiac się będę na zakup z rynku wtórnego...
No chyba, że te problemy to "czepianie" się ludzi, którzy zajmują się fotografią zawodowo i dostrzegą najmniejszą skazę, a zwykły zjadacz chleba i wycieczkowo-hobbystyczny pstrykacz tego nie zauważy?

gremed
29-07-2019, 21:05
Problemy z focusem i wysyłanie na kalibracje, zwłaszcza kiedy nastawiac się będę na zakup z rynku wtórnego...
No chyba, że te problemy to "czepianie" się ludzi, którzy zajmują się fotografią zawodowo i dostrzegą najmniejszą skazę, a zwykły zjadacz chleba i wycieczkowo-hobbystyczny pstrykacz tego nie zauważy?

Dla tych posiadaczy lustrzanek, dla których znaczenie ma każda, niedostrzegalna dla niektórych nieostrość nie ma znaczenia czy mają Sigmę czy szkło systemowe. Również Nikkory się kalibruje i nie jest to nic nadzwyczajnego.
Dla Ciebie jako dla wycieczkowo-hobbystycznego pstrykacza wystarczy jak podepniesz obiektyw przy zakupie i strzelisz trochę fotek czegoś, co przy powiększeniu powinno dać jakieś pojęcie na temat trafiania z ostrością. Jeśli po takich próbach nie zauważysz nic niepokojącego to na pewno nie zauważysz tego w codziennym fotografowaniu pagórków i łąk.

bomkallo
29-07-2019, 22:19
Po taka sigme warto tez sie wybrac, jak jest stosunkowo niedaleko :) Wziac ze soba baterie/karty/oczy:P whatever i sprawdzic co tam wychodzi. Przy okazji mozna sprawdzic szkla, gumy, dzialanie zooma. Jak kupowalem 300mm to w opisach wszystko ladnie, a jednak miedzy 200-300 w mechanizmie czuc nieplynna prace, jakby tawotu malo:) Cena za 5600 faktycznie miazdzaco dobra.