PDA

Zobacz pełną wersję : Róźne zdjęcia IR w jpeg i raw

Mały Bolo
04-10-2005, 19:29
Od jakiegoś czasu bawię się IR. Odpowiednio ustawiłem sobie white balance (w tym wyoadku na zielony, przy założonym filtrze). Po zrobieniu zdjęcia jpeg jest w miarę okej .. jednak w RAWie niestety juz nie jest tak pieknie. Przedstawiam poniżej różnicę pomiędzy jpg basic + RAW (zmieniłem tylko na jpg).
Używam Camera Raw i tam ustawienie white balance mam na własny, zreszta kazde inne ustawienie powoduje tylko zwiekszenie intensywnosci czerwonego. Czy może ktoś wie co zrobić aby otrzymać RAW podobny do jpg ?? Jeśli tak to byłbym wdzięczny o radę.

jpg basic

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

RAW przekonwertowany do jpg.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

powerfactorx
04-10-2005, 19:42
stary to jest dopiero czubek góry lodowej, ja nie wiem po co chcesz uzyskiwać jakieś porównywalne efekty w RAWie czy jpg, skoro zdjęcia i tak trzeba obrobić, to moje zdjęcie po odpowiedniej obróbce:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2005/10/746325-2.jpg
źródło (http://plfoto.com/zdjecia/746325.jpg)

Mały Bolo
04-10-2005, 22:27
stary to jest dopiero czubek góry lodowej, ja nie wiem po co chcesz uzyskiwać jakieś porównywalne efekty w RAWie czy jpg, skoro zdjęcia i tak trzeba obrobić

To oczywiscie jak najbardziej rozumiem. Czytałem natomiast że przy odpowiednim ustawieniu balansu bieli (kierując na kolor zielony, bądź czerwony) mozna otrzymać w miarę bliski efekt jak po obróbce. No i dziwi mnie fakt że jest taka duża róźnica pomiędzy jpg i RAW. A w koncu jedno niby powinno być tylko bardziej skompresowane, a ja mam dwa zupełnie róźne zdjęcia.

powerfactorx
05-10-2005, 07:41
Czytałem natomiast że przy odpowiednim ustawieniu balansu bieli (kierując na kolor zielony, bądź czerwony) mozna otrzymać w miarę bliski efekt jak po obróbce.

Nie ma szans żeby zdjęcie było bliskie efektu... musisz zdjęcia obrabiać a zastanawianie się dlaczego tak czy siak nie ma sensu, bo nic to nie wniesie może poza lepszym samopoczuciem. Aha i jeszcze jedno, jak nakręcasz filtr IR to zdejmuj filtr UV czy jaki tam masz nakręcony bo widać, prawdopodobnie od niego, winietę.

drhardware
05-10-2005, 09:42
Hmm, a czy mogę zaproponować, by ktos napisał jakieś HOWTO w temacie fotografowania i obróbki w podczerwieni? A jeżeli takie istnieje, to czy pokazałby palcem gdzie leży?

i drugie pytanie - na ile różnią się matryca w aparacie i matryca w kamerce internetowej? Kamerke mogę rozebrać i zdjąć filtr IR, jeżeli on tam jest. Wtedy tylko mały filtr IR i można robić próby z fotografowaniem.

Mały Bolo
05-10-2005, 17:34
wrzuć w wyszukiwarkę w tym dziale hasło IR to Ci wyskoczy kilka wątków. Powerfactorx zamieścił niedawno jeszcze taki link apropo IR : link (http://www.imagone.de/IR_MAIN.html)

cwieku
05-10-2005, 18:30
a nie lepsze jest IR naturalne w sensie analogowe??

P3cad0
27-04-2006, 12:04
Wczoraj poruszyłem temat z Bartkiem "cichym", któremu dziekuje za podpowiedzi w temacie kolorowych IR-ek. Zacytuje ponizej czesc maila jakiego dostałem od niego. mam nadzieje ze nie ma nic naprzeciwko, a i ja chetnie podziele sie zdobyta wiedza.

Najwazniejsza rzeczy przy robieniu zdjec w podczerwieni cyfrowkami jest
prawidlowe ustalenie balansu bieli (WB). Z tego, co napisales
wnioskuje, ze masz z tym problem. Otoz musisz zmierzyc balans bieli
recznie z zalozonym na obiektyw filtrem na zielonej kartce papieru lub
zielonej trawie, oczywiscie w dobrym swietle (takim w jakim bedziesz
pozniej fotografowal). Zapisujesz sobie to jednorazowe ustawienie WB i
juz mozesz robic prawdziwe IRki. O tym jak recznie ustawic WB mozesz
poczytac w instrukcji aparatu.... chyba, ze wiesz.... Ja sie troche
nameczylem zanim to zrozumialem :)

Jak juz bedziesz mial dobrze ustawiony WB to zdjecia nie beda Ci
wychodzily czarno-bialo-czerwone, tylko w lekkich odcieniach brazu w
zaleznosci od swiatla. (tak jak na zdjeciu w zalaczniku). Przy okazji
mozesz zobaczyc (mam nadzieje, ze to widac) jak wychodza przepalone
fragmenty (zaznaczone obrysem)..... ogolnie Hoya, ktora mamy jest
bardzo kontrastowa i bardzo latwo w niej o przepalenia, ktore maja
okropny kolor magnety.

A gdy juz zrobisz zdjecie z dobrze ustawionym WB i gdy bedzie mialo ono
juz kolory zblizone do tego w zalaczniku (lub troche inne, ale napewno
nie czerwone) to wrzucasz je sobie do photoshopa i robisz tzw. chanel
shift, czyli zmieniasz kanaly barwne (czerwony z niebieskim), a robi to
sie tak:

"w chanel mixerze zamiana kanalow - czerwonego z niebieskim. Kanal
czerwony: czerwony ustawilem na 0%, niebieski na 100 %. Kanal
niebieski: czerwony ustawilem na 100 %, niebieski na 0%".

Znana metoda i chyba najczesciej stosowana przez ludzi robiacych
IRki.... przynajmniej przez wszystkich ktorych zdjecia widzialem w
polskim internecie.

I to tyle. Cala tajemna wiedza o robieniu IRek.

Podziekowania dla Cichego.

jacwoj7
27-04-2006, 20:07
witam.jestem początkujący w obróbce komputerowej zdjęć.jakiego programu używacie do wyostrzania fotek? bardzo prosze o porade

P3cad0
27-04-2006, 20:52
Ja uzywam PS CS2. Jedynie msłuszny wybor ;)

ALF
28-04-2006, 02:16
a ja corela :P

pjolofoto
29-04-2006, 10:19
Mam jeszcze pytanie zwiazane z IR .
Jako ze czas naswietlania bardzo sie wydluza. Czy lepiej uzyc wyzszej czulosci ,
z krotszym czasem. Czy lepiej minimum czulosci ,nawet przy czasie ok 30sek.
Jak to sie ma do jakosci zdjec przez IR ?

Leon13th
29-04-2006, 11:24
Ja byłbym za dłuższymi czasami (włącz sobie NR i będzie ok).Jakoś jest bardzo,robiłem sporo na D70 zdjęć na 30sec i były wszystkie OK

pjolofoto
29-04-2006, 13:46
Tak czy tak ,jakosc spada . Nie jestem przekonany czy noise reduction cos pomaga.
Mam ja caly czas wlaczona. :? Osobiscie uzywam iso 200 i dlugie czasy.
Ciekaw jednak jestem jak radza sobie inni. pzdr

fotone
06-05-2006, 12:03
Moze juz bylo, ale mnie bardoz duzo wyjasnil ten tutek IR COLOR TUTEK (http://www.imagone.de/IR_MAIN.html)
W menu na dole strony "Colour IR" i "Colour IR Example"

Mam nadzieje ze sie komus przyda

sea21
14-09-2006, 00:34
ostatnio wpadl mi w rece filtr IR. i nic mi nie wychodzi. na negatywach nic nie widac.

Leon13th
14-09-2006, 00:51
ostatnio wpadl mi w rece filtr IR. i nic mi nie wychodzi. na negatywach nic nie widac.

W jakiej puscze to naświetlałeś ?? i jaki to jest materiał ??

[ Dodano: Sro 13 Wrz, 2006 ]
Gdzie to zakładałeś ??

sea21
14-09-2006, 00:59
nikon f65 film agfa 200. robilem w sloneczny dzien na łąkach

Leon13th
14-09-2006, 16:45
nikon f65 film agfa 200. robilem w sloneczny dzien na łąkach

Po pierwsze nie może być to lustrzanka z AF,najlepiej coś starego.Po drugie nie ten film użyłeś.Jest tylko kilka takich materiałów : firmy Macphoto i Kodaka (HIER [BW film] się zwie,jest jeszcze diapozytyw,ale nie polecam tego).Po trzecie kupić trzeba specjalny filtr do IR typu Hoya R72.Jest jeszcze na bliską podczerwień film > Ilford SFX 200 (BW film),ten materiał można już pakować w cieniu,pamiętać należy o założeniu filtru pomarańczowego,czerwonego,IR i wtedy będzie OK,jeśli nie zastosuje się filtrów negatyw będzie wyglądał jak tradycyjny materiał BW.

sea21
15-09-2006, 00:58
wielkie dzieki. moglbys mi jeszcze napisac cos o filmach? jakie konkretnie zakladac.

Leon13th
15-09-2006, 22:24
Nr.01 > Kodak Infrared HIE ISO 80 (przy świetle dziennym) ISO 200 (przy świetle sztucznym)
Nr.02 > MACOPHOT IR 820c ISO 400

Obydwa trzeba zakładać w zaciemnionym pomieszczeniu (nic nie może się przedostać).Zakładać do aparatów bez AF (inaczej się zaświetli).Pomiar mierz bez założonego filtru i pamiętaj żeby opdowiednio ustawić ostrość,na obiektywie jest kropka (a raczej powinna być) i na nią się ustawia ostrość.
Co do SFX-a 200 to jest taka oszukana IR i można go założyć do aparatu z AF-em.

sea21
16-09-2006, 18:12
czyli na przyklad zenit bedzie dobry?? a jak sie pomiar robi bez filtra to fotka nie bedzie niedoswietlona??

Leon13th
16-09-2006, 20:09
czyli na przyklad zenit bedzie dobry?? a jak sie pomiar robi bez filtra to fotka nie bedzie niedoswietlona??

Zenit rulez,będzie dobry.Nie będzie niedoświetlonego zdjęcia,bym zapomniał przesłone zawsze musi być ustawiona od f/8 do f/22 (w tym przedziale) i bedzie OK.

sea21
16-09-2006, 21:42
wielkie dzieki. bardzo mi pomogles. czyli po raz kolejny zenit wraca do łask. nie ma to jak radziecki sprzet :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Leon13th
16-09-2006, 23:38
wielkie dzieki. bardzo mi pomogles. czyli po raz kolejny zenit wraca do łask. nie ma to jak radziecki sprzet :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Do zdjęć dobry,ale nie tak jak do samoobrony :lol:
NP

ALF
17-09-2006, 01:47
sea21, z moimi zenitami E oraz TTL wiążą się najmilsze wspominienia z młodości...i wiele fajnych zdjęć oraz kilkaset slajdów :grin:

sea21
17-09-2006, 02:21
szczeze mowiac to zenita nic nie przebije. dobra jakosc zdjec i niezapomniany klimat.... ehh ten zenit. na moim jeszcze ojciec robil mi zdjecia jak mialem 1-2 lata

ALF
17-09-2006, 02:29
ja po swoim przejechałem wartburgiem, spadł mi ze skały, taplał się w piachu...i do dzisiaj znajomy go używa :grin:

Jacek_Z
17-09-2006, 21:27
Leon13th, dlaczego aparat ma byc to model bez AF (dobrze zrozumiałem?)
czy chodzi o to, że nie uzywać AF bo punkt zlapania ostrosc jest nieprawidłowy (podczerwień ogniskuje w innym miejscu)