PDA

Zobacz pełną wersję : Nieudna kalibracja Sigmy 18-35mm przez serwis Sigmy, co dalej?

KrS
25-07-2019, 22:09
Witam,

niestety po wizycie w serwisie moja Sigma 18-35 Art jest dalej bezużyteczna. Przykład, na 100 zdjęć z ostatniego ślubu, 15 celnych, z czego 4 ba prawdę celne.

Dla porównania, tani Nikkor 35 1.8G, po kalibracji w serwisie Nikona, na 70 zdjęć 65 celnych, z czego 50 oceniłem jako żyletę.

Co teraz? Wysyłać go 2 raz, czy oddawać do profesjonalistów np we Wrocławiu i wysyłać fakturę do opłacenia do Sigmy?

black70
25-07-2019, 22:28
Zakładając, że z body wszystko OK, czujniki AF czyste, to oczywiście, że reklamować w Sigmie.

madebyzosiek
25-07-2019, 22:30
Ja po dwóch podejściach do 18-35 Art wybrałem Nikkora 17-55 2.8... Sigma miała nieprzewidywalny AF. Generalnie uwielbiam Sigmy Art, ale zoomy są bardziej, albo mniej przewidywalne i zostawiłem tylko stałki.

Hancock55
25-07-2019, 23:24
Zdjecia robiles centralnym punktem , multigrupą czy na bocznych punktach? Kalibracja sigmy w serwisie jest tylko robiona pod centralny punkt jako referencyjny. Mozesz podrzucic jakies przykladowe zdjecie na forum?

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

KrS
26-07-2019, 08:58
Zdjecia robiles centralnym punktem , multigrupą czy na bocznych punktach? Kalibracja sigmy w serwisie jest tylko robiona pod centralny punkt jako referencyjny. Mozesz podrzucic jakies przykladowe zdjecie na forum?

Tylko centralni punkt, o innych nawet nie marzę bo ostrość wychodzi jak na manualnym nieprzerobionym Heliosie. Tak, zdjęcia wrzucę jak będę w domu.

Zakładam, że body sprawne skoro nie ma problemy ze wspomnianym 35G, 70-300, Tokiną 24-70...

Myślałem, że Sigma będzie moim uniwersalnym szkłem no i się mocno przeliczyłem.

Hancock55
26-07-2019, 10:44
W przypadku jasnych obiektywow m.in. ART widac czesto bardziej huśtawke AF samego niż w przypadku obiektywów np. F2.8 , płytsza głębia ostrości jakby nie było wpływa tez na to. Pytanie czy z twoich zdjec wynika np. konkretnie FF lub BF czy jest to huśtawka. Jezeli jest problem z powtarzalnością to warto sprawdzic AF puszki. Ewentualnie mozna samodzielnie oczyscic czujniki AF puszki - pisal o tym poradnik Dariusz Breś. W google znajdziesz.

madebyzosiek
26-07-2019, 14:15
Mam wrażenie, że w przypadku Sigmy 18-35 Art nieprzewidywalność działania AF nie ma żadnej logicznej przyczyny. Może to była charakterystyka współpracy z moim D7100, ale losowo co któreś zdjęcie było nietrafione... Przy czym ja ją kalibrowałem sam dockiem. Na zakup się nie zdecydowałem. Najlepszym zoomem Sigmy jaki miałem był 50-100 Art. Szybki i pewny, bez niespodzianek.

pako1
26-07-2019, 20:23
Taki urok tej sigmy, używałem z d7100 póżniej z d7200. kalibrowana w Gdyni i osobiście usb dockiem, niestety bez większego szału, notoryczny FF nawet kilkumetrowy w zależności od odległości. Sprzedałem bez żalu i narazie się wyleczyłem z sigm.

edit. wybierałem z 3 sztuk

madebyzosiek
26-07-2019, 21:22
... narazie się wyleczyłem z sigm.

Ja się wyleczyłem tylko z zoomów. Uważam, że dla stałek Art ciężko znaleźć konkurencję w Nikonie i do nich mam pełne zaufanie, no i pełne zadowolenie :)

Kojocisko
27-07-2019, 14:08
Moja Sigma 24-105 była świetna! Rozumiem, że kolega kalbrował w Gdynii?
IMO należy poprosić o powtórzenie kalibracji.

tandori
27-07-2019, 19:44
Przed zakupem D750 również pytałem co kupić i kolega Kojocisko polecał min. Sigme 24-105 art, sprawdziłem przed zakupem i wszystko ostrzy w punkt, żadnych problemow i jestem bardzo zadowolony z jakości optycznej tego obiektywu. Do dzisiaj żadnych problemow.

Dariusz Breś
29-07-2019, 23:58
Witam,

niestety po wizycie w serwisie moja Sigma 18-35 Art jest dalej bezużyteczna. Przykład, na 100 zdjęć z ostatniego ślubu, 15 celnych, z czego 4 ba prawdę celne.

Dla porównania, tani Nikkor 35 1.8G, po kalibracji w serwisie Nikona, na 70 zdjęć 65 celnych, z czego 50 oceniłem jako żyletę.

Co teraz? Wysyłać go 2 raz, czy oddawać do profesjonalistów np we Wrocławiu i wysyłać fakturę do opłacenia do Sigmy?

Ja bym wysłał raz jeszcze jako reklamację, ale wcześniej dał puchę do kalibracji do wzorca w nikonie.
Znam przypadek fotografia który 5x kalibrował nikkora 500 FL w NPS :)

KrS
30-07-2019, 08:33
Aparat był już kalibrowany w Czechach z Nikkorem - z czego jestem bardzo zadowolony swoją drogą.

No nic, we Wrześniu wyślę kolejny raz aparat z Sigmą przez AB Foto.

I tak, kalibrowany był w Gdyni.

madebyzosiek
30-07-2019, 15:53
Aparat był już kalibrowany w Czechach z Nikkorem - z czego jestem bardzo zadowolony swoją drogą.

I tak, kalibrowany był w Gdyni.Wyślij od razu do Gdyni, po co przez AB Foto?

KrS
31-07-2019, 16:18
Nie musze się troszczyć o zapakowanie towaru, tylko dlatego.

A to jakaś różnica?

Hancock55
31-07-2019, 16:34
Sprzet bedzie wyslany ze sklepu , doddatkowo 1-2 dni opoznienia minimum.

BambusZMikronezji
06-08-2019, 16:35
Ja bym posłuchał Zośka. Jak sam opiszesz usterkę i zachowanie sprzetu to większe szanse na sukces.
Gdy ja kalibrowalem swoją sigmę miałem calkiem fajny kontak z serwisem ale to było ze 4 a może 3 lata temu. U mnie AF działa pewnie na centralnym punkcie i najbliższych punktach do centralnego. Reszta to kaszana. Po kalibracji serwisu poprawialem jeszcze sam dockiem. Pewność AF jest subiektywnie okolo 95%. (Nigdy nierobilem testów) Ostra od pelnej dziury.

rupi
08-08-2019, 17:46
A ja się podepnę pod temat, ale z innym problemem- pytanie do użytkowników. Nie mam problemów z AF, tylko zauważyłem, że przy zmianie ogniskowej, tak gdzieś pomiędzy 24- 35mm jest wyczuwalny ciut większy opór na pierścieniu i słyszalny dźwięk, metaliczny. Ten typ tak ma, czy z moim coś nie tak ?

merkator
08-08-2019, 21:32

Od kilku lat wszystko co nie jest klasą PRO (D1 itp.) jedzie do serwisu w Pradze.

I tak, kalibrowany był w Gdyni.

Pytanko: czy masz USB Dock bo (o ile nie mam błędnych informacji) to twoje szkiełko idzie w pewnym zakresie skorygować samemu. Oczywiście, jeśli błędy AF nie przekroczyły granicznej wartości przy której nie obędzie się bez serwisu.
Będą Ci potrzebne dwa statywy, trochę miejsca, i ciut więcej czasu, oraz arkusz do notowania obserwacji. Ja w ten sposób udowodniłem serwisowi, że kalibracja puszki i dwu szkieł została delkatnie rzecz biorąc zrobiona byle jak, poprawiali. Od tego czasu jest OK.