PDA

Zobacz pełną wersję : [ Motoryzacja ] Fotografia sprzedażowa test

piotrek6116
25-07-2019, 00:24
Witam,

Proszę o komentarz najlepiej w punktach, jakich błędów unikać przy fotografii pojazdów. Fotografie pojazdów wykonałem po raz pierwszy, niestety ubolewam nad lokalizacją pojazdu SEAT. Próbę postaram się ponowić.

PS: czy przy fotografii pojazdów korzysta się z blendy/lampy?

1.
28138

2.
28139

3.
28140

4.
28141

5.
28142

6.
28143

7.
28144

8.
28145

9.
28146

10.
28147

11.
28148

12.
28149

13.
28150

14.
28151

Ligo
25-07-2019, 00:45
Krótko: zdjęcia niedoświetlone, zielone i "brudne".
Nie ma miejscówki, nie ma światła, nie ma niczego, co zachęcałoby do wyboru akurat tej sztuki.
Jest za to nadmiar grzebania w programie graficznym, co niestety jeszcze pogarsza sytuację.
Spróbuj jeszcze raz, po kolei i od początku. A na początku było światło. Albo jakoś tak.;-)

marti5
25-07-2019, 09:44
Obróbka katastrofalna. Zmasakrowałeś kolor lakieru i w zasadzie nie wiadomo jak on wygląda w rzeczywistości. Ustaw ten sam prawidłowy balans bieli dla wszystkich zdjec a resztę suwaków używaj z dużym umiarem, aby lakier na zdjęciu odzwierciedlał ten w rzeczywistości. Na początek wystarczy tyle i będzie dużo lepiej. Potem można pogadać o kadrowaniu i innych niuansach fotografowania moto ;-)

morzon
25-07-2019, 10:38
Mam wrazenie ze wiecej czasu poswieciles na obrobke tego co jest dookola zamiast samego samochodu. Widoczki na 3. i 14. Odciagaja totalnie uwage od auta, ono ginie w tym chaosie. Powinienes wybrac neutralne tlo, ktore nie przytlacza samochodu, moze jakas sciana supermarketu (czesto jednolite, schludne powierzchnie)?
Pora tez fatalna - mieszasz swiatlo sztuczne, dzienne, wychodza Ci jakies mega dziwne kolory i przejscia. Celowalbym w pochmurna pogode i rownomierne delikatne swiatlo.
To jak sie lampy swieca to chyba akurat kazdy wie, wiec po co sie na tym skupiac? Jeszcze jakby to byly fikusne nowoczesne ledy to predzej, ale takie zolte zarówy to nic atrakcyjnego.

Ryw
25-07-2019, 11:01
Znajdź dobrą/sensowną miejscówkę.
Przemyśl, co chcesz pokazać - kadr.
Zrób jeszcze raz poprawnie naświetlone zdjęcia.
Od tego zacznij.

6868
25-07-2019, 12:34
Mi sie ten widoczek na 14 podoba ;-)

ksh
25-07-2019, 13:56
NIE, to nie są dobre zdjęcia, rozwinięcie dlaczego byłoby już znęcaniem się nad autorem :(

jurkarol
25-07-2019, 15:24
Masakra albo dowcip.
14 - po co auto krzywo? Nie ma tu celu, bo chodnik

piotrek6116
25-07-2019, 21:29
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Racja więcej siedziałem nad LR niż przy aparacie. Porę też wybrałem nie taką, pierwsze auto przy burzowej pogodzie, duży ruch światła. A kolejne auto o zbyt późnej porze, miejscówkę też postaram się zmienić. Pozdrawiam.

basket
25-07-2019, 22:10
14- mi się podoba. Oczywiście można by nad zdjęciem popracować bo np. widać niedokładne maskowanie na budynku. Może nie jako zdjęcie auta na handel, ale ogólnie zimna kolorystyka fajnie współgra z ciepłym kolorem świateł reflektorów auta(choć z tym ciepłym to sporo przesadziłeś hehe. Zupełnie mi to nie przeszkadza, że to nie są ledy :-P

merkator
27-07-2019, 21:01
Koledzy wspomnieli, do poprawy
1. miejscówka - najlepiej w tle: park, jakiś elegancki budynek itp.
2. naświetlenie: wysoki klucz, zdjęcie powinno być w jasnej tonacji.
3. obróbka: najlepiej tylko kadrowanie

I ode mnie
4. za krótka ogniskowa, zwiększ dystans do obiektu
5. statyw - obowiązkowy
6. czas pstrykania: złota godzina ;)
7. dwie serie : wysokość normalna i z biodra (prostopadle do każdego boku i po skosie) - wnętrze: złóż oparcia przednich foteli i pstrykaj z tylnej kanapy

!!! Wyłącz światła w aucie, bo to sugeruje kupującemu że auto jest od handlarza, lub chcesz ukryć wady lakieru na zdjęciu
!!! Dobrze umyj auto, lub wyczyść matrycę w aparacie ...

piotrek6116
28-07-2019, 19:30
Koledzy wspomnieli, do poprawy
1. miejscówka - najlepiej w tle: park, jakiś elegancki budynek itp.
2. naświetlenie: wysoki klucz, zdjęcie powinno być w jasnej tonacji.
3. obróbka: najlepiej tylko kadrowanie

I ode mnie
4. za krótka ogniskowa, zwiększ dystans do obiektu
5. statyw - obowiązkowy
6. czas pstrykania: złota godzina ;)
7. dwie serie : wysokość normalna i z biodra (prostopadle do każdego boku i po skosie) - wnętrze: złóż oparcia przednich foteli i pstrykaj z tylnej kanapy

!!! Wyłącz światła w aucie, bo to sugeruje kupującemu że auto jest od handlarza, lub chcesz ukryć wady lakieru na zdjęciu
!!! Dobrze umyj auto, lub wyczyść matrycę w aparacie ...

Bardzo dziękuje za cenny komentarz. Mam jeszcze pytanie, do pkt 4 maxymalna ogniskowa u mnie to 105mm (APSC). Rozumiem że chodzi o odcięcie tła, czy przysłona również idzie mocno w dół? Fotografię wykonywałem na f9, przy ogniskowej 35mm.

merkator
28-07-2019, 21:05
Bardzo dziękuje za cenny komentarz. Mam jeszcze pytanie, do pkt 4 maxymalna ogniskowa u mnie to 105mm (APSC). Rozumiem że chodzi o odcięcie tła, czy przysłona również idzie mocno w dół? Fotografię wykonywałem na f9, przy ogniskowej 35mm.

Popatrz na to tak: chcesz uzyskać jak najostrzejsze zdjęcia dla całego fotografowanego obiektu, czyli mocno przymykasz przysłonę, często zdecydowanie mocniej niż f9, powiedzmy f12-f16. Aby uzyskać szeroki zakres tonalny stosujesz ISO jak najmniejsze 100-200, co w połączeniu z miękkim światłem
złotej godziny lub osłabionym i rozproszonym przez drzewa w parku, daje czas naświetlania dluższy niż pozwala na to VR, wiec go wyłączasz i używasz statyw oraz wężyk spustowy.
Dłuższa ogniskowa (w miarę rozsądna ;) ) daje Ci mniejsze zniekształcenia niż krótsza, zasady podobne jak w portrecie. N 18-105 jest wystarczającym szkłem do tego celu ;)
Nie odcinasz tła, to nie fotografia artystyczna, tło i otoczenie musisz wybrać tak by zachęciło klienta do prezentowanej oferty a nie odrzuciło go z powodu "burdelu" w tle.
Byłem raz w życiu w Elblągu i zauważyłem tam sporo atrakcyjnej przestrzeni idealnej do focenia, weź mapę, rower i zrób objazd zaznaczając sobie ciekawe plenery do tego celu. Potem stosownie do sytuacji weźmiesz autko w jeden z nich i popstrykasz ;)
Warto zaopatrzyć sie w filtr polaryzacyjny, by zredukować odblaski na karoserii i szybach.

piotrek6116
28-07-2019, 21:28
Popatrz na to tak: chcesz uzyskać jak najostrzejsze zdjęcia dla całego fotografowanego obiektu, czyli mocno przymykasz przysłonę, często zdecydowanie mocniej niż f9, powiedzmy f12-f16. Aby uzyskać szeroki zakres tonalny stosujesz ISO jak najmniejsze 100-200, co w połączeniu z miękkim światłem
złotej godziny lub osłabionym i rozproszonym przez drzewa w parku, daje czas naświetlania dluższy niż pozwala na to VR, wiec go wyłączasz i używasz statyw oraz wężyk spustowy.
Dłuższa ogniskowa (w miarę rozsądna ;) ) daje Ci mniejsze zniekształcenia niż krótsza, zasady podobne jak w portrecie. N 18-105 jest wystarczającym szkłem do tego celu ;)
Nie odcinasz tła, to nie fotografia artystyczna, tło i otoczenie musisz wybrać tak by zachęciło klienta do prezentowanej oferty a nie odrzuciło go z powodu "burdelu" w tle.
Byłem raz w życiu w Elblągu i zauważyłem tam sporo atrakcyjnej przestrzeni idealnej do focenia, weź mapę, rower i zrób objazd zaznaczając sobie ciekawe plenery do tego celu. Potem stosownie do sytuacji weźmiesz autko w jeden z nich i popstrykasz ;)
Warto zaopatrzyć sie w filtr polaryzacyjny, by zredukować odblaski na karoserii i szybach.

Wszystko jasne. Statyw jest, filtr również, zdalny jest. Także jeszcze raz dziękuje za poradę.

poste
29-07-2019, 08:21
Takie zdjęcia spokojnie zrobisz z ręki. Filtr polaryzacyjny czasem (np. czarny, błyszczący lakier) zrobi więcej szkody, trzeba go używać w bardzo przemyślany sposób. Moim zdaniem zacznij od podstawowej kalibracji monitora, na którym to obrabiasz, bo zdjęcia są zbyt ciemne prawdopodobnie z tego powodu.

Lifezoom
19-08-2019, 19:04
Ja tam się nie znam ale dla mnie nawet na Otomoto za słabe. Jak już brać się za pojazdy (szerokie pojęcie przecież) to chyba za coś charakterystycznego lub choć trochę bardziej innego od reszty. jeśli chcesz robić zdjęcia dla ogłoszeń to przyznam szczerze że widziałem lepsze zrobione telefonem. Standardy są zawsze podobne do siebie i dopiero DETALE odróżniają auto od auta :)
Nie wiem do czego zmierzasz w tych zdjęciach, jaki jest ich cel - chyba tu trzeba zacząć od tego właśnie. A potem kreatywność twoja niech da upust wyobraźni.
Życzę nowych owocnych projektów. Pozdrowienia.

PM.M
19-08-2019, 20:26
Jak już tak skrupulatnie ukrywasz rejestracje, to jeszcze wypadałoby też te nalepki na szybach poukrywać, bo cała tajemnica pryska.

- - - - kolejny post - - - - - -

8,9 są podpisane "ble".
14 ma zdecydowanie potencjał i się wyróżnia.

bomkallo
07-09-2019, 21:01
Polecam tez przejrzec refki i probowac uzyskac cos podobnego (oczywiscie omijac refki na mega szerokich szklach:P), np: https://www.flickr.com/groups/carphotography/pool/

piotrek6116
13-09-2019, 00:11
Witam, po mocnym postanowieniu poprawy, chcę powrócić do dyskusji wraz z nowymi autami. Tak jak w temacie, poszukuję odpowiedniej "technicznej" formy dla sprzedaży pojazdów.

Toyota
1.
30626

2.
30625

3.
30624

4.
30623

5.
30622

6.
30621

7.
30620

8.
30619

9.
30618

Fiat
10.
30617

11.
30616

12.
30615

13.
30614

14.
30613

15.
30612

piotrek6116
13-09-2019, 00:28
cz 2.

16.
30627

17.
30628

18.
30629

19.
30630

Pozdrawiam forumowiczów :)

PM.M
13-09-2019, 01:54
Szału nie ma... Z drugiej strony toż te zdjęcia nie idą do galerii sztuki, tylko mają pokazać jak wygląda coś co sprzedajesz.
Zwracaj uwagę na tło, bo np. na 2 to bardziej niż "temat" zdjęcia rzuca się w oczy "obiekt monitorowany", "sprzątaj po swoim pupilu" oraz "cennik". Na 1 te chwasty z przodu, na 3 słup 110 kV itd. Te z otwartą klapą też jakoś zabałaganione, a zdjęcie przycisku "start-stop" wg mnie nic nie wnosi. Skoro samochód ma system start-stop to sobie ktoś doczyta w opisie i zdjęcie samego przycisku wiele mu nie da. Bo idąc tym tropem brakuje sfotografowania pozostałych przycisków, jak np. od podnoszenia szyb, od sterowania radiem, od klimatyzacji itp.

bomkallo
13-09-2019, 08:53
Mi tez pierwsze co sie rzucilo w oczy to tlo, szczegolnie tlo w kolorze samego tematu.
Z kolei zdjecia wnetrza wygladalyby klimatyczniej w ciemnosci :)

marti5
13-09-2019, 10:52
Zwracaj uwagę na tło, bo np. na 2 to bardziej niż "temat" zdjęcia rzuca się w oczy "obiekt monitorowany", "sprzątaj po swoim pupilu" oraz "cennik".

Tak jak kolega już Ci napisał, robiąc zdjęcia do sprzedaży nie stawiasz samochodu w jednej pozycji i biegasz z aparatem dookoła robiąc różne ujęcia nie patrząc co jest w tle. Ustawiasz na korzystnym tle, robisz kilka ujęć i przestawiasz auto np. o 180 stopni.
Zdecydowanie lepiej prezentuje się auto na twardym podłożu (kostka, asfalt, leśny dukt na ubitym piasku) niż stojący w zachwaszczonej wysokiej trawie - przynajmniej wg mojej skromnej opinii. Toyota stojąca na kostce na tle mgły unoszącej się nad wodą wyszła bardzo przyzwoicie, ale już zdjęcie samego brudnego VVT-i słabo się prezentuje. Gdyby to była przynajmniej jakaś V ósemka to co innego :mrgreen:

black70
13-09-2019, 18:12
Jeszcze ode mnie kilka uwag:

3 - kadr bardzo słaby
5 - brudny silnik. Wiadomo, że dla kupującego lepiej, bo widzi, że nie ma ew. wycieków, ale nie prezentuje się to dobrze na zdjęciu.
6 - kadruj tak, żeby było widać siedzisko kierowcy (no chyba, że tapicerka jest w kiepskim stanie i nie chcesz aby było to na pierwszym planie)
7 - unikaj sesji w słoneczny dzień. Takie światła i cienie na desce rozdzielczej nie wyglądają dobrze.
8,9 - za duże powiększenia
Auto na 11 prezentuje się lepiej, niż na 10.
Na 17 i 18 masz różny WB. Na 18 znów leci w zielony.

piotrek6116
13-09-2019, 23:08
Jeszcze ode mnie kilka uwag:

3 - kadr bardzo słaby
5 - brudny silnik. Wiadomo, że dla kupującego lepiej, bo widzi, że nie ma ew. wycieków, ale nie prezentuje się to dobrze na zdjęciu.
6 - kadruj tak, żeby było widać siedzisko kierowcy (no chyba, że tapicerka jest w kiepskim stanie i nie chcesz aby było to na pierwszym planie)
7 - unikaj sesji w słoneczny dzień. Takie światła i cienie na desce rozdzielczej nie wyglądają dobrze.
8,9 - za duże powiększenia
Auto na 11 prezentuje się lepiej, niż na 10.
Na 17 i 18 masz różny WB. Na 18 znów leci w zielony.

Dzięki za uwagi, starałem się wykonać zdjęcia na wysokim kluczu "tło".
Co do zdjęć faktycznie jest kilka rzeczy do poprawy.

Dokładnie zgadzam się że zdjęcie silnika wyszło jakby był nieczyszczony, trochę winę ponosi sam plastik który jest zużyty, albo po prostu miałem lenia gdyż to nie V-8 i się nie przyłożyłem ze szmatą :mrgreen:

Ale co do zasady wysokość kadru na silnik jest dość optymalna?

A i jeszcze czy jest sens wykonywanie foto detalu czy zostawić sobie na wyłączność "fajnych okazów"?

marti5
14-09-2019, 08:15
Zdecydowanie wtedy, kiedy dany model ma coś co go wyróżnia z tłumu, np jakis pakiet sport czy cokolwiek innego za co było dopłacone extra (inny kolor przeszycia na tapicerce, dodatkowa listwa progowa, jakieś podświetlenie led, itp).

Ligo
14-09-2019, 18:30
Dużo lepiej, jak w pierwszym secie. To mają być w pewnym sensie zdjęcia reklamowe, ponieważ szukasz klienta. Towar ma błyszczeć. Zwróć uwagę na ślady używania w środku, rysy na plastikach itp. Trzeba to wyeliminować w miarę możliwości. Natomiast zabłocone pedały są nie do przyjęcia. Jakkolwiek by to nie brzmiało.

ksh
14-09-2019, 19:12
#10 fajny, reszta to poziom olx i fonografia :)

PM.M
14-09-2019, 20:43
10 akurat nie podchodzi, bo przeszkadza parapet nachodzący na przednią szybę. I tak ma się wrażenie że krzywo. 1 imho najlepsza, gdyby odchwaścić i coś z kontrastem pokombinować.