Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ocena zdjęć
Witajcie,
W końcu zdecydowałem się wrzucić kilka wyselekcjonowanych zdjęć na 500px. Link: 500px (https://500px.com/black_fox)
Będę wdzięczny za Wasze uwagi. Zdjęć jest niewiele, konkretnie 7.
Wrzucaj tu, na forum. Nie pękaj ;) Jest całkiem OK :)
Poprosimy o zdjęcia. Nie linki.
Jak wyobrażasz sobie komentowanie i ocenianie.
Poza tym ludzie to leniwe stworzenia.
Jak już wrzucisz to nie zapomnij ponumerować.
Leniwie pozdrawiam:smile:
1. Orange Between Trees
28058
2. Last Rays
28059
3. Corfu Town
28060
4. Porto Timoni
28061
5. Own Mountains
28062
6. Harbor at Night
28063
7. Sunset in Park
28064
Najbardziej podoba mi się dwójka. Wszystko ładnie poukładane. Kolory i światło też na plus.
Najbardziej podoba mi się dwójka. Wszystko ładnie poukładane. Kolory i światło też na plus.
Dziękuję :)
Co można by lepiej też chętnie posłucham, zarówno jeśli chodzi o kadry i obróbkę.
Mnie osobiście podoba się siódemka. "Pachnie" mi obróbką w programie Luminar :) Co można lepiej? Hmm...Poczekaj na opinie ekspertów.
Mnie osobiście podoba się siódemka. "Pachnie" mi obróbką w programie Luminar :) Co można lepiej? Hmm...Poczekaj na opinie ekspertów.
Dokładnie tak. Skąd wiedziałeś? Czyżby niebo? Akurat w tym przypadku Sky Enhancer niewiele zmienił. Chmury były ciemne :)
Dokładnie tak. Skąd wiedziałeś? Czyżby niebo? Akurat w tym przypadku Sky Enhancer niewiele zmienił. Chmury były ciemne :)Te słoneczko mi podpadło:)
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Zasadniczo dwa pierwsze najbardziej. Leśne tematy to nie taka prosta sprawa a poradziłeś sobie całkiem zgrabnie. Może na jedynce wyeksmitowałbym z kadru drzewo przyklejone do prawej krawędzi bo nic nie wnosi do zdjęcia a jedynie ciąży niepotrzebnie. Daje po oczach również na siłę ratowane przepalone i gaszone niebo.
Co do obróbki pierwsze co się rzuca w oczy to jak dla mnie są przeostrzone. Co do programu z którego korzystasz. Nie używam bo to gotowiec. Nie deprecjonuję tego, ale ja tam starej daty i szkoły jestem i wolę mieć na wszystko wpływ. A w tego typu filtrach różnie bywa, choć nie przeczę ze jak przestaniesz jechać na maksa (bo takie odnoszę wrażenie) z suwakami tego programu to efekty mogą być całkiem całkiem.
Pozostałe kadry? No są po prostu. W miejscówce z czwórki wydaje się być olbrzymi potencjał, ale w tym kadrowaniu niekoniecznie go widać. Warto dbać o szczegóły( co w rzeczonej czwórce wnosi fragment kamulca przyklejony do dolnej krawędzi?)
Landscape to akurat taka dziedzina foto, gdzie nie musimy się spieszyć i jest sporo czasu na dopracowanie kadru na miejscu. Bardzo w takim przemyślanym kadrowaniu pomaga statyw.
To na razie na tyle spostrzeżeń. Mam nadzieję ze nie podciąłem Ci skrzydeł bo nie taka intencja była. Ćwicz, ćwicz...
Pozdrawiam.
Andrzej
Mam nadzieję ze nie podciąłem Ci skrzydeł bo nie taka intencja była. Ćwicz, ćwicz...
Nie, dzięki za konstruktywne uwagi :wink:
Co do zbytniej ostrości to faktycznie masz rację, fotki przestają wyglądać naturalnie. Poddam je ponownej obróbce.
Jacenty Z.
27-07-2019, 21:32
Mnie się podobają nr 1 i 2. Fajnie, że pokazujesz piękno polskiego krajobrazu. Szkoda, że z anglojęzycznymi tytułami :wink: