PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka jakości Epson 3880

nazir_altamar
23-07-2019, 12:07
Byłem kiedys posiadaczem drukarki Epson 3880.
Bardzo lubiłem tą drukarkę (głównie za jakość druku) i koszt wydruku też wydawał się bardzo przywoity (tusze 80ml), choć niestety miała swoje "ale" którym była tendencja do brudzenia zdjęć, problem z pobieranime papieru, szczególnie większej ilości albo papieru o dużej gramaturze oraz drukowanie zdjęć bez ramki.
Obecenie jestem na etapie ponownego zakupu drukarki i w związku z tym mam pytanie.

Jaka obecnie drukarka obecna na rynku spełni następujące wymagania:
bardzo wysoka jakości druku (w szczególności zdjęć cz-b) do rozmiaru A3,
w miarę możliwości tania w koszcie wydruku (preferuję oryginalne tusze)
brak problemów Epsona 3380 z pobieraniem papieru, brudzeniem i całościowym zadrukiem zdjęcia.
Cena do 5000pln.

Stefan Kulibaba
23-07-2019, 12:30
Byłem kiedys posiadaczem drukarki Epson 3880.
Bardzo lubiłem tą drukarkę (głównie za jakość druku) i koszt wydruku też wydawał się bardzo przywoity (tusze 80ml), choć niestety miała swoje "ale" którym była tendencja do brudzenia zdjęć, problem z pobieranime papieru, szczególnie większej ilości albo papieru o dużej gramaturze oraz drukowanie zdjęć bez ramki.
Obecenie jestem na etapie ponownego zakupu drukarki i w związku z tym mam pytanie.

Jaka obecnie drukarka obecna na rynku spełni następujące wymagania:
bardzo wysoka jakości druku (w szczególności zdjęć cz-b) do rozmiaru A3,
w miarę możliwości tania w koszcie wydruku (preferuję oryginalne tusze)
brak problemów Epsona 3380 z pobieraniem papieru, brudzeniem i całościowym zadrukiem zdjęcia.
Cena do 5000pln.

Epson Sure Color P600

unesco
12-08-2019, 21:12
Następcą 3880 jest P800 (A2), jeśli mniejsza to P600 (A3+).
P800 jest mechanicznie praktycznie identyczna z 3880, ma nowsze tusze i trochę inaczej zorganizowanie podawanie papierów fine-art.

Epsony 3880 co do zasady nie miały problemów z pobieraniem papieru, chyba że były już mocno zajechane. Podobnie z brudzeniem, co najwyżej jak papier był powyginany, to głowica uderzała o powierzchnię, ew. jak drukarka nie była lub źle konserwowana, to potrafiła czasami jakąś większą kroplę tuszy spuścić na papier - kwestia dbania i czyszczenia.
Podobnie z zadrukiem bez marginesów, opcja dostępna od początku świata w tym modelu i wcześniejszych. Również w serii P. Dla niektórych formatów nie działało i nie będzie, ze względu na miejsca w których są położone grubsze warstwy tkaniny chłonnej pod resztki tuszu pod krawędzią papieru (np.15x21), ale A4 i wielokrotności, też A3+ od ręki.

Jeśli odpowiadała Ci 3880, to P800/P600 też będą.