Zobacz pełną wersję : Lightroom zamula, co poprawić?
Witam, mam takiego lapka: i7 3630QM 2.4 GHz, ram 8GB ddr3 sdram 799MHz, amd radeon HD 7600M, dysk SSD samsung evo 850, win. 8.1 pro. Przy rawach 12 mpix chodził super, a teraz przy rawach z d750 czyli 24mpx strasznie zamula, każde wprowadzone ustawienie trzeba czekać sekundę lub nawet kilka. Co jest najsłabszym ogniwem tej konfiguracji i co zmienić w sprzęcie, by praca była płynna i komfortowa?
Witaj
1. Aktualizacja do win10.
2. Procesor, czyli tego w lapku nie zmienisz.
3. Pracuj z plikami i programem wyłącznie na SSD.
Nic mu to nie da, szkoda kasy.
Co jest najsłabszym ogniwem tej konfiguracji i co zmienić w sprzęcie, by praca była płynna i komfortowa?Najsłabszym ogniwem jest LR gdyż słabo wykorzystuje wielordzeniowość, szczególnie w module Develop. Oczywiście dużo szybszy procesor z wysoką wydajnością na pojedynczym rdzeniu dałby najwięcej ale w laptopie to będzie trudno zmienić. Dołożenie RAM-u z 8GB na 16GB absolutnie nic nie da. Możesz spróbować włączyć wsparcie GPU jeśli tego nie robiłeś ale to nie zawsze cokolwiek daje jak sama grafika jest słaba.
- - - - kolejny post - - - - - -
1. Aktualizacja do win10.Co da aktualizacja Win8.1 do Win10? I dlaczego?
Lepiej wykorzystuje zasoby i nie ma durnego zarządzania SSD, do tego aktualizacje poprawiające sporo od strony sprzętu nawet starego.
Jesteście pewni z tym ramem, że to nic nie da? Bo już byłem nastawiony na to by kupić jakieś szybkie 16gb i że to pomoże. Bo procesor chyba nie jest aż taki tragiczny.
Procesor nie jest zły ale Lr lubi wysokie zegary i ten procesor nie sprawdza się, jednak nie powinno zamulać tak jak opisujesz, więc zacznij od aktualizacji do win10, jeśli się nie poprawi to stawiam ci piwo :)
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Lepiej wykorzystuje zasobyJakieś konkrety?
nie ma durnego zarządzania SSD.A co w Win8.1 trzeba robić żeby zarządzać SSD?
do tego aktualizacje poprawiające sporo od strony sprzętu nawet starego.To też ogólnik jak z tymi zasobami.
Procesor nie jest zły ale Lr lubi wysokie zegary i ten procesor nie sprawdza się,Tu jest sedno problemu choć moim zdaniem nie tylko. Może być winny też transfer do dysku.
więc zacznij od aktualizacji do win10, jeśli się nie poprawi to stawiam ci piwo :)
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10Proponujesz koledze grubą modyfikację w system i chcesz się wykpić tylko piwem jak to nic nie da? Sam bym spróbował co da aktualizacja do Win10 ale jak to potem w prosty sposób odkręcić gdy efekt będzie mizerny?
Jesteście pewni z tym ramem, że to nic nie da? Bo już byłem nastawiony na to by kupić jakieś szybkie 16gb i że to pomoże. Bo procesor chyba nie jest aż taki tragiczny.
Ja to przerobiłem. Nic to nie dało. Też mi właśnie jakiś "fachowiec" polecił, wydałem kasę i qupa. Zmiana karty graficznej (stara się zepsuła) na jakąś lepszą budżetówkę i włączenie wsparcia GPU więcej dało niż ten RAM.
nikoniarz
22-07-2019, 17:54
Ja bym na początek polecił to co nic nie kosztuje, czyli rzucił okiem chociażby przez narzędzia systemowe co tak na prawdę kuleje- czy zapycha się RAM, czy może CPU pracuje zbyt obciążony... Da to jakiś pogląd w czym może być problem.
A co w Win8.1 trzeba robić żeby zarządzać SSD?
Zaktualizować do win10.
To też ogólnik jak z tymi zasobami.
Lepiej zarządza ram i ssd, wielowątkowość poprawiono w win10, indeksowanie danych tez poprawiono itd, przecież to jest wiele lat poprawek i rozwijania windows.
Proponujesz koledze grubą modyfikację w system i chcesz się wykpić tylko piwem jak to nic nie da? Sam bym spróbował co da aktualizacja do Win10 ale jak to potem w prosty sposób odkręcić gdy efekt będzie mizerny?
Nic to nie kosztuje, instalacja jakieś 15 minut, cofnięcie też coś koło tego.
Zaktualizować do win10.
To jest na prawdę świetna odpowiedź. Napisałeś że w Windowsach starszych niż 10 trzeba zarządzać SSD. Ja mam Win8.1 i nic nie zarządzam w SSD i wszystko śmiga szybko i bez problemu tak jak powinno jeśli chodzi o SSD. Więc skoro ja w Win8.1 nie muszę nic zarządzać z SSD to żeby to robić mam zainstalować Win10? Po co? Co to da? Transfer z dysków SSD jakie mam na SATA osiąga 550MB/s a nawet w przypadku małych bloków jest bardzo dobry to po co mam zmieniać na Win10?
Lepiej zarządza ram i ssd, wielowątkowość poprawiono w win10, indeksowanie danych tez poprawiono itd, przecież to jest wiele lat poprawek i rozwijania windows.
Zarządzanie RAM ma istotne znaczenie jak się go ma mało. Jak jest nadmiar, tak ja u mnie, to zarządzanie nawet jak jest lepsze to nie daje zauważalnych przyrostów wydajności. Wielowątkowość to też nie jest "domena" systemu. Najważniejsza jest obsługa wielowątkowości przez aplikacje i tu LR kuleje. Jak będzie poprawna to nawet Win7 sobie poradzi. Co do indeksowania to mam wyłączonego tego "przymuła" więc mnie to nie ziębi ani nie grzeje. Jeśli chodzi o LATA poprawek i rozwijania to te LATA i wcześniejsze też sugerują że wcale nie musi być lepiej.
Nic to nie kosztuje, instalacja jakieś 15 minut, cofnięcie też coś koło tego.Czyli w pół godziny będzie po krzyku? A jak będzie dłużej i wystąpią jakieś problemy ze zgodnością sprzętową (mój znajomy tak miał) to mi postawisz piwo?
W dodatku jeśli chodzi o Win10 to mam problem licencyjny gdyż Microsoft proponuje mi 10-kę OEM-a w zamian za Win8.1 BOX.
OK, ja już nie kontynuuję tej dyskusji gdyż to nie ma sensu. Interesują mnie jakieś sensowne podpowiedzi co by można usprawnić żeby LR działa szybciej. Toje argumenty za instalacją Win10 mnie nie przekonują.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ja bym na początek polecił to co nic nie kosztuje, czyli rzucił okiem chociażby przez narzędzia systemowe co tak na prawdę kuleje- czy zapycha się RAM, czy może CPU pracuje zbyt obciążony... Da to jakiś pogląd w czym może być problem.Oczywiście to jest sensowna odpowiedź. Ale ja to już sprawdziłem. Podczas pracy w module Develop, LR obciąża mój procesor FX-8350 maksymalnie do 50% - nie jest w stanie wykorzystać wszystkich rdzeni. Całkowita zajętość RAM-u na system i LR nigdy nie przekroczyła 5GB a sam LR zajmował tylko 3,5GB. Przypomnę że mam mam 16GB! Wyraźną poprawę uzyskałem zmieniając kartę graficzną ale jeszcze trochę przymula. Co do dysków to transfer też nigdy nie osiąga maksimum ich możliwości. Mam osobny SSD na system i osobny na katalog z podglądami. Pokombinowałem właśnie z podglądami i jest naprawdę nieźle w module Library ale w Develop one nie działają. Muszę jeszcze spróbować Smart Previews bo samo Adobe podaje że one właśnie działają przy edycji ale z pogorszeniem jakości poglądu podczas tej edycji. Nie wiem czy to będzie do zaakceptowania.
Trochę pogrzebałem w ustawieniach i LR działa trochę szybciej ale mam D750 i dalej nie jestem całkowicie zadowolony a myślę o D850. Zmiana systemu będzie konieczna gdyż chipsety do nowych procesorów nie mają sterowników do Win8.1 ale sam system nawet gdy coś da to raczej nie będzie kluczowym elementem przyspieszającym wydajność. Jednak zanim kupię D850 upłynie trochę czasu a teraz chciałbym przesunąć zmianę sprzętu najdłużej jak się da.
Ja odpowiadam autorowi wątku, nie wiem co ty chcesz się dowiedzieć, napisz konkretnie o co ci chodzi, nie przekręcaj też co napisałem bo sam się zapętliłeś.
Masz niechęć do win10 to twoja sprawa, ja od czasów Windows Vista uczestniczę w testach jak np Insider Preview, zawsze w nowy system wchodzę na wczesnych beta wersjach i jakieś swoje spostrzeżenia mam, nie musisz się z nimi zgadzać.
Ja odpowiadam autorowi wątku, nie wiem co ty chcesz się dowiedzieć, napisz konkretnie o co ci chodzi,Chcę dokładnie to co autor wątku. Mamy może inne komputery ale sposoby na poprawienie wydajności LR mogą być te same.
nie przekręcaj też co napisałem bo sam się zapętliłeś.Ja się nie zapętliłem tylko wygląda na to że ty źle przeczytałeś moje pytanie. Nadal nie wiem o co chodziło z tym "durnym zarządzaniem SSD" w starszych Windowsach bo w odpowiedzi napisałeś mi "zainstaluj Win10".
Masz niechęć do win10 to twoja sprawa, ja od czasów Windows Vista uczestniczę w testach jak np Insider Preview, zawsze w nowy system wchodzę na wczesnych beta wersjach i jakieś swoje spostrzeżenia mam, nie musisz się z nimi zgadzać.Ale jakoś nie potrafisz uzasadnić dlaczego Win10 miałby coś dać. Napisałeś same ogólniki a jako "Insider Preview" chyba powinieneś wiedzieć coś więcej. Ale może się mylę. Z mojej strony już ostatecznie koniec tematu.
koesh
Pol roku temu odlaczylem zewnętrzny 2,5" usb3.0 a wstawiłem Toshibe talerzową. Lightroom zwolnił, dluzej wczytywal zdjecia.
Mam stareńką stacje della..
Wczoraj musialem wyeksportowac 250 plików i zajęło to ponad godzinę.
Ramu pobiera z 6gb(mam 12gb) za to procesor 100%.
Nie wiem co ma procesor do dysku, może zwiazku brak, bo moge dzis kupic ssd 1tb, albo zmienic xenona.
Co radzisz?
I jeszcze odnosnie LR, katalog mam na ssd systemowym, fizycznie zdjecia na talerzowym.
Sczerze, wolalbym dokupic ssd 500gb i jakas gt1030, niż sam dysk 1tb, moze istnieje sposob pracy w lr o ktorym nie wiem(tzn na mniejszych pojemnosciach ale z zachowaniem karalogu lr)?
SSD zawsze da kopa w pracy z plikami, oprogramowanie też działa zauważalnie szybciej, obliczeń nie przyspieszysz i tu zawsze czym wyższy zegar procesora tym lepiej dla Lr.
Najważniejsze żeby mieć system, oprogramowanie, pliki tymczasowe i materiał na dysku SSD.
promo https://www.x-kom.pl/p/486886-dysk-ssd-pny-480gb-25-sata-ssd.html
Wielu zapiera się że aktualizacja starego win do win10 nie ma sensu i że to nic nie daje ale win10 po zrobionej pełnej aktualizacji zwłaszcza na starym sprzęcie dodaje skrzydeł, nie jeden stary laptop czy jakiś desktop skazany na wymianę zaczął działać przyzwoicie po przejściu na SSD+win10.
SSD zawsze da kopa w pracy z plikami, oprogramowanie też działa zauważalnie szybciej, obliczeń nie przyspieszysz i tu zawsze czym wyższy zegar procesora tym lepiej dla Lr.
Najważniejsze żeby mieć system, oprogramowanie, pliki tymczasowe i materiał na dysku SSD.
promo https://www.x-kom.pl/p/486886-dysk-ssd-pny-480gb-25-sata-ssd.html
Wielu zapiera się że aktualizacja starego win do win10 nie ma sensu i że to nic nie daje ale win10 po zrobionej pełnej aktualizacji zwłaszcza na starym sprzęcie dodaje skrzydeł, nie jeden stary laptop czy jakiś desktop skazany na wymianę zaczął działać przyzwoicie po przejściu na SSD+win10.
https://www.x-kom.pl/p/438367-dysk-ssd-adata-960gb-25-sata-ssd-ultimate-su650.html
lub
https://www.x-kom.pl/p/446346-dysk-ssd-silicon-power-512gb-25-sata-ssd-a55.html
Potwierdzam, parę lat temu męczyłem się z notebookiem z i5. Zwiększenie RAM z 4 do 12 GB odrobinę dało, ale kopem była zmiana hdd na ssd. Inny komp po prostu. Natomiast co do upgrad'u systemu, to rozumiem tych niechętnych. Jeśli coś działa, to czasem lepiej nie ruszać, póki można. Na wspomnianym lapku nieopatrznie zaktualizowałem win 8.0 do 8.1 i zaczęły się problemy, zawiechy, itp. Z win 10 jest jak dla mnie lepiej, bardziej bezproblemowo. Ale jak zareaguje konkretny, starszy zestaw, to się okaże po instalacji. Ja musiałem wyłączyć dodatkową kartę graficzną, bo był konflikt z tą zintegrowaną, mimo, że z win8.0 wszystko chodziło.
Widzę że ceny pamięci i ssd poszły w górę, ciekawe czy trwale czy chwilowo tylko.
Podczas pracy w module Develop, LR obciąża mój procesor FX-8350 maksymalnie do 50% - nie jest w stanie wykorzystać wszystkich rdzeni.
Podczas pracy w module develop możesz robić coś, co nie potrafi wykorzystać wielu rdzeni, wykorzystując np tyllko 2 lub 4 z 8. Proc ogólnie będzie na 50% swojej mocy, co nie zmienia faktu że może być wąskim gardłem. Sprawdź użycie poszczególnych rdzeni a nie całego procka ogólnie. Jak dwa-cztery jaja lecą na 100% a pozostałe na kilka % to będzie sprawa jaśniejsza.
Ogólnie testowanie co można zrobić żeby coś przyśpieszyć należy zacząć przede wszystkim właśnie od zużycia podzespołów podczas pracy, która zamula.
nikoniarz
24-07-2019, 10:32
Oczywiście to jest sensowna odpowiedź. Ale ja to już sprawdziłem.
Rozumiem, aczkolwiek moja odpowiedź nie była kierowana do Ciebie.
Podczas pracy w module develop możesz robić coś, co nie potrafi wykorzystać wielu rdzeni, wykorzystując np tyllko 2 lub 4 z 8. Proc ogólnie będzie na 50% swojej mocy, co nie zmienia faktu że może być wąskim gardłem.Tak to wygląda jak piszesz.
Sprawdź użycie poszczególnych rdzeni a nie całego procka ogólnie. Jak dwa-cztery jaja lecą na 100% a pozostałe na kilka % to będzie sprawa jaśniejsza.
Ogólnie testowanie co można zrobić żeby coś przyśpieszyć należy zacząć przede wszystkim właśnie od zużycia podzespołów podczas pracy, która zamula.Sprawdziłem, na wszystkich rdzeniach zużycie procesora chwilowo dochodzi do 70% ale średnio na każdym rdzeniu i średnio na wszystkie rdzenie jest 50%. Mam pewien trop który sprawdzam, Chodzi o konstrukcję FX-ów bo gdzieś przeczytałem że mają 8 rdzeni ale tylko 4 jednostki zmiennoprzecinkowe.
Rozumiem, aczkolwiek moja odpowiedź nie była kierowana do Ciebie.
Nie napisałeś do kogo jest odpowiedź a była pod moim postem. W zasadzie to widzę że niepotrzebnie się dołączyłem do wątku bo tylko zrobiłem zamieszanie. Myślałem że wspólnie podyskutujemy na argumenty ale się przeliczyłem. Trzeba było założyć swój wątek albo tylko czytać i się nie odzywać.
Ja cały czas szukam i wiem już znacznie więcej. Mam nadzieję że uda mi się przyspieszyć LR żeby działał z akceptowalną szybkością.
Pozdrawiam wszystkich, bez urazy oczywiście.
Panowie, nawiązując do tematu.
W sieci sa różne dziwne rady odnośnie trzymania zasobów LR na różnych dyskach.
1. zainstalowany pakiet adobe CC
2. plik .lrcat
3. folder camera raw cache
Trzymacie je osobno, na systemowym+same zdjęcia czy jeszcze jakieś konfiguracje?
Dzięki za ********ą poradę koesh, po aktualizacji do win 10 i najnowszego lightrooma, moduł develop i ogólnie cały lightroom tną się jeszcze bardziej :wink:
Zrób aktualizacje, niech przemieli co ma przemielić i będzie śmigać jak rakieta.
witam wszystkich.
pozwolę sobie podpiąć się pod wątek gdyż mam dokładnie takie same problemy z LR...
tylko konfiguracja ZNACZNIE mocnieszja a LR dalej muli jak cholera.
proc: Xeon E5 2680, 8 rdzeni i 16 wątków
ram: 64Gb ddr3 ECC 1600mhz
GPU: Quadro 4000 2gb Gddr5
512GB SSD na system i LR i katalogi, pózniej export do HDD
pudło przystosowane do grafiki a jednak LR nie bangla. raptem 9% ramu wykorzystuje.
już robiłem wszystko co znalazłem w sieci.
dziękuje za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie:)
Adam
Jak wygląda wykorzystanie cpu i rdzeni, jaki system?
shib71 Lr wiele rzeczy ma jednowątkowe, a jak już korzysta z wielu rdzeni to do optymalnego wykorzystania 8 jaj mu daleeeeko. Co znaczy że mimo posiadania 8rdzeniowego Xeona ni hu hu nie będzie go wykorzystywal. Pojedynczy rdzeń u Ciebie to 2.7GHz, 1600pkt w passmark, podczas gdy dla takiego i7 7700K z zegarem 4.2GHz to 2500pkt, a i7 8086K z 4.0GHz wyciąga na 1 rdzeniu 2800pkt. To o ponad 50% wydajniej niż u Ciebie. Także masz wydajny komputer, ale nie do Lr. Pracując w PS/Lr optymalnie jest mieć 4, max 6 jajowy procek z jak najwyższą wydajnością pojedynczego rdzenia. Dla przykładu, kupiłbyś Xeona za kilkadziesiąt tysi z 40 rdzeniami ale zegarem 2.0 to by Lr mulił jeszcze bardziej :D
shib71 Lr wiele rzeczy ma jednowątkowe, a jak już korzysta z wielu rdzeni to do optymalnego wykorzystania 8 jaj mu daleeeeko. Co znaczy że mimo posiadania 8rdzeniowego Xeona ni hu hu nie będzie go wykorzystywal. Pojedynczy rdzeń u Ciebie to 2.7GHz, 1600pkt w passmark, podczas gdy dla takiego i7 7700K z zegarem 4.2GHz to 2500pkt, a i7 8086K z 4.0GHz wyciąga na 1 rdzeniu 2800pkt. To o ponad 50% wydajniej niż u Ciebie. Także masz wydajny komputer, ale nie do Lr. Pracując w PS/Lr optymalnie jest mieć 4, max 6 jajowy procek z jak najwyższą wydajnością pojedynczego rdzenia. Dla przykładu, kupiłbyś Xeona za kilkadziesiąt tysi z 40 rdzeniami ale zegarem 2.0 to by Lr mulił jeszcze bardziej :DDziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedź. To zdecydowanie rozjaśnia temat. Chyba najwyższa pora pomyśleć o zmianie pudła. Pozdrawiam
Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka
Też tak miałem mówione przy poprzedniej zmianie. Niestety wymiana na i7-7700K niewiele dała, w zasadzie żadnych odczuwalnych zmian w LR ;) Teraz też nie liczę na cuda :D
Też tak miałem mówione przy poprzedniej zmianie. Niestety wymiana na i7-7700K niewiele dała, w zasadzie żadnych odczuwalnych zmian w LR ;) Teraz też nie liczę na cuda :DCzyli to nie tylko ja mam tak, że cokolwiek robione na zbliżeniu, zamula jak jasna cholera? Zwykły spot removal czasami i 2-3 sekundy mieli, a jak już włos chcę usunąć to jakiś dramat... Czy LR tylko na mac'u działa płynnie? Może są jakieś tajniki wiedzy tajemniej o LR i ktoś uchyli rąbka, co zrobic zeby dało się robić:)
Ja mam jeszcze słabszy setup(x5570|12GB) i spot removal działa, bardziej mnie drażni ogolne lagowanie. Dokupiłem dysk 1TB SSD i co prawda poprawił się import/export ale np w developie, podglad zdjecia, mam jakiś tam autoamatyczny preset i on się ładuje po około 2 sekundach..
http://lightroomzen.com/blog/2016/5/18/10-ways-to-speed-up-adobe-lightroom-for-better-performance
Możesz popróbować. cache przy takiej ilości ramu możesz sobie ustawić na absurdalne 150 GB :), użycie procesora graficznego z jednego z tipów ma natomiast najczęściej negatywny wpływ, szczególnie przy spot removal - to bym wyłączył jeśli masz włączone :).
Zobaczyć czy antywirus nie mieli plików z folderu nonstop.
Ustaw kompa na max performance, żeby jednak te 3.5 GHz wyciągał efektywniej - To jak działa i czy działa Boost ogólnie możesz sprawdzić w managerze zadań w zakładce wydajności.
Zobacz jak się zachowuje po wywaleniu presetów.
U mnie też była zmuła na zbliżeniu (LR 6). Po dodaniu wyjątku w Antywirusie i zastosowaniu części tipów jest o niebo lepiej, choć nadal szału nie ma, ale na monitorze 27 cali w 2560 x 1440 pracuje mi się ok (Core i5 3570, NEFy 21 Mpx) :)
Popróbuj różnych opcji :)
Też tak miałem mówione przy poprzedniej zmianie. Niestety wymiana na i7-7700K niewiele dała, w zasadzie żadnych odczuwalnych zmian w LR ;) Teraz też nie liczę na cuda :D
Jak by nie patrzeć mam lapka z i7 2.7GHz 4jajowym, pliki 12mpix się nie mulą, pliki z D800 już tak. Więc te kilkadziesiąt % różnicy w wydajności per rdzeń powinny wiele dać. Kwestia z czego Ty wymieniłeś na ten i7 7700K?
Czyli to nie tylko ja mam tak, że cokolwiek robione na zbliżeniu, zamula jak jasna cholera? Zwykły spot removal czasami i 2-3 sekundy mieli, a jak już włos chcę usunąć to jakiś dramat... Czy LR tylko na mac'u działa płynnie? Może są jakieś tajniki wiedzy tajemniej o LR i ktoś uchyli rąbka, co zrobic zeby dało się robić:)
Wyślij mi jednego rawa jakiejś twarzy sfotografowanej i powiedz co na nim robisz, zobaczę z ciekawości jak to działa u mnie, też mam zegar 2.7 per rdzeń.
Jak by nie patrzeć mam lapka z i7 2.7GHz 4jajowym, pliki 12mpix się nie mulą, pliki z D800 już tak. Więc te kilkadziesiąt % różnicy w wydajności per rdzeń powinny wiele dać. Kwestia z czego Ty wymieniłeś na ten i7 7700K?
Wyślij mi jednego rawa jakiejś twarzy sfotografowanej i powiedz co na nim robisz, zobaczę z ciekawości jak to działa u mnie, też mam zegar 2.7 per rdzeń.Wyśle jak tylko wrócę z pracy:)
Czy LR tylko na mac'u działa płynnie?
Tego bym nie powiedział. Sam obrabiam na Mac-u, co prawda nie w jakiejś topowej konfiguracji, ale z dwurdzeniowym i7 3,1 Ghz, 16 Gb RAM i dyskiem SSD, i przy obróbce RAW-ów z D750 mam dokładnie to samo o czym tutaj inni piszą - w module Develop każda zmiana na suwakach to 2 s aż zobaczę efekt na podglądzie, przy Adjustment Brushu jeszcze dłużej, a korzystanie ze Spot Removal na zbliżeniu to już zupełna tragedia.
Wąskim gardłem są mobilne i7 ale nie aż tak żeby po 2s czekać na efekt, ja obrabiałem spore paczki zdjęć z D810 ostatnio z D850 i na zwykłym i5 4570 szło jako tako, na R5 2600 nie odczuwam takiego laga.
Po zmianie na windows 10, zaczęły mi się problemy z grzaniem lapka, wyłączaniem i zamulaniem. Także jeszcze raz dziękuję za poradę. Zakupiłem macbooka pro 2015 i problemy się skończyły. Lightroom chodzi płynnie. Pozdrawiam ;)
Procesor nie jest zły ale Lr lubi wysokie zegary i ten procesor nie sprawdza się, jednak nie powinno zamulać tak jak opisujesz, więc zacznij od aktualizacji do win10, jeśli się nie poprawi to stawiam ci piwo :)
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Powracam do prawie początku tej dyskusji o nałożeniu win 10 na win 7 z powyższego linku. Robiłem to trzy razy i za każdym razem po zainstalowaniu już win 10, ściągnięciu aktualizacji, po pionowym uruchomieniu lapka podczas przetwarzania aktualizacji, system zawiesza si e i nie drgnie przy 48%. Czekałem po kilka godzin, 3, 4 6 ale wczoraj zostawiłem go na całą noc włączony podczas przetwarzania i od ok 20 godziny do chwili obecnej, czyli 9 z minutami rano ciągle jest ten sam problem (minęło więc ponad 13 godzin). Wcześniej miałem zainstalowanego win 10, z płyty, i sprawował sie całkiem dobrze, jednak stare nawyki wzięły górę i powróciłem do win 7, ale pomyślałem o większej wydajności dziesiątki i nabrałem na niego ochoty. Nie mam juz płyty instalacyjnej, bo była pożyczona i dlatego z tego źródła chcę tą 10tkę zainstalować.
Tu moje pytanie, co sie dzieje, że zawiesza sie na 48% i tylko twardy reset pomaga podczas wyłączania no i powraca wszystko do poprzedniego systemu czyli 7
To może być cokolwiek.
Spróbuj odinstalować antywirusa, antimalware przed aktualizacja, może to coś da.
Włącz przy starcie tryb naprawiania win10, może jakaś aktualizacja gryzie się z tym co masz w lapku, póki wszystkie aktualizacje nie wejdą może być różnie, to są realia windows :)
DaroD300S
23-09-2019, 10:50
Tak z mojego doświadczenia. Win 7. Po zainstalowaniu nowej wersji LR nagle karta Quadro K620 przestała być wspierana przez LR iCamera Raw. Miły pan z supportu Adobe poinformował mnie, że karta jest stara i nowy LR jej nie wpiera, kup pan nową. Postawiłem świeży Win 10 i nagle wszystko ożyło. Karta jest w pełni wspierana, LR pracuje na plikach z d700 bardzo szybko. Procesor i5 4690 3.2GHz 32GB RAMu na płycie Z-97-P.
Najpewniej ze względu na brak obsługi DX12 w Windows 7, który to jednak na win7 można będzie instalować :) https://www.purepc.pl/karty_graficzne/directx_12_trafi_do_windows_7_bedzie_tez_obsluga_r aytracingu