PDA

Zobacz pełną wersję : Moje zdjęcia zależą od labu?

Igorsky
23-06-2007, 11:21
Przepraszam czytajacych za powtorke,bo pewnie to powszechny problem.

Juz mi rece opadaja. Znow oddalem zdjecia do wywolania w formacie 30x20. Odpicowalem sobie je super, docialem w ps na 208x305 (wyczytalem na forum ze ma byc ponoc 205x305), profil sRGB. Zdjecia odebrane i dupa znowu.
Kolory by jeszcze mogly przejsc, ale uciete prawie 1 cm kadru to przesada. Poprzednio oddalem przyciete na 295x205 i poinformowano mnie ze trzeba bylo tylko minimalnie przyciac(ale co przyciac sie pytam??) Oddano mi wtedy zdjecia o wymiarach 305x208, wiec oddajac teraz przycialem na dokladnie taki wymiar. W wyniku tego obcieli mi 1 cm.

Druga sprawa to jasnosc zdjecia. Po ostatniej rozmowie z fotografem w labie w sprawie innej tonacji kolorystycznej na zdjeciu z labu i na monitorze teraz nie zaznaczylem "bez korekcji" bo ten gosc powiedzial ze nad kazdym zdjeciem oni mysla i dopasowywuja kolorystyke i korekty. Jedno zdjecie jest wrecz zbyt rozjasnione. Jest to fota wewnatrza kamienicy gdzie swiatlo pada przez okiennice i jest dosc ciemno. W efekcie laborant myslac ze ma byc jasno wyciagnal mi taka kolorowa kasze na scianach, ze takiego szumu jeszcze nigdzie nie widzialem,paranoja. Czy oni sa jakimis idiotami? Pewnie wszystkie foty ida jedna korekcja, wciskaja przycisk i gotowe,moze pan odebrac za 30 minut.
Moge poczekac nawet 2 dni, ale niech zrobia dobrze, albo chociaz poprawnie.

Przepraszam za nielad w poscie, ale wpieniony jestem,szkoda tylko, ze zdjec sam nie odebralem.

Co mam zrobic nastepnym razem zeby bylo dobrze? Moze ktos poleci jakis inny sprawdzony lab w okolicach Sosnowca?

Gawronnek
23-06-2007, 11:26
jest tyle dobrych labów w necie, gdzie jest szybko, lepiej i jeszcze taniej niż np. w labach w moim miasteczku

lucki
23-06-2007, 12:08
Jeśli chodzi o obcinanie zdjęć to widocznie lab ma tak ustawioną matrycę naświetlającą, że zawsze obcina ok 5 % kadru. Zapytaj czy laborant potrafi z poziomu oprogramowania dźwignąć trochę matrycę tak żeby naświetlić pełny kadr. Jak dźwignie za wysoko to może się zdarzyć, że wyjdą ci po bokach białe paski, zawsze możesz je później przyciąć. Lepsze to niż obcięta część zdjęcia.

Laku
23-06-2007, 12:27
nie zaznaczylem "bez korekcji" bo ten gosc powiedzial ze nad kazdym zdjeciem oni mysla i dopasowywuja kolorystyke i korekty. Jedno zdjecie jest wrecz zbyt rozjasnione. Jest to fota wewnatrza kamienicy gdzie swiatlo pada przez okiennice i jest dosc ciemno.

No właśnie. To że myślą wcale nie oznacza że dobrze wymyślą :)
Mi też tak kiedyś w labie powiedzieli a potem tak skorygowali że miałem zielony zafarb na wszystkich fotkach.

Co do ucinania zdjęć to miałem podobny problem w wielu labach. Nie był to aż 1cm co prawda ale zdjęcia były z ramkami i po ucięciu poprostu kiszka bo ramki niesymetryczne wychodziły.

Spróbój może w Fotomi.pl
Ja jestem osobiście zadowolony. Wysłali mi rozmiary odbitek w mm i teraz już nie mam problemu z uciętymi fotkami. Zmieniam poprostu rozmiar zdjęcia do wymiaru odbitki i w zamówieniu podaję format i opcję "NO RESIZE" i wszystko gra.
Nawet jak za pierwszym razem wysyłałem zdjęcia nie pod wymiar to też zrobili ok więc powinno być dobrze.

Gawronnek
23-06-2007, 12:48
od siebie dodam że tez korzystam z usług tego labu i jestem zadowolony zarówno ze zdjęć jak i z bardzo sympatycznego kontaktu ;)

Igorsky
23-06-2007, 18:10
Dzieki panowie za odpowiedzi. Rozumiem , ze mam sie z nimi kontaktowac przez e-mail?

Gawronnek
23-06-2007, 18:16
tak, dostaniesz wtedy miejsce na serwerze, login i hasło ;), zrób sobie kilka zdjęć na próbę, najlepiej jakiś plik testowy i porównasz z tym co masz u siebie na monitorze, zresztą pewnie dostaniesz tez z labu, ja przy 1 zamówieniu dostałem mailem pliki i wywołane zdjęcia na papierze, ale nie miałem żadnych problemów jakościowych (co prawda dla mnie najważniejsza jest kolorystyka)

dwl
24-06-2007, 11:03
Może nawet na próbę dostaniesz darmową odbitkę tak jak ja. Polecam.