Zobacz pełną wersję : N17-55 2.8 Ocena zdjec DNG przed zakupem
separator
20-07-2019, 21:09
Czesc wszystkim!
Mam opcje zakupu 4 letniego Nikona 17-55 2.8 pod D500. Obiektyw wizualnie wyglada bardzo dobrze, bez zadnej widocznej skazy. Wlasiciel na moja prosbe podeslal mi 4 fotki DNG pstrykane w f2.8 na czterech odleglosciach wlasnie tym samym aparatem. Czy macie mozliwie jakies opinie po tym co widzicie na zdjeciach?
W Lightroom przy pomocy Focus Point plug in widze, ze celowal na szyszke:
17mm - dol
24mm - gore
35mm - dol
55mm - gore szyszki
Podsylam linka do google drive z czterema plikami.
drive.google.com/drive/folders/148qE3OHLf_sM4RWZJa8AhlzsFUN4YQAI?usp=sharing
Dzieki wielkie sa pomoc!
Janek
separator
20-07-2019, 21:18
Wizualnie jest extra, będę się o niego bił na brytyjskim Ebay. Macie może jakieś wytyczne co do ceny? Do jak wysokiego pułapu ustawilibyście max za niego?
Wszystko zależy jak bardzo Tobie zależy[emoji12]
Ja kupiłem kilka miejscu temu w idealnym stanie za €45027963
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
david555
22-07-2019, 12:13
Czesc wszystkim!
Mam opcje zakupu 4 letniego Nikona 17-55 2.8 pod D500. Obiektyw wizualnie wyglada bardzo dobrze, bez zadnej widocznej skazy. Wlasiciel na moja prosbe podeslal mi 4 fotki DNG pstrykane w f2.8 na czterech odleglosciach wlasnie tym samym aparatem. Czy macie mozliwie jakies opinie po tym co widzicie na zdjeciach?
W Lightroom przy pomocy Focus Point plug in widze, ze celowal na szyszke:
17mm - dol
24mm - gore
35mm - dol
55mm - gore szyszki
Podsylam linka do google drive z czterema plikami.
drive.google.com/drive/folders/148qE3OHLf_sM4RWZJa8AhlzsFUN4YQAI?usp=sharing
Dzieki wielkie sa pomoc!
Janek
Ktoś bardzo chce sprzedać ten obiektyw, skoro ustawił w body Sharpness na Hard, a i tak jest mydło.
separator
22-07-2019, 12:47
Tak myślisz? Wczoraj wieczorem wygrałem aukcję na ten obiektyw. Sprzedający mieszka i wysyła z dobrej (dość drogiej) dzielnicy Anglii, obiektyw sam w sobie bez skazy wizualnie, z oryginalnym box, dokumentami itd. Powinienem się martwić?
david555
22-07-2019, 13:12
Tak myślisz? Wczoraj wieczorem wygrałem aukcję na ten obiektyw. Sprzedający mieszka i wysyła z dobrej (dość drogiej) dzielnicy Anglii, obiektyw sam w sobie bez skazy wizualnie, z oryginalnym box, dokumentami itd. Powinienem się martwić?
Każdy inaczej postrzega rzeczywistość, ja np. mam bzika na punkcie ostrości, a na D500, nawet na dxomark nie wygląda to zbyt różowo.
Przy podkręceniu ostrości w body na Hard, zdjęcia powinny wyglądać przynajmniej normalnie, nawet na f/2.8, a tu nawet i w centrum kadru jest mydło.
nikoniarz
22-07-2019, 13:23
@separator (https://forum.nikoniarze.pl/members/84930-separator), poproś o oryginalne pliki nef. To co otrzymałeś jest obrobione, więc nie wiadomo w jakim stopniu niedoskonałości są zamaskowane. Aczkolwiek to co otrzymałeś wygląda bardzo dobrze nawet w pełnej rozdzielczości.
separator
24-07-2019, 17:26
Dziekuje wszystkim za pomoc i rady!
Obiektyw przyszedl, dotychczas strzela super lecz z wadliwym d7000 - teraz czas zamówić nowe body i jazda!
Temat do zamkniecia.
Pozdrawiam!
Janek