PDA

Zobacz pełną wersję : [ Ślubne ] Kornelia

--Arkadia--
12-07-2019, 19:07
Portret ślubny podczas przygotowań.
27645

Xavier80
12-07-2019, 20:34
Portret ślubny podczas przygotowań.
27645

Masz rawa do tego zdjęcia? Bo przepraszam, ale to co z nim zrobiłeś...ta obróbka nie jest zła, jest beznadziejna, nie idź tą drogą. Co to ma być? :) Chciałeś stylizacji na ziarniste retro a wyszła totalna kaszana ( chociaż ujęcie fajne), co ona ma nad głową? Co ma na czole? Co to za linia podrzyna jej gardło? Jak już wyjarałeś prawą stronę włosów to te pojedyncze kosmyki na ciemnej zasłonie przynajmniej usuń

nikoniarz
12-07-2019, 20:57
Mnie się wydaje, że moimi pójścia "złą drogą" autor ma docelowych klientów który się to podoba.

Xavier80
12-07-2019, 21:21
Mnie się wydaje, że moimi pójścia "złą drogą" autor ma docelowych klientów który się to podoba.

Żartujesz, prawda?

--Arkadia--
12-07-2019, 21:55
Masz rawa do tego zdjęcia? Oczywiście mam je do wszystkich swoich zdjęć.

...nie idź tą drogą. Co to ma być? :) zmartwię cię - będę szedł drogą, która mi odpowiada i wcale nie spróbuję ci przy tym dogodzić :D
Ziarno również lubię - ale uspokoję cię - do druku wszystko idzie gładziutkie bez graina :)

- - - - kolejny post - - - - - -

i mały dodatek - sklekja jako zajawka :)27662

Xavier80
12-07-2019, 22:07
Bardzo fajne kadry, dziwi mnie dlaczego wybrałeś absolutnie najgorszy do zaprezentowania tutaj. Na miniaturce wygląda nawet ok, ale na pełnym kadrze...no sam popatrz

Jurek Ż
12-07-2019, 22:30
Masz rawa do tego zdjęcia? Bo przepraszam, ale to co z nim zrobiłeś...ta obróbka nie jest zła, jest beznadziejna, nie idź tą drogą. Co to ma być? :) Chciałeś stylizacji na ziarniste retro a wyszła totalna kaszana ( chociaż ujęcie fajne), co ona ma nad głową? Co ma na czole? Co to za linia podrzyna jej gardło? Jak już wyjarałeś prawą stronę włosów to te pojedyncze kosmyki na ciemnej zasłonie przynajmniej usuń

Zamiast dokonać oceny zwykłej fotki z reportażu. Nie kontrolując swoich emocji, znęcasz się nad jej autorem. Kilka linijek bzdur w stylu co ona ma tu, co ona ma tam, totalna kaszana itp. bzdury. Wstyd.:oops:

Xavier80
12-07-2019, 22:36
Kolego, ochłoń. Jakie znęcasz? Ja tylko zamieszczam swoją opinię subiektywną, wolno mi?

nikoniarz
12-07-2019, 23:34
Bardzo fajne kadry, dziwi mnie dlaczego wybrałeś absolutnie najgorszy do zaprezentowania tutaj. Na miniaturce wygląda nawet ok, ale na pełnym kadrze...no sam popatrz

Tytułowy kadr też jest fajny, a odniosłeś się tylko do obróbki.

--Arkadia--
13-07-2019, 01:11
Panowie, na spokojnie. Akurat jestem taką osobą, że robie swoje - jak mi się podoba nawet jesli dla kogoś jest to błąd. Daje mi to szczęście, radość i tego się trzymam - inni moga wytaczać różne stwierdzenia - nie każdemu musi się to podobać, nie każdy musi tolerować. Wybaczcie ale najważniejsze jest to, że ja to lubię, że mi się to podoba - bo to jest moja fotografia :)

Dzięki za odwiedziny i komentarze.

DarkFs
13-07-2019, 11:02
Bardzo, bardzo fajne. ;) Nie łatwo, ale warto "robić swoje" ;)

bryk77
17-07-2019, 18:00
Reportaż ogólnie dobry moim zdaniem, ale w kwestii obróbki zgodzę się z kolegą Xavier80.

--Arkadia--
09-09-2019, 07:40
Plener również był :)
30470

jurkarol
09-09-2019, 21:39
Tylko logo bardzo miesza, przeszkadza. Na co takie i na środku, na brzuchu, na welonie..

--Arkadia--
10-09-2019, 09:53
logo idzie z automatu przy wołaniu rawa..

obróbka już zmierza ku końcowi :)
30517

DaroD300S
10-09-2019, 10:06
Oglądając kolegi zdjęcia nasuwa mi się pytanie. Czy aby kolega nie wzoruje się na niejakim Jose Villa ?? Mam jego książkę o tak zwanej artystycznej fotografii ślubnej. Te zdjęcia są jakby żywcem wycięte z tej książki, szczególnie to z posta "Plener również był". Tyle, że gość pracuje formatem 6x6 na filmach. Stosuje technikę pracy tylko na pełnej dziurze i prześwietlaniu filmu o 1EV.

--Arkadia--
10-09-2019, 10:33
Nie, na nikim się nie wzoruję ale dziękuję to dla mnie mega komplement - przyrównać moje prace do Jose Villa ? :>

DaroD300S
10-09-2019, 10:40
To nie był komplement. Zdjęcia tego gościa gościa wyjątkowo mi "nie leżą" Coś takiego robiło się w latach 80-tych na ORWO Color. W moim regionie tego nikt by nie kupił.

stock
10-09-2019, 12:13
To nie był komplement. Zdjęcia tego gościa gościa wyjątkowo mi "nie leżą" Coś takiego robiło się w latach 80-tych na ORWO Color. W moim regionie tego nikt by nie kupił.

jak rozumiem zrobiłes głęboki research i znasz 100% potencjalnych par slubnych i ich fotograficzne gusta.
Zdjęcia są bardzo fajne i całe szczęście ze sa w Polsce pary które je kupują bo to jedynie dowodzi tego że mają dobry gust. I oby takich było więcej.

Jurek Ż
10-09-2019, 12:13

Swoją drogą dziwny i nieco zaściankowy ten Twój region.:oops:

--Arkadia--
10-09-2019, 12:15
DaroD300S Tobie nie leżą to nie znaczy, że każdemu nie leża a dwa to ja fotografuję jak lubię i na moją fotografie zdobywam klientów. W twoim regionie działaj jak chcesz - ja działam jak lubię.
P.S.
Dodam tylko od siebie, że z twoich regionów również mam klientów więc to co piszesz mija się z prawda...

DaroD300S
10-09-2019, 12:36
Atakujesz każdego, kto ośmieli się mieć inne zdanie zdanie niż oczekiwane. Mam kontakt ze "ślubniakami" w swoim regionie i NIKT podobnej fotografii nie uprawia. Oczywiście nie oznacza to, że nie można. Wystawiasz prace na strzał i dziwisz się, że ktoś strzela. Wspomniany Jose za wesele bierze pięciocyfrową kwotę i to w $, ale to nie znaczy, że u nas też by na tym zarobił.

--Arkadia--
10-09-2019, 12:46
Atakujesz każdego, kto ośmieli się mieć inne zdanie zdanie niż oczekiwane. Mam kontakt ze "ślubniakami" w swoim regionie i NIKT podobnej fotografii nie uprawia. Oczywiście nie oznacza to, że nie można. Wystawiasz prace na strzał i dziwisz się, że ktoś strzela. Wspomniany Jose za wesele bierze pięciocyfrową kwotę i to w $, ale to nie znaczy, że u nas też by na tym zarobił.

Nikogo nie atakuję w przeciwieństwie do ciebie... ja robię swoją fotografię, jak lubię jak preferuję i na nią szukam klientów. Generalnie twoje zdanie mało mnie interesuje tym bardziej, że nie działasz w branży...
Kończę OT i za chwilkę wrzucam kolejne zdjęcia :)

Plener ślubny w Bydgoszczy :)
30518

DaroD300S
10-09-2019, 12:52
I tak trzymać Amen.

stock
10-09-2019, 13:02
pięciocyfrowa kwota w dolarach to np 10000$ - czyli nawet jak na nasz rodzimy rynek jest to kwota osiagalna (mega rzadko ale jednak). Poza tym nie wiesz ile autor ma w cenniku za pakiet slubny.
Argumentacja kompletnie z czapy moim zdaniem. Piszesz też że NIKT nie robi takiej fotografii - NIKT z tych co znasz zapewne. I nie oznacza to kompletnie nic. Rejon Bolesławiecki nie wyznacza trendów w fotografii slubnej (na szczęście).
Skrytykowałes zdjęcia i zacząłes słowne utarczki - na co to komu. każdy styl fotografii ma swoja klientelę. Był tu kiedyś gośc co robił slubniaki d70s - świetne zdjęcia, z klimatem i wszystkimi wadami jakie mogło leciwe d70s zaserwować, poczynając od ziarna, nieostrości itp itd. Ale foty miały klimat, były fajnie skadfrowane i pokazywały emocje - i miał klientów. A wszystko w czasach gdy zestawem slubnym był zdaje się d3s. Także uspokójmy emocje i niech każdy robi sobie to co chce, a komentarze niech dotycza fotografii w jej najczystszym wydaniu bez wycieczek do bolesławieckich speców slubnych :D :D

madebyzosiek
10-09-2019, 13:53

Ciężko jest jednoznacznie określić tendencję do popytu, przecież gdyby kolega --Arkadia-- nie miał klientów, to nie pokazywałby nam zdjęć. Skoro ma co pokazać, to znaczy że są chętni na jego pracę. Każdy ślubniak, który nie ma klientów szybko zmienia branżę, więc nie ma sensu takie generalizowanie. Innym tematem jest, że zdjęcia mogą nam się podobać lub nie. Mamy do tego prawo, ale narzucanie komuś swojego punktu widzenia jako jedynie słusznego jest ślepą uliczką. Jeżeli Ty byś kolegi nie wziął na swój ślub, to nie znaczy że Twój sąsiad nie zachwyca się jego pracami i żałuje, że nie może wbić się w kalendarz z terminem ;) I Twoje regiony nie mają tu żadnego znaczenia, nawet jeżeli znasz 50% ludzi z branży w tym regionie, to kolejne 50% może uprawiać taką właśnie fotografię, albo jeszcze inną bardziej poprawną technicznie, ostrą, artystyczną do bólu... To klienci określają czy fotograf jest dobry, czy też nie.
A teraz bez filozofii... Zdjęcia są na forum, możemy je komentować, ale skupiamy się na zdjęciach a nie osobie autora, czy tendencjach regionów... Pozdrawiam ;)

jurkarol
10-09-2019, 15:49
logo idzie z automatu przy wołaniu rawa..

Ale je tam ustawiłes, da się usunąć, spróbuj ;)

--Arkadia--
10-09-2019, 16:44
Ale je tam ustawiłes, da się usunąć, spróbuj ;) Owszem, jednak chcę aby było ponieważ już niejednokrotnie znalazłem swoje prace bez logo (skradzione), na portalach typu olx oraz innych, gdzie pseudo fotograf ogłaszał się jako fotograf ślubny (używając moich wybranych ujęć). Nie twierdzę, że logo w 100% przed tym zabezpiecza ale powyższy powód (oraz inne), powodują, że publikując prace w sieci zawsze robię to z logo.

Jolania
10-09-2019, 22:25
Mnie się podoba.
...i jeszcze jedno mi się podoba. Na zdjęciach podpisujesz się "fotograf". Pięknie, po polsku. Tak swoja drogą zastanawiam się ilu polskich "photographerów" ma jakieś zlecenia z zagranicy - 10, 20%?
To jednak może temat na osobny wątek. O "profesjonalnej fotografii" też.

--Arkadia--
12-09-2019, 09:28
30584

Ciasne portrety też lubię :)

manfred
12-09-2019, 11:00
Serio podoba Wam się zdjęcie z pleneru z Bydgoszczy? Nieźle :-)

tbogdanowicz
12-09-2019, 11:18
Miło popatrzeć na coś innego niż prezentuje większość.
Kilka zdjęć na stronie bardzo mi się podoba i dobrze że pokazujesz swoje prace również na forum, bo inaczej pewnie bym ich nigdy nie zobaczył.

--Arkadia--
16-09-2019, 12:16
O poranku ..
30806

DaroD300S
18-09-2019, 07:13
Serio podoba Wam się zdjęcie z pleneru z Bydgoszczy? Nieźle :-)
Podobno na posiedzeniu sejmu po wyborach ma być przegłosowana ustawa zakazująca oceniania zdjęć niezgodnie z oczekiwaniem wystawiającego. Ma to być karane wieloletnim więzieniem i dotyczyć forum Nikoniarzy :grin:

manfred
18-09-2019, 08:39
Ale wystawiający nigdy mi nie urągał ani nie strzaskał pałki na mej głowie dlatego ustawa ta nie przejdzie :-)

Nikodemo
21-09-2019, 23:15
Idż swoją drogą a w miarę rozwijania umiejętności znajdziesz swój styl.