Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Algarve
Dzień dobry. Powróciwszy z urlopu, co chwilę sięgam do szuflady i wyciągam jakieś zdjęcie. Będę Was tutaj raczył kolejnymi kadrami, postaram się nie zanudzić.
1
Praia da Marinha - wschód
27614
2
Praia da Marinha - wschód ale później
27615
3
Praia da Marinha - zachód
27616
krzysztofz24
11-07-2019, 22:40
Cycus glancus jedynka. Glownie za ta piekna gwiazdke i najlepszy power swiatla w kadrze.
Piekne zdjecia i faktycznie jedynka najlepsza.
Moglbys troche opisac swoj wypad w to miejsce bo tak sie sklada, ze rowniez mam ochote wybrac sie tam w pazdzierrniku i kazda informacja jest dla mnie na wage zlota ;-)
poetanonclarus
12-07-2019, 15:55
Mi się wszystkie podobają, ale chyba jedynka przez te promyczki i zróżnicowanie w kadrze. A sam kadr super.
Wszystkie trzy są świetne, ale jedynka ... najlepsza :)
Dziękuję za miłe przyjęcie, nie jest dla mnie zaskoczeniem że to właśnie jedynka Wam najbardziej przypadła do gustu, też uważam to zdjęcie za "najmocniejsze". I jest to jakaś rekompensata za wczesną pobudkę :) Z kwestii technicznych, to są w sumie cztery ekspozycje połączone i dodatkowo doprawione :)
4
Carvoeiro
27666
6868 Algarve jesienią powinno być jeszcze bardziej malownicze; ja najczęściej trafiałem na bezchmurne niebo i w miarę spokojny ocean. Kolejna uwaga jest taka, że tam niestety "złota godzina" trwa kwadrans... po chwili od wschodu słońce jest już wysoko i ostro świeci - np na zdjęciu 2 "odzyskiwałem" szczegóły skał z ciemniejszej ekspozycji. Ponadto sprawdź kierunek padania światła, aby dobrać właściwą porę dnia do właściwego wybrzeża. No ale tego chyba nie muszę Ci tłumaczyć :) Proponuję też zainstalować sobie jakąś aplikację pokazującą godziny przypływów i odpływów - to ma wpływ nie tylko na kwestie wizualne, ale i bezpieczeństwo, żeby woda nie odcięła Ci drogi powrotu. I uważaj na klifach, i pod nimi.
A lokalizacyjnie, to polecam właśnie okolice Carvoeiro, stamtąd jest blisko (15 minut autem) właśnie do Praia da Marinha; Praja da Albandeira (jeszcze coś stamtąd pokażę, mniej imponujące miejsce ale też fajne); i kilku innych - jak Benagil, ta słynna jaskinia do której można się dostać tylko od strony oceanu. Drugi bardzo ciekawy i znany teren to Ponta de Piedade i okoliczne plaże na południe od Lagos - ich dodatkowym plusem jest to, że są położone w kierunku wschodnim, a nie południowym, więc też można tam zrobić fajne zdjęcia o wschodzie. Inne, bardziej odległe miejsca do Cabo da Sao Vicente (latarnia na końcu kontynentu, i niesamowite klify dookoła - ale miejsce jest zatłoczone). Z większych miast ładniejsze są Lagos, Tavira i Faro; ale ciekawe jest max kilka budynków, reszta to zwykła zabudowa; wg mnie plaże i klify są wielokrotnie fajniejszym celem wypraw - a nie zapominaj, jestem wielkim fanem architektury :) Portimao w ogóle omijaj, najbrzydsze.
W knajpach porcje są wielkie i pyszne, ale drogie. No i ostatnia sprawa, bez samochodu zapomnij o dotarciu do tych wszystkich miejsc.
Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, daj znać.
O, dziekuje serdecznie za mase informacji. Napewno bede mial jeszcze sporo pytan, takze napewno sie zglosze ;-)
creep ładnie uchwyciłeś magię tych miejsc i ich charakter. Pora dnia też nie bez znaczenia, zazwyczaj Algarve pokazane jest w godzinach południowych z płaskim oświetleniem.
Na Twoich pracach dzięki temu dobrze prezentuje się faktura skał i ich koloryt...
5
Carvoeiro - 15 minut wcześniej
28040
6-8: Ponta da Piedade
6
28635
7
28636
8
28637
9
Cabo de São Vicente
28638
7 dla mnie najlepsza, bardzo fajnie poukładany, nie taki łatwy, kadr. Super.
Dziękuję! Co ciekawe, wiele osób pędzi prosto na dół, a przecież po drodze też jest taki fajny kadr :)
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=28636&d=1564831429&thumb=1
To bardzo ciekawe jak może się różnić odbiór. Dla mnie wprost dokumentalna tragedia. Ale nie przez robotę fotografa bo ona jest OK. choć ja bym nawet nie wyciągnął aparatu. Tylko nie mogę zrozumieć jak w taki nieregularny, dziki krajobraz można było wkomponować tak masakrycznie odrynarne schody. W ogóle to trzeba było tam dać schody ruchome!
Antyprzykład udostępniania atrakcji.
Pozdro
Wiesiek
Wracam do tej szuflady...
10 - Zacznę od szerszego kadru z Ponta da Piedade. Schody w całej swojej wielkości. Gwoli wyjaśnienia, ich celem jest raczej umożliwienie zejścia do przystani, niż udostępnianie atrakcji, ale faktycznie wyglądają przyciężkawo. Na plaży obok są drewniane i prezentuje się to lepiej.
38015
11 - pojedyncza skała przy Praia da Marinha
38016
12 - Arco de Albandeira
38017
Zamykając serię...
13 - ostatnie z Ponta da Piedade
38280
14 - Pedra das Gaivotas
38281
Sebastianito
14-04-2020, 16:05
Piękny secik, przyjemnie się oglada... ale, 13 wymiata jak dla mnie! Zatrzymała mnie na dłużej, zdecydowanie.
13 i 14 świetne. 14 ma moje ulubione boczne światło, uwypuklając koloryt skał no i ładnie współgra z granatem zatoki. Tak trzymaj.
Dziękuję Panowie! Na 13 światło było już mocne, musiałem polegać na bracketingu a do złączenia ekspozycji podchodziłem trzy razy, bo nie byłem zadowolony z pierwszych rezultatów...
Cieszę się moshica że 14 się podoba, to był "bonusowy" kadr bo w to miejsce pojechałem po 9kę, ale właśnie przez robienie 14ki nie dobiegłem przed zachodem słońca na wcześniej upatrzoną pozycję.
Dzisiaj z wielkim sentymentem patrzę na te zdjęcia, bo to był wyjazd wakacyjny rodzinny, a przywiozłem więcej zdjęć niż z niejednego samodzielnego wypadu.
Fajna seria, ale rzeczywiście 1 i 13 najlepsze :)
mnie 11 zatrzymała na dłużej :)
ogólnie lubię negative space, a tutaj w przyjemnych pastelach i z ładnym kontrastem