Zobacz pełną wersję : Err - D700 - nie otwiera się migawka
Prośba o podpowiedz.
Pokazuje się błąd Err, lustro się podnosi, ale nie otwiera się migawka. Opłaca się to naprawiać?
stachmuszel
11-07-2019, 20:41
A jaki przebieg ma korpus?
Sądzę że około 250 tysięcy
Lustro podnosi się do końca?
Tak, lustro podnosi się do końca.
Studio5s
12-07-2019, 14:02
Witam.
W tym aparacie mechanizm podnoszenia lustra, jest jednocześnie mechanizmem przysłony.
Ciężko na odległość wywróżyć co mu dolega, bo może to być również migawka.
Puszka powędrowała właśnie do nieautoryzowanego serwisu. Za parę dni okaże się co jej dolega i jak serwis chce ją naprawiać (wymieniać część, czy jest możliwość regeneracji). O wynikach napiszę.
Wycena za naprawę - 800 zł. W mojej ocenie jest to już nieopłacalne, przy obecnych cenach tej puszki.
nikoniarz
27-07-2019, 19:30
Wycena za naprawę - 800 zł. W mojej ocenie jest to już nieopłacalne, przy obecnych cenach tej puszki.
Fakt, lepiej kupić kolejną puszkę za dwa razy więcej w której może się stać to samo 8-)
I tak zrobiłem :) Zamówiłem następną puszkę, tym razem D3s. Uroki kupowania używanego sprzętu.... loteria
DaroD300S
30-07-2019, 10:40
I tak zrobiłem :) Zamówiłem następną puszkę, tym razem D3s. Uroki kupowania używanego sprzętu.... loteria
Kolego mam też wiekowego D700 i przeszedł mi przez głowę pomysł na D3S. Tylko czy warto, co zyskam a co stracę ?
nikoniarz
30-07-2019, 11:02
Kolego mam też wiekowego D700 i przeszedł mi przez głowę pomysł na D3S. Tylko czy warto, co zyskam a co stracę ?
Zyskasz wszystko poza "kompaktowością".
Nie będę robił porównań tych dwóch puszek, bo mam wrażenie że szybko bym "popłynął" wzbudzając wesołość użytkowników forum :)
Generalnie były dwa kryteria: wyższe użytkowe ISO i większa żywotność.
Zastanawiałem się się również na d750. ISO użytkowe chyba podobne, kusiła większa ilość pikseli (ale w sumie mi tylko potrzebna by była do kadrowania na monitorze), odniosłem tylko wrażenie że D750 nie przeżyłoby tylu ekstremalnych doznań, które przeszło przez ostatni rok D700.
edit: czy ISO będzie zdecydowanie bardziej użytkowe (dla mnie) przekonam się dopiero za dwa, trzy dni jak dotrze do mnie body.