Zobacz pełną wersję : teleobiektyw do krajobrazu, góry, jeziora.
Witam potrzebuję obiektywu do krajobrazu, zastanawiam się nad Nikkor 18-300, Nikkor 70-300, Tamron 16-300 lub Tamron 70-300?
Najszerszy i najlepszy optycznie na jaki cię stać.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Tele do krajobrazu to chyba słaby pomysł, chyba że to jakiś specyficzny rodzaj fotografii. Do takich celów zazwyczaj używa się szerszych obiektywów.
Co prawda 18-300 też ma szeroki kąt, ale przy takim dużym zakresie jego jakość nie będzie za dobra. Do takich celów lepszy będzie bedzie jakiś zoom o mniejszy zakresie ogniskowych,
choćby Nikkor 18-105. Nie piszesz też z jakim korpusem ma to działać.
krzysztofz24
10-07-2019, 14:30
Tele do krajobrazu to bardzo dobry pomysl.
Tylko ze nie jako jedyny obiektyw:-).
Konieczne jest tez cos szerokiego.
Np N16-85 i N70-300. (o ile autor ma DX)
Do autora; napisz jaki masz aparat. Zobaczymy czy obsluguje AF-P, bo jest tani i dobry Nikkor AF-P 70-300 jakby co.
Tele do krajobrazu to chyba słaby pomysł, chyba że to jakiś specyficzny rodzaj fotografii. Do takich celów zazwyczaj używa się szerszych obiektywów.
Jeden z najgorszych i najgłupszych mitów powtarzanych na forach.
Tele do krajobrazu to chyba słaby pomysł
To oglądnij zdjęcia z Moraw czy Toskanii. Z 300 mm w niektórych miejscach to nie masz czego tam szukać.
krzysztofz24
10-07-2019, 17:12
My tu sie produkujemy a mam dziwne przeczucie, ze to byl pierwszy i ostatni post autora i jego wizyta na forum:-).
My tu się produkujemy a mam dziwne przeczucie, ze to był pierwszy i ostatni post autora i jego wizyta na forum:-).
Hahaha... No tak... Ja to często bywa wątek zaczyna żyć swoim życiem, bez autora. Dobrze, że połapaliśmy się na 1 stronie ;-)
My tu sie produkujemy a mam dziwne przeczucie, ze to byl pierwszy i ostatni post autora i jego wizyta na forum:-).
Nowego można zdyskredytować prawda? Jak miał czelność się zarejestrować i zadać pytanie.
Obrazek2000
10-07-2019, 19:10
Długo tak będziesz płakał?
Zacznij się jakoś normalnie udzielać i przestań smęcić, albo płacz gdzie indziej. Nudny już jesteś.
Ooo, faktycznie. Teraz odkryłem czytając inny wątek, że dla niektórych pisanie na forum jest najwyraźniej jakimś lekiem na ... frustracje (?), niskie ego (?) itp.
czomolungma
19-07-2019, 12:34
Jeden z najgorszych i najgłupszych mitów powtarzanych na forach.
Ot, mądrego to i miło posłuchać.