Zobacz pełną wersję : programy do pakowania zdjec
piotereks
22-06-2007, 20:06
Witam . Drodzy forumowicze, czy istnieja jakies programy do spakowania zdjec, aby ich wieksza ilosc mogla wejsc na plyte CD ? Cos na podobe powszechnych w innych aplikacjach winrara czy zipa.
piotereks
23-06-2007, 16:18
az mi sie wierzyc nie chce ze nikt nic nie wie na ten temat. nO coz wakacje !!!
Antonina
23-06-2007, 17:15
Nie ma odzewu ponieważ nie sądzę aby ktoś bawił się w kompresję zdjęć !!! przy obecnych cenach płyt DVD.
Pytanie wynika z nieznajomości materii i jest troszkę głupawe.
Są dwa rodzaje kompresji: stratna i bezstratna. Nie ma potrzeby, żeby się rozwodzić więcej nad tym, co oznacza i jedno i drugie.
Identycznie są dwie grupy formatów plików bitmapowych (i związane z nimi algorytmy kompresji) - stratne i bezstratne. Stratne to jpg i pochodne: raz skompresujesz i jakość nieodwołalnie ulatuje w powietrze. Bezstratne to np. psd (Photoshop) lub taki poczciwy tiff (z kompresją LZW).
I są progamy do kompresji plików, które autor pytania zna, bo je wymienił (np. rar i zip).
Żebyśmy sięlepiej zrozumieli - już w plikach (a przynajmniej niektórych) jest zawarta kompresja, i to możliwie najlepsza, bo wymyślona pod kątem grafiki. Pytanie: po co komu więcej kompresować? Jeśli się zapisze tiffa z kompresją LZW, to zip go już bardziej nie skompresuje. Szukanie progarmów które skompresowałoby taki plik jeszcze bardziej (tzn. o kolejne 0,86%) nie jest warte zachodu.
szymkowsky
24-06-2007, 00:29
Ponoc nie ma glupich pytan...
A autorowi chodzilo wedlug mnie o zipa czy rara, ale bardziej wydajna wersje. Jesli tak istotnie bylo - to wedlug mnie odpowiedz jest nope. O ile dokumenty da sie pakowac rewelacyjnie, to zdjecia niestety juz nie.
piotereks
24-06-2007, 12:46
szymkowsky -dzieki za zrozumiala odpowiedz
bombel -najpierw uwaznie przeczytaj a pozniej sie madruj. Chyba logiczne ze bym nie pytal, gdyby rar czy zip mocno je zmniejszal, poprostu nie mam dvd i myslalem ze moze tacy spece jak Ty znaja jakies programy o ktorych ja nie wiem.
Plik JPG (czyli np. zdjęcia) po skompresowaniu ZIPem/ RARem/ TARem czy czymkolwiek innym zwykle zajmuje więcej, bowiem w nim już jest zawarta kompresja, o której napisał Bombel (wcale się nie "mądrując" jak to Piotreks określił). Trudno bowiem wymagać, aby coś co już zostało skompresowane wydajnym ukierunkowanym na konkretne zastosowanie algorytmem (aczkolwiek stratnym) zostało skompresowane jeszcze bardziej za pomocą słabszego algorytmu ogólnego zastosowania.
Jeżeli jednak chcesz zmieścićna płyte więcej zdjęć i jednocześnie zgadzasz się na większą utratę jakości to zmień stopień kompresji. Ewentualnie zapisz zdjęcia w formacie JPG2000 (lub jakimś formacie faletkowym), który pozwala na uzyskanie lepszego stopnia kompresji bez dużej utraty jakości. Ceną za to będzie jednak mniejsza uniwersalność tych zdjęć - nie można ich będzie pokazac wszędzie, bo wymagane będą dopowiednie programy do rekonstrukcji (otwracia) skompresowanego pliku.
Dziękuję Erie za wyjaśnienie natury bolesnego problemu kompresji. Wydawało mi się, że zadając retoryczne pytania 'po co kompresować już skompresowane (i to dobrymi, bo do grafiki wymyślonymi algorytmami)' daję autorowi pytania do myślenia.
Jak widać myliłem się, co przypomina mi, że mówienie sposobem 'kawa na ławę', prostemi żołnierskimi słowy cały czas się przydaje, a niejednokrotnie nawet nie można się bez tego obejść...
piotereks
24-06-2007, 15:13
bo nie kazdy jest zaawansowanym i moze nie zna sie na tym tak jak Wy. co nie znaczy ze trzeba sie nabijac tekstami typu ' glupaw pytanie' troche pokory i kultury dla poczatkujacych drogi bombelku. Zreszta to chyba powszechne bo jak czytam niektorych odpowiedzi czy madrosci jak ktos inny sie poradzi to az .....
co nie znaczy ze trzeba sie nabijac tekstami typu ' glupaw pytanie' troche pokory i kultury dla poczatkujacych drogi bombelku.
Dobrze, widzę, że nie czytasz tego co powiedziałem - dlatego bez owijania w bawełnę i bez nabijania się napiszę Ci to możliwie prosto i w punktach, językiem najprostszym z możliwych; może przyda się to na przyszłość:
1. Nie nabijam się. Poważnie.
2. Dobrze, masz rację, pytanie nie było głupawe. Było głupie. Po prostu, bez zdrobnień.
3. To, że pytanie jest głupie nie stanowi automatycznie tego, że autor pytania jest głupi - ale Ty zdaje się tak podejrzewasz. Wnioskuję to z Twojej obrażalskości. Zaś ja tego nigdy nie twierdziłem - nie napisałem, że autor jest głupi zadając takie pytania. To Ty mi takie zdanie imputujesz, mówiąc w dodatku, żebym byłbardziej kulturalny...
4. Zacytuję jednego z bardziej szanowanych userów tego forum, który następująco skwitował tą dyskusję:
Niektórzy mają mylne wrażenie, że wiedzą o co pytają i oczekują konkretnej odpowiedzi z przepisem jak to zrobić. Oni nie chcą myśleć - chcą mieć gotowe i już.
5. Przeczytaj i postaraj się zrozumieć to, co napisałem w punkcie pierwszym. Nie bardzo mam coś jeszcze do dodania, chyba zakończę tą jałową dyskusję na tym punkcie.
piotereks
24-06-2007, 16:57
widze ze bombel dalej brnie w swych madrasciach, niech Ci bedzie. Jak twierdzisz ze pytanie jak i jego autor sa glupie, bo tak napisales w 1 zdaniach swej odpowiedzi , to poprostu nie odpowiedaj, a nie sie madrzysz.
piotereks przeczytaj z 50 razy wypowiedź bombelka, a potem edytuj tego powyższego posta, bo wstyd czytać. Musisz pogodzić się z tym, że zadałeś pytanie, na które nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo najnormalniej w świecie nie wiadomo o co Ci chodzi. Nikt nie patrzy tutaj na nikogo z góry i jeśli zadasz rzeczowe pytanie, to otrzymasz takąż odpowiedź.
piotereks
24-06-2007, 20:27
chcialem sie dowiedziec czy sa jakies programy do pakowania zdjec, aby ich weszlo na plytke CD wiecej niz np. w formacie jpg. Umiesz chlopie czytac?
chcialem sie dowiedziec czy sa jakies programy do pakowania zdjec, aby ich weszlo na plytke CD wiecej niz np. w formacie jpg. Umiesz chlopie czytac?
Photoshop i JPG2000, ACDSee i LWF - Lura Wavelet Format, Corel i format WI - to z częsciej wykorzystywanych formatów - przetwarzanie wsadowe i konwersja plików zajmie Ci chwilę (ok. godziny dla 1000 zdjęć 6-10mega na procku 1 GHz)
Co znaczy "do pakowania zdjęć"? Chcesz żeby weszło ich więcej na CD, ale czy chcesz móc je od razu oglądać czy akceptujesz najpierw otwarcie archiwum? TO jest istotny problem. Innymi słowy, szukasz czegoś co zmniejszy fotki objętościowo, czy czegoś, co zamknie je w paczki i przy okazji zmniejszy wielkości plików? Wiadomo, że fotki upakowane programami typu ZIP nie nadają się do oglądania np. w odtwarzaczu DVD itp. Zadałeś nieprecyzyjne pytanie - dostałeś nieprecyzyjną odpowiedź.
piotereks
24-06-2007, 21:36
dzieki za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi itp.