PDA

Zobacz pełną wersję : Vista x64 Driver

e64
22-06-2007, 19:54
Jest driver do nikona d80 do visty x64 ?

prz3mo
22-06-2007, 20:07
A po co Ci driver? Sprzet jest widziany po podłączeniu jako dysk wymienny... Zadnego sterownika nie trzeba.

Altro
22-06-2007, 22:02

Pytanie jak najbardziej zasadne a nie chodzi o zrzut fotografii z Nikona na komputer lecz o oprogramowanie Nikona. Jestem szczęśliwym posiadaczem nowego kompa z Intel Core 2 Duo i właśnie Windows Vista Home Premium 64-bit. Duży problem ze ściągnięciem odpowiednich sterowników do wielu komponentów i programów a właśnie dzisiaj zauważyłem, że nikonowski Picture Project wiesza mi się bez słowa wyjaśnienia... Program Dimage Viewer do podręcznej cyfrówki Konica Minolta A 200 nawet nie dał się zainstalować. Panda ma uaktualnienie tylko do Vista 32 a do 64 podobno ukaże się w lipcu 2008. Taka jest cena pionierskiej nowoczesności. Mimo wszystko - warto było, bo obróbka fotek tylko śmiga...

e64
22-06-2007, 22:27
Dokladnie o to mi chodzilo ...

prz3mo
22-06-2007, 23:15
No to teraz jasniej, czyli pytanie bylo o działanie Picture Project pod Vista 64, a nie zaden ster do D80... :)

Altro
23-06-2007, 11:49

Jeszcze gwoli uzupełnienia - Windows Vista ma bardzo rozbudowane opcje obługi obrazu i nawet - jak podaje - może otwierać pliki RAW, problem w tym, że odsyła do producenta danego aparatu foto celem ściągnięcia odpowiedniega "patcha"; no i zarówno Nikon jak Minolta ( w moim przypadku) nie dysponują uaktualnieniami do Vista 64-bit...

arecki1
23-06-2007, 13:42

Spróbuj zainstalować oprogramowanie w trybie zgoności z Windowsem XP (jest taka możliwość tylko nie pamiętam w którym miejscu). Ja miałem GeForce'a 4400 do którego niestety nie było sterowników pod Vistę a standardowe z Visty powodowały konflikt (!?). Zainstalowałem w trybie zgodności i działało bez problemów więc wydaje mi się że u Ciebie powinno pomóc.

wavman
23-06-2007, 13:54
Tak jak napisał Arecki, kliknij na ikonę aplikacji, prawym klawiszem myszy z menu kontekstowego wybierz zakładkę właściwości -> zgodność i zaznacz OS (XP). Jeżeli to nie pomoże, będziesz musiał poczekać na wesję, która będzie poprawnie chodzić na Viscie. To niestety przypadłość nowych systemów operacyjnych, podobnie było również z XP...

Valwit
23-06-2007, 14:05
driverow nie ma bo nikon nie suportuje 64 bitowych systemow (vista & XP). dyskutowac o powodach nie ma sensu, kto mial do czynienia z microsoftem wie ze nie jest latwo. dodatkowo ilosc systemow 64 bitowch jest mala co tez nie wplywa motywujaco na nikona. na szczescie ilosc ta ciagle wzrasta wiec jest swiatelko w tunelu :)

ku6i
24-06-2007, 01:46
Altro, czyli mówisz, że jest wyraźna różnica w szybkości obróbki zdjęć pomiędzy Vistą 32bit i 64 na tym samym sprzęcie? Jakiego rzędu (%)? I napisz proszę, jakiego oprogramowania używasz

Altro
24-06-2007, 08:00
Nie wiem, jaka jest szybkość obróbki zdjęć na Vista 32, bo mam wersję Vista 64 i mogę porównywać jedynie z Windows XP Home Edition, jakie miałem na poprzednim komputerze. Sądzę jednak, że rodzaj systemu operacyjnego nie ma takiego wpływu na szybkość pracy komputera jak jego komponenty, czyli procesor , ilośc pamięci RAM i karta graficzna - a te w moim przypadku są rewelacyjne - Intel Core 2 CPU 2.13 GHz, 2 GB Ram oraz NVIDIA GeForce 8600 GTS. Działa szybko wszystko, równiez gry czy łączność z internetem. Chodzi bez najmniejszych problemów Photoshop, dał się zainstalować i działa Picture Project Nikona ale zauważyłem ostatnio zawieszanie sie tego programu i muszę sprawdzić w czym problem. Nikon Capture jest tylko w wersji Vista 32-bit więc trzeba poczekać na wersję x64. Na razie nie mogę obrabiać zdjęć w RAW. Sądzę, że to tylko kwestia czasu i pojawią się niezbędne uaktualnienia do Vista 64.
Sam system Vista jest super i pracuje się na nim bardzo wygodnie, elastyczny, intuicyjny. Polecam.
Pozdrowienia

ozarek
24-06-2007, 10:06
Altro, czyli mówisz, że jest wyraźna różnica w szybkości obróbki zdjęć pomiędzy Vistą 32bit i 64 na tym samym sprzęcie? Jakiego rzędu (%)? I napisz proszę, jakiego oprogramowania używasz

Vista nie ma tu nic do rzeczy, poza nowym kompem Altro ;)
Sam system jest okropnie zachłanny na zasoby sprzętowe. Mimo paru udogodnień, dla osób lubiących i umiejących pogrzebać w ustawieniach systemu, jest tragicznym tworem, bardzo mocno trzymającym się swoich wytycznych i swojej, nowej, pokręconej, logiki.

moshica
24-06-2007, 13:16
Z Vistą jest ta tak jak z Millenium, chcieli udoskonalić Win98 ale im nie wyszło. Nie chcę być sceptyczny, ale ten produkt Microsoftu to pomyłka. Po pierwsze oczekiwania co do sprzętu a po drugie ukłon w stronę GDI - interfejsu graficznego z Linucha, gdzie im też nie wyszło. Sam sobie zadaję pytanie dla kogo ten system, skoro żaden z nas informatyków nawet na oczy go ni chce widzieć. Więc dla kogo, dla masochistów kolorowych okienek ?

Pozdrawiam
Moshica

ozarek
24-06-2007, 13:26
Więc dla kogo, dla masochistów kolorowych okienek ?

Pozdrawiam
Moshica

aż tak brutalny być nie chciałem, ale opinie o Viście mam generalnie identyczną

Valwit
24-06-2007, 13:59
Nikon Capture jest tylko w wersji Vista 32-bit więc trzeba poczekać na wersję x64.

nikon capture nie jest rozwijany od raku, bedziesz sie musial przesiasc na capture nx.

Altro
24-06-2007, 14:15
Z Vistą jest ta tak jak z Millenium, chcieli udoskonalić Win98 ale im nie wyszło. Nie chcę być sceptyczny, ale ten produkt Microsoftu to pomyłka. Po pierwsze oczekiwania co do sprzętu a po drugie ukłon w stronę GDI - interfejsu graficznego z Linucha, gdzie im też nie wyszło. Sam sobie zadaję pytanie dla kogo ten system, skoro żaden z nas informatyków nawet na oczy go ni chce widzieć. Więc dla kogo, dla masochistów kolorowych okienek ?

Pozdrawiam
Moshica

Nie jestem informatykiem więc nie będę sie wypowiadał na temat wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia; kupując nowy komputer zdecydowałem dać szansę nowemu produktowi Microsoftu mimo że dotarły już do mnie wiadomości o "pamięciożernej wadzie" tego systemu i choć miałem - sygnalizowane wyżej - problemy z niektórymi sterownikami. Obecnie - po dwóch tygodniach użytkowania - mam same pozytywne wrażenia ale - podkreślam - jestem zwyczajnym użytkownikiem zwyczajnego komputera, który służy mi tylko do pisania i redagowania tekstów, prowadzenia domowych finansów, korespondowania z przyjaciółmi w Polsce i poza oraz opracowywania i archiwizowania kilkudziesięciu tysięcy fotografii. Nie szukałem bajerów ani wodotrysków ale ułatwienia oferowane przez Vistę w porównaniu z poprzednimi systemami są miłe. I to tyle w temacie... a każdy ma prawo do swoich wyborów.

__________________________________________________ ___________________

Nikon D 80; Nikkor 18-135, Nikkor 28-85, Nikkor 24 1.2,8, Nikkor 50 1.4, Nikkor 70-210; Nikon F-801s; Konica Minolta A 200; Nikon SB 22, Nikon SB 600, Lovepro Nova 3 AW, Lovepro Orion Trekker II i jakieś statywy...

ku6i
24-06-2007, 15:53
Jak tak czytam o tych kolejnych wersjach produktów MS które zżerają potężne ilości ramu, to zaczynam się zastanawiać czy nie zainwestować w Maca. Chyba że Adobe wypuści PSa na Linuxa

moshica
24-06-2007, 16:12
Ja widzę to tak, albo zostanie przy WinXP, albo Linux.
Co do osób, które kupują nowy sprzęt z tym systemem operacyjnym, to jest ich własny świadomy wybór, nikt Waszych wyborów nie krytykuje, rozmowa skłania się ku dostrzeżeniu jedynie faktów, że wielu on po prostu nie przypadnie do gustu i tyle a będą również i zadowoleni użytkownicy......

Pozdrawiam
Moshica

ku6i
24-06-2007, 19:22
No tak, ale kiedyś jednak XP przestanie być wspierany tak jak teraz 98 itp. Na 2k cześć softu też już nie chce chodzić

ozarek
24-06-2007, 21:00
Jak tak czytam o tych kolejnych wersjach produktów MS które zżerają potężne ilości ramu, to zaczynam się zastanawiać czy nie zainwestować w Maca. Chyba że Adobe wypuści PSa na Linuxa

na to drugie bym zdecydowanie nie liczył, choć są emulatory okienek na linuxy...
ale ja już jakiś czas temu stwierdziłem, że przy zmianie kompa przejdę na jabłuszka

ozarek
24-06-2007, 21:03
No tak, ale kiedyś jednak XP przestanie być wspierany tak jak teraz 98 itp. Na 2k cześć softu też już nie chce chodzić

wsparcie dla XP jest zamykane z końcem roku, z prostego powodu, Vista w gronie bardziej wymagających użytkowników poprostu jest niepopularna. Po pierwszym bumie premierowym sprzedaż XP nie spadała tak jak oczekiwał M$

przed chwilą zmieniałem system na nowym laptopie kolegi, bo Vista mimo wielu prób notorycznie zrywała połączenie z netem...

ale już wchodzimy w dyskusje tematyczne całkiem innego forum ;)