Zobacz pełną wersję : D800 problem AF z zoomami
Witam
Mam problem z AF w Nikonie D800.
Sprawa wygląda następująco:
D800 + Nikkor 50mm 1.8 - Af działa
Podpinam jeden z kilku obiektywów (N24-70, S 18-50, N18-105) AF Nie działa
Dla sprawdzenia mam starą puszkę D90 i po podłączeniu do niego powyższych obiektywów, AF działa we wszystkich bez problemu)
Pytanie co może być nie tak?
david555
07-07-2019, 16:59
Która 50-ka, D czy G ?
Która 50-ka, D czy G ?
Myślisz, że body nie daje sygnałów do silniczka w szkle?
djzziom, styki przecierałeś?
david555
07-07-2019, 17:22
Może tak być.
Tak styki przetarte, poprzedni użytkownik działał tylko z tą 50-tką. Raczej nie istnieje chyba coś takiego jak ustawienia body pod jeden obiektyw.
Najprawdopodobniej padło zasilanie silników AF-S
;/ to muszę lecieć do serwisu.
Ale żeby przy przebiegu 40k już takie cyrki były
To nie zależy od przebiegu. Zwykle to jakieś zwarcie w uszkodzonym obiektywie
To nie zależy od przebiegu. Zwykle to jakieś zwarcie w uszkodzonym obiektywie
Tak z ciekawości. Czy odpinanie szkła bez wyłączenia puszki może do takiego padu doprowadzić?
Niekoniecznie, bo napięcie na styki jest podawane nawet po wyłączeniu body. Zatem łatwiej zrobić zwarcie przy czyszczeniu styków niż zakładając obiektyw.
nikoniarz
08-07-2019, 11:30
Tak z ciekawości. Czy odpinanie szkła bez wyłączenia puszki może do takiego padu doprowadzić?
Zdarzyło mi się wielokrotnie. I w sumie nadal się zdarza. Póki co nic nie padło.
Barbur007
26-08-2021, 01:17
Własnie dzisaj zadzwoniłem do fachowca w sprawie twardego resetu, ktorego nie mogę zrobić. Problem u Ciebie najprawdopodobniej lezy w sofcie, ktory podpina przy aktualizacji blokowanie obiektywów np. Sigma. Mówił mi ,że Sigma zdobywa rynek coraz lepszymi szkłami i Nikkory nie schodzą. Rozwiązanie jest w Gyni. Musisz zawieżć obiektywy, kore zostaną upgreadowane do najnowszego softu. Foto Ok.serwis