Zobacz pełną wersję : Dlaczego warto/nie warto kupić D750
artur0372
06-07-2019, 16:41
Zastanawia mnie "masowa" sprzedaż używanych D750.
Pewnie część ludzi idzie w bezlustro, ale wydaje mi się, że są tacy, którzy chcą się po prostu pozbyć "wrzoda" (nierzadko ceny są zbliżone do D610).
Na początku były same achy na jego temat. Teraz coraz częściej widać wpisy jaki jest "be" bo migawka, bo kolory, bo gumy itd.
Mam wrażenie, że jest bardziej "niedopracowany" jak D600.
Proszę o opinie obecnych i byłych użytkowników tego modelu.
marcin255
06-07-2019, 16:48
Sprzedają puki cena jako taka bo będzie d760 tak moim zdaniem
artur0372
06-07-2019, 16:57
Nie narzekasz?
marcin255
06-07-2019, 17:44
Nigdy , choć sam z ciekawością wypatruję d760
Kojocisko
06-07-2019, 17:51
..... Teraz coraz częściej widać wpisy jaki jest "be" bo migawka, bo kolory, bo gumy itd.
Perfekcyjny zestaw głupot. D750 ma wady, jak każdy aparat. Wspólczynnik cena/jakość moim zdaniem ma od chwili debiutu rynkowego nie do pobicia.
Dla D750 zmieniłem system i była to dobra decyzja.
Sprzedałem D750 bo kupiłem D850. I zresztą do tej pory nie wiem, czy to była dobra decyzja.
Tak, D850 ma lepsze kolory prosto z korpusu, ale też jest grubo ponad dwa razy droższy.
A ofert jest dużo, bo korpus popularny i podobnie jak ja ludzie szukają ciągle czegość innego, po kilku latach doświadczeń z pierwszym korpusem FF, jakim często jest D750.
Sądzę, że słuszna jest hipoteza, że owczym pędem wiele osób kombinuje jakby sprzedać aparat póki ceny mają jakiś atrakcyjny (lub nie) poziom.
Sony A7 i Z6 mają dobry marketing, zwłaszcza Sony. A w kóncu w większości przypadków bardziej kręci nas sprzęt niż robienie zdjęć.
Nie lekceważyłbym też kłopotów z kalibracją obiektywów, których chyba wiele osób nie ogarnia i słomianego zapału do fotografii.
Zastanawia mnie "masowa" sprzedaż używanych D750.
Pewnie część ludzi idzie w bezlustro, ale wydaje mi się, że są tacy, którzy chcą się po prostu pozbyć "wrzoda" (nierzadko ceny są zbliżone do D610).
Na początku były same achy na jego temat. Teraz coraz częściej widać wpisy jaki jest "be" bo migawka, bo kolory, bo gumy itd.
Proszę o opinie obecnych i byłych użytkowników tego modelu.
D750 to nadal bardzo dobry aparat, tyle ze Nikon sprzedaje go teraz za bardzo dobra cenę a używki musza być tańsze jeśli ktoś chce sprzedać, ot i cała tajemnica, do tego jak ktoś chce zmienić na bezlustro to ma prawdopodobnie ostatnia szanse by sprzedać za rozsądne pieniądze. Migawka? były akcje serwisowe i to załatwiało sprawę, do tego problem już nie występuje wiec o co chodzi? Kolory? Zobacz zdjęcia dr5000 widzisz tam jakiś problem z kolorami? A w przeszłości uzywali w dużej mierze d750. Kolory to sobie ogarnia fotograf, chyba ze nie umie i wtedy zwali na aparat. Ludzie lubią narzekać, tak jak jechali po z6 nie mając w rękach aparatu. Do tego d750 jest na rynku od 5 lat i wiele osób uznało ze czas na zmianę.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Xavier80
06-07-2019, 18:44
Perfekcyjny zestaw głupot. D750 ma wady, jak każdy aparat. Wspólczynnik cena/jakość moim zdaniem ma od chwili debiutu rynkowego nie do pobicia.
Dla D750 zmieniłem system i była to dobra decyzja.
Sprzedałem D750 bo kupiłem D850. I zresztą do tej pory nie wiem, czy to była dobra decyzja.
Tak, D850 ma lepsze kolory prosto z korpusu, ale też jest grubo ponad dwa razy droższy.
A ofert jest dużo, bo korpus popularny i podobnie jak ja ludzie szukają ciągle czegość innego, po kilku latach doświadczeń z pierwszym korpusem FF, jakim często jest D750.
Sądzę, że słuszna jest hipoteza, że owczym pędem wiele osób kombinuje jakby sprzedać aparat póki ceny mają jakiś atrakcyjny (lub nie) poziom.
Sony A7 i Z6 mają dobry marketing, zwłaszcza Sony. A w kóncu w większości przypadków bardziej kręci nas sprzęt niż robienie zdjęć.
Nie lekceważyłbym też kłopotów z kalibracją obiektywów, których chyba wiele osób nie ogarnia i słomianego zapału do fotografii.
Jeżeli mówimy o dzisiejszej cenie, to masz rację. Ja miałem, ale wspominam z sentymentem. To naprawdę świetny aparat, a na kolory narzekają głównie ludzie przyzwyczajeni do starych matryc NIkona D700/D3/D3s. Ludzie sprzedają, bo to ostatni dzwonek na ten "leciwy" aparat, jeżeli ktoś myśli o zmianie. Mam znajomego, który natłukł nim ponad 250 tys i działa bez zarzutu. Chociaż dzisiaj IMO najlepszy stosunek ceny do jakości ma Z6
david555
06-07-2019, 20:08
D750 ma świetny sensor, który do ISO 600 ma lepszą DR od sensora Z6.
http://photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D750,Nikon%20Z%206
Ludzie sprzedają D750 bo chcą nowe zabawki - Ztki Alfy czy Fuji. Jak komuś zależy na obrazku to bądźmy szczerzy - różnic nie ma (ok w fuji będzie gorzej). Różnice tkwią w bajerach - AF na pełnym kadrze i detekcja na oko.
W moim przypadku sadzę, że jeszcze wiele lat nie zmienię puchy - lepiej rozbudować szklarnię na maxa i przeskoczyć 3 generacje do przodu (coś jak D700 -> D850). :)
misiak76
06-07-2019, 20:50
Dokładnie jak koledzy piszą. Wyszły bezlusterkowce nikona, a nie da się ukryć, że D750 jest popularnym modelem wśród amatorów, a Ci lubią być na topie i dążą do nowości, a nią jest Z6. Jak wyjdzie D760 to pewnie zacznie się wyprzedaż Z6 i tak wkoło będzie [emoji6]. Sam byłem zainteresowany kupnem kolejnego body D750 ale poczekam jak wyjdzie D760 i zobaczę czy kupić nowość czy Z6 A może coś wyższego [emoji16]
Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Warto też zwrócić uwagę na to jak trudno jest sprzedać w dobrych pieniądzach używany sprzęt. Ludzie wystawiają w cenie nr 1 - po krótkim czasie rozczarowanie. Wystawiają w cenie nr 2 - coś drgnie. Dopiero dość drastyczne czasem zejście z ceny skutkuje transakcją. Niestety (dla sprzedających) - dostępność różnych form finansowania, leasing, kredyt powodują, że aby oferta była atrakcyjna musi mieć adekwatną cenę a nie tylko "ciut" niższą od sklepowej i tłumaczenie, że "przecież jak nówka". Warto czasem poobserwować jakąś ofertę i wtedy widać, jak z czasem cena spada. I nie oznacza to, że ktoś ucieka ze sprzętem za psie pieniądze tylko prawo rynku mówi nam ile nasz sprzęt będzie kosztował. Niestety, niektórzy w niskiej cenie doszukują się pułapki i sypią pytaniami - "co tak tanio". I tak źle i tak niedobrze czasami...
tbogdanowicz
07-07-2019, 11:52
Powoli, w porównaniu do płacy średniej, gadżety typu aparat. Ludzie je kupują bo myślą że dzięki temu zrobią lepsze zdjęcia niż poprzednim.
Powinni wziąć się za naukę fotografowania, ale tego nie da siękupić. Temu trzeba poświęcic czas, zamiast spędzenia go przed telewizorem,komputerem, przy piwie...
To normalne że ludzie chcą ciągle czegoś nowego. A co zrobić ze starym sprzętem? Sprzedać. Stąd coraz więcej ofert mało używanego sprzętu i coraz niższe ceny. A że robią to głównie amatorzy, to sprzęt jest mało używny.
Nie wiem, czy to przypadek, bo mało sprzedaję, ale dwa z trzech ostatnio sprzedanych przeze mnie szkiełek kupili ode mnie Ukraińcy. Stastycznie to 2/3 mojej sprzedaży.
Nie wiem, czy to przypadek, bo mało sprzedaję, ale dwa z trzech ostatnio sprzedanych przeze mnie szkiełek kupili ode mnie Ukraińcy. Stastycznie to 2/3 mojej sprzedaży.
A ja codziennie dostaję na OLX pytania od Nigeryjczyków :grin:
Co do Ukraińców to niewątpliwie jest potencjał jeśli chodzi o siłę nabywczą. Przecież wśród nich też są amatorzy fotografii, po jakimś czasie w Polsce zaczynają się "odrabiać" i kontynuują swoje pasje.
Takich czasów jak dawniej ( hehe jak to brzmi ) już nie będzie że sprzęt zwłaszcza zaawansowany trzymał cenę, wielu zawodowców wolało kupić lekko tańszy sprzęt z minimalnie małym przebiegiem niż dopłacać do nowego co stabilizowało cenę.
Ukraińcy nie tylko robią u nas zakupy ale i same usługi co odbija się na tych co starują w tej branży często ze sprzętem z dofinansowania, mija rok i wywalają sprzęt na ogłoszenia dość tanio.
Dodatkowo amatorzy ulegli modzie na bezlustra i marketingowi, który tłumaczy że lustrzanka już nie robi fajnych zdjęć, na insta czy na fejsie tylko ajfon albo dobre bezlustro ;)
Podsumowując, rewolucja cenowa już jest co widać po bezlustrach canona czy nikona jak szybko potrafią obniżać ceny, gdzie te czasy jak D750 po dwóch latach od premiery był tańszy może jakieś 5%, a Z6 w ciągu pół roku dostępności ma często ponad 30% obniżki.
Cena katalogowa teraz nie ma już znaczenia kompletnie i jest tylko dla napaleńców co mają kasę na nowość, inni czekają na pierwsze dość szybkie obniżki.
Cena katalogowa teraz nie ma już znaczenia kompletnie...
Jak to kiedyś napisałem, to broniłeś tych cen przez parę stron dyskusji... nieważne:grin:
A ja codziennie dostaję na OLX pytania od Nigeryjczyków
Ale mnie koledzy i koleżanki zapłacili, specjalnie się nie targowali, pofatygowali się po odbiór. Nie to, żebym coś miał do Nigeryjczyków, paru domy wybudowało na tej naiwności, na zdrowie:)
Jak to kiedyś napisałem, to broniłeś tych cen przez parę stron dyskusji... nieważneTzn nie chodzi o to że nagle cena katalogowa będzie niższa tylko że zaraz po premierze robią mega obniżki sprzętu.
Przykładowo taki D760 podejrzewam że będzie kosztował w dniu premiery jakieś 10 tysiaków i zaraz cena pewnie zleci do ceny Z6 żeby klienta nie straszyć.
Ale mnie koledzy i koleżanki zapłacili, specjalnie się nie targowali, pofatygowali się po odbiór. Nie to, żebym coś miał do Nigeryjczyków, paru domy wybudowało na tej naiwności, na zdrowie:)
Ja też dobiłem targu. Ale pierwsze dni po wystawieniu ogłoszenia z jakąś wyższą ceną za każdym razem jest wysyp "Nigeryjczyków". Inna sprawa, że ja chyba nigdy nie zakumam jak można dać się na to nabrać.
kudkarol
30-08-2019, 09:47
Witam,
żeby nie zaśmiecać forum to pozwolę sobie podpiąć pod temat.
Czy warto jeszcze kupowac nowe D750 ? Nie mam szczescia do uzywek takze w gre wchodza tylko nowki. Obecnie jestem bez sprzetu i zaczynam "budowac" szklarnie i system na nowo. Budzet mam tak do 12 tys(nie wliczajac w to kart, aku itd) Moglbym go lekko nagiac ale nie chcialbym :) Problem w tym, że potrzebuje sprzet mieć w przeciagu miesiaca takze nie moge czekac chociazby na rzekomo majacy sie pojawic w Q1 2020 D760.
Jezeli chodzi o puchy to biore pod uwage D610, D750, Z6 oraz Sony A7III. Tak wiem, duzy rozstrzal i jakosciowy i cenowy ale biore pod uwage rozne opcje.
Co do szklarni to obiektyw, który na pewno będę kupował to Sigma 35mm 1.4. W przypadku kupna A7III budzet praktycznie sie wyczerpie i zostane z jednym obiektywem. Moglbym do niego dokupic po bardzo dobrej cenie około 1200 zl nowke Sony 85mm 1.8(w Sonym maja teraz promo gdzie daja karte i akumulator za zlotowke warte 1350 zl ale mozna to zamienic na obiektyw wiec kusi cena ale wtedy skonczy sie na okolo 14 tys). W Z6 troche wadzi mi slaby akumulator szczegolnie, ze czesto podrozuje i czasami sa slabe warunki do ladowania lub ich nie ma). Nie ukrywam, ze najbardziej zalezy mi na jakosci zdjec. I tutaj pojawia sie pytanie czy wtedy warto doplacac do Sony lub Z6 wzgledem D750 ? fotografuje glownie w podrozy i od czasu do czasu zrobie jakas sesje znajomym typu chrzciny, sesja w plenerze czy pocykam na imprezie lub na koncercie. Ślubów nie robie. Waga nie ma dla mnie duzego znaczenia a bardziej sam grip. D750 oraz Z6 trzyma mi sie swietnie, duzo lepiej niz Sony do ktorego po podpieciu Sigmy 35mm czas pryska(tutaj bez dodatkowego uchwytu sie nie obejdzie).
Moim faworytem w tym wyscigu jest D750. Szklarnie jaka sobie do niego dobralem to :
- Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM
- Nikkor 85 mm f/1.8 G AF-S
- Samyang 14 mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical ( ten glownie do podrozy i architektury kiedy trzeba cyknac szerzej). Trudno jednak z jego dostepnoscia. Czy mozecie polecic cos podobnego dotego Smayanga lub ewentualnie w granicach 2 tys ?
Myslalem jeszcze o tym aby zamiast tego Nikkora 85 oraz Samyanga kupic jakis teleobiektyw. Przymierzalem 70-200 f4 Nikkora i trzymalo sie spoko ale wtedy tez budzet skacze tak do gory, ze i by starczylo na Sigme 135mm 1.8. I badz tu madry.
Bylbym wdzieczny za jakies sugestie.
Pozdrawiam
Kup D750 używane na gwarancji, do tego obiektywy, całość wyślij na kalibracje, będzie super i tanio, jak masz dużo kasy to idź w bezlustra.
kudkarol
02-09-2019, 12:21
Decycja podjęta. D750 zakupiony, nowy ale po dobrej cenie razem z Sigma 35mm 1.4.
Dylemat mi pozostaje co do drugiego szkła. Biorę albo Nikkora 85mm 1.8 albo mam do kupienia Nikkora 80-200mm D ED w dobrym stanie. Stąd pytanie czy ktoś z was podpinał to szkło do D750 lub ewentualnie do D610 czy Nikonow z Serii D800 ? Jak ono sie zachowuje z tymi body. Pytam bo szkło dosyć wiekowe.
Bylbym wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam.
themadablues
02-09-2019, 15:37
Albo wygodne 85 1.8, albo uniwersalne 80-200. Z obydwu będziesz bardzo zadowolony.
35 i 85 to w zasadzie zestaw kompletny. Ja wole stałki. Jedyny zoom, z jakiego korzystam to 70-200.
Decycja podjęta. D750 zakupiony, nowy ale po dobrej cenie razem z Sigma 35mm 1.4.
Pozdrawiam.
Można wiedzieć ile dałeś za body i obiektyw?
kudkarol
03-09-2019, 07:37
Hej.
Nikon D750 - 5299 zl
Sigma 35mm - 3049 zl
Dzięki. A nie chciałeś kupić tej Sigmy używanej?
Że body kupiłeś nowe to rozumiem, bo ludzie sprzedają taki złom i żądają jeszcze jakichś ogromnych cen za body, chore, ale szkło w dobrym stanie chyba można trafić?
Dopytuję, bo sam mam ochotę na tę Sigmę.
Póki co mam protezę w postaci 35 1.8 ale DX, chociaż do portretu pięknie da się użyć na pełnej klatce a mam piekielnie ostrą sztukę. N
kudkarol
04-09-2019, 08:17
Dzięki. A nie chciałeś kupić tej Sigmy używanej?
Że body kupiłeś nowe to rozumiem, bo ludzie sprzedają taki złom i żądają jeszcze jakichś ogromnych cen za body, chore, ale szkło w dobrym stanie chyba można trafić?
Dopytuję, bo sam mam ochotę na tę Sigmę.
Póki co mam protezę w postaci 35 1.8 ale DX, chociaż do portretu pięknie da się użyć na pełnej klatce a mam piekielnie ostrą sztukę. N
Nie chciałem kupować używek. Kiedyś się na tym lekko przejechałem i w gre wchodziły tylko nówki. Poza tym łatwiej będzie mi później sprzedać bo ogólnie miałem bardzo duży dylemat czy brac D750, Z6 czy A7III i sam nie wiem co wydarzy się za rok ponieważ niedługo ma się pojawić następca D750 i tez zapewne ulepszona wersja Z6(ten aparat bym kupił gdyby można było podpinać Sigme bez adaptera). Potrzebowałem sprzętu na zaś dlatego też nie chciałem bawić się w sprzęt używany. Z używek chcę kupić tylko Nikkora 80-200 f/2.8D ED bo nówek już nie ma a to fajny obiektyw, który można kupić po dobrej cenie. Nikkora 35 1.8 pod DX tez miałem i uważam go za genialne szkło. Miałem kiedyś Nikona D5000 i pamiętam jakiego kopa dostał gdy podpiąłem pod niego właśnie te 35mm. Malutkie, poręczne szkło z mega ostrością za mała cene.
Rossi_PL
04-09-2019, 08:41
Jutro na otwarcie abfoto w jendej z warszawskich galerii będzie D750 po 4660zl... Skoro taka cena nówki to wiadomo, że cena używek musi za tym podążać. Co do samego D750. Nic Ci w nim brakować nie powinno a stosunek nowy/cena/jakość jeszcze długo będzie nie do pobicia. Miałem niedawno wypozyczone D750 z nalotem 169tys i wyglądał świetnie naprawdę świetnie, nie rozpadł się w ręcach ;-)
Nie chciałem kupować używek. Kiedyś się na tym lekko przejechałem i w gre wchodziły tylko nówki. Poza tym łatwiej będzie mi później sprzedać bo ogólnie miałem bardzo duży dylemat czy brac D750, Z6 czy A7III i sam nie wiem co wydarzy się za rok ponieważ niedługo ma się pojawić następca D750 i tez zapewne ulepszona wersja Z6(ten aparat bym kupił gdyby można było podpinać Sigme bez adaptera).
Od jakichś dwóch lat "powszechnie wiadomo", że następca D750 ma pojawić się niedługo. :-P
misiak76
04-09-2019, 09:30
No i pojawił się Z6. Wielu się przesiadło. W przyszłym roku pojawi się lustrzankowy następca i znów ci co prą na nowość będą kupować [emoji6]
No i pojawił się Z6. Wielu się przesiadło. W przyszłym roku pojawi się lustrzankowy następca i znów ci co prą na nowość będą kupować [emoji6]
Mi chodziło o mitycznego D760 czyli lustrzankę i głosy, że nie ma sensu kupować D750, bo już wkrótce... :)
misiak76
04-09-2019, 09:52
Czekając na wkrótce można nic nie kupić [emoji23] a po premierze mistycznego D760 dostać zawału z zachwytu [emoji6]
Jutro na otwarcie abfoto w jendej z warszawskich galerii będzie D750 po 4660zl...
O rzesz kurka wodna... Gdybym wiedział, to bym poczekał :-) chociaż mnie nówka sztuka wyszła w AB Foto 4839 więc i tak nie jest źle.
Ja kupiłem, bo udało mi się sprzedać bardzo atrakcyjnie D610. Ale mój aparat miał 13 000 przebiegu i był uszanowany jak największy skarb. Nowa właścicielka na pewno będzie się z niego przez długi czas cieszyć. Jako sprzedawcy zawsze zależało mi, żeby ktoś, kto kupi ode mnie cokolwiek cieszył się z tego.
Chciałem kupić używkę, ale ludzie sprzedawali taki syf a chcieli cen tak bliskich sklepowym że śmiać mi się chciało. Jakoś nowy rodzaj cwaniactwa, czy głupoty? Nie wiem, szczególnie dużo tego było na olx.
Też myślałem o D760, ale zastanowiło mnie na ile matryca da lepszy obraz, czy cena będzie adekwatna do lepszych osiągów, czy więcej zrobi marketing. A czy AF aż tak bardzo poprawią?
Ale zastanawia mnie inna sprawa, kupiłem sporo używanych szkieł tu na forum, nigdy się nie przyjechałem. przydała by się mi ta Sigma 1.4 . Zastanawiam się na co trzeba uważać przy zakupie tego szkła? Skoro nowe kosztuje te 3k to używki powinny chodzić po 1500-2000 max...
themadablues
05-09-2019, 09:08
Musisz uważać właśnie na AF. Liczyć się z koniecznością kalibracji, bo jest na rynku mało sztuk, które tej kalibracji nie wymagały.
misiak76
05-09-2019, 09:15
Praktycznie każda sigma 35 wymaga kalibracji ;)
themadablues
05-09-2019, 09:29
Możliwe. Mi się trafiła widocznie jakaś wyjątkowa sztuka ;)
I co, trzeba ją z body wysyłać? Jakie wygląda bezpieczeństwo takiej wysyłki?
themadablues
05-09-2019, 10:49
Wysyłasz z puszką do Gdyni kurierem. Standardowa procedura.
misiak76
05-09-2019, 10:49
To Ty pokrywasz koszty wysyłki i od ciebie zależy jak będzie wysłana. Zawsze możesz zawieźć i odebrać osobiście ponoć takich klientów obsługują szybciej [emoji6]
Taki mały offtop.
Na co zwrócić uwagę przy odbiorze w sklepie zakupionego przez www D750?
I czy w AB Foto dadzą mi przetestować sprzęt przed zakupem? W sensie pstryknąć parę fot z jakimś obiektywem. Najbardziej się obawiam ff/bf, bo miałam z tym problem w poprzednim aparacie i utrudniało życie :P
Czy chciałbyś w AB Foto kupić aparat, który był sobie pstrykany przez klientów ?
Kup u autoryzowanego sprzedawcy, ma mieć zerowy przebieg i to ty robisz pierwsze zdjęcie do sprawdzenia i tyle.
Jeśli obiektywy zwłaszcza zoom nie mają rozjazdu na różnych ogniskowych to mikro regulacją w D750 wyrównasz bf/ff.
Myślę, że nie przekonasz ich do tego byś nabijał licznik migawki przed zakupem. O bf/ff sie nie martw- wyślij do serwisu nikona puszkę jak kupisz, aby Ci ustawili AF do wzorca (w uzasadnieniu napisz ze masz problem z paroma obiektywami).
A w jaki sposób sprawdzę przebieg w sklepie? Szukałam sposobów na sprawdzenie go, ale wszystkie poradniki/filmiki pokazują jak to zrobić na podstawie już zrobionego zdjęcia i danych EXIF. Czyli jak mi nie pozwolą zrobić zdjęcia i wrzucić go na stronkę, która mi sczyta EXIF to nie sprawdzę przebiegu. Chyba, że istnieje jednak sposób na sprawdzenie przebiegu w aparacie z poziomu Menu?
Po zakupie i tak pudełko trzeba otworzyć w sklepie żeby wypełnić gwarancje, poprosić o potwierdzenie już po zapłaceniu, czyli zrobić zdjęcie i zerknąć na exif.
A w jaki sposób sprawdzę przebieg w sklepie? Szukałam sposobów na sprawdzenie go, ale wszystkie poradniki/filmiki pokazują jak to zrobić na podstawie już zrobionego zdjęcia i danych EXIF. Czyli jak mi nie pozwolą zrobić zdjęcia i wrzucić go na stronkę, która mi sczyta EXIF to nie sprawdzę przebiegu. Chyba, że istnieje jednak sposób na sprawdzenie przebiegu w aparacie z poziomu Menu?
W FJ podczas sprzedaży przy kliencie otwierają zaplombowane pudełko i sprawdzają po kolei elementy zestawu. Moim zdaniem, sprawdzanie przebiegu w tej sytuacji świadczy o jakiejś obsesji. :)
W FJ podczas sprzedaży przy kliencie otwierają zaplombowane pudełko i sprawdzają po kolei elementy zestawu. Moim zdaniem, sprawdzanie przebiegu w tej sytuacji świadczy o jakiejś obsesji. :)
Swój pierwszy i jedyny aparat kupowałam w 2012r. i nie mam doświadczenia w kupowaniu takiego sprzętu. Wtedy nie był to jakoś bardzo świadomy zakup. Teraz chciałam podejść do tego bardziej świadomie :P Jedna osoba napisała, by sprawdzić przebieg i myślałam, że chodzi o to, żeby to zrobić w sklepie przy odbiorze, bo tak brzmiało moje pytanie - na co zwrócić uwagę przy odbiorze.
Wyszło małe nieporozumienie ;)
Czyli w sumie wychodzi na to, że w sklepie zwrócić uwagę na plomby i czy wszystko jest. A ewentualne inne rzeczy sprawdzić w domu.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
ZbyszekS
06-09-2019, 19:08
Jakie "plomby" że zapytam?
W ostatnich 3 latach kupiłem 3 body Nikona u różnych autoryzowanych sprzedawców (wszystkie z 1-3 klapnięciami) i kilka szkieł, 2 sabinki i na żadnym pudełku plomb nie było. Coś mnie ominęło??
Naklejki na pudełku uniemożliwiające otwarcie.
ZbyszekS
06-09-2019, 20:18
No to ja jakiś pechowy jestem. Aż obejrzałem pudełka po D500, Z6, obiektywach, lampach i naklejek ani śladu... a towar nowy z polskiej dystrybucji....
Powinno być takie przeźroczyste, foliowe (plastikowe?) kółko, na łączeniu pokrywki pudła. Jak ja kupowałem, to przy mnie je rozcinał.
ZbyszekS
06-09-2019, 20:21
No właśnie... może i powinno być, ale na moim sprzęcie na 100% nie było. Więc może nie jest to regułą i być nie musi?
30354
30355
30356
Nowy aparat pyta się o język po włożeniu baterii.
ZbyszekS
13-09-2019, 14:21
Zresetowany przez użytkownika do ustawień fabrycznych też zaczyna od pytania o język...
misiak76
14-09-2019, 12:35
Powinno być takie przeźroczyste, foliowe (plastikowe?) kółko, na łączeniu pokrywki pudła. Jak ja kupowałem, to przy mnie je rozcinał.W niektórych sklepach opanowali jak zdjąć i założyć takie kółko [emoji6] Zwłaszcza tych z elektroniką. Kiedyś kupowałem obiektyw z jednego z dużych sklepów RTV i poprosiłem o otwarcie w wyniku oględzin obiektyw miał ryse na przedniej soczewce przy krawędzi. Nie przyjąłem i na następny dzień miałem się zgłosić po kolejny egzemplarz. Na następny dzień znów procedura otwarcia pudełka ale z innym sprzedawcą (delikatne przecięcie plomb aby nie uszkodzić opakowania) i okazuje się, że to ten sam obiektyw z uszkodzoną soczewką. Za trzecim razem już dostałem dobry obiektyw.
brzezior
16-09-2019, 08:11
Kupowałem już... 7 lub 8 korpusów nikona i niemało obiektywów - nigdy nie było naklejek zabezpieczających kartony. A ponieważ działo się to na przestrzeni ostatnich 15 lat, więc myślę, że informacja, żeby kolega zwracał na to uwagę w sklepie, może mu jednak zamieszać niepotrzebnie w głowie - moim zdaniem nie znajdzie sklepu, gdzie będą pudełka z plombami.