PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm 1,4g v 1,8g

MonikaRF
06-07-2019, 12:05
Pomocy !
Spędzam noce i dnie na szukanie informacji i postanowiłam po prostu zadać pytanie.

Mam nikona d5100
Marzy mi się 50ka tylko nie wiem która wybrać ?
Uzywany 1,4g czy nowy 1,8g ?

Zdanie ludzi którzy znają ten temat jest dla mnie bardzo ważne.
Ja jestem amatorem, ale na prawdę uwielbiam to i chciałabym światło, więcej i więcej światła, rozmycie tła....

Bardzo proszę poradzcie mi

david555
06-07-2019, 12:10
Porównaj te obiektywy na portalu dxomark.

https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Nikon-AF-S-Nikkor-50mm-F18G-on-Nikon-D5000-versus-AF-S-Nikkor-50mm-f-1.4G-on-Nikon-D5200__435_587_199_850

MonikaRF
06-07-2019, 12:25
Typowego porównania nie mogę znaleźć, albo nie rozumiem...

Może mógłby się wypowiedzieć ktoś kto miał styczność z tymi obiektywami ?

david555
06-07-2019, 12:31
Typowego porównania nie mogę znaleźć, albo nie rozumiem...

Może mógłby się wypowiedzieć ktoś kto miał styczność z tymi obiektywami ?

Obydwa są użyteczne od f/2.8 ale N50/1.4G daje dużo równiejszy i ostrzejszy obrazek.

MonikaRF
06-07-2019, 12:33
Dziękuje
Gdzieś wyczytałam, że 1,8 ma lepszy focus. Czy to prawda ?
Zajmuje się zwierzętami i ich hodowlą dlatego focus jest ważny dla mnie bo nikt się nie zatrzyma kiedy poproszę

poste
06-07-2019, 13:16
Kup Sigmę 17-50/2.8. Moim zdaniem zalety zooma w fotografii zwierząt będą większe niż najlepszej 50-tki. Poza tym, trudno stwierdzić, czy zwłaszcza na f1.4 będzie trafiać z d5100. AF z tego, co wiem, demonem szybkości nie jest w tych Nikkorach. Te zwierzaki będziesz fotografować w ruchu?

MonikaRF
06-07-2019, 14:36
Kup Sigmę 17-50/2.8. Moim zdaniem zalety zooma w fotografii zwierząt będą większe niż najlepszej 50-tki. Poza tym, trudno stwierdzić, czy zwłaszcza na f1.4 będzie trafiać z d5100. AF z tego, co wiem, demonem szybkości nie jest w tych Nikkorach. Te zwierzaki będziesz fotografować w ruchu?

Chciałabym mieć coś typowo portretowego...
Rodzą się u mnie szczenięta, które na początku są mało ruchliwe, później przechodzimy do sesji na rękach żeby pokazać głowy później ciało w statyce, dorosłym zwierzakom robię zdjęcia typowo reklamowe, pozowane. Może do takich typowych ganianin i szaleństw posłuży mi stary nikkor 18-105, a w miarę możliwości później coś dokupie żeby go zastąpić...

Czy ta Sigma da mi piękne, porównywalne światło i rozmycie tła ? Czy jednak f jest za wysokie ?

Korci mnie 1,4g ale tez mam świadomość ze mogę go wcale nie potrzebować i spokojnie mogę wziąć coś słabszego, bo ani ja śni mój nikon nie mamy zbyt dużych możliwości....

poste
06-07-2019, 15:01
Co ci z f1.4, jeśli będzie mydło (nie ważn z jakie powodu). Napisał kolega, że przymyka do f2.8, żeby było ostro. Bokeh to wiele składników, nie tylko szkło ale i tło, odległości, światło. Sigma nie ma jakiegoś spektakularnego rozmycia tła, ale obrazek generalnie jest ładny, kontrastowy. Obiektyw zasadniczo światła nie daje, pozwala tylko lepiej lub gorzej wykorzystać światło zastane (lub sztuczne). No i kwestia ogniskowych. Ustaw 50 mm na kicie i zobacz, czy taka ogniskowa w ogóle odpowiada, ile obejmiesz, popatrz czy robiłaś w ogóle zdjęcia na takiej ogniskowej itd.

david555
06-07-2019, 15:06
Chciałabym mieć coś typowo portretowego...
Rodzą się u mnie szczenięta, które na początku są mało ruchliwe, później przechodzimy do sesji na rękach żeby pokazać głowy później ciało w statyce, dorosłym zwierzakom robię zdjęcia typowo reklamowe, pozowane. Może do takich typowych ganianin i szaleństw posłuży mi stary nikkor 18-105, a w miarę możliwości później coś dokupie żeby go zastąpić...

Czy ta Sigma da mi piękne, porównywalne światło i rozmycie tła ? Czy jednak f jest za wysokie ?

Korci mnie 1,4g ale tez mam świadomość ze mogę go wcale nie potrzebować i spokojnie mogę wziąć coś słabszego, bo ani ja śni mój nikon nie mamy zbyt dużych możliwości....

Gdybyś miał "śrubokręt", to poleciłbym Ci tanie i dobre szkło N50/1.8D.

Może czas na zmianę korpusu na coś bardziej użytecznego, albo też może coś z systemu m4/3, np. Olympusa, czy Panasonic'a ?

MonikaRF
06-07-2019, 19:48
Sprawdzałam ogniskową i do portretu może być, do innych rzeczy będę używać jak na razie 18-105 choć i on się prosi o zmianę...

W najbliższym czasie nie będę zmieniać korpusu, wiec muszę dopasować obiektyw pod to co mam...
lubię tego nikona

martin123
07-07-2019, 12:43
A do czego ta 50-ka ma służyć? Jak do portretu to ok, ale jak jako taka standardowa stałka to poleciłbym Ci 35mm /1.8 DX. Bardzo dobre i tanie szkiełko.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

martin123
07-07-2019, 12:46
Przegapiłem Twój ostatni post - sorki
35mm do portretu też się nadaje [emoji6][emoji16]

nikoniarz
07-07-2019, 13:02
Dobrze wybrana sztuka 50/1.8G nie wymaga przymykania i jest w pełni używalna od 1.8. Jeśli chcesz to podeślę później coś do oceny.

gompky
07-07-2019, 13:13
Moniko, spróbuję wysilić się na niestandardowe zachowanie i odpowiedzieć na zadane pytanie :D Intensywnie używałem kilka lat Nikkora 50/1.4G i kilka lat temu wymieniłem go na 501.8G. Najważniejsze różnice w optyce, w świetle moich doświadczeń, są takie, że ciemniejsza wersja na 1.8 jest "lepsza" niż jaśniejsza na 1.4. Lepsza, czyli jak dla mnie ostrzejsza, mniej aberrująca i bez cudownego mydła, z którego całkowicie otwarta 1.4 słynie całkiem zasłużenie. Jasne, 1.8 jest ciemniejszy, ale 1.4 po przymknięciu do 1.8 nie wyrównuje wad optycznych do tego samego poziomu. Oprócz tego, jaśniejsza wersja ma może i wolny autofocus - dla mnie to nigdy nie był problem i nie mam takich obserwacji, często używałem go na drugim body podczas fotografowania sportów halowych, ale autofocus w tym obiektywie uważam za wyraźnie mniej pewny, ciemniejsza wersja jest wg mnie bardziej przewidywalna i powtarzalna. Tak już całkiem subiektywnie - Nikkor 50/1.8G daje ładniejszy obrazek, ale to już kwestia bardzo indywidualna. Generalnie firma nie rozpieszcza użytkowników stałkami w tej ogniskowej. W moim przekonaniu oba te obiektywy może nie dramatycznie, ale jednak odstają od krótszych i dłuższych stałoogniskowych Nikkorów. Aha - to powyżej to moje refleksje, każdy ma prawo do swoich ;)

MonikaRF
09-07-2019, 14:38
Tak całkiem serio, to zaglądałam tutaj i przez dłuższy czas nie widziałam żadnych odpowiedzi... Pomyślałam, że macie mnie w nosie i stwierdziłam, ze jestem zdana sama na siebie... Ale wielkie dzięki, że jednak nie do końca i że kilka osób zadało sobie trud i poświęciło mi trochę czasu...
Jeśli mogę Was namówić na kolejnych kilka rad, będę wdzięczna.

Przegapiłem Twój ostatni post - sorki
35mm do portretu też się nadaje [emoji6][emoji16]

Ja jestem otwarta na wszystkie inne mądre propozycje... Tzn takie, którym podołam finansowo ( plus minus 1000zł)

Dobrze wybrana sztuka 50/1.8G nie wymaga przymykania i jest w pełni używalna od 1.8. Jeśli chcesz to podeślę później coś do oceny.

Bardzo proszę !

Gdzieś czytałam, że zupełnie się nie sprawdza przy D5100 i już zgłupiałam kompletnie

Moniko, spróbuję wysilić się na niestandardowe zachowanie i odpowiedzieć na zadane pytanie :D Intensywnie używałem kilka lat Nikkora 50/1.4G i kilka lat temu wymieniłem go na 501.8G. Najważniejsze różnice w optyce, w świetle moich doświadczeń, są takie, że ciemniejsza wersja na 1.8 jest "lepsza" niż jaśniejsza na 1.4. Lepsza, czyli jak dla mnie ostrzejsza, mniej aberrująca i bez cudownego mydła, z którego całkowicie otwarta 1.4 słynie całkiem zasłużenie. Jasne, 1.8 jest ciemniejszy, ale 1.4 po przymknięciu do 1.8 nie wyrównuje wad optycznych do tego samego poziomu. Oprócz tego, jaśniejsza wersja ma może i wolny autofocus - dla mnie to nigdy nie był problem i nie mam takich obserwacji, często używałem go na drugim body podczas fotografowania sportów halowych, ale autofocus w tym obiektywie uważam za wyraźnie mniej pewny, ciemniejsza wersja jest wg mnie bardziej przewidywalna i powtarzalna. Tak już całkiem subiektywnie - Nikkor 50/1.8G daje ładniejszy obrazek, ale to już kwestia bardzo indywidualna. Generalnie firma nie rozpieszcza użytkowników stałkami w tej ogniskowej. W moim przekonaniu oba te obiektywy może nie dramatycznie, ale jednak odstają od krótszych i dłuższych stałoogniskowych Nikkorów. Aha - to powyżej to moje refleksje, każdy ma prawo do swoich ;)

Dziękuję za wysiłek, doceniam !

Zaczęłam poważnie zastanawiać sie nad wspomnianą tu Sigmą, ale też i nad Tamronem 17-50 2,8

Robię zdjęcia, dzieciom (mam na stanie jedno), zwierzętom (ich mam znacznie więcej) portrety, sesje psie typowo komercyjne i pozowane... Generalnie większość służy do reklamy, bo dobry obrazek w mojej pracy to podstawa... I oczywiście też dla rodzinnych wspomnień.

Tak szczerze, to czym więcej czytam, tym mniej wiem, a najbardziej wkurzyło mnie to, co wygrzebałam na którymś wątku, że kiedy Wam (przepraszam, że uogólniam) nie pasuje jakiś obiektyw, lub jest wadliwy czy zajechany sprzedajecie go jako super sztukę, a dla mnie to byłby gwóźdz do trumny, bo nie dysponuje budżetem na kolejny zakup i zaczęłam się bać że z uśmiechem na ustach wejde na minę. A jeśli chodzi o droższe egzemplarze, to mogę poruszać się tylko w używkach...

Może i ja się powinnam troche wysilić i powiedzieć coś o sobie.... Od jakiegoś czasu mieszkam na południu Włoch i o ile miejsce na wakacje jest cudowne, to jeśli chodzi o technologie i choćby miejsca w których moglabym sobie przetestować wybrany obiektyw, po prostu nie istnieją i mało elokwentnie powiem, że jestem w czarnej dupie... Jedyna moja wiedza, to ta którą wyczytam w internecie i Wasze rady, dlatego jest to tak bardzo dla mnie cenne.
Kilkadziesiąt kilometrów ode mnie znalazłam sklep Nikona i powiedzieli mi, że owszem mogą zamówić dla mnie wybrany obiektyw, pod warunkiem jego kupna (!!)
To jest jakiś cyrk, bo nie dość że facet chce ok 100 euro wiecej za szuke, to jeszcze nie daje mi żadnej możliwości wyboru.

Marzy mi się obrazek, z pięknym tłem, światłem i jasne, że mam świadomość tego, że sam się nie narysuje, muszę mieć odpowiednie światło i tło, ale to rozmycie śni mi się po nocach... Bokeh (tak, tak już załapałam nawet jak Wy, profesjonaliści na to mówicie) jak namalowany, pastelowy, a sam obrazek ostry, ale miękki.

Jeśli możecie dajcie mi swoje propozycje, bo ja w dalszym ciągu nie wiem co wybrać...

Jestem lajkonikiem w temacie, ale mam poczucie estetyki i wiem co jest ładne, co mi się podoba.... Nie zadawalają mnie zwykłe zdjęcia, o niczym. I wiem, ze choćbym na uszach stanęła to z mojego kita nic ciekawszego już nie wyciągnę. A kiedy zobaczyłam zdjęcia zrobione telefonem znajomego i okazały się dużo lepsze od moich na nikonie, postanowiłam, ze czas na zmianę.

Dzięki Wam wielkie !

poste
09-07-2019, 15:19
Odniosę się do 2 kwestii

Bokeh )...) jak namalowany, pastelowy, a sam obrazek ostry, ale miękki.
Polecam wątek
https://forum.nikoniarze.pl/threads/143431-manualne-szkla-z-odjechanym-bokeh/page260
bo do takich efektów służą całkiem dobrze szkła za 100-200 zł.

A kiedy zobaczyłam zdjęcia zrobione telefonem znajomego i okazały się dużo lepsze od moich na nikonie, postanowiłam, ze czas na zmianę

Po pierwsze to obejrzyj to zdjęcie na większym ekranie, często już wtedy czar pryska ;) Ale jeśli odpowiada obrazek, który proponują chińscy czy koreańscy programiści, to nic, tylko kupić telefon. Po drugie, czy i jak obrabiasz zdjęcia?

Sugestie, że "my" jakoby sprzedajemy zajechane sztuki jako nowe, pominę. Po prostu kupuj sprzęt nowy lub z komisu z możliwością zwrotu, zwłaszcza zakup przez internet daje spore możliwości zwrotu, to jest prawo europejskie.

MonikaRF
09-07-2019, 15:35
Odniosę się do 2 kwestii

Polecam wątek
https://forum.nikoniarze.pl/threads/143431-manualne-szkla-z-odjechanym-bokeh/page260
bo do takich efektów służą całkiem dobrze szkła za 100-200 zł.

Odrobiłam pracę domową i w miarę możliwości przeczytałam ten wątek
Większość z proponowanych obiektywów miałaby problem żeby dogadać się z Nikonem
I co jeszcze ? Dużo jest tam makro.... Tego mi nie potrzeba i myślę sobie że ja chyba miałabym problem z ogarnięciem tego tematu...
A ja na przykład teraz, mam szczeniaki w domu. Czarne szczeniaki, czarne suka, kiepskie światło ! Koszmar

Po pierwsze to obejrzyj to zdjęcie na większym ekranie, często już wtedy czar pryska ;) Ale jeśli odpowiada obrazek, który proponują chińscy czy koreańscy programiści, to nic, tylko kupić telefon. Po drugie, czy i jak obrabiasz zdjęcia?

Masz racje, widziałam je tylko na ekranie telefonu... Byly jasne, z fajnym kontrastem, kolorem, rozmyciem... Może jakby wrzuciła je na komputer prawda wyszłaby na jaw.
Ale uwierz mi, wyglądaja lepiej od moich

Sugestie, że "my" jakoby sprzedajemy zajechane sztuki jako nowe, pominę. Po prostu kupuj sprzęt nowy lub z komisu z możliwością zwrotu, zwłaszcza zakup przez internet daje spore możliwości zwrotu, to jest prawo europejskie.

Bez urazy !
Nie chce nikogo obrażać i nie zamierzam tego robić, ale fakt jest faktem, że zdania takie na tym forum padają...

poste
09-07-2019, 15:45
Powtórzę pytanie: Po drugie, czy i jak obrabiasz zdjęcia?

To jest klucz do tego, żeby zdjęcia wyglądały tak jak chcesz (i potrafisz, zwłaszcza na początku).

Są różne manualne obiektywy, także z mocowaniem Nikona, nie tylko do makro ale i spokojnie do portretu. To, że nie będzie af a nawet pomiaru światła nie znaczy, że nie da się robić zdjęć, w ogóle spróbować tego "sportu". Jest jeszcze druga opcja, Zeiss czy droższe Nikkory dają bajeczny obrazek z ładnym bokeh. Jeśli cena nie odpowiada, potrzeba kreatywności ;)

MonikaRF
09-07-2019, 16:07
Powtórzę pytanie: Po drugie, czy i jak obrabiasz zdjęcia?

To jest klucz do tego, żeby zdjęcia wyglądały tak jak chcesz (i potrafisz, zwłaszcza na początku).

Przegapiłam to pytanie
Kiedyś bawiłam się trochę PS
Teraz mam Photoscape
Ale nie umiem wykorzystać tych programów
W zasadzie to zrzucam z aparatu, jesli potrzeba to coś wyostrze, pogłębie, podpisze i zmienie rozmiar

Są różne manualne obiektywy, także z mocowaniem Nikona, nie tylko do makro ale i spokojnie do portretu. To, że nie będzie af a nawet pomiaru światła nie znaczy, że nie da się robić zdjęć, w ogóle spróbować tego "sportu". Jest jeszcze druga opcja, Zeiss czy droższe Nikkory dają bajeczny obrazek z ładnym bokeh. Jeśli cena nie odpowiada, potrzeba kreatywności ;)

To w takim razie stanowczo potrzeba kreatywności, bo na droższy sprzęt po prostu mnie nie stać...
Ja swoją pasję ulokowałam gdzie indziej i tak jak szanuje ludzi, którzy nie rozliczają ile pieniędzy na to wydaje, tak samo nie rozliczam innych... Podziwiam Was za piękne obrazki i tworzenie sztuki, bo wiem ile pracy i pieniędzy to kosztuje. Niestety, nie mam budżetu żeby zaszaleć, a szczególnie że mam świadomość, że jestem amatorem i nie wyciągnęłabym z tych obiektywów tego co profesjonaliści...

Moja znajoma ma kilka Sigm ART portretowych... Matko, jakie ona zdjęcia robi !
Choć teraz po tym co napisałeś o obróbce, to już sama nie wiem, czy to obiektyw, czy obróbka !

themadablues
09-07-2019, 16:08
Obydwa są użyteczne od f/2.8 ale N50/1.4G daje dużo równiejszy i ostrzejszy obrazek.

Absolutnie się z tym nie zgodzę. Mam 1.4 G. Jest zupełnie użyteczny na 1.4. Na 2.0 jest już bardzo ostry.

Co do głównego pytania autora wątku : zdecydowanie 1.4. Różnica w cenie nie jest jakaś dramatyczna, a czasami to 1.4 się przyda.

MonikaRF
09-07-2019, 18:00
Absolutnie się z tym nie zgodzę. Mam 1.4 G. Jest zupełnie użyteczny na 1.4. Na 2.0 jest już bardzo ostry.

Co do głównego pytania autora wątku : zdecydowanie 1.4. Różnica w cenie nie jest jakaś dramatyczna, a czasami to 1.4 się przyda.

Dziekuje za konkret !
Powiedz mi proszę czy jest sens kupić używana 1,4 skoro ostrzy porządnie od 2, czy nową 1,8.
Skoro nie ostrzy na 1,4
Takie pytanie na chłopski rozum

Może pokusić by się o jakiś zoom
Sigma bądź tamron ?

madebyzosiek
09-07-2019, 20:07
Nie miałem nigdy 1.4G, miałem 1.8G i wspominam ją bardzo dobrze. Może szczególnie ostra na 1.8 nie była, ale od 2.2 było super. Zamieniłem ją na 1.4D i to jest zaskakująco dobre szkło, na 1.8 ostrzejsze niż 1.8G, bardzo szybkie, ale na śrubokręt i dość słabe pod światło. Ostatecznie mam 50 Art i ona spełnia wszystkie moje oczekiwania, ale do DXa to bez sensu. Polecam kupić 1.8G, albo Sigmę 17-50 2.8. Będziesz zadowolona :)

david555
09-07-2019, 20:21

Jak widać to sprawa indywidualna, bo dla mnie, dopiero od f/2.8 wszystkie 50-ki Nikona (oprócz S), są użyteczne.
Mowa o współdziałaniu z korpusami D500 i D850.

MonikaRF
10-07-2019, 10:48
Jak widać to sprawa indywidualna, bo dla mnie, dopiero od f/2.8 wszystkie 50-ki Nikona (oprócz S), są użyteczne.
Mowa o współdziałaniu z korpusami D500 i D850.

Ja mam d5100
To chyba trochę zmienia postać rzeczy

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie miałem nigdy 1.4G, miałem 1.8G i wspominam ją bardzo dobrze. Może szczególnie ostra na 1.8 nie była, ale od 2.2 było super. Zamieniłem ją na 1.4D i to jest zaskakująco dobre szkło, na 1.8 ostrzejsze niż 1.8G, bardzo szybkie, ale na śrubokręt i dość słabe pod światło. Ostatecznie mam 50 Art i ona spełnia wszystkie moje oczekiwania, ale do DXa to bez sensu. Polecam kupić 1.8G, albo Sigmę 17-50 2.8. Będziesz zadowolona :)

Chyba kupię Sigme
Jak już pisałam, nie mam możliwości sprawdzenia jej gdziekolwiek. Zamawiam, płace i tyle!

Czy ona na pewno będzie ok do mojego korpusu ?

Sigma 17-50mm f2,8 EX DC OS HSM

madebyzosiek
10-07-2019, 10:56
Będzie ok. Kupuj z polskiej dystrybucji, żebyś miała kalibrację za darmo.

themadablues
10-07-2019, 10:59
Dziekuje za konkret !
Powiedz mi proszę czy jest sens kupić używana 1,4 skoro ostrzy porządnie od 2, czy nową 1,8.
Skoro nie ostrzy na 1,4
Takie pytanie na chłopski rozum

Może pokusić by się o jakiś zoom
Sigma bądź tamron ?

To nie jest tak, że tego nikkora się nie używa na 1.4. Używa się i to z powodzeniem. Mam po prostu Arta 1.4 i wiem, że na 1.4 są obiektywy lepsze niż ten nikkor. Natomiast nie jest tak, że trzeba ten obiektyw domykać. Spokojnie można go używać w pełni otwartego, mówię to z perspektywy posiadacza d800 - a wiadomo, że ta matryca potrafi być wymagająca.
Idąc dalej, absolutnie nie można tego obiektywu porównywać do sigmy 17-50, bo to zupełnie rożne rzeczy. Sigma jest fajna na spacer, jak się nie chce zmieniać szkieł, ale da zupełnie inny obraz na 50mm niż nikkor 50 1.4.

W pierwszym poście pisałaś o rozmywaniu tła - skoro na tym Ci zależy, to odrzuć wszelkie pomysły dotyczące 50mm i f2.8 na DX. Bo to zupełnie inny rodzaj rozmywania niż f 1.4.

MonikaRF
10-07-2019, 11:20
Będzie ok. Kupuj z polskiej dystrybucji, żebyś miała kalibrację za darmo.

Czy oni kalibrują obiektyw na miejscu, przy zakupie ?
Przepraszam za głupie pytanie ale nie rozumiem

Weszłam na polski ebay a i tak większość ofert mam z Niemiec, Wielkiej Brytani czy nawet z Włoch

Gdzie kupujecie obiektywy jeśli już musicie to zrobić przez internet ?

Jacek_Z
10-07-2019, 11:22
Kup Sigmę 17-50/2.8. Nieeee.

Co ci z f1.4, jeśli będzie mydło (nie ważn z jakie powodu). Napisał kolega, że przymyka do f2.8, żeby było ostro.
Zoom Sigmy trzeba będzie zatem przymknąć do 5.6 a i tak nie będzie tak ostry jak stałka.

OK, bez polemiki z przedmówcami - Moniko kup 50/1.8G a skoro jasnej 50-tki sie nie boisz używanej to kup 1.8 używaną. Jesli ci sie to szkło nie spodoba to sprzedaż ze stratą max 50 zł.

MonikaRF
10-07-2019, 11:36
To nie jest tak, że tego nikkora się nie używa na 1.4. Używa się i to z powodzeniem. Mam po prostu Arta 1.4 i wiem, że na 1.4 są obiektywy lepsze niż ten nikkor. Natomiast nie jest tak, że trzeba ten obiektyw domykać. Spokojnie można go używać w pełni otwartego, mówię to z perspektywy posiadacza d800 - a wiadomo, że ta matryca potrafi być wymagająca.
Idąc dalej, absolutnie nie można tego obiektywu porównywać do sigmy 17-50, bo to zupełnie rożne rzeczy. Sigma jest fajna na spacer, jak się nie chce zmieniać szkieł, ale da zupełnie inny obraz na 50mm niż nikkor 50 1.4.

W pierwszym poście pisałaś o rozmywaniu tła - skoro na tym Ci zależy, to odrzuć wszelkie pomysły dotyczące 50mm i f2.8 na DX. Bo to zupełnie inny rodzaj rozmywania niż f 1.4.

Wykombinowałam sobie ze upięte dwie pieczenie

Wezmę Sigme i dodatkowo używaną 50kę

Pewnie nie od razu mi się to uda, ale zobaczymy. Może Sigma również używana ?
O ile to nie za duże ryzyko

Nie chce rezygnować z portretu, to dla mnie bardzo ważne i to co mnie w fotografii rusza, na arta niestety mnie nie stać ale może kiedyś...

Znalazłam takie coś !
Cena świetna ? Czy to możliwe ?

https://www.ebay.pl/itm/Nikon-AF-S-Nikkor-50mm-f1-8G-Fast-Prime-Lens-New-Unused-/173959202709

Nieeee.

Zoom Sigmy trzeba będzie zatem przymknąć do 5.6 a i tak nie będzie tak ostry jak stałka.

OK, bez polemiki z przedmówcami - Moniko kup 50/1.8G a skoro jasnej 50-tki sie nie boisz używanej to kup 1.8 używaną. Jesli ci sie to szkło nie spodoba to sprzedaż ze stratą max 50 zł.

Jacek ja osiwieje za chwile ?
Dlaczego nie ?
Może mogłaby zastąpić mojego 18-105, a i w domu mogłabym coś tym popstrykać

themadablues
10-07-2019, 11:40
Ile chcesz zapłacić za nową sigmę ?

btw : nigdy nie kupiłem nowego sprzętu foto. Zawsze używany, przewinęło mi się w ten sposób przez ręce jakieś 30-40k zł. Trzy systemy, masa sprzętu. Chyba nigdy nie miałem jakiejś wtopy zakupowej.

Jacek_Z
10-07-2019, 11:43
Jacek ja osiwieje za chwile ?
Sigma jako drugi obiektyw, taki uniwersalny - OK. Choć masz już uniwersalny 18-105.
Kup najpierw 50/1.8 i zobacz czy ci leży praca stałkami. Bo stałka o zoom nożny, by zmieniac kadr trzeba sie przybliżać - oddalać, a jak ktoś pracował długo na zoomach to czasami nie potrafi sie przestawic.
Obrazek jasne szkło daje zupełnie inny. Dlatego bierz te 1.8. A potem kolejne jasne stałki - 35 czy 85.
2.8 na DX szału nie robi, nada sie do reporterki.

MonikaRF
10-07-2019, 11:55
Ile chcesz zapłacić za nową sigmę ?

btw : nigdy nie kupiłem nowego sprzętu foto. Zawsze używany, przewinęło mi się w ten sposób przez ręce jakieś 30-40k zł. Trzy systemy, masa sprzętu. Chyba nigdy nie miałem jakiejś wtopy zakupowej.

Czym się kierujesz kupując używany sprzęt ? Na co zwracasz uwagę ?
Ja trochę zaczęłam podchodzić jak do kupna samochodu, kiedy widzę zajezdzoną kierownice a w opisie 50000 przebiegu to szukam czegoś innego... Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale starty napis na obiektywie tez mnie odstrasza...

Używana Sigme tu we Włoszech mogę mieć za 210 euro

Nowa znalazłam taką

Sigma Obiettivo 17-50 mm-F/2.8 EX DC OS HSM -AF,Attacco NIKON https://www.amazon.it/dp/B003A6NU3U/ref=cm_sw_r_cp_api_i_HqBjDb9J93RBW

Budżet mam maksymalny do 1500
I tak będę musiała wszystkim w domu powiedzieć, ze nie wydałam więcej niż 1000 ?

Jeśli kupię nową Sigme to już mi za cholerę nie starczy 50kę

themadablues
10-07-2019, 11:59
Na Twoim miejscu, pogoniłbym to d5100 z kitem, kupił d600 i 50 1.4 :D

Ale jak nie, to brałbym wyłącznie 50tkę. Starty napis o niczym nie świadczy. Najlepiej podjechać i sprawdzić osobiście. W zależności od obiektywu warto sprawdzać różne rzeczy. Przede wszystkim stan soczewek, celność af, czy obudowa się nie rozpada. W przypadku obiektywów z silnikiem, czy silnik nie wydaje dziwnych dźwięków i tyle. Wbrew pozorom, ludzie dbają o swój sprzęt.

MonikaRF
10-07-2019, 12:12
Sigma jako drugi obiektyw, taki uniwersalny - OK. Choć masz już uniwersalny 18-105.
Kup najpierw 50/1.8 i zobacz czy ci leży praca stałkami. Bo stałka o zoom nożny, by zmieniac kadr trzeba sie przybliżać - oddalać, a jak ktoś pracował długo na zoomach to czasami nie potrafi sie przestawic.
Obrazek jasne szkło daje zupełnie inny. Dlatego bierz te 1.8. A potem kolejne jasne stałki - 35 czy 85.
2.8 na DX szału nie robi, nada sie do reporterki.

A co powiesz o 35mm ?
W sumie, jak już mam latać z tą stałką to nie ważne na jaką odległość...

Jedyne czego się trochę obawiam, to że te stałki mogą być dla mnie za ambitne... na prawdę nie wiele wiem o fotografii. Wiem co chciałabym osiągnąć ale jeszcze nie wiem jak do tego dojść...

Reasumując, gdzieś czytałam ze 35 jest bdb jako pierwszy obiektyw po kicie. Może to coś dla mnie ? Może jest łatwiejsza...

Pytam ponieważ życie nauczyło mnie, czerpać wiedzę z mądrzejszych od siebie...
Jeśli będziecie w zamian potrzebowali rady odnoście genetyki to służę ?

Na Twoim miejscu, pogoniłbym to d5100 z kitem, kupił d600 i 50 1.4 :D

Ale jak nie, to brałbym wyłącznie 50tkę. Starty napis o niczym nie świadczy. Najlepiej podjechać i sprawdzić osobiście. W zależności od obiektywu warto sprawdzać różne rzeczy. Przede wszystkim stan soczewek, celność af, czy obudowa się nie rozpada. W przypadku obiektywów z silnikiem, czy silnik nie wydaje dziwnych dźwięków i tyle. Wbrew pozorom, ludzie dbają o swój sprzęt.

Chętnie !!! Jak ktoś mi sprzeda za 1500, to biorę od razu ?

Mam duży problem ze sprawdzeniem czegokolwiek !
Nie wiem czy czytałeś mnie wcześniej... Mieszkam na południu Włoch i tu jest jakas makabra. Nie istnieje tu opcja sprawdzenia sprzętu... Facet z nikona powiedział ze zamówi dla mnie obiektyw, pod warunkiem kupna i to jeszcze ok 100 euro drożej.

No i tak krążę jak dziecko we mgle

themadablues
10-07-2019, 12:19
A co powiesz o 35mm ?
W sumie, jak już mam latać z tą stałką to nie ważne na jaką odległość...

Jedyne czego się trochę obawiam, to że te stałki mogą być dla mnie za ambitne... na prawdę nie wiele wiem o fotografii. Wiem co chciałabym osiągnąć ale jeszcze nie wiem jak do tego dojść...

Reasumując, gdzieś czytałam ze 35 jest bdb jako pierwszy obiektyw po kicie. Może to coś dla mnie ? Może jest łatwiejsza...

Pytam ponieważ życie nauczyło mnie, czerpać wiedzę z mądrzejszych od siebie...
Jeśli będziecie w zamian potrzebowali rady odnoście genetyki to służę ������

Chętnie !!! Jak ktoś mi sprzeda za 1500, to biorę od razu ������

Mam duży problem ze sprawdzeniem czegokolwiek !
Nie wiem czy czytałeś mnie wcześniej... Mieszkam na południu Włoch i tu jest jakas makabra. Nie istnieje tu opcja sprawdzenia sprzętu... Facet z nikona powiedział ze zamówi dla mnie obiektyw, pod warunkiem kupna i to jeszcze ok 100 euro drożej.

No i tak krążę jak dziecko we mgle

Jak sprzedasz d5100 z kitem, dołożysz to co masz w skarpecie to powinno wystarczyć. Ja ostatnio chciałem sprzedać d600 z 50 1.4 za 3k i chętnych nie było.

To jak jest problem ze sprawdzeniem przy zakupie, to faktycznie kiepsko :(

MonikaRF
10-07-2019, 12:26
Jak sprzedasz d5100 z kitem, dołożysz to co masz w skarpecie to powinno wystarczyć. Ja ostatnio chciałem sprzedać d600 z 50 1.4 za 3k i chętnych nie było.

To jak jest problem ze sprawdzeniem przy zakupie, to faktycznie kiepsko :(

To jest świetny pomysł! Mogę Ci płacić w ratach ?

Przez najbliższych pare miesięcy potrzebuje aparatu codziennie... A swój przed sprzedażą musiałabym oddać do czyszczenia, bo zdaje się, ze należę do tych osób które tak do końca to nie dbają o sprzęt... Choć jak mi przyjdzie wydać kulka tysięcy to pewnie zmienię podejście ?

Wiec tak czy siak, w grę wchodzi najpierw kupno, a potem spokojna sprzedaż...

poste
10-07-2019, 13:25
Nieeee.

Taaak.

Skąd taki pomysł? Używałeś w ogóle kiedyś to szkło?

Ja nie mówię, że to najlepsze szkło ever. Po prostu przy ograniczonym budżecie jest to najrozsądniejszy, najbardziej uniwersalny obiektyw do DX. Ostry lub co najmniej wystarczająco ostry od 2.8. To, że są szkła lepiej rozmywające tło to oczywiste. Koleżanka dostała też parę podpowiedzi dotyczących bokehu. Budżet i pucha są, jakie są, a 50 na dx to moim zdaniem duże ograniczenie, zwłaszcza przy dynamicznych modelach.

Rozumiem, że koleżanka mieszka za granicą. Wysyłanie do Polski do kalibracji może być kłopotliwe, podobnie kupno w naszym kraju. Moim zdaniem najlepiej kupić przez internet, sprawdzić, jak będzie kiepsko odesłać, zamówić następny egzemplarz.

Jacek_Z
10-07-2019, 15:08
Poste, kwestia ostrości okazuje sie subiektywna. 50/1.8 jedni piszą, że jest ostra od 1.8, drudzy, że od 2 - 2.2 a jeszcze inni, że od 2.8. I co ty na to? Żaden zoom, nawet przymkniety nie da tego co daje dobra stałka. A zoom na pełnej dziurze ... no jest to słabsze. I mam tu na mysli nawet zoomy profi (nikkor 70-2002.8 )
Nikkora 17-55/2.8 uważam za słabe szkło, może to ci da do myślenia. Oceny są subiektywne, więc fatalne jest zestawianie opinii od różnych osób piszących o różnych szkłach. Nie da się z tego wyciągnąć wniosków, czego koleżanka Monika jest najlepszym przykładem. Czyta i czyta i nie może wyciagnąć wniosków, bo każdy pisze inaczej.
Trzeba brać pod uwagę tylko to co pisze jedna osoba, jak ta osoba szereguje obiektywy (ostry - ostrzejszy - najostrzejszy).
Kwestia małej GO - na matrycy DX przy 2.8 i przy użyciu stosunkowo krótkiej ogniskowej nie ma efektu wow, nie ma płyciutkich GO, rozmycie tła nie jest jakieś wielkie. Chyba, że wejdziemy w szkła tele, ale tu o takich nie rozmawiamy.

poste
10-07-2019, 17:19
Oceny mogą być subiektywne. Dlatego warto czasem zerknąć na pomiary i testy, np. DXO. Takie uogólnienie, że (każdy?) zoom na pełnej dziurze jest słabszy od stałki, jest nieprawdziwe, wystarczyć popatrzeć na osiągi nowych zoomów S art na pełnej dziurze. I starszych Nikkorów.
Zoomy mają swoje zalety, obiektywy stałoogniskowe swoje, to wiadomo. Tyle, że czasem 50 na dx po prostu nie da się zrobić zdjęcia, tam, gdzie np.S17-50 da radę, bo się zminie ogniskową po prostu. A ostrość będzie do ewentualnego odróżnienia w jakichś mega cropach, rogach, nie na realnym obrazku. Dla majętnych szukających jakości są inne szkła, nie S17-50 i nie N50/1.8.

Ps. N17-55 jest dla mnie za duży, za ciężki, nie ma stabilizacji. A osiągi w testach są generalnie gorsze niż S17-50, kosztującej 4x mniej. Nie dam mu szansy ;)

Pps. Można się pobawić w zakładce sharpness-field map, porównać Sigmę na 50 mm z otwartymi stałkami itd. (można też dodać N17-55)
https://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/17-50mm-f-2.8-EX-DC-OS-HSM-Nikon-on-Nikon-D7000-versus-Nikon-AF-S-Nikkor-50mm-F18G-on-Nikon-D7000-versus-AF-S-Nikkor-50mm-f-1.4G-on-Nikon-D7000__377_680_435_680_199_680
Oczywiście ostrość nie jest wyrocznią i jedynym parametrem, ale.... czasem się przydaje.

nikoniarz
10-07-2019, 20:20
Tu nawet nie ma sensu rozważać zakupu 17-50. Po pierwsze jako uniwersalne szkło autorka ma już chyba 18-105, po drugie chce coś portretowego, po trzecie chce coś do zwierzaków w ruchu, a w przypadku stalki ma 1EV zysku co przełoży się na niższe ISO w przypadku prób z krótkimi czasami.

jjj
10-07-2019, 21:01
Tyle, ze 50/1.4 ma bardzo wolny AF co w zasadzie wyklucza lub bardzo utrudni robienie zdjęć zwierzętom w ruchu. Zresztą stałka też nie bardzo do takich zastosowań, ...jasny zoom byłby lepszy. Natomiast do psiaków w wariancie portretowym jak najbardziej. Sam mam tą pięćdziesiątkę, ale szczerze mówiąc używam jej bardzo rzadko...

nikoniarz
10-07-2019, 21:04
Tyle, że ja od początku sugeruje wersje 1.8. Do argumentów które już wymieniłem można dołożyć kolejne- mieści się w budżecie, będzie nowy...

MonikaRF
10-07-2019, 21:10
Wy sobie rozmawiajcie, ja sobie tu przycupnę i postaram się zrozumieć, a nawet i czegoś nauczyć... a przynajmniej spróbuje ?

bogdi64
10-07-2019, 21:33
kolega miał to samo ;), jest całkowitym amatorem i ma 5100, szukał zmiany w miarę ekonomicznej posiadając 18-105, więc zaczęło się od 35 (ciemniejsze miejsca), 18-105 zamienił na 18-200 (większa uniwersalność na spacerze) teraz poszukuje 85 i ma w zasadzie wszystko co potrzeba w szafce amatora, czyli uniwersalność i rozmycie tła

Jacek_Z
10-07-2019, 21:44
Wy sobie rozmawiajcie, ja sobie tu przycupnę i postaram się zrozumieć, a nawet i czegoś nauczyć... a przynajmniej spróbuje ?
To ci się nie uda, nawet jak wypiszesz przy tym butelkę czerwonego wina ;)
Kup używany AF-S 50 mm f/1.8 G tani, jak sie nie przekonasz do stałki to sprzedasz 50 zł taniej.
Znam ludzi co kupowali uzywany obiektyw na jednio zlecenie.
Aha - myslę, że to co będzie wychodziło z tej 50-ki ci się spodoba i jej nie sprzedasz.

MonikaRF
10-07-2019, 22:08
Nie wiem czy to ta butelka wina, czy może zaczęłam słuchać uważnie ( moj ex mąż byłby zaskoczony) !
Ale decyzja jako taka podjęta, biorę 1,8 to pewne... Trochę się jeszcze bije między 35 a 50, bo mowiąc szczerze nie łapie nawet sensu obiektywu 35, gdzie jest dostępna przecież 30.
Co do sigmy, to wciąż myślę... chciałabym coś innego bo tak szczerze mówiąc to ja nawet nie lubię tego mojego nikkora.
Na 18-200 to raczej dla mnie za dużo, nie pociąga mnie ściąganie ptaszków z drzewa i obserwując siebie na tym co mam to do 100 rzadko kiedy dochodzę... Może tez ze względu na kiepską jakość jaką daje mój kit.
Zdaje się ze mam nowe marzenie... 85 art !

nikoniarz
10-07-2019, 22:41
Moniko, skoncentruj się najpierw nad zakupem tytułowego obiektywu. Jak już go kupisz i poużywasz to będziesz sobie na spokojnie myśleć nad kolejnym.

MarcinSt
11-07-2019, 00:22
MonikaRF

Zaraz zostanę schłostany przez starszyznę za to co napiszę - pisałaś, że rzadko używasz ogniskowych ~ 100 mm. Budżet masz ograniczony i Kita 18-105.

Nie wiem czy dokładnie przeczytałem wątek ale jeśli

musisz mieć obiektyw codzienny (zoom) i jasną stałkę 50mm z bokehem do portretów i zmieścić się w 1000 zł to może ...
rozważ sprzedaż kita za parę groszy i zakup wspomnianej Sigmy 17-50 (używam i w porównaniu do kita 18-105 jest po prostu genialna) - masz wtedy uniwersalnego / ostrego i jasnego zooma na co dzień

Przejrzyj sample Yongnuo 50 / 1.8 cena śmieszna obiektyw nowy, a może cię zauroczy ... i zmieścisz się w budżecie.

Jacek_Z
11-07-2019, 02:37
Przestańcie wciskać te Sigmę. I Yongnuo.
Masz body z matrycą 12 Mpx, ona ma 24 mpx. To obnaża jakość szkła.

Keszelski
11-07-2019, 06:50
MonikaRF

i zakup wspomnianej Sigmy 17-50 (używam i w porównaniu do kita 18-105 jest po prostu genialna) - masz wtedy uniwersalnego / ostrego i jasnego zooma na co dzień

... pod warunkiem, że zestawu nie będzie musiała wysyłać do kalibracji w serwisie Sigmy. A Monika mieszka we Włoszech, więc może być z tym jakiś problem

madebyzosiek
11-07-2019, 07:13
Przestańcie wciskać te Sigmę. I Yongnuo.
Masz body z matrycą 12 Mpx, ona ma 24 mpx. To obnaża jakość szkła.Dokładnie koleżanka ma 16 MPX w D5100. Ale 24 MPX dla Sigmy nie jest problemem, więc nie rozumiem w czym problem. W tej cenie nie ma lepszego uniwersalnego zooma ze światłem 2.8 do DXa, a używany Nikkor 17-55 2.8 nie jest w niczym lepszy jeżeli chodzi o obrazek. Ma troszkę szybszy i pewniejszy AF oraz uszczelnienia, to wszystko.
... pod warunkiem, że zestawu nie będzie musiała wysyłać do kalibracji w serwisie Sigmy. A Monika mieszka we Włoszech, więc może być z tym jakiś problemWe Włoszech chyba też jest serwis Sigmy i pewnie funkcjonuje tak jak u nas.
Ja bym pozostał przy zdaniu, że jak chce spróbować stałki, to nich spróbuje Nikkora 50 1.8G. Gorzej jak nie będzie miała celnej sztuki, bo w D5100 regulacji AF nie ma. A jak sama nie wie czego chce, to Sigma 17-50 2.8 doskonale odpowie na pytanie czego potrzeba, przy okazji zastępując dobrego, ale bardzo przeciętnego kita 18-105. Te 2.8 na DXie potrafi dawać sporo radości, szczególnie jak ktoś jeszcze nie zaraził się głębią ostrości z FXa ;)

Jacek_Z
11-07-2019, 23:38
W sumie więc nie wiem po co dyskutujemy, skoro się zgadzamy co do fajności 50/1.8 G.
Co do N 17-55/2.8 pisałem, że to szkło nie zwala z nóg, czyli ta Sigma 15-50 tym bardziej. To, że jest tańsza nie czyni z niej szkła lepszego optycznie, a jedynie że fajniej wygląda relacja cena/jakość.
Relacja obrazek/cena w przypadku 50/1.8 wypada jeszcze lepiej.

poste
12-07-2019, 07:27
...
Co do N 17-55/2.8 pisałem, że to szkło nie zwala z nóg, czyli ta Sigma 15-50 tym bardziej...

Błędny wniosek, w ten sposób każde szkło można ocenić w każdy sposób. Zresztą DXO pokazuje jednak różnice, dobra, nieważne. Na pewnym poziomie uogólnienia to wszystkie obiektywy są takie same.:roll:

Ale co tu w ogóle porównywać? S17-50/2.8 nie zrobi się zdjęcia na f1.8, a N50/1.8 nie zrobi się zdjęcia na ogniskowej 20 mm. Pytanie, co jest bardziej potrzebne koleżance, uniwersalność niezłego optycznie zooma czy jakość (powiedzmy) i jasność stałki.

Ps. Dla bokehu to ani jedno, ani drugie szkło nie dadzą spektakularnych efektów.

nikoniarz
12-07-2019, 08:18
Pytanie, co jest bardziej potrzebne koleżance, uniwersalność niezłego optycznie zooma czy jakość (powiedzmy) i jasność stałki.

No przecież temat jest jasny- koleżanka chce "pięćdziesiątkę" jako niedrogie szkło portretowe. Ile można wałkować prosty zakup...

MonikaRF
12-07-2019, 11:30
Dokładnie koleżanka ma 16 MPX w D5100. Ale 24 MPX dla Sigmy nie jest problemem, więc nie rozumiem w czym problem. W tej cenie nie ma lepszego uniwersalnego zooma ze światłem 2.8 do DXa, a używany Nikkor 17-55 2.8 nie jest w niczym lepszy jeżeli chodzi o obrazek. Ma troszkę szybszy i pewniejszy AF oraz uszczelnienia, to wszystko. We Włoszech chyba też jest serwis Sigmy i pewnie funkcjonuje tak jak u nas.
Ja bym pozostał przy zdaniu, że jak chce spróbować stałki, to nich spróbuje Nikkora 50 1.8G. Gorzej jak nie będzie miała celnej sztuki, bo w D5100 regulacji AF nie ma. A jak sama nie wie czego chce, to Sigma 17-50 2.8 doskonale odpowie na pytanie czego potrzeba, przy okazji zastępując dobrego, ale bardzo przeciętnego kita 18-105. Te 2.8 na DXie potrafi dawać sporo radości, szczególnie jak ktoś jeszcze nie zaraził się głębią ostrości z FXa ;)

Ważne dla mnie jest zauważyć różnicę pomiędzy 18-105 a w/w sigmą, głębią ostrości już się trochę zaraziłam, bo widzę co potrafią zdziałać dobre obiektywy, ale te już są po za moimi możliwościami... więc muszę sobie wybrać jakiś złoty środek. Bo ten mój obiektyw nie daje mi radości już żadnej, nawet na zewnątrz przy ładnej pogodzie... Ot, zdjęcia, kilka fajnych klatek, zrobionych córce, czy zwierzakom, ale nie klękam przy tym z zachwytu...

Odnośnie Włoch i funkcjonowania "tak jak u nas"
To uwierz mi, odkąd tu mieszkam, nauczyłam się nie mówić już ani jednego złego złego słowa na temat polskiej biurokracji czy funkcjonowania serwisów czy urzędów... Tu się żyje inaczej, z początku mnie to drażniło, teraz juz tylko śmieszy... I jak w Polsce, złościłam się, że muszę czekać na przesyłkę dłużej niż 48h tak tu, jestem szczęśliwa, jeśli dotrze w przeciągu dwóch tygodni... I ma się to do większości rzeczy z którymi się stykam. Ale cóż poradzić... Mogę się tylko śmiać i odkrywać rzeczy na nowo, takie jak kilkudniowe pogrzeby, lub to że specjalistyczną karmę dla szczeniąt powinnam zamawiać jeszcze przed ich urodzeniem, pomimo, że zaczną ją jeść dopiero w trzecim tygodniu życia ;)

W sumie więc nie wiem po co dyskutujemy, skoro się zgadzamy co do fajności 50/1.8 G.
Co do N 17-55/2.8 pisałem, że to szkło nie zwala z nóg, czyli ta Sigma 15-50 tym bardziej. To, że jest tańsza nie czyni z niej szkła lepszego optycznie, a jedynie że fajniej wygląda relacja cena/jakość.
Relacja obrazek/cena w przypadku 50/1.8 wypada jeszcze lepiej.

A czy jest jeszcze coś, czym mogłabym sie zainteresować... ? Coś co mnie nie doprowadzi do bankructwa, ale da satysfakcje dobrze wydanych pieniędzy ?

Ps. Dla bokehu to ani jedno, ani drugie szkło nie dadzą spektakularnych efektów.

Nawet ta 50ka ??

O rany, no i z hukiem spadłam na ziemie :(

No przecież temat jest jasny- koleżanka chce "pięćdziesiątkę" jako niedrogie szkło portretowe. Ile można wałkować prosty zakup...

Zdaje się, ze trzeba mi tego i tego... Coś co poradzi sobie w pomieszczeniu, ale również chcę robić zdjęcia na zewnątrz. Dobre zdjęcia !
Dlatego zaczęłam poważnie myśleć również o sigmie

Tak potwierdzam, koleżanka zdecydowała się na 50kę... Jedynie nie odpowiedzieliście mi na pytanie, czy może 35 byłoby tez ciekawym rozwiązaniem.
Bo nie wiem czy to tylko kwestia ogniskowej, czy może do mojego korpusu byłby lepszy ?
Jeśli możecie, uświadomcie mnie w tym temacie...

I bardzo Wam dziękuję jeszcze raz, na prawdę fajni jesteście ! Bałam się, że mnie pogonicie za niewiedzę i zamęczanie głupimi pytaniami... Ale nie, jesteście cierpliwi i ogromnie mi pomagacie.

david555
12-07-2019, 12:11
MonikaRF

Chcesz robić dobre zdjęcia, czy tylko sobie pogadać ?

Jeżeli zdjęcia, to Nikkora 50/1.8G i Sigmę 18-35/1.8 która nie ma konkurencji.

morzon
12-07-2019, 12:14
Jeżeli zdjęcia, to Nikkora 50/1.8G i Sigmę 18-35/1.8 która nie ma konkurencji.

Jeśli tylko budżet pozwoli to zdecydowanie najlepsza propozycja. Jeśli mocno przekracza to zamiast sigmy ewentualnie 35 1.8dx, niewielkie pieniądze, a obiektyw bardzo dobry.

nikoniarz
12-07-2019, 12:50
@MonikaRF (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=85472)

Chcesz robić dobre zdjęcia, czy tylko sobie pogadać ?

Jeżeli zdjęcia, to Nikkora 50/1.8G

I to jest trafne spostrzeżenie. Kupuj "pięćdziesiątkę', poużywaj, a z czasem sprecyzują się kolejne niejasności odnośnie wyboru kolejnego obiektywu. Miałem trzy lata N18-105 i złego słowa nie powiem- ostry, stabilizowany, fajny zakres. Owszem, plastikowy, ale za to lekki jak na taki obiektyw. Dokupiłem z czasem 35/1.8 by mieć mniejszą głębię, ale w sytuacjach gdzie było mało światła zdarzało się, że wolałem użyć lampy i 18-105, gdyż nawet przy f/1.8 światła było za mało, albo głębia była zbyt mała.

Jacek_Z
12-07-2019, 13:30
Ps. Dla bokehu to ani jedno, ani drugie szkło nie dadzą spektakularnych efektów.Ale dadzą dużą róznicę w minimalnej GO, co oznacza mocno inne rozmycie. A bokeh to m.in rozmycie.

A czy jest jeszcze coś, czym mogłabym sie zainteresować... ? Coś co mnie nie doprowadzi do bankructwa, ale da satysfakcje dobrze wydanych pieniędzy ?

Nawet ta 50ka ??

O rany, no i z hukiem spadłam na ziemie :(Monika, bokeh to w sumie dwie sprawy. Rozmycie tła spowodowane płytką głębuą ostrości, ale inni rozmawiają o bokehu jako o charakterze rozmyć. Biorą sobie 2 szkła o podobnej jasności i porównują czy bokeh jest rozedrgamy czy kremowy itd. I jedynie jesli o tym myśli poste to się zgodzę. Ale rozmycie masz większe w szkle 1.8 niż w 2.8 (oba otwarte).

Relacja cena/jakość - bierz Nikkora 50/1.8. Inne szkła będą droższe (Sigma Art 50/1.4) albo gorsze.
Jak jeszcze długo się będziesz zastanawiała to ci zamknę wątek ;) ;) ;)

Łolt Diznej
12-07-2019, 21:25
Tak jest, nie ma co filozować, bierz 50/1.8G. To oczywisty wybór jak się nie ma pieniędzy, śrubokręta w aparacie, a chce się czegoś więcej od fotografii. Nawet mientkość na pełnej dziurze w tym szkle nie krzyczy 'mydło!', a raczej kojarzy się z lepszymi czasami i sięga się po nią bez zgrzytania zębami. Na razie nic innego bym nie kupował, tylko oswoił się z powyższym obiektywem i zobaczył z czasem, w którą stronę mi brakuje. Albo stwierdził, że niczego i robił nim zdjęcia przez resztę życia!

Nie bez znaczenia jest gwarancja i możliwość bezpłatnej kalibracji w serwisie, gdyby coś było nie tak. Już z tego powodu nie brałbym używanej 1.4G. Nie traktuję tego obiektywu jako etapu pośredniego między 1.8G a Sigmami.

MonikaRF
15-07-2019, 09:08
Dzień dobry Nikoniarze!
Wzięłam sobie do serca rady o gadaniu i zamilkłam, ale produktywnie (!) bo w tym czasie zamówiłam tą 50kę 1.8g.

Trzymajcie kciuki za mnie proszę, czekam na nią od czwartku i pewnie jeszcze trochę poczekam... Oby dotarła w całości i obym potrafiła coś z niej wyciągnąć.

Czy możecie polecić mi coś co pomoże mi zrozumieć więcej fotografie ?
Jakąś stronę gdzie mi wyjaśnią co i jak należy robić ?

themadablues
15-07-2019, 09:20
Youtube :) Polecam znaleźć kilka kanałów ludzi, którzy robią vlogi z sesji i jednocześnie nie proponują jakichś tam zakupów.

Ja np. sporo oglądałem https://www.youtube.com/user/jessicakphoto.

gompky
17-07-2019, 22:31
Moniko, zwróć uwagę na nieskomplikowane zjawisko społeczne - tutaj odpowiada Ci pełen przekrój użytkowników sprzętu fotograficznego - od pasjonatów / amatorów po wypasionych pro. Starasz się traktować wypowiedzi z podobną wagą, co tak naprawdę nie prowadzi do nieomylnych prawd, o ile takie w ogóle istnieją.Wydaje mi się, że powinnaś z tych rad wyciągnąć bardzo ogólne wnioski. Każdy musi sobie wydeptywać sam swoją dróżkę w oparciu o własne doświadczenia, najważniejsze jest to, żeby obyło się małym kosztem. Nie kupuj "wszystkiego" kup tanio na początek, jak to nie będzie to - sprzedasz, nie stracisz dużo, ale będziesz mądrzejsza. 50/1.8G ma spory odsetek poparcia i jest tani, to dobry wybór na początek prób. To się i tak nie kończy ;)

MonikaRF
18-07-2019, 09:25
Masz racje Gompky !

Mam nadzieje, że jednak finalnie wnioski, które wyciągnęłam są dla mnie i dla mojego portfela ok
Zamówiłam 50mm, czekałam tydzień i w końcu przyszedł... Ciesze się ogromnie :) Myślę, że tej 50 już się nie pozbędę tak łatwo, bo od razu widać, że ogniskowa bardzo mi pasuje... Teraz tylko muszę nauczyć się nad nią panować.
Na razie na tym kończe zakupy, zrobie z tego obiektywu królika doświadczalnego i jeśli ogarnę temat, pomyślę o używanej 18-35 sigma, bardzo mnie ciągnie do artów sigmy... Niemalże każde zdjęcie zrobione tymi obiektywami mnie zachwyca. Co o tym sądzisz ? przeginam ?

Ja lubie słuchac ludzi i wyciągać wnioski. Kiedy np. opowiadają bzdury w znajomym mi temacie, wtedy smieje się pod nosem... Ale kiedy tematu nie znam, przyznaje się do tego i szanuje każdą pomoc i radę... Bo są cenne dla mnie jak złoto !

Mam jeszcze jedną prośbę... Dostałam książeczkę z instrukcją w chyba 147 językach, ale niestety nie w polskim.
Czy możecie mi coś podrzucić ?

I jeszcze jedno... Pytałam wcześniej o pomoc w zrozumieniu fotografii... Linki itp
Themadablues, wysłał/a mi fajny link, ale chodzi mi bardziej o stronę techniczną... Jak ja mam teraz ogarnąć i aparat i obiektyw, oczywiście na manualnych ustawieniach ?

Ryw
18-07-2019, 09:42
Mam jeszcze jedną prośbę... Dostałam książeczkę z instrukcją w chyba 147 językach, ale niestety nie w polskim.

O ile się nie mylę, nie ma do tego obiektywu instrukcji w języku polskim. Ale tam jest tylko jeden przełącznik, pomiędzy ostrzeniem ręcznym i automatycznym. "M" ostrzenie ręczne, "M/A" automatyczne.

beowulf
21-07-2019, 22:01
Masz racje Gompky !

I jeszcze jedno... Pytałam wcześniej o pomoc w zrozumieniu fotografii... Linki itp

www.szerokikadr.pl

david555
22-07-2019, 06:29
...
...

Tu masz instrukcję dla Europy Wschodniej z językiem polskim:

http://crossgate.nikonimglib.com/dsd_redirect/redirect.do?P=DQWLt22&R=SlKGh55&L=iDPYp02&O=8ew3K00

MonikaRF
02-08-2019, 10:16
Albo to ja jestem do dupy, albo mój aparat... Wolę jednak myśleć, że to aparat. Dlatego mam do Was jeszcze jedną prośbę...
Dobry, szybki i nie najdroższy serwis do którego mogę się zgłosić w Warszawie ?

Lecę teraz do Polski i mogłabym podrzucić nikona do sprawdzenia.

Dziękuje Wam jeszcze raz za wszystkie rady...

morzon
02-08-2019, 10:25
http://www.studio5s.pl/

themadablues
02-08-2019, 11:15
a co Ci nie działa ?

MonikaRF
02-08-2019, 12:45
Na ustawieniach manualnych nie mogę się z nim dogadać... przeszłam na auto, ostrość okropna, ale od czasu do czasu coś dobrego potrafi, ale większość zdjęć mam do kosza... Mam wrażenie, że ja swoje a aparat swoje ?

themadablues
02-08-2019, 13:47
Próbowałaś kręcić mikroregulacją ?

MonikaRF
02-08-2019, 16:48
Czyli ustawieniami w obiektywie ?
Tak, próbowałam.

Przeszłam na auto, przy takich zdjęciach gdzie nie mam zbyt wiele czasu na ustawianie. Cześć zdjęć na prawdę śliczna, ale większa ich cześć do niczego się nie nadaje...
Np jednego szczenięcia pstrykam Ok 50 zdjęć, to norma... Z tego wybieram jedno, czasem dwa, bo pomimo ze wszystkie niemalże robione z tego samego miejsca i poziomu, to a to język, a to oko, a to łapka... Ja jestem wymagająca i musi być perfect!
A teraz mam większość zdjęć absolutnie bez ostrości... Podjadę do serwisu w poniedziałek, niestety w czwartek już muszę wracać, może się wyrobią żeby choć sprawdzić sprzęt. Bo na prawdę nie wiem, czy problem tkwi we mnie czy w aparacie.

tbogdanowicz
02-08-2019, 17:19
Zacznij od zdjęć nieruchomego obiektu, zrobionych ze statywu, przy różnych przysłonach. Kadr oczywiście ma być ten sam.
Jeśli wyjdzie nieostro, to znaczy że problem leży w obiektywie. Jeśli jest ostro, to znaczy że coś robisz nie tak.

Dopiero wtedy można szukać dalej.

TOP67
02-08-2019, 18:04
Czyli ustawieniami w obiektywie ?

A co w obiektywie można ustawiać? Mikroregulacja to funkcja body.

Postaw aparat na statyw, daj f1.8 i zrób zdjęcia przez wizjer i w trybie LV. Jeśli będą się różniły ostrością, to masz BF/FF i to się koryguje mikrokalibracją.

morzon
02-08-2019, 18:12
No i pytanie jakiego trybu AF używasz...

MonikaRF
05-08-2019, 14:18
Ratunku
Na ciołka nie ma techników przez dwa tygodnie ?

themadablues
05-08-2019, 14:24
Podjedź do Fotodoctor przy dw. wschodnim

MonikaRF
05-08-2019, 15:59
Dzięki wielkie !

Przepraszam że nie odpisałam na ostatnie pytania i sugestie... Jestem w Polsce i chłonę ją jak szalona ! Jestem na głodzie ?

bogdi64
05-08-2019, 16:51
pamiętaj, zdjęcie to 85% fotograf, 10% obiektyw, 5% aparat, złych zdjęć się nie kasuje, na złych zdjęciach człowiek się uczy

MonikaRF
05-08-2019, 17:26
Tak właśnie zakładam, ze to raczej moja wina... Oddałam aparat i obiektyw do przejrzenie w Fotodoctor i już wiem, ze pierwszy mój błąd to było ustawienie punktu ostrości...
zobaczymy

bogdi64
06-08-2019, 19:41
Tak właśnie zakładam, ze to raczej moja wina... Oddałam aparat i obiektyw do przejrzenie w Fotodoctor i już wiem, ze pierwszy mój błąd to było ustawienie punktu ostrości...
zobaczymy

upsss, to zacznij jednak od instrukcji