Zobacz pełną wersję : Nie działa ostrość Nikon D3300
niepoprawna
04-07-2019, 19:22
Nikon D3300, obiektyw Nikkor 18-55mm 1:3.5-5.6G
Gdy dzisiaj włączyłam aparat to w żadnym trybie nie działa ostrość, nawet te napisy w środku które pokazują przysłonę, czas naświetlania itp są nieostre. Jakieś rady? Co to może być i co można z tym zrobić? Czy to wina obiektywu czy body?
Na zdjęciu brak ostrości czy w wizjerze ? Nie działa ostrzenie czyli aparat i obiektyw nie reaguje przy naciskaniu spustu ? Wyłącznik na obiektywie ustawiony na A ? Pokrętło na wizjerze do ustawiania dioptrii nie pomaga żeby ustawić ostrość napisów w wizjerze ?
niepoprawna
04-07-2019, 20:10
brak ostrości zarówno w wizjerze, podglądzie i na zdjeciach. Napisy już wyraźne. Zresetowałam wszystkie ustawienia do fabrycznych. AM nie mogę wyostrzyć, AF włączone - nie robi wgl zdjęcia bo nie łapie ostrości.
Odkręć i ponownie dokręć obiektyw.
niepoprawna
07-07-2019, 13:31
Już sciągałam obiektyw i zakładałam na nowo, nawet przecierałam styki.
david555
07-07-2019, 15:34
Przejdź się z aparatem do kogoś, kto dysponuje obiektywem Nikona i sprawdź AF, to wykluczy bądź potwierdzi uszkodzenie obiektywu.
Możesz też, ponownie zaimplementować do aparatu ostatnią wersję firmware, znam przypadki, że przynosiło to korzystne rezultaty.
A jak naciśniesz przycisk AE-L/AF-L to nic się nie dziele?