Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Chorwackie i okoliczne pstryki
W tym roku wywiało mnie na urlop w dalekie kraje:razz:
Jakoś zaparcia fotograficznego zbytnio nie miałem, ale coś może się wyłuska.
Niby przed sezonem, ale ludzkie tłumy nieprzebrane, co nie sprzyja foceniu, czy nawet zwiedzaniu.
Na zaczątek wątku kadr z Dubrownika.
W miarę zasobów czasu i chęci kolekcję arcydzieł w postaci zamieszczonych zdjęć tutaj będę sukcesywnie powiększał :mrgreen:
Zapraszam !
1.
27170
paparapa
03-07-2019, 09:59
Chorwacja to raczej nie jest daleki kraj... prędzej Montenegro :). Wrzucaj waść foty. Słońce tam agresywne a ludzi jak stonki ,więc nie łatwo tam się foci jeśli chce się także wysypiać .
Życzę jak najwięcej zacięcia do tworzenia arcydzieł i oby zaparcia nie doskwierały :).
Nie jest tak daleko, ale zdjęcia wychodzą cudne nad tamtym morzem.
Dubrovnik piękny, ale zraził mnie ilością ludzi.
Co do zdjęcia, jak dla mnie jest płasko, wygląda to jak render, i niepotrzebny fragment obiektu po lewej.
Dubrovnik piękny, ale zraził mnie ilością ludzi.
Co do zdjęcia, jak dla mnie jest płasko, wygląda to jak render, i niepotrzebny fragment obiektu po lewej.
No wlasnie, mi brakuje jakiejs wiekszej bryly po lewej, bo takie pozostalosci to ni w 5 ni w 9 ;-)
Dzięki wszystkim za pozostawione słowo.
Że render ? Czy ja wiem, jest jak jest. Taka wizja ahtystyczna :p
A kadr, No cóż... takich zdjęć z tylko prawą częścią są tysiące, a chciałem inaczej, jakoś zamknąć kadr. Można było dać więcej w lewo, ale coś mi tam cholernie przeszkadzało, jakiś bajzel silnie niewyjściowy.
Trochę brakuje mi szerokiego kąta, sklejanie z kilku zdjęć to trochę zabawy (a leniwy się robię) i efekt nie zawsze jest zadowalający.
Tak że jest jak jest, do pamiętnika pasuje:grin:
Co by nie klepać po próżnicy, fotę dam. Bo mam.:grin:
Inny klimat.
2.
27215
paparapa
03-07-2019, 20:39
Dla mnie za dużo nieba na którym nic ciekawego się nie dzieje. Ciął bym pod "syfkiem" do wystemplowania ( z lewej strony ca. 1/4 kadru od góry).
Jak pisałem wcześniej to słońce nie sprzyja fajnym fotkom :). Trzeba się pilnować aby nie "wypalało" fotek.
#2 chyba bardziej pod mini panoramke by pasowało ale nie wiem czy zauwazyliście jak fajnie w tym kadrze wygląda to autko po prawej :)
#1 faktycznie coś tak hmm... syntetycznie wyszło :) ale fajne i nawet mi nie przeszkadza że pocięte.
Jak pisałem wcześniej to słońce nie sprzyja fajnym fotkom :). Trzeba się pilnować aby nie "wypalało" fotek.
W takich jasnych scenach pomiar światła trochę głupieje. Ciągnie do średniego i niedoświetla. Brakowało co najmniej 0,5 EV do poprawnej ekspozycji.
Cholerka, trzeba będzie matrycę wyprać:evil:
A przy kadrowaniu raczej będę się upierał, że pasuje do sceny.
Przynajmniej mi pasuje :p
- - - - kolejny post - - - - - -
nie wiem czy zauwazyliście jak fajnie w tym kadrze wygląda to autko po prawej :)
To cały pic tego zdjęcia, takie oszukanie perspektywy.
Czerwone autko i latarnia w kontraście z białą ławeczką.
Kurcze, dorabiam ideologię do gniota, niedobrze :grin::grin::grin:
Jedynie brakuje żeby ławka była większa i było by abstrakcyjnie na maksa :)
paparapa
03-07-2019, 23:01
W takich jasnych scenach pomiar światła trochę głupieje. Ciągnie do średniego i niedoświetla. Brakowało co najmniej 0,5 EV do poprawnej ekspozycji.
Cholerka, trzeba będzie matrycę wyprać:evil:
A przy kadrowaniu raczej będę się upierał, że pasuje do sceny.
Przynajmniej mi pasuje :p
Zapewne to czerwone auto jest twoje. Specjalnie je tam postawiłeś. A w bagażniku pewnie wiaderko z czerwona farbą do pomalowania tej stawy czy pseudo latarenki :). A tak na poważnie próbowałeś ciachnąć fote tuż nad białą chmurą z prawej strony? Ja to zrobiłem i wtedy wszystko bardzo dobrze pasuje. Od tego czegoś małego z prawej przez samochód ławkę ludzia aż do latarenki.... a chmura domyka PG.
Ale to Twoje foto :) więc pewnie wiesz lepiej :)
Ps
Przecież chyba nie ma obowiązku korzystania przy ekspozycji z matrycowego....
Obydwie foty leżą niestety pod względem kompozycji. W pierwszej dla zamknięcia kadru z lewej strony wystarczyłoby kawałek skały - bez tej budowli. Aż się prosi, żeby dodać więcej dołu i wydobyć odcienie/kolory morza. Tą konkretną fotografię może uratować przekadrowanie do panoramy (nawet więcej, niż 16:9) i cięcie lewej strony tuż przed murem (pobrałem i sprawdziłem). Jeśli chodzi o drugą fotę, to czerwona latarnia, która jest w mocnym punkcie, nie wydaje się być raczej tematem tego zdjęcia. Jak koledzy słusznie zauważyli, w tym przypadku warto było pobawić się z perspektywą i inaczej wykorzystać potencjał tego, co widać na zdjęciu.
Dzięki wszystkim za uwagi.
Takie kadrowanie to forma eksperymentu (jak widać nie bardzo udanego ;) ). Jak kilka osób mówi że źle, to coś jest na rzeczy.
Próba odejścia od schematów.
Poprzycinam tu i ówdzie, zobaczę co wyjdzie.
3.
30013
4.
30017
Nie wiem, dlaczego tak dziwnie się dołączył ostatni plik, ale i tak zdjęcie spaprane. Jak się kliknie to wyświetla w pełnym wymiarze.
Jakby co to jest nr 5.
Coś nie pykło z ostatnią wrzutką. Uzupełniam dla porządku.
3.
30032
4.
30033
Z innej beczki.
Symbioza ? ;-)
6.
30461
6. Jak dla mnie kawałek solidnego zdjęcia, może bez wodotrysków, ale ładnie, czytelnie i spokojnie. Podoba mi się.
6. Jak dla mnie kawałek solidnego zdjęcia, może bez wodotrysków, ale ładnie, czytelnie i spokojnie. Podoba mi się.
Podziękował.
Sukcesywnie będę dokładał, jak czas pozwoli.
I chęci się znajdą...:-P
7. To ta towarzyszka wędkarza z 6, po kąpieli :lol:
30770
Modelka też była...
8.
30771
9.
30772
I na koniec dzisiejszej wrzutki coś takiego, może dziwne ale mi się podoba.
10.
30773
Zapraszam, komentarze również miłe widziane.
9 i 10 mi sie podoba
Podziękował.
11.
38285
12.
38286
13
38288
14
38289
15
38290
16
38291
Wind Mill
13-04-2020, 23:12
11 zdecydowanie, lubię klimat.
A 16 to znana skądinąd kaczuszka? ;)
Ładnie pokazane te wodospady :) To Plitvica?
Ładnie pokazane te wodospady :) To Plitvica?
To Kravica, w BiH.
Po drodze do Mostaru zajechaliśmy na chwilkę.
- - - - kolejny post - - - - - -
A 16 to znana skądinąd kaczuszka? ;)
Akurat nie :)
markoniMark
09-05-2024, 09:11
Na foto 1 nie wiem co 'poeta miał na myśli pisząc ten wiersz', 2 znacznie ciekawsze.