Zobacz pełną wersję : Podstawy i pierwsze kroki w fotografii
Hej wszystkim,
nie jestem pewny co do odpowiedniego doboru grupy dyskusyjnej na forum, ale moje pytanie dotyczy w dużej mierze sprzętu a raczej wykorzystywania go i dopytania czy mi jest całościowo potrzebny.
Stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu składającego się z 3 elementów :
- Nikon d7200
- Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
- NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
1. Jednak nie bardzo wiem, który obiektyw do czego się nadaje. Prawdę mówiąc najczęściej i najwięcej używam tego 70-300, ale może dlatego, iż nie umiem wykorzystać tego krótszego? Zastanawia mnie czy jest jakiś luźny podział do czego jaki obiektyw się nadaje? Ponieważ u mnie jest to często zmiana obiektywu 20 razy w ciągu 5 minut, co nie jest zdrowe dla kondycji całego aparatu. Jeśli chodzi o "przykładowe zdjęcia" jakie robię to mogę wrzucić może byście mi wtedy doradzili jak dobierać te obiektywy?
2. Nie wiem czy lepiej robić zdjęcia w JPG czy RAW, zazwyczaj robiłem mając lustrzankę w RAW i bawiłem się obróbką, co dawało "wywołanie zdjęć" po np 2-3 miesiącach po ich zrobieniu (brak czasu), ale pytanie czy jest to dobre podejście do tematu? Daje to duże możliwości, ale ma wrażenia, że często zdjęcia są nienaturalne a ja tego nie zauważam.
3. Czy może sprzedać te 2 obiektywy i zmienić na jeden jakiś inny?
1. Na pierwsze pytanie odpowiedź jest tak naturalna, że bardziej chyba już być nie może. Ustaw rodzinkę pod ścianą w pokoju i spróbuj im zrobić zdjęcie. Złapiesz wszystkich 70-300 w kadrze? No nie. A pózniej stań pod drzewem i zrób za pomocą 17-50 zdjecie ptaka siedzącego na czubku? Uchwycisz go na tyle dobrze, żeby zauważyć np. szczegóły upierzenia? No nie. To dwa zupełnie inne obiektywy do zupełnie innych zadań. Jedynie na ogniskowych 50 i 70 mm masz zbliżone kadry. (to wszystko tak w sporym skrócie, do tego masz różnicę światła itp.)
2. Oczywiście lepiej w RAW. Ale obróbka to sztuka nie mniej ważna i wymagająca nauki i doświadczenia od samej umiejętności fotografowania. Do tego wypada mieć co najmniej przyzwoity monitor bo inaczej będziesz błądził.
3. Nie sprzedawaj, masz bardzo dobry zestaw. Chyba, że.... kompletnie tego nie czujesz to sprzedaj to i korzystaj z telefonu lub jakiegoś kompaktu.
1. Wiesz co do tego to bardziej mnie zastanawia to, że nie wiem czy to typ fotografii jaki mnie interesuje (czy nieśmiałość), ale w 90% wykorzystuję 70-300 i wolę najwyżej zrobić parę kroków wstecz. Ponieważ robiąc 17-50 mam wrażenie, że za dużo wchodzi w kadr i jakoś tak za blisko :).
2. U mnie problem jest taki, iż mam wrażenie, że wygląda to lepiej, a potem zastanawiam się czy nie jest zbyt sztuczne. Bo czasem zdjęcie wygląda jak normalne życie, a ja je przekoloryzowuję:
27193
27194
3. Nie o tym myślę by sprzedać cały zestaw, w sensie sprawia mi to fun :). Tylko trochę nie wiem czy to co robię ma sens i jak "robić", żeby ten sens zaczęło mieć :).
1. Dokup drugi aparat, nie będziesz nic zmieniał.:grin:
2. Ustaw RAW +JPG, można to robić na oddzielnych kartach.
3. Nie
A powiedziałbyś skąd brać jakieś porady albo inaczej jak rozwijać ten umiejętności fotografii i postprodukcji :)? Bo samemu bez określonego celu, robiąc w koło to samo, można bez efektów wpaść szaleństwo :D.
Zapisz się na jakiś kurs, są dość regularnie organizowane. Tak będzie najszybciej, na skróty.
A książka i yt nie byłyby wystarczającym źródłem na początek? Dla mnie nie musi być najszybciej, jednak samo chodzenie na kursy (sprawdziłem jak to wygląda terminowo) byłoby zbyt dużym obciążeniem niestety.
Kontakt z innymi fotografami na początek da większego kopa. Dlatego napisałem na skróty. Jak wiesz, czego chcesz, to oczywiście wszystko znajdziesz w necie.
Znaczy gdybyś mi mógł powiedzieć czy takie coś będzie dobre. Najpierw zacząć od poznania opcji aparatu w praktyce, czyli np jeden obiekt dużo ogniskowych (różne odległości) a dodatkowo różne przysłony itp. Potem jakaś książka o podstawach fotografii i podstaw postprodukcji lightroom (polecasz coś może?). A potem jeśli coś się poprawi w temacie fotografii i postprodukcji i będzie poprawnie pod kątem technicznym to zacznę przeglądać zdjęcia, które mi się podobają i są powszechnie uważane za dobre i próbować "inspirować" się stylem.
Dla mnie brzmi spoko, chociaż trochę potraktowane sztukę (coś co jest humanistyczne) wg planu jak coś ścisłego.
Kojocisko
03-07-2019, 14:37
Inaczej.
1) Co cię interesuje w fotografii? Dlaczego chcesz robić zdjęcia? Jak robią takie zdjęcia inii, których zdjęcia ci się podobają?
Zacznij robić takie zdjęcia i sprawdzaj co byś chciał w nich poprawić.
2) Podstawy techniki - trójkąt ekspozycji. Eksperymentuj w czasie robienia zdjęć.
3) Obróbka
Nie ma co się uczyć "na sucho". Warto robić coraz lepsze zdjęcia takie jak cię interesują.
Zajrzyj:
https://forum.nikoniarze.pl/forums/43-Tutoriale
i moje subskybcje z YT:
zacznij tu: https://www.youtube.com/watch?v=k9z4zfVVan8&list=PLC807CCF3F5186201
https://www.youtube.com/channel/UC9hER92vk7isUIH01Obms2w
https://www.youtube.com/watch?v=AGdUGcAq5cc&list=PLLJQB0jB8M9b-5ZJvSS0SPXB4KGYUsSmW
https://www.youtube.com/channel/UCUbAIlQq6qdOCW7nURh9Qog
I jeszcze jedno. Poświęć sporo czasu na lekturę. Porady na forum bywają pożyteczne, ale musisz posiadać minimum wiedzy, żeby je przefiltrować i zweryfikować.
Na początku więcej czytaj, mniej pytaj. Masz bardzo fajny zestaw pozwalajacy zrobić w bardzo dobrej jakość więszość amatorskich (nie tylko) zdjęć. You keep shooting!
Dzięki bardzo za linki i porady i tak zrobię :). Spróbuję ogarnąć tematykę. A zdjęcia robię z takiego powodu, że lubię ładne widoki (natura, dziwne rzeczy, ludzie w naturalnych reakcjach i życiu (bez pozowania), zwierzęta itd.) i lubię je pokazywać innym bo mam wrażenie, że świat jaki widzę bardziej mnie zadowala niż inne osoby, więc chciałbym pokazać co ja widzę :). Najgorsze przy eksperymentach jest to, że lubię zdjęcia czegoś co jest ulotne i czasem jest dosłownie jedna okazja na zdjęcie, przez co trudno się zastanowić co i jak.
Zastanawia mnie też jak sprawdzać czy moja fotografia jest progresywna czy regresywna? Jest jakaś strona gdzie ludzie oceniają pod tym kątem? Znalazłem kiedyś strony jak flickr i temu podobne, niestety tam bardziej zależy do ilu grup się należy i do ilu się wrzuci zdjęcie niż samo zdjęcie (tak przynajmniej odebrałem to co tam zauważyłem).
Korzystasz ze strony 500px? Myślę, że znajdziesz tam sporo inspiracji, zdjęć, które się podobają, możesz też wrzucać swoje. Oceny niestety nie oczekuj obiektywnej, mają swoje algorytmy, które bazują też na aktywności i trudno stwierdzić na czym jeszcze. Fotografia przyrody to w dużej mierze doświadczenie, od razu trudno wejść na poziom NatGeo. Już łatwiej sfrustrować się jakością zdjęć natury dobrych fotografów, bo myślę, że dziś poziom jest kosmiczny. Ważne, żeby Tobie sprawiało to radość.
Ps. Sporo książek o fotografii czy fragmentów znajdziesz w necie w pdf, na różnych chomikach itp. Możesz przejrzeć, jak coś się spodoba nabyć. Takie początki to może Scott Kelby?
Zobaczę :). Czytałem już jedną albo dwie od Scotta i mam trochę wrażenie jakby każda zawierała połowę wcześniejszej i w pewnym momencie miałem wrażenie, iż czytam drugi raz tę samą książkę =) . Dostałem taką książeczkę i chętnie się wgłębię w nią. Dużo tam widziałem zdjęć i prostych opisów (Sztuka fotografowania. 60 pomysłów na lepsze zdjęcia David duChemin ), ale nie miałem jeszcze czasu jej przeczytać.
Co do fotografii to robię to właśnie bardziej dla przyjemności, ponieważ raczej nie wiążę z tym swojej przyszłości zawodowej. Co jednak do samej fotografii to nadal nie wiem i nie umiem wykorzystać tego 17-50 a podobno jest lepszy niż ten dłuższy jakościowo :( .
Jak interesuje Cię krajobraz, to przejrzałbym stronę Karola Nienartowicza (jest też książka), Marcina Dobasa.
Tutaj masz też co nieco o obróbce krajobrazu: https://www.youtube.com/watch?v=bWrafG99Pio
A macie może jeszcze jakieś materiały o lightroomie? Na internecie jest sporo tego, ale nie wiem które z tych materiałów są dobrej jakości. Zaproponowany wcześniej Matt Kloskowski ma kilka filmów o tym, ale o ile jest możliwość to chyba bardziej bym wolał coś po polsku, albo faktycznie podstawy i tłumaczenie kiedy i czego używać :). To co kolega wyżej zaproponował Elia Locardi, jest spoko, ale niestety dużo jest robione w photoshopie, a ja bym szczerze bardzo chciał na razie jednak ograniczyć się do jednego narzędzia.
Znalazłem jakąś książkę, ale chyba to co przekażę książka można zrobić w godzinnym filmiku :). A książka ma warto dodać około 700 stron, więc nie wiem czy na początku przyda mi się takie doktoryzowanie nad tym tematem.